Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emléktárlat Zabolán

Emléktárlat Zabolán Kultúra

Vasárnap a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban Barthos Jenő (1918–2018) zabolai nyugalmazott iskolaigazgató, közéleti személyiség, műkedvelő, képzőművész születésének 100. évfordulója alkalmából festészeti emlékkiállítás nyílt a munkáiból.
A Barthos család szervezésében tető alá hozott rendezvényen első alkalommal állították ki az autodidakta festő, Barthos Jenő munkáit. A tárlatot Sidó Albert nyugdíjas tanár nyitotta meg, a bemutatott 20 munkát – amelyek többsége tájkép – a festő fia, Barthos Jenő Mihály jászvásári egyetemi tanár méltatta. A festményeket a család őrzi, a tárlattal az édesapának tett ígéretnek tettek eleget, miszerint a munkáit a nagyközönség elé viszik.
A torjai születésű Barthos Jenő tanulmányait Kézdivásárhelyen, illetve Budapesten folytatta, egyetemi diplomát Kolozsváron szerzett. 1951-ben költözött Zabolára, ahol 1953-tól kinevezték a községi iskola igazgatójának, történelmet és földrajzot tanított. Az oktatói munka és a közéleti szereplés mellett kevésbé közismert képzőművészeti tevékenysége: ösztönös alkotó, autodidakta festő volt.
A munkák október 20-ig látogathatók keddtől szombatig 10 és 16 óra között. A rendezvény fennköltségét fokozta egy arra járó pusztinai műkedvelő turistacsoport előadása.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük