Deák Gyula Levente a gondokat sem rejtette véka alá

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és köréje csoportosulók hagyományt mentenek és éltetnek, szórakoztatnak és okítanak, nemzeti öntudatot ébresztenek és erősítenek. Áldásos tevékenységüknek köszönhetően pedig a fiatalok jelentős hányada táncházba jár, valamint a népzene és a népdalok fontos szerepet játszanak az életükben. Deák Gyula Leventével, a társulat igazgatójával az elmúlt esztendő megvalósításairól, a folyó év kihívásairól, gondjaikról és terveikről beszélgettünk.

– Igazgató úr, milyen évet hagytak a hátuk mögött?
– Jónak mondhatót, hiszen a tervezett hetven fellépés helyett, nyolc különböző előadással, nyolcvanhárom alkalommal léptünk színpadra. Ugyanakkor újdonságot is hozott, hiszen az Óriáspince-tetőn bemutattuk a Csillagösvény népe történelmi táncjátékot. Az amatőr táncosok tömeges részvétele miatt azonban ennek színre vitele nagyon sok energiánkba és időnkbe került. Annak viszont örülünk, hogy a visszajelzések szerint tetszett a közönségnek. Büszkék vagyunk továbbá a vistai (Kalotaszeg) Mátyás István (1911–1977) hagyományőrző táncosnak és Martin György (1932–1983) magyarországi néprajzkutató, tánctörténésznek emléket állító Mundruc című táncszínházi előadásunkra is. Számos helységben mutattuk be átütő sikerrel, a hivatásos néptáncegyüttesek találkozóján pedig a szakma és közönség tetszését egyaránt elnyertük vele. Kiemelkedő és maradandó élményben volt részünk Manchesterben is, ahová a Bethlen Gábor Alap támogatásával jutottunk el, és három előadást mutattunk be. Jelen voltunk továbbá a Határtalanul nevet viselő budapesti néptáncfesztiválon, valamint a győri magyar táncfesztiválon is.

– Melyek az idei tervek és elképzelések?
– Ami a jövőt illeti, az eddigiekhez hasonlóan táncszínházi, folklór- és gyerekelőadások megvalósításán fáradozunk. Furik Rita rendező irányításával most készül az Arany asszony című táncszínházi előadásunk, mely remélhetőleg a többi, általa színre vitt műsorhoz hasonlóan, szintén el fogja nyerni a közönség tetszését. Ez lesz az első bemutatónk, amelyet terveink szerint ősszel egy folklórjellegű, 2019 elején pedig egy gyerekelőadás követ.

– A népzene– és néptánctalálkozók egyik fénypontját a hagyományőrzők szereplése biztosította, de előrehaladott koruk egyre jobban akadályozza a részvételüket. Lesznek-e változások ezen a téren?
– Valóban nehéz már olyan adatközlőket találni, akik vállalják az otthonuktól Sepsiszentgyörgyig tartó hosszú utat. A novemberben esedékes 30. találkozó alkalmából azonban még megpróbáljuk meggyőzni és elhozni őket, ily módon zárván le ezt a korszakot. A kerek évfordulóra való tekintettel a helyszín is változik, így ezúttal a Sportarénába várjuk egész napos műsorainkkal és foglalkozásainkkal a nagyérdeműt.

– Milyen gondokkal küzdenek?
– A legégetőbb továbbra is a fizetések alacsony színvonala, mely az elmúlt évben történt emelés ellenére (jelenleg 1800 lej) sem éri el a minimálbér szintjét. A januári 25%-os növekedés pedig gyakorlatilag még az időközben elszabadult infláció és adónövekedés kiegyensúlyozására sem elegendő. Ráadásul a fenntartónk (megyei tanács – szerk. megj.) költségvetése is csökkent, ami óhatatlanul az eddig nekünk biztosított pénzalapok megnyirbálását vonta maga után. Negatív hatása már most érezhető, működési nehézségeket és bizonytalanságot okozhat.
Ennek ellenére az előadásaink színvonalának és változatosságának a megőrzése elsődleges célkitűzéseink közé tartozik, a megvalósításához – akárcsak eddig – számítunk a közönség érdeklődésben és jelenlétben megnyilvánuló segítségére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A Középvíz utcában kereszt őrzi emlékét

Az oklevelek tanúsága szerint 1462-ben Mátyás király Sepsiszentgyörgyön, öt évvel később pedig Baróton is megfordult. Erre abból az alkalomból tartottuk fontosnak emlékeztetni, hogy ma ünnepeljük a magyar történelem egyik legsikeresebb uralkodója születésének 575. évfordulóját.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma 16 órától Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 16.15 Hihetetlen történet az óriás körtéről (dán animációs film, m. sz., 80 p.); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 A Pentagon titkai (am. krimi, 115 p.); 20.30 A Pentagon titkai (m. sz.); 21.00 A víz érintése (am. dráma, 123 p.). * […]

Hányatott sorsú tanár és alkotó

Berde Mária (1889–1949) írónő alakjáról és pályájának alakulásáról rántotta le a feledés fátylát dr. Molnár Szabolcs irodalomtörténész, a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum népes közönsége előtt. A földi létből történt távozásának 69. évfordulójára (február 20.) való tekintettel a tanár úr az írónő egyetemi leckekönyvének adományozásával gazdagította a múzeum kincsestárát.

Bálványosfürdő régi illusztrációkon

A Bodoki-, a Torjai- és a Csomád-hegység között 800 m körüli tengerszint feletti magasságban létesült mai Bálványosfürdő már kialakulásának idején teljesítette a kulturált fürdőélet fenntarthatóságának olyan követelményeit, mint a gyógyhatású ásványvizek és gázfeltörések gazdagsága, a szép táj, kedvező éghajlati viszonyok, valamint befektető személy jelentkezése. Alább pár korabeli illusztráció révén idézzük fel a fénykorát. A különösképpen […]

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p); 18.15 Szólíts a neveden (ol.–fran.–braz.–am. romantikus dráma, 132 p.); 18.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma, m. sz.); 20.45 A szabadság ötven árnyalata; 21.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.). BORVACSORA A somlói borvidék legjobb nedűit hozza el […]

Petőfi, az örök fiatal

Mintha több ember életét élte volna 26 éve alatt – mondta házi­gazdaként Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója a költőről a 10. nemzetközi felolvasó-maratonhoz csatlakozó kedd esti sepsiszentgyörgyi rendezvény felvezetéseképpen.

Küzdelem a megmaradásért

Románia megkaparintásának első pillanatától gyarmatként kezelte Erdélyt, és minden rendelkezésére álló eszközzel az ott élő magyar nemzeti közösség ellehetetlenítésén munkálkodott – derült ki Bárdi Nándor történésznek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban elhangzott, adatokkal sűrűn tűzdelt, vetített képes előadásán.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 18.15 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). SZÍNHÁZ Az M Studio Mozgásszínház február 22-én, csütörtökön 19 […]

A széppróza napja Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Írószövetség javaslatára idéntől Jókai Mór születésnapja (február 18.) egyben a magyar széppróza napja is Kárpát-medence-szerte. E nemes kezdeményezést támogatván, az Erdélyi Magyar Írók Ligája három erdélyi városban szervezett felolvasóestet.

Gleccserek, vulkánok, trollok

Hétfőn este megtelt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatóján. Ez egyszerre a nagy tudású, színes egyéniségű előadó és a titokzatos, ezerarcú szigetország érdeme.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 16.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 18.45 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). TORTOMA ÖNKÉPZŐKÖR Ma 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma […]

Képzeletbeli liftezés

Február 22-én, csütörtökön 19 órakor mutatják be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban Fehér Ferenc magyarországi koreográfus elképzelése nyomán és rendezésében az M Studio Lift – boys will be boys című előadását – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Márton Imola, a társulat művészeti vezetője.

Nyitott emberekből olvastunk

Tartalmas rendezvényt szervezett múlt héten a házasság hete alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség. A rendezvényt nyitó és záró, ünnepélyes istentiszteletek között előadások, játékos önismereti estek, őszinte vallomások vetettek fel a résztvevőkben továbbgondolásra késztető kérdéseket, illetve nyújtottak nagyfelismerés-élményt.

Ajánló

KÖNYVBEMUTATÓ A Székely Nemzeti Múzeumban ma 18 órától Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor az intézmény Bartók-termében. A szerzővel Dukrét Lajos, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke beszélget.   A SZÉPPRÓZA NAPJA A magyar széppróza napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban ma 18 órától Bogdán László, Vida Gábor […]

Évfordulós tisztelgés

Közös felolvasásra hívja az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtár Sepsiszentgyörgyön, Petőfi Sándor tiszteletére. Ugyanakkor a közösségi oldalon is népszerűsítik Petőfi írásait a következő napokban.