Deák Gyula Levente a gondokat sem rejtette véka alá

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és köréje csoportosulók hagyományt mentenek és éltetnek, szórakoztatnak és okítanak, nemzeti öntudatot ébresztenek és erősítenek. Áldásos tevékenységüknek köszönhetően pedig a fiatalok jelentős hányada táncházba jár, valamint a népzene és a népdalok fontos szerepet játszanak az életükben. Deák Gyula Leventével, a társulat igazgatójával az elmúlt esztendő megvalósításairól, a folyó év kihívásairól, gondjaikról és terveikről beszélgettünk.

– Igazgató úr, milyen évet hagytak a hátuk mögött?
– Jónak mondhatót, hiszen a tervezett hetven fellépés helyett, nyolc különböző előadással, nyolcvanhárom alkalommal léptünk színpadra. Ugyanakkor újdonságot is hozott, hiszen az Óriáspince-tetőn bemutattuk a Csillagösvény népe történelmi táncjátékot. Az amatőr táncosok tömeges részvétele miatt azonban ennek színre vitele nagyon sok energiánkba és időnkbe került. Annak viszont örülünk, hogy a visszajelzések szerint tetszett a közönségnek. Büszkék vagyunk továbbá a vistai (Kalotaszeg) Mátyás István (1911–1977) hagyományőrző táncosnak és Martin György (1932–1983) magyarországi néprajzkutató, tánctörténésznek emléket állító Mundruc című táncszínházi előadásunkra is. Számos helységben mutattuk be átütő sikerrel, a hivatásos néptáncegyüttesek találkozóján pedig a szakma és közönség tetszését egyaránt elnyertük vele. Kiemelkedő és maradandó élményben volt részünk Manchesterben is, ahová a Bethlen Gábor Alap támogatásával jutottunk el, és három előadást mutattunk be. Jelen voltunk továbbá a Határtalanul nevet viselő budapesti néptáncfesztiválon, valamint a győri magyar táncfesztiválon is.

– Melyek az idei tervek és elképzelések?
– Ami a jövőt illeti, az eddigiekhez hasonlóan táncszínházi, folklór- és gyerekelőadások megvalósításán fáradozunk. Furik Rita rendező irányításával most készül az Arany asszony című táncszínházi előadásunk, mely remélhetőleg a többi, általa színre vitt műsorhoz hasonlóan, szintén el fogja nyerni a közönség tetszését. Ez lesz az első bemutatónk, amelyet terveink szerint ősszel egy folklórjellegű, 2019 elején pedig egy gyerekelőadás követ.

– A népzene– és néptánctalálkozók egyik fénypontját a hagyományőrzők szereplése biztosította, de előrehaladott koruk egyre jobban akadályozza a részvételüket. Lesznek-e változások ezen a téren?
– Valóban nehéz már olyan adatközlőket találni, akik vállalják az otthonuktól Sepsiszentgyörgyig tartó hosszú utat. A novemberben esedékes 30. találkozó alkalmából azonban még megpróbáljuk meggyőzni és elhozni őket, ily módon zárván le ezt a korszakot. A kerek évfordulóra való tekintettel a helyszín is változik, így ezúttal a Sportarénába várjuk egész napos műsorainkkal és foglalkozásainkkal a nagyérdeműt.

– Milyen gondokkal küzdenek?
– A legégetőbb továbbra is a fizetések alacsony színvonala, mely az elmúlt évben történt emelés ellenére (jelenleg 1800 lej) sem éri el a minimálbér szintjét. A januári 25%-os növekedés pedig gyakorlatilag még az időközben elszabadult infláció és adónövekedés kiegyensúlyozására sem elegendő. Ráadásul a fenntartónk (megyei tanács – szerk. megj.) költségvetése is csökkent, ami óhatatlanul az eddig nekünk biztosított pénzalapok megnyirbálását vonta maga után. Negatív hatása már most érezhető, működési nehézségeket és bizonytalanságot okozhat.
Ennek ellenére az előadásaink színvonalának és változatosságának a megőrzése elsődleges célkitűzéseink közé tartozik, a megvalósításához – akárcsak eddig – számítunk a közönség érdeklődésben és jelenlétben megnyilvánuló segítségére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]