Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dénes Rozália-kiállítás Középajtán

Dénes Rozália-kiállítás Középajtán Kultúra

Hétvégén falunapokat tartottak Középajtán. A sörsátrak alatt helyet foglaló, szórakozni vágyó közönség előtt helyi vagy meghívott előadók léptek fel, és ha éppen üres volt a színpad, akkor a hangszórókból áradó mulatós zene biztosította a jókedvet.

Az ünnepi hétvégének volt egy kulturális mozzanata is. Vasárnap délben a kántori lakon megnyílt a középajtai származású, jelenleg Lemhényben lakó Dénes Rozália festménykiállítása. Az alig 23 éves, pályája elején levő fiatal tehetséget Bihari Edömér polgármester mutatta be a közönségnek, ő méltatta a kiállítást is, a képekről végül maga az alkotó beszélt.

Dénes Rozália a középajtai iskolaévek után Sepsiszentgyörgyön, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban folytatta tanulmányait, majd óvónő- és tanítóképző szakra járt Kézdivásárhelyen, illetve előbbinek befejezése, mint mondta, még hátravan. Kedvenc témája a női ruhák, ezek gyakran jelennek meg a legkülönbözőbb alakzatokban festményein, de a ruhákat tervezni is szereti. A líceum elvégzése után foglalkoztatta a gondolat, hogy egyetemre ruhatervezés szakra iratkozzon, ám ilyen csak Jászvásáron volt román nyelven, emiatt, no meg anyagi helyzete okán sem engedhette meg magának a továbbképzést.

– Mégsem mondtam le teljesen a ruhatervezésről. Ugyanakkor az óvónőképzőt is befejezem, hiszen az óvodát barátságos, közvetlen helynek tartom, ahol sokat lehet és kell is rajzolni. Leginkább valahol a csángó vidéken szeretnék óvónő lenni, ahol a gyönyörű táj, a nyugodt környezet alkotómunkámban is segítene – mondta.

Bár volt már egy kiállítása Középajtán, a mostani meghívás szülőfaluja részéről, mint fogalmazott, mégis meglepte.

– Nekem ez az életem. Amikor időm engedi, rajzolok, festek. Mostanában inkább fára szoktam festeni, de ez attól is függ, mikor milyen a hangulatom. Úgy gondolom, ez a szenvedélyem sosem fog elmúlni. Ahogy más ember a kötésben vagy a varrásban, én ebben lelem örömömet, de a rajzolással akár a haragot is le lehet vezetni. Egyszer valakivel összevesztem, kaptam magam, és rajzoltam egy lovat, így múlt el a haragom – vallotta magáról.

Nem idegen számára a kassai Rovás Alkotócsoport munkássága sem, akik, mint közismert, az elmúlt években többször szerveztek alkotótábort Középajtán. Mint említette, a táborban résztvevő művészek közül Tóth Tímea volt az, akitől sokat tanult, ezt bizonyították a festményei mellett kiállított vázlatai is. Az alkotónak sokan gratuláltak a jelenlevők közül, azt kívánva, hogy életét, munkásságát a továbbiakban is siker, beteljesülés kísérje.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük