Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Előítéletek nélkül fogadták

Előítéletek nélkül fogadták Kultúra

Egyetlen magyar részvevőként három előadást tartott Erdély címeréről, valamint a székely jelképekről dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a május 10–12. között Jászvásáron megszervezett 18. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson.

A címertani részleg nyitóelőadásán Erdély címeréről értekezett, elmondván, hogy az 1867-es kiegyezés után Erdély jelképe a Magyar Királyság középcímerének negyedik mezejét foglalta el. Erdély Romániához való csatolását követően pedig a Román Királyság 1921-ben elfogadott, Keöpeczi Sebestyén József által készített címerében szintén a negyedik mezőbe került.
Második előadásán, a román fennhatóság alá került Székelyföld közigazgatási címerein végrehajtott módosításokat tárta a hallgatóság elé. Végül az általa szerkesztett és a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában 2017 végén, román nyelven megjelent Simboluri istorice secuiești (Székely történelmi jelképek) című tanulmánykötetet mutatta be.
Az előadásai fogadtatását firtató kérdésünkre a kutató azt válaszolta, román szaktársai őszinte érdeklődéssel és előítéletek nélkül viszonyultak az általa felvázoltakhoz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük