Ft. Berszán Lajos kanonok életének megmentőjére, dr. Fogolyán Kristófra emlékezik. Szotyori Nagy Áron középen, mellette Okos Márton

Kedd délután leplezték le a kormányhivatalnak helyet biztosító Fogolyán-házat megjelölő táblát, mely Fogolyán Kristóf kereskedőnek (1836–1922), dr. Fogolyán Kristóf kórházalapító főorvosnak (1878–1954), valamint dr. Fogolyán Miklós orvosnak (1905–1985) állít emléket.

Sebastian Cucu kormánymegbízott szerint a tábla olyan emberek emlékét őrzi, akik sokat tettek a közösségért, és mindvégig hűek maradtak hozzá, valamint az államhoz is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Okos Márton által felolvasott levelében fontosnak nevezte a többség-kisebbség viszonyát a Fogolyán családhoz hasonlóan jó irányba befolyásoló és értékeket teremtő példák felmutatását.

A zsidó közösség nevében Rosner Herman fejezte ki elismerését Fogolyán Miklósnak a II. világháború folyamán tanúsított emberséges és munkaszolgálatosok életét mentő magatartásáért. Az örmény közösség nevében felszólaló Kalamár György színművész várostörténeti igazságtételként értékelte a táblaállítást, ft. Berszán Lajos kanonok ünnepi férfinak nevezte az életét születéskor megmentő dr. Fogolyán Kristófot. Az emléktáblát Nagy Réka színművész és Szotyori Nagy Áron mérnök leplezték le.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 12., 13:56
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Fogolyan kristof es felesege a ket husz eves be jödtek dolgozni ludasrol.Akkor lett kesz a kicsi korhaz amit adomanybol epitettek 1853-ba.ROZALIA baba lett es kristof nem volt kereskedö hanem dolgozni ment a baro naumannal.HAT gyermekük született a kisebik krisztof a Dr.Fogolyan 1878-ba de hol hiszen aszt irjak hogy a haz 1889- be epült es a nagyob het testver hollvan.KRISZTFNAK A FIA D.r fogolyan miklos született 19o5-az anamnak arokona aki szinten örmeny volt.AZ apja egy kicsi haziorvos aki egesz nap jarta a betegeket a szolgajaval.az a rablo Ördög Lorand oda itelt 6ooooo ezer eurot es sok mindent. MIKLOSNAK a fia pereskedet kristof de beteg volt es mondta nekem hogy
  nincs peze. aza a falusinö felment pestre mert Editnek voltak rokonaI.A Fiatal FOGOLYAn A beteg botond Miklos ott el az
  annyaval az OLT ucaba esAZ ÖRÖKÖDESI JOGKaz smikor ott voltam megfenyegedte az annyat.Ladtam pesten a pest külvarosba a roncsat.Abann a kicsi saros szetgyörgyön remes volt.Most SZOTYORI EL AKARJA ADNI A 1853-ba epült korhazat es tovabb a ceausescu hazait eltulajdonitani.EN MIND IDEGEN brasobol mennö 21 caladtagot öltek meg a fasichtak es nemIszegenyek
  voltak mindt a FOGOLYANEK:nehezen irok magyarul mert 13 eves koromtol francia vagyok.MAGUK ugyse irjak le az igazat.Inkabb le kellene irjak a szotyori hazugsagot es fel keresnek D.r foglyan unokat aki 5o5 leit kap havonta,
  öröködesi jogok: Negy generatio .elsö kristof 1853,masodik D.r kristof haziorvos utana miklos az orvos utana a fia kristof
  aki nem reg halt meg es most FOGOLYAN MIKLOS BOTOND ,azert zartak el.

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ha irni nem tudsz, akkor legalább tanulj meg fogalmazni. Elég félanalfabéta társaság olvassa ezt a lapot (tisztelet a kivétel), a hozzászólásokat itélve.

Ajánló

Hosszú út a siker felé

A baróti városi művelődési ház Bodosi Dániel-termében idén már második alkalommal szerveztek kiállítást: az erdőfülei Csog Jolán ruhakészítő után a baróti születésű, jelenleg a Marosvásárhely melletti Koronkán élő, papírhulladékból táskákat készítő Antal Hajnal mutatkozott be a közönségnek. Munkáit nem először láthatták az erdővidékiek, 2015-ben, a Barót Napok alkalmával ugyanis volt már kiállítása, ugyancsak a művelődési házban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Gringo (auszt.–am. akció-vígjáték, 110 p.); 16.15 Szeretet nélkül (or.–fr. dráma, 127 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.45 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.45 Tomb Raider (am. akciófilm, 118 p.); 21.00 Tűzgyűrű: Lázadás (am. kalandfilm ). * Szombat: 11.00 Lengemesék (magy. rajzfilm, m. sz., 64 […]

Harmóniában a földdel

A nagybaconi Bardocz-Lutz Gyöngyi képzőművész neve valószínűleg sok erdővidéki számára még ismeretlenül hangzik, ami nem csoda, hiszen az 1951-ben Nagybaconban született alkotó sokáig külföldön élt, csupán tavalyelőtt tért haza szülőfalujába, ahogy maga fogalmazott „erős honvágyával vívott harca” eredményeképp.

„A virágnak megtiltani…”

Április 6-án és 8-án két rendkívüli koncertre kerül sor Kézdivásárhelyen, illetve Sepsiszentgyörgyön. A Székely Hírmondó és a Profi Rádió meghívására Sebestyén Márta és Andrejszki Judit nyújt csodálatos zenei élményt a Vigadóban, illetve a Krisztus király templomban.

Szocialista eldorádó

Hátizsákkal Kubában: El dorado socialista címmel Kedves Zsuzsa és Kedves Ferenc, a csíkszéki Erdélyi Kárpát-egyesület alapító tagjai tartottak vetített képes előadást Baróton az e heti Tortoma Önképzőkör keretében. Házi­gazda Demeter Zoltán volt.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Estiu 1993 (sp. dráma, 97 p.); 16.30 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p.); 18.00 Vörös veréb (am. thriller, 142 p.); 18.30 Szeretet nélkül (or.–fr., dráma, 127 p.); 20.45 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.45 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, tel.: 0787 […]

„Nem kevesebb, több!”

Szombaton 17 órától a zabolai Mikes-kastélyban rendhagyó jótékonysági eseményt szerveznek: a KreaKids Stúdió, a Pro Pectus Egyesület, valamint Datki Gyöngyike fényképész összefogásából készült fotókiállítás és mesekönyv-bemutató a közös emberi értékekre világít rá.

Fotókiállítás a korzón

Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett fotó- és rajzpályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állították ki.

Meg kell tanulnunk szeretni

A várakozásoknak megfelelően, tudatra, lélekre egyaránt ható, építő gondolatokat ébresztő és nemes érzelmeket gerjesztő szellemi élményben részesült a nagyérdemű kedd este a Háromszék Táncegyüttes legújabb, AranyAsszonyok című sepsiszentgyörgyi bemutatóján. Nem véletlenül, hiszen a Furik Rita, felvidéki rendező–koreográfus által szakrálisnak nevezett táncszínházi előadás középpontjában talán a legemberibb érzés, a szeretet áll.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 L’atelier (fran. dráma, 113 p.); 16.30 Soha nem voltál itt (am.–ang.–fr. thriller, 85 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.30 Egy fantasztikus nő (chil.–ném.–sp.–am. filmdráma, 104 p.); 20.45 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p. ). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 […]

Lehet jegyet váltani!

A sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a jegymester.ro honlapon jegyet lehet váltani a Szent György Napok kulturális hetének előadásaira.

Bravó, Kézdi!

A tavalyinál sokkal több jó pályázat érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által március 26-án Kézdivásárhelyen tartandó Civil Licitre. Ebben nyilván szerepe volt annak, hogy a múlt évben nagy elégtétellel távozhattak az igényelt összeghez képest közel háromszoros támogatást elnyerő pályázók, de mindenképpen dicséretes a városi civil szervezetek ügybuzgalma és tevékenysége.

Iráni és indiai időutazások

Az uzoni Erdélyi Lajos Községi Könyvtár előadóterme szolgált helyszínéül Péter Alpár képzőművész úti beszámolójának, amire Ballai Tímea Barbara könyvtáros szervezésében került sor.

Mese és valóság

Megújult formában várja látogatóit a sepsiszentgyörgyi református egyház nyugdíjintézetének alagsorában a Sinka Zita által berendezett babakiállítás. Ötletesség, változatosság és sejtelmesség egy mesevilágban, ahol 600 babaarccal nézhetünk szembe.

Film a Securitatéról

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében március 22-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Sugás Vendéglőben vetítik a Gyöngyössy Bence által rendezett Janus című filmet.