Szonda Szabolcs könyvtárigazgató fontos kultúraszervezői munkát is folytat

Az elmúlt esztendő eredményeiről és tapasztalatairól, valamint terveikről és elképzeléseikről faggatjuk a Háromszéken működő kulturális intézmények vezetőit. Elsőként Szonda Szabolccsal, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójával sikerült minderről elbeszélgetnünk.

– Igazgató úr, milyen évet zárt az ön által vezetett intézmény?
– Véleményem szerint sikereset, hiszen mind a könyvtárhasználat, mind a kulturális rendezvényeink tekintetében meg tudtuk őrizni az előző évek jónak minősíthető szintjét. Ez a számok tükrében pedig azt jelenti, hogy a hozzánk beiratkozott 9078 olvasó közel 70 ezer alkalommal vette igénybe a szolgáltatásainkat 2017 folyamán. Ugyanakkor az állományt is az utóbbi időben megszokott mértékben, 4000 körüli dokumentummal tudtuk bővíteni, mindvégig szem előtt tartva, hogy minket nemcsak az olvasás kedvéért, hanem kutatási és ismeretgyarapítási céllal is felkeresnek. Ennek az elvárásnak viszont nem lehet csupán a könyvek által megfelelni, hanem újságok, folyóiratok, elektronikus dokumentumok és digitális lelőhelyek hozzáférését is biztosítani kell. Az eredményeink közé soroljuk továbbá a régi számítógépek korszerűbbre cserélését és egy nagy teljesítményű, a digitalizáláshoz elengedhetetlen szkenner, új katalógusszoftver megvásárlását, megújult honlapunkat, illetve az általunk részben vagy teljesen önerőből megszervezett 49, valamint a nálunk otthonra talált 23 irodalmi és művészeti rendezvényt, köztük író–olvasó találkozót, kiadói estet és könyvbemutatót, melyek során a közönség figyelmét szintén a könyvekre irányíthattuk.

– Különféle tevékenységekkel vonzzák bea legfiatalabb olvasókat.
– Fontosnak tartjuk az utánpótlás, tehát a leendő olvasóközönség idevonzását, ezért nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a különböző korosztályhoz tartozó gyerme­keknek szóló könyvtári tevékenységek szervezésére. Ezek ugyanis a könyvtárhasználat megszerettetését, valamint az olvasáskészséget, a szövegértést, illetve -értelmezést segítik elő. A Könyvkelengye például a legkisebbeket, míg a Varázskuckó, valamint a mozgókönyvtár az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és a Csodalámpa szintén elemistáknak szervezett vakációs foglalkozás. Az Adventi történetek viszont már a 14–15 éveseknek is szól. Közkedvelt a csernátoni múzeumban idén nyáron immár hatodik alkalommal megszervezésre kerülő vetélkedő. Ennek nyertesei olvasó- és kézművestáborban vehetnek részt ugyanott. A munkánk során tapasztaltak alapján pedig kijelenthetem, hogy minden ellenkező, általánosító vélekedés ellenére a gyerekek ma is meglepően pozitívan tudnak viszonyulni az olvasáshoz.

– Mi ennek a titka?
– Megfelelő korban a megfelelő kötetet kell adni a gyerekek kezébe, hiszen ezzel tágra nyitjuk előttük a könyvekben rejlő csodálatos világ kapuit. A jó olvasmány működésbe hozza a képzelőerejüket és megismerési vágyukat. Felfedjük előttük az olvasás kalandjának egyedi lehetőségeit, és így ez akár nélkülözhetetlenné is válhat a számukra. De csak akkor, ha az egyszer felkeltett képzelőerőt, megismerési és kalandvágyat folyamatosan táplálni tudjuk. És ez talán az igazi kihívás, hiszen elkötelezettséget, leleményességet és sok türelmet feltételez.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Önkéntesek Amerikából

Immár kilencedik éve tartják az angol nyelvű bibliatábort a sepsiszentgyörgyi, Károlyi Gáspár Alapítvány székhelyén. A péntekig tartó ingyenes táborba 12 év fölöttiek jelentkezhetnek, különböző játékokban és órákon vehetnek részt. A tábor célja az, hogy az angol nyelvet tanítsák, és Isten igéjét belopják a gyerekek szívébe. Az órákat amerikai önkéntes oktatók tartják, helyi önkéntes fordítók segítségével.

Pörgő évad

Minden szempontból színes és tartalmas évadot tudhat maga mögött a Háromszék Táncegyüttes. Az egyik legnépszerűbb hazai hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

Vágta-szilánkok

A Székely Vágtán forgolódva lehetett hallani egy-két jó kiszólást a résztvevők, illetve a szervezők részéről. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Teltházas könyvbemutató

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán 16:45 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (amerikai családi animációs film, 97 perc, 2018, r. sz.), 17:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, r. f.), 18:45 Sicario 2. – A zsoldos (olasz-amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018, r. f.), 19:00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 21:00 Haverok harca […]

Román verseskötetet írt

Három éve jelent meg a kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub közbenjárásával a helyi Tóth Mónika első verseskötete Soványít hiányod címmel, pár hete, mint kiderült, újabb kötet látott napvilágot, ezúttal románul, Tu ești roua dimineții címmel, elsősorban a román olvasóközönség számára.

Rakpart a Besenyői-tavon

Új, tartalmasnak ígérkező fesztivállal bővül a háromszéki rendezvénykínálat. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés által szervezett Rakpart Nyári Fesztivál július 19–21. között várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat a Besenyői-tó partján.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]