Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Digitális emlékmű

Digitális emlékmű Kultúra

Pénteken rendkívüli eseményre került a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban, melynek során a Budapestről érkezett Csörsz Rumen István phd, az MTA Irodalomtudományi Intézet munkatársa, régizenész Arany János munkásságának kevésbé ismert oldalára is rávilágított.

A Magyar Kulturális Központ helyi vezetője, Szebeni Zsuzsa meghívására városunkba érkező neves irodalomtörténész zenei betétekkel tűzdelt előadásának elsődleges célját az Arany János- emlékév alkalmából létrehozandó honlap népszerűsítése képezte. Amint megtudhattuk, ez csak a jövő esztendőben lesz majd hozzáférhető, azonban attól kezdve nélkülözhetetlen forrásává válik a költőóriás életművét megismerni vágyóknak. Az eddig feltárt és el nem pusztult kéziratok, valamint a személyével kapcsolatos kutatások eredményei ugyanis erre egyaránt felkerülnek.

Kiderült továbbá, hogy a lángésszel megáldott és hatalmas mennyiségű lexikális tudást magában felhalmozó Arany János a nép ajkán felcsendülő nóták gyűjtője és dalszerző is volt. Költőtársai és saját verseinek egy részét egyaránt megzenésítette. Ezekből az előadó saját hangszeres kíséretében át is nyújtott egy csokorra valót az intézmény dísztermét megtöltő diákoknak és tanároknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük