A múzeum éves látogatottsága 15 ezer főre tehető

Nem csupán Háromszéken, az egész magyar nyelvterületen ismert mára a csernátoni Haszmann Pál Múzeum neve, tevékenységei. Az ott zajló sokrétű munkába pillanthatunk bele a Dimény-Haszmann Orsolya muzeológussal folytatott beszélgetésnek köszönhetően.

– Visszatekintve az elmúlt évre, melyek voltak a legnagyobb eredmények, megvalósítások?
– Nagyobb és szükségszerű munkálat volt az 1726-os bélafalvi székely ház újrazsindelyezése anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum anyagi támogatásával. Kétnyelvű eligazító táblák készültek Damokos Csaba dizájner tervei alapján a székely házak és a malom mellé, a mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjtemény tárgyaihoz is. Folyamatos munka a gyűjtemény korszerű felleltározása, e téren tavaly jelentős előrelépések történtek, és folyamatos a tárgyak digitalizálása is. Ehhez kapcsolódik az intézményben zajló tudományos munka, több tudományos konferencián vettünk részt. Kiemelem az első világháborús vándorkiállításunkat, amely most testvérintézményünkben, a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban látható.

– Rendszeresen jelentkezett az intézmény táborokkal, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal, könyvbemutatókkal stb. Hogyan, milyen szempontok szerint áll össze egy egész éves program?
– Ezek a rendezvények mind gyűjteményünket, illetve a múzeumot népszerűsítik, következetesen biztosítva az utánpótlást látogatóink tekintetében. Ez az egyik fő szempont a tervezésnél, egy másik pedig a változatosság, a kitekintés minden olyan kulturális területre, ahol érdekes dolgok történnek, illetve hagyomány és újítás dinamikus, rugalmas kapcsolatának megteremtése a programok kialakításában.

– Ebben az évben várhatóan milyen nagyobb szabású események zajlanak majd? Melyek azok a jól bevált, már hagyománynak örvendő tevékenységek, amelyek folytatódnak, illetve milyen újdonságok vannak tervben?
– Mind a jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozásokat, mind a diákvetélkedőt, a táborokat, a hagyományos mesterségek oktatását, tehát a lényeges fontosságú múzeumpedagógiai sort, mind a könyvbemutatókat, előadásokat, koncerteket folytatjuk. Idén 45 éves lesz az intézmény, teljes rendezvény- és programsorozatunk tiszteletadás az évforduló előtt, és lesznek ennek jegyében kiemelt rendezvények, például a négy és fél évtizednyi működésre rávilágító kordokumentum-kiállítás, de ünnepi különszámot tervezünk a Csernátoni Füzetek című időszakos kiadványunkból is. Ugyancsak kiemelt rendezvényünk idén a KaPoCs, amely összeköt – Élő népművészet a Kárpát-medencében. A várakozásainkat is meghaladó mértékben kedvelt Csernátoni Burrogtató idei kiadását is újabb érdekességekkel, meglepetésekkel telinek tervezzük szeptember 15-re.

– Számokról is beszélhetünk? Hány rendezvényt, látogatót jegyeztek? Milyen az intézményi felépítés, hány munkatárs tartja életben az intézményt?
– Éves eseménynaptárunkban 15 rendezvény van előrelátva, ezek közül négy nagyrendezvény, a többi a jeles napokat, ünnepeket követő, jól bejáratott múzeumpedagógiai és családos program. A legnagyobb résztvevőszámot a Csernátoni Burrogtató hozza, alkalmanként közel ezer személyt jelent. A múzeum éves látogatottsága 15 ezer főre tehető, mozgalmasabb mindig a tavasztól késő őszig terjedő időszak. Mindazt a munkát, amit a közel kéthektáros kert ad, a rajta levő felbecsülhetetlen értékkel együtt, hivatalosan négyen látjuk el, én és három unokatestvérem, Gabriella, László és Lajos vagyunk a Székely Nemzeti Múzeum alkalmazottai. Gyakorlatilag viszont majdnem az egész család kiveszi valamilyen módon részét a munkából. Anyaintézményünk és fenntartónk, Kovászna Megye Tanácsa mindig támogat, de a múzeum mellett működő kulturális egyesület segítségével pályázati forrásokat is mozgósítunk, állandó támogatóink a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány. Szeretném a magam és munkatársaim nevében megköszönni nekik, valamint azoknak is, akik az eltelt évtizedek alatt önzetlenül segítettek, gyarapították a múzeum gyűjteményét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA * Ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében átadják a Háromszék kultúrájáért díjat, amelyet 2013-ban alapított Kovászna Megye Tanácsa. Bemutatják Csinta Samu Az ötödik szer – Szabó Kati életei című regényét a háromszéki tornászcsillag jelenlétében. A műsort a Háromszék Táncegyüttes rövid összeállítása zárja. * Ma 17 órakor a kovásznai […]

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.00 Gengszterzsaruk (am., r. f.); 16.15 Daddy Cool (fr., r. f.); 18.15 The Disaster Artist (am., r. f.); 18.30 A legsötétebb óra (am., r. f.); 20.30 Pororoca (rom.); 20.45 Nincs kiszállás (ang.-am., r. f.). Szombat 11.15 Állati a buli (ném., r. sz. 11.30 Állati a buli (m. sz.); 13.00 Kicsinyítés (am., m. […]

A magyar kultúra napja

A sepsiszentgyörgyi Szimplában ma 19 órától happening A nyomtatott giccs újraértelmezése címmel. Sepsiszentgyörgyi színművészek, rádiósok, lapszerkesztők és mások olvasnak fel dr. Stefan Frank A gyanú árnyékában című regényéből (fordította: Látrányi Mónika). Válogatott magyar zenekülönlegességgekkel közreműködik a Depilator Brigad. Szombaton a 18 órakor kezdődő zenés könyvbemutatón, amelynek társszervezője a Bod Péter Megyei Könyvtár, Demeter Elemér (Eli) […]

A ló a múltunk része

Kedden a kovásznai Kádár László Képtárban nyílt meg a 25. Incitato Művésztábor Lovas legendák című tárlata, ahol 25 képzőművész munkáit mutatták be az érdeklődő közönségnek.

Rétyi fúvósok tisztelegnek

A magyar kultúra napja alkalmából a rétyi fúvószenekar ismét ünnepi koncertet ad Sepsiszentgyörgyön. A kimondottan magyar művekhez, értékekhez kapcsolódó számokat átfogó repertoárt szombaton a megyeszékhelyi Tamási Áron Színházban hallgathatják, tekinthetik meg az érdeklődők.

Igényes évadkezdet

A 2017/2018 évad újabb Leckehangversenyére kerül sor Sepsiszentgyörgyön január 22-én, hétfőn. A Codex együttes Bartók Béla munkásságából ad ízelítőt a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI 16.00 Legeslegjobb cimborák – Állati a buli (ném. családi animációs film, 72 p.); 16.30 Kicsinyítés (am. vígjáték, m. f., 135 p.); 17.30 Elit játszma (am. krimi, 140 p.); 19.00 The Commuter – Nincs kiszállás (ang.-am. thriller, 104 p.); 20.00 Pororoca (ro. dráma, 153 p.); 21.15 Insidious: Az utolsó kulcs (kan.-am. horror, 103 p.) […]

Januári túra a Tortomára

Január 20-án, szombaton a Baróthoz közeli Tortoma-tetőre kirándulnak a Járjuk be Erdővidéket! honismereti túrasorozat keretében a résztvevők. Ez lesz a kilencvennegyedik alkalom, hogy együtt indulnak el, hiszen idén márciusban a túrasorozat a nyolcadik születésnapját is ünnepli.

Farsangtemetések ideje

Erdővidék három településén rendezik meg minden évben a nappali farsangi felvonulást, maskarásokkal, rezesbandával, az őket kísérő, pálinkát, kürtöskalácsot, szendvicseket, pánkót osztogató fiatalokkal. A sort Ürmös kezdi.

Szabó Kati életei

A világ- és négyszeres olimpiai bajnok Szabó Katiról írt könyvet Csinta Samu. Az ötödik szer – Szabó Kati életei című könyvet hétfőn 18 órakor, Szabó Kati ötvenedik születésnapján mutatják be a Tamási Áron Színházban az „érintett” és a szerző jelenlétében.

Öntudatos fiatalokért

Az Osonó Színházműhely a napokban nyert felvételt az Európai Tehetségsegítő Hálózatba, amelynek 41 országból 350 intézmény és szervezet a tagja. A társulat kiemelt célja a fiatal nemzedék „öntudatra ébresztése”.

Festővel indítanak

Idén a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában hat tárlatot rendeznek, osztotta meg lapunkkal Beke Ernő tulajdonos.

Kettő az egyben

Kétkötetnyi publicisztika egyazon borítólapok között, beszédes karikatúrákkal fűszerezve. Két szerző tollából született jegyzetek gyűjteménye. Egybe fűzött, azonban egymástól elhatárolható szellemi termék – talán így határozhatnánk meg Ambrus Attila Szóbeszéd, illetve Sarány István Szertelen szóbeszéd című könyvének lényegét. Bemutatóját hétvégén ejtették meg a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI 16.00 Bullet Head (bolg. krimi, 94 p.); 16.30 Insidious: Az utolsó kulcs (kan.-am. horror, 103 p.); 18.00 The Disaster Artist (am. dráma, 103 p.); 18.45 Kicsinyítés (am. vígjáték, m. f., 135 p.); 20.30 Hawaii (ro. dráma, 116 p.); 21.15 The Commuter – Nincs kiszállás (ang.-am. thriller, 104 p.). GYERMEKVILÁG Időterelő – csillagtúrák külső […]

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI 15.30 Kicsinyítés (am. vígjáték, 135 p.); 18.00 Bullet Head (bolg. krimi, 94 p.); 20.00 Un pas în urma serafimilor (ro. dráma, 150 p.); 21.00 The Commuter – Nincs kiszállás (ang. –am. thriller, 104 p.). PSZICHOKLUB A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában, a Selye János Pszichoklubban ma 18 órától Kihívás… címmel beszélgetés lesz, […]