Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Díjazott rektorok

Díjazott rektorok Kultúra

A VII. Székelyföldi Vadásztalálkozóról szóló tegnapi beszámolónkban helyszűke miatt nem tudtunk kitérni pár, a rendezvény égisze alatt zajló eseményre. Pénteken díjazásra, kiállítás-megnyitóra, szombaton előadásokra került sor.

 

A háromszéki Vadon Egyesület a Venator Terrae Siculorum Vadászérdemrend tiszteletbeli arany fokozatát adományozta prof. dr. Faragó Sándornak és  prof. dr. Máhlik Andrásnak, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának, illetve rektorhelyettesének. A díjakat péntek délután adták át a Székelyföldi Vadászati Múzeum előcsarnokában. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója méltatása szerint ezt az elismerést az oktatásban elért kimagasló eredményeiért, a vadászetika betartásáért, a vadászati kultúra megőrzéséért, a vad és élőhelye védelméért, valamint a székelyföldi vadvilág és vadászat népszerűsítéséért érdemelte ki a két kitüntetett.

Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke a két szakembernek a csíkszeredai erdő- és vadgazdamérnöki képzés beindításában és működtetésében játszott meghatározó szerepét emelte ki. Szívem egy darabja örökre a Székelyföldön maradt – fogalmazott az elismerés által okozott örömét nem palástolva Faragó Sándor professzor, a kolozsvári születésű Máhlik András pedig meghatódottan közölte: ezt a kitüntetést boldogan és büszkén fogja a szíve fölött viselni.

 A vadvilág fotókon

 Szintén a vadászmúzeumban a Magyar Vadászkürt Egylet tagjai által megszólaltatott fúvós hangszerek érces hangja fogadta a képzőművészeti tárlat megnyitójára érkezőket. Az 1991-ben alakult magyarországi Vadászati Kulturális Egyesület azon fáradozik, hogy a vadászatot, mint az ember és a természet viszonyának egyik legősibb formáját méltóvá tegye a nemes magyar hagyományokhoz. Többek között feladatának tekinti a természeti környezet, a flóra, a fauna, valamint a vadászat irodalmi és művészi ábrázolásának ösztönzését és terjesztését is.

2009 óta minden esztendőben nagyszabású képzőművészeti pályázatot hirdetnek a vadvilág és természet profi és amatőr alkotók általi ábrázolására. A beérkezett az alkotásokat rangos, elismert képzőművészekből álló bírálóbizottság értékeli, és a legjobbakból időszaki kiállítás nyílik a keszthelyi vadászati múzeumban – tudhattuk meg a tárlatot megnyitó Oláh Csaba egyesületi elnöktől.

 Bennünk a vadász

 Szombaton szakmai előadásokra várták az érdeklődőket, akik választ kaptak olyan kérdésekre, hogy miért vadászunk, és hogy miért „szégyen” vadásznak lenni Romániában. Prof. dr. Faragó Sándor vetített képes bemutatója során körüljárta a vad és a vadászat fogalmának az átlagemberben lecsapódó értelmét, olyan fogalmakkal ismertetve meg hallgatóit, mint például a „szelíd vadász”, és meghökkentő példákat is felhozott. Persze, szó esett még a durva vadászokról, a destruktív vadászat szélsőséges formájáról, a háborúskodásról és sok egyébről. Sárkány Árpádnak, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnökének előadását nagyobb terjedelemben idézzük jelen lapszámunk 8. oldalán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük