Deák Gyula Levente a gondokat sem rejtette véka alá

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és köréje csoportosulók hagyományt mentenek és éltetnek, szórakoztatnak és okítanak, nemzeti öntudatot ébresztenek és erősítenek. Áldásos tevékenységüknek köszönhetően pedig a fiatalok jelentős hányada táncházba jár, valamint a népzene és a népdalok fontos szerepet játszanak az életükben. Deák Gyula Leventével, a társulat igazgatójával az elmúlt esztendő megvalósításairól, a folyó év kihívásairól, gondjaikról és terveikről beszélgettünk.

– Igazgató úr, milyen évet hagytak a hátuk mögött?
– Jónak mondhatót, hiszen a tervezett hetven fellépés helyett, nyolc különböző előadással, nyolcvanhárom alkalommal léptünk színpadra. Ugyanakkor újdonságot is hozott, hiszen az Óriáspince-tetőn bemutattuk a Csillagösvény népe történelmi táncjátékot. Az amatőr táncosok tömeges részvétele miatt azonban ennek színre vitele nagyon sok energiánkba és időnkbe került. Annak viszont örülünk, hogy a visszajelzések szerint tetszett a közönségnek. Büszkék vagyunk továbbá a vistai (Kalotaszeg) Mátyás István (1911–1977) hagyományőrző táncosnak és Martin György (1932–1983) magyarországi néprajzkutató, tánctörténésznek emléket állító Mundruc című táncszínházi előadásunkra is. Számos helységben mutattuk be átütő sikerrel, a hivatásos néptáncegyüttesek találkozóján pedig a szakma és közönség tetszését egyaránt elnyertük vele. Kiemelkedő és maradandó élményben volt részünk Manchesterben is, ahová a Bethlen Gábor Alap támogatásával jutottunk el, és három előadást mutattunk be. Jelen voltunk továbbá a Határtalanul nevet viselő budapesti néptáncfesztiválon, valamint a győri magyar táncfesztiválon is.

– Melyek az idei tervek és elképzelések?
– Ami a jövőt illeti, az eddigiekhez hasonlóan táncszínházi, folklór- és gyerekelőadások megvalósításán fáradozunk. Furik Rita rendező irányításával most készül az Arany asszony című táncszínházi előadásunk, mely remélhetőleg a többi, általa színre vitt műsorhoz hasonlóan, szintén el fogja nyerni a közönség tetszését. Ez lesz az első bemutatónk, amelyet terveink szerint ősszel egy folklórjellegű, 2019 elején pedig egy gyerekelőadás követ.

– A népzene– és néptánctalálkozók egyik fénypontját a hagyományőrzők szereplése biztosította, de előrehaladott koruk egyre jobban akadályozza a részvételüket. Lesznek-e változások ezen a téren?
– Valóban nehéz már olyan adatközlőket találni, akik vállalják az otthonuktól Sepsiszentgyörgyig tartó hosszú utat. A novemberben esedékes 30. találkozó alkalmából azonban még megpróbáljuk meggyőzni és elhozni őket, ily módon zárván le ezt a korszakot. A kerek évfordulóra való tekintettel a helyszín is változik, így ezúttal a Sportarénába várjuk egész napos műsorainkkal és foglalkozásainkkal a nagyérdeműt.

– Milyen gondokkal küzdenek?
– A legégetőbb továbbra is a fizetések alacsony színvonala, mely az elmúlt évben történt emelés ellenére (jelenleg 1800 lej) sem éri el a minimálbér szintjét. A januári 25%-os növekedés pedig gyakorlatilag még az időközben elszabadult infláció és adónövekedés kiegyensúlyozására sem elegendő. Ráadásul a fenntartónk (megyei tanács – szerk. megj.) költségvetése is csökkent, ami óhatatlanul az eddig nekünk biztosított pénzalapok megnyirbálását vonta maga után. Negatív hatása már most érezhető, működési nehézségeket és bizonytalanságot okozhat.
Ennek ellenére az előadásaink színvonalának és változatosságának a megőrzése elsődleges célkitűzéseink közé tartozik, a megvalósításához – akárcsak eddig – számítunk a közönség érdeklődésben és jelenlétben megnyilvánuló segítségére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerda 16.30 Jönnek a kacsák (am.-kínai animációs film, m. sz., 91 p.); 16.45 Jönnek a kacsák (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 A bosszú (fr. akció-thriller, 108 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.-ang. vígjáték); 21.00 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.). Pénztár nyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, […]

Családi batyus piknik

Május 24-én a szentbenedeki Kornis-kastélyban kezdődik, majd május 26-án és 27-én Zabolán, Miklósváron, Gyaluban, Marosvécsen és Maroshévízen folytatódik a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete című rendezvénysorozat, amellyel a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozik.

Az elfeledett parancsnok

Nemcsak a nagy egyesülés centenáriuma van az idén, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának és az önrendelkezésért folytatott harc is százéves múltra tekint vissza. Ennek tiszteletére a Sepsiszéki Székely Tanács ünnepi műsorra hívta tagjait és az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtárba.

Diákoktól volt hangos a tér

Diákok hangjától, zenétől volt hangos, és díszes ruháktól, egyedi zászlóktól színes Sepsiszentgyörgy főtere hétvégén, a 14. Háromszéki Diáknapok alatt. A háromnapos rendezvényre sport, majális és kultúra témákban várták a fiatalokat. Ők meg vonultak, szép számmal!

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p., magy. szink.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, rom. szink., 83 p.); 18:30 Túl szexi lány ((kín.–ang. vígjáték); 18.45 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 21.00 Jusqu’à la garde […]

Lehetőség erdélyi zenekaroknak és DJ-knek

A marosvásárhelyi VIBE közönségszavazással választ ki öt fellépőt a fesztivál idei kiadására. A versenyre bármilyen romániai, saját produkciót bemutató zenekar, illetve minimum hat számból álló mixet összeállító DJ jelentkezhet.

Rajztagozatosok évzáró kiállítása

Megnyílt pénteken a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatos diákjainak évzáró kiállítása az Incze László Céhtörténeti Múzeumban, Kézdivásárhelyen. A közel 300 alkotást tömörítő kiállítás június 10-ig látogatható.

A szakmához való komolyság és hűség köti össze őket

Bár évtizedek óta munkakapcsolatban levő barátok, légvonalban is pár száz méter választja el őket, karrierjük is párhuzamosan haladt, eddig még soha nem állítottak ki együtt. Péntektől azonban az Erdélyi Művészeti Központban „egymás mellett” láthatók a két szovátai alkotó, Kuti Dénes festő és Bocskay Vince szobrász művei a hasonló nevet viselő kiállításon.

Gyalogosan Csíksomlyóra

A korábbi évektől eltérően kevesebben, mintegy ötvenen indultak el tegnap délben gyalogosan Kézdivásárhelyről Csíksomlyóra. Kézdiszentléleken és Kézdiszárazpatakon újabb zarándokokkal egészült ki a kiscsoport, valamint a mai nap folyamán a Kászonokból is csatlakoznak hozzájuk.

A 24. Széchenyi-bál

Még egy év, és a 25., bizonyára egészen rendkívüli Széchenyi-bálra készül a Mikes Kelemen Elméleti Líceum Diáktanácsa. Ez azonban nem lehetséges anélkül, hogy megrendeznék az idei 24.-et, amelyre már gőzerővel készül a szervezőcsapat. A legfontosabbak már megvannak: a helyszín és az időpont.

Különleges Arany-busz

Rendhagyó, autóbuszban berendezett kiállítással emlékszik Arany János születésnek 200. évfordulójára a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum. A mozgótárlat szerdán Csernátonban, majd Kézdivásárhelyen állomásozott, mától viszont Sepsiszentgyörgyön tekinthető meg a központi park fölötti parkolóban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Pénteken: 16.30 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, m. sz., 83 p.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 18.45 Jusqu’à la garde (fr. dráma ); 20.30 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.–ang. vígjáték […]

Versekbe rejtett politika

Szerdán este a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében mutatták be a gidófalvi G. Szabó Ferenc szépirodalmi köteteit. A Létdac, Higanyidőben, Félre az útból és A székely nevettető című kötetekről lapunk munkatársa, Czegő Zoltán író, költő beszélt, hangsúlyozva, hogy a politikát nem lehet kihagyni a költészetből.