Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bordás „táncfalut” álmodott

Bordás „táncfalut” álmodott Kultúra

A végéhez közeledik a CAMP elnevezésű nemzetközi mozgásművészeti és kortárstánc tábor, amelynek nyolcvan résztvevője a héten Sepsiszentgyörgyöt vette birtokába. Napközben műhelymunkák zajlanak, esténként az oktatók mutatkoznak be a nagyközönség előtt, és szabadtéri filmvetítések, zenei események, szakmai beszélgetések is szerepelnek a programban.

A CAMP – Kortárs Mozgásművészeti Platform egyedülálló kezdeményezés Romániában, és ez még csak a kezdet, mondta el bizakodóan Bordás Attila koreográfus, a tábor főszervezője, aki eredetileg intenzív szakmai együttlétet, elmélyülést lehetővé tevő, kéthetes „táncfalut” álmodott meg, ennek alapján született meg a mostani elképzelés. Mint mondta, Sepsiszentgyörgy azért ideális helyszín, mert nem olyan nagy a város, viszont infrastrukturálisan sokat tud nyújtani, vannak előadó- és közösségi terek, amelyeket használni lehet.

Tíz oktató különböző kortárstánc- és mozgásművészeti technikákat ismertetett meg a résztvevőkkel, akik között hazai, magyarországi és görögországi színészeket, színinövendékeket, leendő koreográfusokat találunk, de jelentkeztek úgymond kívülállók is, akiknek a tánc csak hobbi. Jövőtől várhatóan szélesedik a résztvevők köre, mert a külföldi táborok, workshopok árához viszonyítva itt kedvezményesebben lehet ugyanazt az oktatást biztosítani. Jók a visszajelzések, értékelik a résztvevők, szeretik ezt a felállást, számolt be a tábor szervezője, van már ígéret is, hogy jövőre lesz folytatás.

– A CAMP olyan lüktetést hozott a város életébe, ami mindenképpen pozitív töltetű, külön öröm, hogy egy ilyen kibontakozó-félben levő művészi kezdeményezésnek biztosíthatunk keretet, részesei lehetünk. A várakozásokon túlmutató érdeklődés azt jelzi, hogy országos szinten hiánypótló kezdeményezés, ugyanakkor olyan európai hangulatot teremtett, amilyent az európai kulturális fővárosi címet megcélzó pályázatunkban is elképzeltünk – véli Knop Ildikó, a Kónya Ádám Művelődési Ház irodavezetője. A CAMP-et lebonyolító intézmény munkatársa szerint hosszú távon szép program kerekedik ki a platformból.

Bordás azt vallja, érdemes kivinni a művészetet az utcára, egy alkotónak nemcsak minőségben kell gondolkodni, elvárni, hogy a néző bejöjjön az épületbe, hanem kellenek olyan gesztusok, amelyekkel meglepik az embereket, izgalmas színfoltot adva a mindennapoknak. Szombat délutánra flashmobot terveznek, tegnap dolgoztak azon a közös koreográfián, amely tulajdonképpen a CAMP műhelymunkáinak esszenciáját, kivonatát jelenti. Érdemes tehát szombaton estefelé kilátogatni a sepsiszentgyörgyi főtérre, ugyanis 18 órától a táborban résztvevő táncosok és oktatók közreműködésével táncos villámcsődület kezdődik, majd ezt követően két táncperformanszt lehet megtekinteni, előbb Andreea Gavriliu sepsiszentgyörgyi származású színésznő és koreográfus mutatkozik be, majd Góbi Rita magyarországi táncos belső figyelemre összpontosuló szabad táncával lehet megismerkedni.

A tábor mai programja: a főtéren 20 órától táncperformansz Rusu Andorral, 21 órától a Szimpla kertben pedig szabadtéri filmvetítés: Andreea Gavriliu & M Stúdió: Tavaszi áldozat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük