Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az Avas-tető napja

Az Avas-tető napja Kultúra

Miután tavaly nagy sikernek örvendett, idén is megszervezik az Avas-tető napját, ami gyakorlatilag Kézdialmás és Lemhény közös faluünnepe. Vita a helyszín miatt sem lehet, hiszen a két település által közösen birtokolt részen, a Szent Mihály-templom fölött található Köszönő legmagasabb pontján szervezik meg a rendezvényt.
Az Avas-tető (régi telekkönyvi bejegyzésekben a hely Köszönő néven szerepel) varázslatos hely, legendák övezik. Ezek egyike nem is olyan régi keletű, hiszen a kommunizmus első éveiben itt értékes leletekre bukkantak egy ősi sírban. A szakralitás iránt fogékonyak számára érdekes támpontot jelenthet az a megfigyelés, miszerint ha egy képzeletbeli, majdnem pontosan észak-dél irányú egyenest húzunk a térképre, azon az Almás (Álmos?) vára, az Avas-tető, a gelencei Szent László-templom és a kovásznai Tündér Ilona vára egyaránt megtalálható. Ha igaz a feltételezés, hogy ez egy Ley-vonal, akkor bizony pozitív energiával töltődhetnek fel a Köszönőre kimenők!
A Szent Iván-éji álom névre keresztelt népünnepélyt szombaton délután 3 órakor kezdik. Fél négykor a csíksomlyói Mária-kert egyik megálmodója, Balázs Zsóka Gyógynövények a gyakorlati életben című előadását lehet meghallgatni, ami azért is jó időzítés, mert a néphagyomány szerint ez a legalkalmasabb nap a gyógynövénygyűjtésre. Eközben gyerekfoglalkozások zajlanak a Csodafőnix Egyesület szervezésében, és bemutatják a hagyományos értékeket felvonultató jurtát. A szervezőkhöz társuló Székely Virtus Hagyo­mány­őrző Egyesület jóvoltából pedig lovaglási lehetőség is lesz gyerekek számára. Délután fél hatkor Múltunk, jelenünk és jövőnk a Kárpát-medencében címmel a nyíregyházai Villás Béla spirituális tanító és gyógyító előadása hangzik el.
Más szórakozási lehetőség is lesz, hiszen hét órakor kezdődnek a koncertek. Orbán-Barra Gábor és Kovács Enikő népdalénekesek, valamint zenekaruk fellépését követően, 21 órától a népszerű Bojtorján együttes lép színpadra, este 11-től pedig a csíkszeredai Role együttes szórakoztatja a nagyérdeműt. A Szent Iván-éji álomra a tábortűz meggyújtása teszi fel a koronát. A helyszínt gépkocsival is könnyen meg lehet közelíteni, ugyanis az utat legyalulták, és meg is szélesítették. Lacikonyhából, sörcsapból sem lesz hiány, tehát nem érdemes tele gyomorral nekiindulni a hegynek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük