Szonda Szabolcs könyvtárigazgató fontos kultúraszervezői munkát is folytat

Az elmúlt esztendő eredményeiről és tapasztalatairól, valamint terveikről és elképzeléseikről faggatjuk a Háromszéken működő kulturális intézmények vezetőit. Elsőként Szonda Szabolccsal, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójával sikerült minderről elbeszélgetnünk.

– Igazgató úr, milyen évet zárt az ön által vezetett intézmény?
– Véleményem szerint sikereset, hiszen mind a könyvtárhasználat, mind a kulturális rendezvényeink tekintetében meg tudtuk őrizni az előző évek jónak minősíthető szintjét. Ez a számok tükrében pedig azt jelenti, hogy a hozzánk beiratkozott 9078 olvasó közel 70 ezer alkalommal vette igénybe a szolgáltatásainkat 2017 folyamán. Ugyanakkor az állományt is az utóbbi időben megszokott mértékben, 4000 körüli dokumentummal tudtuk bővíteni, mindvégig szem előtt tartva, hogy minket nemcsak az olvasás kedvéért, hanem kutatási és ismeretgyarapítási céllal is felkeresnek. Ennek az elvárásnak viszont nem lehet csupán a könyvek által megfelelni, hanem újságok, folyóiratok, elektronikus dokumentumok és digitális lelőhelyek hozzáférését is biztosítani kell. Az eredményeink közé soroljuk továbbá a régi számítógépek korszerűbbre cserélését és egy nagy teljesítményű, a digitalizáláshoz elengedhetetlen szkenner, új katalógusszoftver megvásárlását, megújult honlapunkat, illetve az általunk részben vagy teljesen önerőből megszervezett 49, valamint a nálunk otthonra talált 23 irodalmi és művészeti rendezvényt, köztük író–olvasó találkozót, kiadói estet és könyvbemutatót, melyek során a közönség figyelmét szintén a könyvekre irányíthattuk.

– Különféle tevékenységekkel vonzzák bea legfiatalabb olvasókat.
– Fontosnak tartjuk az utánpótlás, tehát a leendő olvasóközönség idevonzását, ezért nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a különböző korosztályhoz tartozó gyerme­keknek szóló könyvtári tevékenységek szervezésére. Ezek ugyanis a könyvtárhasználat megszerettetését, valamint az olvasáskészséget, a szövegértést, illetve -értelmezést segítik elő. A Könyvkelengye például a legkisebbeket, míg a Varázskuckó, valamint a mozgókönyvtár az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és a Csodalámpa szintén elemistáknak szervezett vakációs foglalkozás. Az Adventi történetek viszont már a 14–15 éveseknek is szól. Közkedvelt a csernátoni múzeumban idén nyáron immár hatodik alkalommal megszervezésre kerülő vetélkedő. Ennek nyertesei olvasó- és kézművestáborban vehetnek részt ugyanott. A munkánk során tapasztaltak alapján pedig kijelenthetem, hogy minden ellenkező, általánosító vélekedés ellenére a gyerekek ma is meglepően pozitívan tudnak viszonyulni az olvasáshoz.

– Mi ennek a titka?
– Megfelelő korban a megfelelő kötetet kell adni a gyerekek kezébe, hiszen ezzel tágra nyitjuk előttük a könyvekben rejlő csodálatos világ kapuit. A jó olvasmány működésbe hozza a képzelőerejüket és megismerési vágyukat. Felfedjük előttük az olvasás kalandjának egyedi lehetőségeit, és így ez akár nélkülözhetetlenné is válhat a számukra. De csak akkor, ha az egyszer felkeltett képzelőerőt, megismerési és kalandvágyat folyamatosan táplálni tudjuk. És ez talán az igazi kihívás, hiszen elkötelezettséget, leleményességet és sok türelmet feltételez.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Kaptár – dokumentumfilm-szemle: Elcsángált oktatás, rendező: Neagu Adrian; Metamorfózis – Józsa Levente korondi keramikus, rendező: Szabó Károly; Lekvár, rendező: Zsigmond Attila; 18.30 A man of integrity (irán. dráma, 117 p.); 18.30 Látlak (am. thriller, 98 p.); 20.30 Csillag születik (am. zenés filmdráma, 135 p.); 20.45 Halloween (am. horror, 109 p.). […]

Három kiállítás Zabolán

Vasárnap ünnepli 15 éves fennállását a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a 16 órától kezdődő rendezvényen három kiállítás nyílik, és könyvbemutatót is tartanak.

Befutógyanús a Hit Factory

A sepsiszentgyörgyi és baróti tizenévesekből verbuválódott Hit Factory (Slágergyár) zenekar idén alakult, de már kilenc koncertet tudnak maguk mögött. Mi több, a fiúk egyre népszerűbbek mind a rendezvényszervezők, mind a közönség körében, és már saját dalokkal is büszkélkedhetnek, amelyek stúdiófelvételére készülnek.

A „magyar veszély” kitalálása

A centenáriumi év kapcsán az RMDSZ által a Szacsvay Akadémia keretében szervezett történelmi előadássorozat első előadója Sepsiszentgyörgyön Stefano Bottoni budapesti történész volt. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa főleg a közép-kelet-európai, illetve az erdélyi kisebbségi történelmet kutatja, egyik fontos munkáját a Magyar Autonóm Tartományról írta. Az ’56-os események következményeit nagy ívű korrajzba ágyazva tette áttekinthetővé a Székely Nemzeti Múzeumban október elején tartott előadásában. Az előadás szerkesztett változatát közöljük.

Ajánló

SZÉKELYFÖLD NAPOK A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (13.00 bardoci Benkő József Általános Iskola; 16.00 Nagyajta, unitárius parókia; 17.00 Zabola, a művelődési ház előcsarnoka; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi; 18.00 Kovászna, Művelődési Központ; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház; 18.00 Bereck, kultúrotthon; 19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Előadás: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: […]

Szombaton őszi fesztivál

Továbbgazdagítva gasztro-turiszitikai és a helyi értékeket népszerűsítő rendezvényeinek sorát Kovászna Megye Tanácsa és Barót önkormányzata közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel október 20-án, szombaton Erdővidéki Őszi Fesztivált szervez.

Babi néni Lóbusszal jött

Kedden, október 16-án délelőtt, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-terme egy egészen rendhagyó találkozónak adott otthont: a 90 éves, nagyajtai születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő, de fiatalkorát Baróton töltő Radványi Hajnal (avagy Trattner Babi néni, ahogy még ismerhetik a régebbi barótiak) mutatta be verses- és novelláskötetét.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 18.30 Az első ember (am. életrajzi dráma, 141 perc, 2018); 18.45 Venom (am. sci-fi, akció-horror, 116 perc, 2018); 21.00 Esti iskola (am. vígjáték, 111 perc, 2018); 21.00 Látlak (am. thriller, 98 perc, 2018) – magyar szinkronnal. SZÉKELYFÖLD NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – […]

Szüreti bál, mint régen

A Szent Mihály Színjátszócsoport, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezett október 13-án, szombaton szüreti mulatságot Felsőlemhényben.

Tizenöt éves az öregotthon

A Zathureczky Berta Idősotthon kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Míg hétfőn a szórakozás dominált a programban, tegnap az ágazatban dolgozóknak szánt szakmai továbbképzővel jelezték, az elhivatottságnak és a hozzáértésnek fontos szerepe van az intézményben.

A lovagkirályhoz méltó kötet

Reprezentatív, sőt exkluzív kötettel gazdagodott a művészettörténeti könyvtár azáltal, hogy a kolozsvári Verbum Kiadó megjelentette a Szent László király – Erdély védőszentje című kiadványt, amely a nagy uralkodó erdélyi megjelenítéseit veszi számba, legyenek azok oltárképeken, freskókon, egyházi pecséteken vagy köztéri szobrok által.

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]