Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Farsangolás Torján

Farsangolás Torján Kultúra

Napjainkban szerencsére egyre több helyen támasztják fel a farsangi mókázást, így Szárazpatak és Gelence után Torja is belépett azon vidéki települések sorában, ahol maszkás fiatalok és idősek temetik a telet.
Kézdivásárhelyen lassan egy generáció nőtt fel anélkül, hogy látta volna az egyik legszínesebb, legérdekesebb néphagyománynak számító – fénykorában a város központjában zajló – téltemetést. Helyét átvették a nyugati kultúrkörből importált Halloween meg a különböző álarcos, általában zárt körben zajló mulatságok.
A torjai farsangtemetés szombaton zajlott a Bálványos Fiai Egyesület és Salamon Ferenc nyugalmazott tanár szervezésében. Ez utóbbi a néprajzi gyűjtésére alapozva tanította meg a résztvevőknek a farsangi rigmusokat. A mintegy ötvenfős csapat lovasok vezetésével, szekerekkel indult falujáró körútjára, először Daragus Attila polgármester lakását keresve fel, majd sorra vették azokat a portákat, ahol jelezték, szívesen látják őket. Így közel húsz portán adták elő ceremóniájukat, több kilométeres távot megtéve. A mókázás este a kultúrotthonban farsangi bállal ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük