A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Előítéletek nélkül fogadták

Előítéletek nélkül fogadták Kultúra

Egyetlen magyar részvevőként három előadást tartott Erdély címeréről, valamint a székely jelképekről dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a május 10–12. között Jászvásáron megszervezett 18. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson.

A címertani részleg nyitóelőadásán Erdély címeréről értekezett, elmondván, hogy az 1867-es kiegyezés után Erdély jelképe a Magyar Királyság középcímerének negyedik mezejét foglalta el. Erdély Romániához való csatolását követően pedig a Román Királyság 1921-ben elfogadott, Keöpeczi Sebestyén József által készített címerében szintén a negyedik mezőbe került.
Második előadásán, a román fennhatóság alá került Székelyföld közigazgatási címerein végrehajtott módosításokat tárta a hallgatóság elé. Végül az általa szerkesztett és a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában 2017 végén, román nyelven megjelent Simboluri istorice secuiești (Székely történelmi jelképek) című tanulmánykötetet mutatta be.
Az előadásai fogadtatását firtató kérdésünkre a kutató azt válaszolta, román szaktársai őszinte érdeklődéssel és előítéletek nélkül viszonyultak az általa felvázoltakhoz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.