A múzeum éves látogatottsága 15 ezer főre tehető

Nem csupán Háromszéken, az egész magyar nyelvterületen ismert mára a csernátoni Haszmann Pál Múzeum neve, tevékenységei. Az ott zajló sokrétű munkába pillanthatunk bele a Dimény-Haszmann Orsolya muzeológussal folytatott beszélgetésnek köszönhetően.

– Visszatekintve az elmúlt évre, melyek voltak a legnagyobb eredmények, megvalósítások?
– Nagyobb és szükségszerű munkálat volt az 1726-os bélafalvi székely ház újrazsindelyezése anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum anyagi támogatásával. Kétnyelvű eligazító táblák készültek Damokos Csaba dizájner tervei alapján a székely házak és a malom mellé, a mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjtemény tárgyaihoz is. Folyamatos munka a gyűjtemény korszerű felleltározása, e téren tavaly jelentős előrelépések történtek, és folyamatos a tárgyak digitalizálása is. Ehhez kapcsolódik az intézményben zajló tudományos munka, több tudományos konferencián vettünk részt. Kiemelem az első világháborús vándorkiállításunkat, amely most testvérintézményünkben, a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban látható.

– Rendszeresen jelentkezett az intézmény táborokkal, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal, könyvbemutatókkal stb. Hogyan, milyen szempontok szerint áll össze egy egész éves program?
– Ezek a rendezvények mind gyűjteményünket, illetve a múzeumot népszerűsítik, következetesen biztosítva az utánpótlást látogatóink tekintetében. Ez az egyik fő szempont a tervezésnél, egy másik pedig a változatosság, a kitekintés minden olyan kulturális területre, ahol érdekes dolgok történnek, illetve hagyomány és újítás dinamikus, rugalmas kapcsolatának megteremtése a programok kialakításában.

– Ebben az évben várhatóan milyen nagyobb szabású események zajlanak majd? Melyek azok a jól bevált, már hagyománynak örvendő tevékenységek, amelyek folytatódnak, illetve milyen újdonságok vannak tervben?
– Mind a jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozásokat, mind a diákvetélkedőt, a táborokat, a hagyományos mesterségek oktatását, tehát a lényeges fontosságú múzeumpedagógiai sort, mind a könyvbemutatókat, előadásokat, koncerteket folytatjuk. Idén 45 éves lesz az intézmény, teljes rendezvény- és programsorozatunk tiszteletadás az évforduló előtt, és lesznek ennek jegyében kiemelt rendezvények, például a négy és fél évtizednyi működésre rávilágító kordokumentum-kiállítás, de ünnepi különszámot tervezünk a Csernátoni Füzetek című időszakos kiadványunkból is. Ugyancsak kiemelt rendezvényünk idén a KaPoCs, amely összeköt – Élő népművészet a Kárpát-medencében. A várakozásainkat is meghaladó mértékben kedvelt Csernátoni Burrogtató idei kiadását is újabb érdekességekkel, meglepetésekkel telinek tervezzük szeptember 15-re.

– Számokról is beszélhetünk? Hány rendezvényt, látogatót jegyeztek? Milyen az intézményi felépítés, hány munkatárs tartja életben az intézményt?
– Éves eseménynaptárunkban 15 rendezvény van előrelátva, ezek közül négy nagyrendezvény, a többi a jeles napokat, ünnepeket követő, jól bejáratott múzeumpedagógiai és családos program. A legnagyobb résztvevőszámot a Csernátoni Burrogtató hozza, alkalmanként közel ezer személyt jelent. A múzeum éves látogatottsága 15 ezer főre tehető, mozgalmasabb mindig a tavasztól késő őszig terjedő időszak. Mindazt a munkát, amit a közel kéthektáros kert ad, a rajta levő felbecsülhetetlen értékkel együtt, hivatalosan négyen látjuk el, én és három unokatestvérem, Gabriella, László és Lajos vagyunk a Székely Nemzeti Múzeum alkalmazottai. Gyakorlatilag viszont majdnem az egész család kiveszi valamilyen módon részét a munkából. Anyaintézményünk és fenntartónk, Kovászna Megye Tanácsa mindig támogat, de a múzeum mellett működő kulturális egyesület segítségével pályázati forrásokat is mozgósítunk, állandó támogatóink a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány. Szeretném a magam és munkatársaim nevében megköszönni nekik, valamint azoknak is, akik az eltelt évtizedek alatt önzetlenül segítettek, gyarapították a múzeum gyűjteményét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Önkéntesek Amerikából

Immár kilencedik éve tartják az angol nyelvű bibliatábort a sepsiszentgyörgyi, Károlyi Gáspár Alapítvány székhelyén. A péntekig tartó ingyenes táborba 12 év fölöttiek jelentkezhetnek, különböző játékokban és órákon vehetnek részt. A tábor célja az, hogy az angol nyelvet tanítsák, és Isten igéjét belopják a gyerekek szívébe. Az órákat amerikai önkéntes oktatók tartják, helyi önkéntes fordítók segítségével.

Pörgő évad

Minden szempontból színes és tartalmas évadot tudhat maga mögött a Háromszék Táncegyüttes. Az egyik legnépszerűbb hazai hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

Vágta-szilánkok

A Székely Vágtán forgolódva lehetett hallani egy-két jó kiszólást a résztvevők, illetve a szervezők részéről. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Teltházas könyvbemutató

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán 16:45 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (amerikai családi animációs film, 97 perc, 2018, r. sz.), 17:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, r. f.), 18:45 Sicario 2. – A zsoldos (olasz-amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018, r. f.), 19:00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 21:00 Haverok harca […]

Román verseskötetet írt

Három éve jelent meg a kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub közbenjárásával a helyi Tóth Mónika első verseskötete Soványít hiányod címmel, pár hete, mint kiderült, újabb kötet látott napvilágot, ezúttal románul, Tu ești roua dimineții címmel, elsősorban a román olvasóközönség számára.

Rakpart a Besenyői-tavon

Új, tartalmasnak ígérkező fesztivállal bővül a háromszéki rendezvénykínálat. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés által szervezett Rakpart Nyári Fesztivál július 19–21. között várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat a Besenyői-tó partján.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]