A múzeum éves látogatottsága 15 ezer főre tehető

Nem csupán Háromszéken, az egész magyar nyelvterületen ismert mára a csernátoni Haszmann Pál Múzeum neve, tevékenységei. Az ott zajló sokrétű munkába pillanthatunk bele a Dimény-Haszmann Orsolya muzeológussal folytatott beszélgetésnek köszönhetően.

– Visszatekintve az elmúlt évre, melyek voltak a legnagyobb eredmények, megvalósítások?
– Nagyobb és szükségszerű munkálat volt az 1726-os bélafalvi székely ház újrazsindelyezése anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum anyagi támogatásával. Kétnyelvű eligazító táblák készültek Damokos Csaba dizájner tervei alapján a székely házak és a malom mellé, a mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjtemény tárgyaihoz is. Folyamatos munka a gyűjtemény korszerű felleltározása, e téren tavaly jelentős előrelépések történtek, és folyamatos a tárgyak digitalizálása is. Ehhez kapcsolódik az intézményben zajló tudományos munka, több tudományos konferencián vettünk részt. Kiemelem az első világháborús vándorkiállításunkat, amely most testvérintézményünkben, a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban látható.

– Rendszeresen jelentkezett az intézmény táborokkal, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal, könyvbemutatókkal stb. Hogyan, milyen szempontok szerint áll össze egy egész éves program?
– Ezek a rendezvények mind gyűjteményünket, illetve a múzeumot népszerűsítik, következetesen biztosítva az utánpótlást látogatóink tekintetében. Ez az egyik fő szempont a tervezésnél, egy másik pedig a változatosság, a kitekintés minden olyan kulturális területre, ahol érdekes dolgok történnek, illetve hagyomány és újítás dinamikus, rugalmas kapcsolatának megteremtése a programok kialakításában.

– Ebben az évben várhatóan milyen nagyobb szabású események zajlanak majd? Melyek azok a jól bevált, már hagyománynak örvendő tevékenységek, amelyek folytatódnak, illetve milyen újdonságok vannak tervben?
– Mind a jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozásokat, mind a diákvetélkedőt, a táborokat, a hagyományos mesterségek oktatását, tehát a lényeges fontosságú múzeumpedagógiai sort, mind a könyvbemutatókat, előadásokat, koncerteket folytatjuk. Idén 45 éves lesz az intézmény, teljes rendezvény- és programsorozatunk tiszteletadás az évforduló előtt, és lesznek ennek jegyében kiemelt rendezvények, például a négy és fél évtizednyi működésre rávilágító kordokumentum-kiállítás, de ünnepi különszámot tervezünk a Csernátoni Füzetek című időszakos kiadványunkból is. Ugyancsak kiemelt rendezvényünk idén a KaPoCs, amely összeköt – Élő népművészet a Kárpát-medencében. A várakozásainkat is meghaladó mértékben kedvelt Csernátoni Burrogtató idei kiadását is újabb érdekességekkel, meglepetésekkel telinek tervezzük szeptember 15-re.

– Számokról is beszélhetünk? Hány rendezvényt, látogatót jegyeztek? Milyen az intézményi felépítés, hány munkatárs tartja életben az intézményt?
– Éves eseménynaptárunkban 15 rendezvény van előrelátva, ezek közül négy nagyrendezvény, a többi a jeles napokat, ünnepeket követő, jól bejáratott múzeumpedagógiai és családos program. A legnagyobb résztvevőszámot a Csernátoni Burrogtató hozza, alkalmanként közel ezer személyt jelent. A múzeum éves látogatottsága 15 ezer főre tehető, mozgalmasabb mindig a tavasztól késő őszig terjedő időszak. Mindazt a munkát, amit a közel kéthektáros kert ad, a rajta levő felbecsülhetetlen értékkel együtt, hivatalosan négyen látjuk el, én és három unokatestvérem, Gabriella, László és Lajos vagyunk a Székely Nemzeti Múzeum alkalmazottai. Gyakorlatilag viszont majdnem az egész család kiveszi valamilyen módon részét a munkából. Anyaintézményünk és fenntartónk, Kovászna Megye Tanácsa mindig támogat, de a múzeum mellett működő kulturális egyesület segítségével pályázati forrásokat is mozgósítunk, állandó támogatóink a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány. Szeretném a magam és munkatársaim nevében megköszönni nekik, valamint azoknak is, akik az eltelt évtizedek alatt önzetlenül segítettek, gyarapították a múzeum gyűjteményét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Kaptár – dokumentumfilm-szemle: Elcsángált oktatás, rendező: Neagu Adrian; Metamorfózis – Józsa Levente korondi keramikus, rendező: Szabó Károly; Lekvár, rendező: Zsigmond Attila; 18.30 A man of integrity (irán. dráma, 117 p.); 18.30 Látlak (am. thriller, 98 p.); 20.30 Csillag születik (am. zenés filmdráma, 135 p.); 20.45 Halloween (am. horror, 109 p.). […]

Három kiállítás Zabolán

Vasárnap ünnepli 15 éves fennállását a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a 16 órától kezdődő rendezvényen három kiállítás nyílik, és könyvbemutatót is tartanak.

Befutógyanús a Hit Factory

A sepsiszentgyörgyi és baróti tizenévesekből verbuválódott Hit Factory (Slágergyár) zenekar idén alakult, de már kilenc koncertet tudnak maguk mögött. Mi több, a fiúk egyre népszerűbbek mind a rendezvényszervezők, mind a közönség körében, és már saját dalokkal is büszkélkedhetnek, amelyek stúdiófelvételére készülnek.

A „magyar veszély” kitalálása

A centenáriumi év kapcsán az RMDSZ által a Szacsvay Akadémia keretében szervezett történelmi előadássorozat első előadója Sepsiszentgyörgyön Stefano Bottoni budapesti történész volt. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa főleg a közép-kelet-európai, illetve az erdélyi kisebbségi történelmet kutatja, egyik fontos munkáját a Magyar Autonóm Tartományról írta. Az ’56-os események következményeit nagy ívű korrajzba ágyazva tette áttekinthetővé a Székely Nemzeti Múzeumban október elején tartott előadásában. Az előadás szerkesztett változatát közöljük.

Ajánló

SZÉKELYFÖLD NAPOK A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (13.00 bardoci Benkő József Általános Iskola; 16.00 Nagyajta, unitárius parókia; 17.00 Zabola, a művelődési ház előcsarnoka; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi; 18.00 Kovászna, Művelődési Központ; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház; 18.00 Bereck, kultúrotthon; 19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Előadás: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: […]

Szombaton őszi fesztivál

Továbbgazdagítva gasztro-turiszitikai és a helyi értékeket népszerűsítő rendezvényeinek sorát Kovászna Megye Tanácsa és Barót önkormányzata közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel október 20-án, szombaton Erdővidéki Őszi Fesztivált szervez.

Babi néni Lóbusszal jött

Kedden, október 16-án délelőtt, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-terme egy egészen rendhagyó találkozónak adott otthont: a 90 éves, nagyajtai születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő, de fiatalkorát Baróton töltő Radványi Hajnal (avagy Trattner Babi néni, ahogy még ismerhetik a régebbi barótiak) mutatta be verses- és novelláskötetét.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 18.30 Az első ember (am. életrajzi dráma, 141 perc, 2018); 18.45 Venom (am. sci-fi, akció-horror, 116 perc, 2018); 21.00 Esti iskola (am. vígjáték, 111 perc, 2018); 21.00 Látlak (am. thriller, 98 perc, 2018) – magyar szinkronnal. SZÉKELYFÖLD NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – […]

Szüreti bál, mint régen

A Szent Mihály Színjátszócsoport, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezett október 13-án, szombaton szüreti mulatságot Felsőlemhényben.

Tizenöt éves az öregotthon

A Zathureczky Berta Idősotthon kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Míg hétfőn a szórakozás dominált a programban, tegnap az ágazatban dolgozóknak szánt szakmai továbbképzővel jelezték, az elhivatottságnak és a hozzáértésnek fontos szerepe van az intézményben.

A lovagkirályhoz méltó kötet

Reprezentatív, sőt exkluzív kötettel gazdagodott a művészettörténeti könyvtár azáltal, hogy a kolozsvári Verbum Kiadó megjelentette a Szent László király – Erdély védőszentje című kiadványt, amely a nagy uralkodó erdélyi megjelenítéseit veszi számba, legyenek azok oltárképeken, freskókon, egyházi pecséteken vagy köztéri szobrok által.

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]