Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Évente visszajárnak

Július 22–29. között ismét Kommandón zajlott a Lajtha László Alapítvány szervezésében az immár 20. cigányfolklór-tábor. Tavaly az iskolatűz miatt még a zabolai Csipkésben táncoltak, de idén a kommandóiak hívására visszatértek a megszokott helyszínre, az iskolához.
Deák Gyula Levente, a rendezvény szervezője elmondta, az idei létszámot a helyszínhez igazodva kevesebb főre szabták, de érdeklődőkből ezúttal sem volt hiány, hiszen 80 személy érkezett, nemcsak erdélyiek, hanem Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból, az Egyesült Államokból is. A vendégek egy részét az iskolában szállásolták el, mások motelekben kaptak ágyat.
A tábor résztvevőinek többsége évről évre visszatérő vendég, viszont mindig akadnak újak is, akik szívesen ismerkednek a cigányzene és tánc fortélyaival. A szervező megjegyezte, az esős időjárás nem kedvezett a tábornak, a hagyományos Lakóca-túra is elmaradt.
A Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Communitas Alapítvány és a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrehozott táborban őrkői cigánytáncokat tanított Tőkés Zsolt és Tőkés Edit, szászcsávási cigánytáncokat Melles Endre és Ádám Júlia. A népdaloktatásról Erőss Réka gondoskodott. Emellett különböző dokumentumfilmeket vetítettek, előadásokat hallgattak, amik által a résztvevők még jobban megismerkedhettek a cigányság kultúrájával, szokásaival.
A táborozók szerint is Kommandó ideális helyszín a rendezvény megtartására, továbbá a tábor folytonosságának fontosságát tükrözi az is, hogy évről évre emelkedik az érdeklődők száma.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük