Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Évről évre több a zarándok

Évről évre több a zarándok Kultúra

A hagyománynak megfelelően, az 1944-ben bekövetkezett szovjet támadás napjának évfordulóján, augusztus 26-án az Úz völgyében ebben az esztendőben is megemlékeznek a két nagy háború során ott elesett katonákról. Az ünnepélyes főhajtás 12 órakor kezdődik a temetőkertben.

Az egykor virágzó, a múltban két ország, jelenleg pedig Hargita és Bákó megyék határán fekvő fűrésztelep, stratégiai fontossága következtében mindkét világégésben heves harcok színhelye volt. Bár Csíkszentmártontól 38 kilométer választja el, személyszállító járművel csak nagy kerülővel, Dormánfalva (Dărmăneşt) irányából közelíthető meg. A két helyszínt ugyanis csupán egy tankcsapdáknak is beillő kátyúkkal tarkított erdei út köti össze egymással. Ennek ellenére azonban évről évre egyre többen zarándokolnak el ide, hogy adózzanak a magyar hazáért életüket áldozó hősök emlékének.
Az akkor még szép számban élő, II. világháborús csíki és háromszéki veteránok 1994-ben állítottak emlékművet az országhatár védelmében e helyen nagy számban elesett bajtársaiknak. A front gyors átvonulása miatt azonban közülük kevesen vannak itt elhantolva. Az immár kőkerítéssel körbevett haditemetőben túlnyomórészt az 1916. október 12-én bekövetkezett román betöréstől 1918. március közepéig tartó harcok áldozatai nyugszanak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük