Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emlékező leszármazottak

Emlékező leszármazottak Kultúra

A báró Purcell Jánosról, a kézdivásárhelyi kaszárnya építtetőjéről elnevezett utca névtábláján a születési dátum helyén eddig csak egy vonal jelezte, hogy az évszám ismeretlen, de a hét végén Kézdivásárhelyen járt a II. Székely Ezred első parancsnokának leszármazottja, akitől megtudtuk az ezredes születési dátumát, így a városvezetés feladata, hogy kiegészítse azt.

Bottkáné Kollár Júlia előbb a Purcell nevet viselő zeneszerzővel kapcsolatban kezdett érdeklődni a családi szálak iránt, hisz dédnagymamája Purcell Gizellaként született (aki a maga során Purcell báró dédunokája). A zenei híresség írországi felmenőivel ugyan közvetlen kapcsolatot nem sikerült találnia, ám egy másik vonalon elindulva, eljutottak a kézdivásárhelyi kaszárnya építőjének apjához, aki szintén az említett família sarjaként, az írországi Kikenny-ben született.

Habár fiáról, Purcell Johannról már többet lehetett megtudni, még mindig sok a fehér folt a tevékenységét illetően. Kiderült, hogy a Háromszékre kihelyezett osztrák hadseregben szolgáló ezredes Vukovárban látott napvilágot 1771. október 16-án, hiszen a szintén katona apát ide helyezték. Innen már csak egy ugrás volt Kézdivásárhelyig, ahol Jancsó Katalin helytörténészt egy Purcell Jánosról írt megemlékező cikke nyomán kereste meg Bottka László budapesti mérnök, akinek felesége a céhes városiak által tisztelettel emlegetett báró leszármazottja.

Összevetették az eddig felszínre került adataikat, és e találkozás nyomán jelentősen kibővülhetett a kép Johann Freiherr Purcell von Rorestown báróról, akit nemhiába neveztek a kortársak halhatatlan emlékűnek, hiszen nemcsak megtiltotta az addigi szokást, a székely katonák megvesszőztetését, hanem az őket korszerűen oktató altisztképző intézet létrehozása mellett az akkori Erdélyben ritkaságnak számító híres faiskolát is köszönhettek neki. Feltehetően itt született fia, aki ugyan továbbvitte nevét, de amint a budapesti leszármazottak megfogalmazták: a helybeliek emlékezetéből bizonyára mára kikophatott, ha sírját ilyen lepusztult állapotban kellett megtalálniuk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások