Deák Gyula Levente a gondokat sem rejtette véka alá

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és köréje csoportosulók hagyományt mentenek és éltetnek, szórakoztatnak és okítanak, nemzeti öntudatot ébresztenek és erősítenek. Áldásos tevékenységüknek köszönhetően pedig a fiatalok jelentős hányada táncházba jár, valamint a népzene és a népdalok fontos szerepet játszanak az életükben. Deák Gyula Leventével, a társulat igazgatójával az elmúlt esztendő megvalósításairól, a folyó év kihívásairól, gondjaikról és terveikről beszélgettünk.

– Igazgató úr, milyen évet hagytak a hátuk mögött?
– Jónak mondhatót, hiszen a tervezett hetven fellépés helyett, nyolc különböző előadással, nyolcvanhárom alkalommal léptünk színpadra. Ugyanakkor újdonságot is hozott, hiszen az Óriáspince-tetőn bemutattuk a Csillagösvény népe történelmi táncjátékot. Az amatőr táncosok tömeges részvétele miatt azonban ennek színre vitele nagyon sok energiánkba és időnkbe került. Annak viszont örülünk, hogy a visszajelzések szerint tetszett a közönségnek. Büszkék vagyunk továbbá a vistai (Kalotaszeg) Mátyás István (1911–1977) hagyományőrző táncosnak és Martin György (1932–1983) magyarországi néprajzkutató, tánctörténésznek emléket állító Mundruc című táncszínházi előadásunkra is. Számos helységben mutattuk be átütő sikerrel, a hivatásos néptáncegyüttesek találkozóján pedig a szakma és közönség tetszését egyaránt elnyertük vele. Kiemelkedő és maradandó élményben volt részünk Manchesterben is, ahová a Bethlen Gábor Alap támogatásával jutottunk el, és három előadást mutattunk be. Jelen voltunk továbbá a Határtalanul nevet viselő budapesti néptáncfesztiválon, valamint a győri magyar táncfesztiválon is.

– Melyek az idei tervek és elképzelések?
– Ami a jövőt illeti, az eddigiekhez hasonlóan táncszínházi, folklór- és gyerekelőadások megvalósításán fáradozunk. Furik Rita rendező irányításával most készül az Arany asszony című táncszínházi előadásunk, mely remélhetőleg a többi, általa színre vitt műsorhoz hasonlóan, szintén el fogja nyerni a közönség tetszését. Ez lesz az első bemutatónk, amelyet terveink szerint ősszel egy folklórjellegű, 2019 elején pedig egy gyerekelőadás követ.

– A népzene– és néptánctalálkozók egyik fénypontját a hagyományőrzők szereplése biztosította, de előrehaladott koruk egyre jobban akadályozza a részvételüket. Lesznek-e változások ezen a téren?
– Valóban nehéz már olyan adatközlőket találni, akik vállalják az otthonuktól Sepsiszentgyörgyig tartó hosszú utat. A novemberben esedékes 30. találkozó alkalmából azonban még megpróbáljuk meggyőzni és elhozni őket, ily módon zárván le ezt a korszakot. A kerek évfordulóra való tekintettel a helyszín is változik, így ezúttal a Sportarénába várjuk egész napos műsorainkkal és foglalkozásainkkal a nagyérdeműt.

– Milyen gondokkal küzdenek?
– A legégetőbb továbbra is a fizetések alacsony színvonala, mely az elmúlt évben történt emelés ellenére (jelenleg 1800 lej) sem éri el a minimálbér szintjét. A januári 25%-os növekedés pedig gyakorlatilag még az időközben elszabadult infláció és adónövekedés kiegyensúlyozására sem elegendő. Ráadásul a fenntartónk (megyei tanács – szerk. megj.) költségvetése is csökkent, ami óhatatlanul az eddig nekünk biztosított pénzalapok megnyirbálását vonta maga után. Negatív hatása már most érezhető, működési nehézségeket és bizonytalanságot okozhat.
Ennek ellenére az előadásaink színvonalának és változatosságának a megőrzése elsődleges célkitűzéseink közé tartozik, a megvalósításához – akárcsak eddig – számítunk a közönség érdeklődésben és jelenlétben megnyilvánuló segítségére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Kaptár – dokumentumfilm-szemle: Elcsángált oktatás, rendező: Neagu Adrian; Metamorfózis – Józsa Levente korondi keramikus, rendező: Szabó Károly; Lekvár, rendező: Zsigmond Attila; 18.30 A man of integrity (irán. dráma, 117 p.); 18.30 Látlak (am. thriller, 98 p.); 20.30 Csillag születik (am. zenés filmdráma, 135 p.); 20.45 Halloween (am. horror, 109 p.). […]

Három kiállítás Zabolán

Vasárnap ünnepli 15 éves fennállását a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a 16 órától kezdődő rendezvényen három kiállítás nyílik, és könyvbemutatót is tartanak.

Befutógyanús a Hit Factory

A sepsiszentgyörgyi és baróti tizenévesekből verbuválódott Hit Factory (Slágergyár) zenekar idén alakult, de már kilenc koncertet tudnak maguk mögött. Mi több, a fiúk egyre népszerűbbek mind a rendezvényszervezők, mind a közönség körében, és már saját dalokkal is büszkélkedhetnek, amelyek stúdiófelvételére készülnek.

A „magyar veszély” kitalálása

A centenáriumi év kapcsán az RMDSZ által a Szacsvay Akadémia keretében szervezett történelmi előadássorozat első előadója Sepsiszentgyörgyön Stefano Bottoni budapesti történész volt. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa főleg a közép-kelet-európai, illetve az erdélyi kisebbségi történelmet kutatja, egyik fontos munkáját a Magyar Autonóm Tartományról írta. Az ’56-os események következményeit nagy ívű korrajzba ágyazva tette áttekinthetővé a Székely Nemzeti Múzeumban október elején tartott előadásában. Az előadás szerkesztett változatát közöljük.

Ajánló

SZÉKELYFÖLD NAPOK A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (13.00 bardoci Benkő József Általános Iskola; 16.00 Nagyajta, unitárius parókia; 17.00 Zabola, a művelődési ház előcsarnoka; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi; 18.00 Kovászna, Művelődési Központ; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház; 18.00 Bereck, kultúrotthon; 19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Előadás: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: […]

Szombaton őszi fesztivál

Továbbgazdagítva gasztro-turiszitikai és a helyi értékeket népszerűsítő rendezvényeinek sorát Kovászna Megye Tanácsa és Barót önkormányzata közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel október 20-án, szombaton Erdővidéki Őszi Fesztivált szervez.

Babi néni Lóbusszal jött

Kedden, október 16-án délelőtt, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-terme egy egészen rendhagyó találkozónak adott otthont: a 90 éves, nagyajtai születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő, de fiatalkorát Baróton töltő Radványi Hajnal (avagy Trattner Babi néni, ahogy még ismerhetik a régebbi barótiak) mutatta be verses- és novelláskötetét.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 18.30 Az első ember (am. életrajzi dráma, 141 perc, 2018); 18.45 Venom (am. sci-fi, akció-horror, 116 perc, 2018); 21.00 Esti iskola (am. vígjáték, 111 perc, 2018); 21.00 Látlak (am. thriller, 98 perc, 2018) – magyar szinkronnal. SZÉKELYFÖLD NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – […]

Szüreti bál, mint régen

A Szent Mihály Színjátszócsoport, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezett október 13-án, szombaton szüreti mulatságot Felsőlemhényben.

Tizenöt éves az öregotthon

A Zathureczky Berta Idősotthon kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Míg hétfőn a szórakozás dominált a programban, tegnap az ágazatban dolgozóknak szánt szakmai továbbképzővel jelezték, az elhivatottságnak és a hozzáértésnek fontos szerepe van az intézményben.

A lovagkirályhoz méltó kötet

Reprezentatív, sőt exkluzív kötettel gazdagodott a művészettörténeti könyvtár azáltal, hogy a kolozsvári Verbum Kiadó megjelentette a Szent László király – Erdély védőszentje című kiadványt, amely a nagy uralkodó erdélyi megjelenítéseit veszi számba, legyenek azok oltárképeken, freskókon, egyházi pecséteken vagy köztéri szobrok által.

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]