Szonda Szabolcs könyvtárigazgató fontos kultúraszervezői munkát is folytat

Az elmúlt esztendő eredményeiről és tapasztalatairól, valamint terveikről és elképzeléseikről faggatjuk a Háromszéken működő kulturális intézmények vezetőit. Elsőként Szonda Szabolccsal, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójával sikerült minderről elbeszélgetnünk.

– Igazgató úr, milyen évet zárt az ön által vezetett intézmény?
– Véleményem szerint sikereset, hiszen mind a könyvtárhasználat, mind a kulturális rendezvényeink tekintetében meg tudtuk őrizni az előző évek jónak minősíthető szintjét. Ez a számok tükrében pedig azt jelenti, hogy a hozzánk beiratkozott 9078 olvasó közel 70 ezer alkalommal vette igénybe a szolgáltatásainkat 2017 folyamán. Ugyanakkor az állományt is az utóbbi időben megszokott mértékben, 4000 körüli dokumentummal tudtuk bővíteni, mindvégig szem előtt tartva, hogy minket nemcsak az olvasás kedvéért, hanem kutatási és ismeretgyarapítási céllal is felkeresnek. Ennek az elvárásnak viszont nem lehet csupán a könyvek által megfelelni, hanem újságok, folyóiratok, elektronikus dokumentumok és digitális lelőhelyek hozzáférését is biztosítani kell. Az eredményeink közé soroljuk továbbá a régi számítógépek korszerűbbre cserélését és egy nagy teljesítményű, a digitalizáláshoz elengedhetetlen szkenner, új katalógusszoftver megvásárlását, megújult honlapunkat, illetve az általunk részben vagy teljesen önerőből megszervezett 49, valamint a nálunk otthonra talált 23 irodalmi és művészeti rendezvényt, köztük író–olvasó találkozót, kiadói estet és könyvbemutatót, melyek során a közönség figyelmét szintén a könyvekre irányíthattuk.

– Különféle tevékenységekkel vonzzák bea legfiatalabb olvasókat.
– Fontosnak tartjuk az utánpótlás, tehát a leendő olvasóközönség idevonzását, ezért nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a különböző korosztályhoz tartozó gyerme­keknek szóló könyvtári tevékenységek szervezésére. Ezek ugyanis a könyvtárhasználat megszerettetését, valamint az olvasáskészséget, a szövegértést, illetve -értelmezést segítik elő. A Könyvkelengye például a legkisebbeket, míg a Varázskuckó, valamint a mozgókönyvtár az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és a Csodalámpa szintén elemistáknak szervezett vakációs foglalkozás. Az Adventi történetek viszont már a 14–15 éveseknek is szól. Közkedvelt a csernátoni múzeumban idén nyáron immár hatodik alkalommal megszervezésre kerülő vetélkedő. Ennek nyertesei olvasó- és kézművestáborban vehetnek részt ugyanott. A munkánk során tapasztaltak alapján pedig kijelenthetem, hogy minden ellenkező, általánosító vélekedés ellenére a gyerekek ma is meglepően pozitívan tudnak viszonyulni az olvasáshoz.

– Mi ennek a titka?
– Megfelelő korban a megfelelő kötetet kell adni a gyerekek kezébe, hiszen ezzel tágra nyitjuk előttük a könyvekben rejlő csodálatos világ kapuit. A jó olvasmány működésbe hozza a képzelőerejüket és megismerési vágyukat. Felfedjük előttük az olvasás kalandjának egyedi lehetőségeit, és így ez akár nélkülözhetetlenné is válhat a számukra. De csak akkor, ha az egyszer felkeltett képzelőerőt, megismerési és kalandvágyat folyamatosan táplálni tudjuk. És ez talán az igazi kihívás, hiszen elkötelezettséget, leleményességet és sok türelmet feltételez.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

KÓRUSTALÁLKOZÓ Szombaton, április 21-én 10 órától a kézdivásárhelyi református templomban tartják a Kézdiszéki Egyházi Kórusok XIV. Találkozóját. FÖLD NAPJA A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány és a kovásznai önkormányzat szervezésében, a Föld napja alkalmából, a budapesti Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére ma interkulturális rendezvény keretében közös énekléssel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 10.30-tól […]

Miért fontos a motiváció?

Április 20–21-én, ma és holnap Kovászna Megye Tanfelügyelősége, a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceum és az Evita Alternatív Tanulmányi Egyesület szervezésében tanítók és óvodapedagógusok szaktudományos konferenciáját tartják A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel a fent nevezett líceumban.

Székelyföldi szuperprodukció

Carl Orff szcenikus kantátáját, a zeneirodalom egyik legnagyobb együttesre írt vokál-szimfonikus művét igazi székelyföldi nagyprodukcióban láthatjuk, hallhatjuk szombat este. A székelyföldi zenészösszefogással, két bukaresti vendégművész fellépésével létrejövő koncert nyitja meg 19 órakor a Krisztus király templomban a Szent György Napok 27. kiadását.

Sajátos teremtéselmélet

A kézdivásárhelyi Macskakő diákokból álló színjátszó csapata nemrég adta Teremtés elmélet című legfrissebb darabját, viszont nemcsak az előadás minősült nóvumnak.

Kicsik nagy hanggal

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a kisiskolás népdalcsoportok találkozóját hétfőn, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A Füleki Katalin és Gábor Judit pedagógusok által megálmodott eseményen tizenhárom felsőháromszéki népdalcsoport vett részt.

Ők is alkotó művészek

„Egy olyan könyvet mutatunk be, amelynek nincs párja Erdély-szerte, de talán még Magyarországon sem. Megjelenésével pedig utolsó pillanatban került az asztalra annak a színésznemzedéknek a névsora, akik tagjai közül már nem egy valahonnan fentről figyel bennünket” – fogalmazott Cseke Gábor költő, író, újságíró Nászta Katalin Thália erdélyi napszámosai című kötetének kedd esti bemutatóján a Háromszék Táncstúdióban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 A Viszkis (magyar akciófilm, 126 p.); 16.15 Nyúl Péter (au.–am.–an. animációs film, 95 p.); 18.00 Mária Magdolna (an. dráma, 120 p.); 18.15 Én, Tonya (am. fekete komédia, 119 p.); 20.15 Tűzgyűrű: Lázadás (am. kalandfilm ); 20.30 Ready Player One (am. sci-fi–akciófilm, 140 p.). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, tel.: 0787.526.102. […]

Új Evilági album

A sepsiszentgyörgyi Evilági csapat folyamatos megújulásával, a minőségi zene melletti lándzsatörésével érdemelte ki a háromszéki (és nem csak) zenekedvelők tiszteletét, tetszését. A csapat újabb érdekes témájú, immár hetedik albumával rukkolt elő: az albumot egy verseskötet hanglemezmellékleteként vásárolhatják meg az érdeklődők, a háromszéki bemutatót a Szent György Napok kulturális hetén tartják.

Kortárs bűnügyi komédia

Vannak pillanatok, amikor nem lehet nem dönteni. Ezekben a helyzetekben azonban a jó döntés ritkán a helyes is. Ilyenkor mérlegre kerül emberi minőségünk. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, illetve Görgey Gábor kortárs szerző Wiener Walzer című bűnügyi komédiája súlyos kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre egyáltalán nem könnyű választ adni.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–au. animációs film, 83 p., magyar szinkronnal); 16.15 Maja, a méhecske – A mézcsata (román szinkronnal); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.15 Loving Vincent (ang.–len. animációs film, 95 p.); 20.15 Szűzőrség (am. vígjáték, 104 p.); 20.15 Rampage – Tombolás (am. akciófilm, 107 p.). […]

Keressetek, kutassatok!

A tudományos értekezlet ebben az esztendőben is szerves részét képezte, szellemiségét és tartalmát tekintve pedig kiemelkedő mozzanata volt a Kovásznán immár 29. alkalommal megrendezett Kőrösi Csoma Sándor Napoknak.

„Szembenézni önmagunkkal”

Sandra és Kevin 1967-ben együtt hallgatták a The Beatles örök slágerét, a Love is all you need-et, és boldog hippiként egy szebb világot vizionáltak maguk előtt. A jelenben pedig kénytelenek feltenni a kérdést, hogy sikerült-e mindezt örökbe adni a következő nemzedéknek. Az Orlai Produkciós Iroda darabja, a Love, love, love kényes kérdéseket vet fel. Milyen a világ ma ahhoz képest, amire számíthattak? Milyen lehetőségek maradtak? Mit sikerült megvalósítani? És mi lett a szabadsággal? A darab rendezőjével, Réthly Attilával beszélgettünk.

Ajánló

ELŐADÁS * A László Kálmán Gombászegyesület szervezésében ma 18 órától vetített képes előadást tartanak a szarvasgombákról és a tavalyi gombásztáborról, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot.   KÖNYVBEMUTATÓ * Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét (Thália erdélyi napszámosai interjúkötetet a Tinta Kiadó gondozásában, valamint az Ének az élőknek verseskötetet) mutatja be Cseke Gábor költő, […]

Az őszinte Szirén

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi képviseletének szervezésében zajló erdélyi körútja keretében pénteken városunkba is megérkezett Karafiáth Orsolya író- és költőnő.

Az ifjúság impulzusa

A Hogyan legyünk mi a változás? címet viselő nemzetközi ifjúsági konferencián mutatták be a hétvégén előadásukat és tartottak műhelyfoglalkozást a fiataloknak a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely tagjai.