Az asztalnál Móricz László, Pomozi Péter, Karácsony Fanni, Szőcsné Gazda Enikő

Nagyon igényes, sőt kifejezetten szép kiadásban jelent meg a Magyar nyelvű otthon kiadványsorozat, s azon belül a Székelyföld-kötet, amelyet péntek délután mutatott be a közönségnek a szerkesztőgárda néhány tagja a Székely Nemzeti Múzeumban. A kötet a régi idők kalendáriumának a státusára áhítozik: több nemzedék forgassa, és bármikor szívesen emelje le a polcról!

Az anyaországi Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága által kiadott könyv bemutatóján Szőcsné Gazda Enikő néprajzos, a múzeum munkatársa társszerzőként és házigazdaként mutatta be a jelenlévőket: Pomozi Pétert, az ELTE finnugor tanszékének professzorát, a kiadványsorozat szerkesztőjét, Móricz Lászlót, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága alelnökét, Karácsony Fanni művészeti szerkesztőt.
A nyelv, kultúra, nép és néprajz kapcsolatait felmutató sorozat eddig megjelent kötetei Magyarországról és a Vajdaságról szólnak, céljuk a nyelvi, kulturális sajátosságokat felmutatni, de főleg azt az egységet kidomborítani, amelyet a nyelv teremt meg (vagy inkább tart fenn) a Kárpát-medencében élő 14 milliós magyarság körében, s amellyel otthont teremt népünknek. Nem mindegy, hogy egy kisebbségi reménytelen távlatából vagy a magyarság hatalmas közösségnek a tagjaként tekint magára egy magyar. Ha ez utóbbi szempontot érvényesíti, akkor nem mond le olyan könnyen a nyelvhasználati jogáról sem, anyanyelvét használni és továbbadni is akarja. Ez a feltétele annak, hogy a Kárpát-medencében a magyar nyelv továbbéljen. Ha a lelki Trianon falait leomlasztjuk, magyar és magyar számon tartja egymást. A 18 kötetesre tervezett sorozat nem egy szembeállító kiadvány, a Trianon előtti, több nép egymás mellett éléséből adódó kulturális szimbiózist szeretné továbbéltetni – részletezte Pomozi Péter, hogy milyen indíttatásból született a sorozat.
Móricz László elmondta, az általa képviselt Magyar Nyelv és Kultúra Társasága hídépítő akar lenni. Több mint harmincéves svédországi kisebbségi létbe szorultság után úgy látja, az anyanyelv lecserélése és a többségi identitás felvállalása nem egy sikeres megoldás, egyötöde azoknak, akik ezen átmentek, pszichiátriai kezelésre szorul.
Szőcsné Gazda Enikő kérdései kapcsán a szerkesztők még beszéltek a sikeres észtországi nyelvstratégiáról, amelynek alapja a leírt tézis, hogy a nyelv érték, amely védi a tájszólásokat, de nem akarja elhallgattatni a kisebbségieket sem, valamint a székely nyelvjárás egyik ősi ízéről, az őshazából hozott tárgyatlan tárgy használatáról, amely például a „megyek szilvaszedni” szószerkezetben tetten érhető. Tárgyi régiségeinkhez hasonló megbecsüléssel kell kezelni nyelvünknek ezt a sajátosságát is, semmiképpen sem kijavítani, kiszorítani – volt a következtetése a nyelvészprofesszornak.
Az ehhez hasonló, büszkeségre okot adó tényeket soroló gyönyörű Székelyföld-kötetből a könyvbemutatón jelenlévő személyek ingyen hazavihettek egy példányt.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.15 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p.); 17.00 Kutyaparádé (am. akció-vígjáték, r. sz., 92 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.45 Egy lélegzetnyire (fr.–kan. sci-fi, m. sz.); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo – Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.). Szombat […]

Jókedvre derít és fitten tart

Várakozáson felül sok bentlakó kapcsolódott be abba a zenés foglalkozásba, amelyet a Közegészségügyi Igazgatóság és a Philadelphia Pro familia Support egyesület zeneterapeutáinak közreműködésével szervezett a Za­thurecky Berta Idősotthon.

„Példamutató életet élt”

Csütörtökön a kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási komplexumban emléknapot tartottak báró Szentkereszty Stefánia halálának 112. évfordulója alkalmából.

Csodálják és vásárolják!

Csütörtökön nyitották meg a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban a helyi önkormányzat és az Assa Divi Kft. által 2009 óta közösen szervezett, négy napig tartó dísznövény-kiállítást és -vásárt.

Testvérek között

Bernád Ilona szülésznő, néprajzos és szakíró több mint két és fél évtizede járja nyitott szemmel, befogadó elmével és érzékeny lélekkel a nagyvilágot. A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából évente megszervezett tudományos értekezlet rendszeres előadójaként ebben az esztendőben négy földrész 55 országában tett utazásai során magyarként szerzett tapasztalataiból osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Az elhangzottakból az alábbiakban nyújtunk ízelítőt.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtök 16.30 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.-auszt. családi animációs, m. sz., 83 p.); 16.45 Loving Vincent (ang.-len. animációs, 95 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 Jusqu’à la garde (fr. dráma); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo: Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.).   […]

Csendőrök vonultak

Nagyajtán a román csendőrség képviselői idén is megemlékeztek arról a két egykori társukról, akik 1921-ben (egyes források szerint 1926-ban) a faluban vesztették életüket, miközben el akarták fogni Pálffy (Pálfi) Sándort.

Együtt testben és lélekben

A kézdivásárhelyi sportiroda és partnerei június 4–10. között hatodik alkalommal rendezi meg a Család és egészség hetét. A szervezők a részleteket sajtótájékoztatón ismertették

Vidám két óra az egészségért

Az idei második Mozgó délutánt szervezte meg a Zöld Nap Egyesület, partnerségben a kézdivásárhelyi sportirodával. Az esemény kedd délután szabadtéren, a sportcsarnok környékén zajlott, a megszokottnál több érdeklődőt, kíváncsiskodót vonzva.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerda 16.30 Jönnek a kacsák (am.-kínai animációs film, m. sz., 91 p.); 16.45 Jönnek a kacsák (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 A bosszú (fr. akció-thriller, 108 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.-ang. vígjáték); 21.00 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.). Pénztár nyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, […]

Családi batyus piknik

Május 24-én a szentbenedeki Kornis-kastélyban kezdődik, majd május 26-án és 27-én Zabolán, Miklósváron, Gyaluban, Marosvécsen és Maroshévízen folytatódik a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete című rendezvénysorozat, amellyel a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozik.

Az elfeledett parancsnok

Nemcsak a nagy egyesülés centenáriuma van az idén, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának és az önrendelkezésért folytatott harc is százéves múltra tekint vissza. Ennek tiszteletére a Sepsiszéki Székely Tanács ünnepi műsorra hívta tagjait és az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtárba.

Diákoktól volt hangos a tér

Diákok hangjától, zenétől volt hangos, és díszes ruháktól, egyedi zászlóktól színes Sepsiszentgyörgy főtere hétvégén, a 14. Háromszéki Diáknapok alatt. A háromnapos rendezvényre sport, majális és kultúra témákban várták a fiatalokat. Ők meg vonultak, szép számmal!

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p., magy. szink.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, rom. szink., 83 p.); 18:30 Túl szexi lány ((kín.–ang. vígjáték); 18.45 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 21.00 Jusqu’à la garde […]

Lehetőség erdélyi zenekaroknak és DJ-knek

A marosvásárhelyi VIBE közönségszavazással választ ki öt fellépőt a fesztivál idei kiadására. A versenyre bármilyen romániai, saját produkciót bemutató zenekar, illetve minimum hat számból álló mixet összeállító DJ jelentkezhet.