MŰVÉSZ MOZI

Péntek 16.45 Luis és a Zűrlények (német animációs vígjáték, kalandfilm, r. sz., 86 p.); 17.00 Luis és a Zűrlények (m. sz. ); 18.30 Egy kis szívesség (am. krimi, misztikus thriller, m. sz., 117 p.); 19.00 Elveszve Párizsban (fr. – belg. vígjáték, 83 p.); 20.45 Predator – A ragadozó (am. akciófilm, kalandfilm, horror, 107 p.); 21.00 Bűbájosok (fr. vígjáték, 100 p.).

Szombat 11.00 Luis és a Zűrlények (r. sz.); 11.00 Luis és a Zűrlények (m. sz.); 16.30 A kém, aki dobott engem (am. akció-vígjáték, 116 p.); 17.00 Lajkó – Cigány az űrben (magyar fekete komédia, 90 p.); 18.45 Egy kis szívesség (m. sz.); 19.00 Elveszve Párizsban; 21.00 Predator – A ragadozó; 21.00 Egy és fél herceg (román dráma, 113 p.).

Vasárnap 11.00 Luis és a Zűrlények (r. sz.); 11.00 Luis és a Zűrlények (m. sz.); 16.30 Egy és fél herceg; 17.00 Aurora Borealis – Északi fény (magyar dráma, 104 p.); 18.45 Bűbájosok; 19.00 Predator – A ragadozó; 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 21.00 Lajkó – Cigány az űrben.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

* Centauri Pennatus magyarországi íróval találkoznak olvasói szeptember 14-én, pénteken, 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. Centauri Pennatusról annyit tudni, hogy 1970-ben vagy 1972-ben született, csak szerzői álnevét ismerjük, 2006 óta van jelen az irodalmi életben, a közönség elé azonban csak tíz évvel később lépett láthatóan, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, két külföldi nyilvános szereplés után. Kötetei: Pátosz a káoszban (2007), Kék angyal (2008), Jégvágó (2013, 2018), Jákob botja (2016). A meghívott beszélgetőtársa: László Noémi kolozsvári költő, műfordító.

* A Nepotu’ lui Thoreau (Thoreau unokaöccse) kolozsvári irodalmi kör négy szerzőből álló különítménye mutatkozik be pénteken, szeptember 14-én 18 órától a Tein Teaházban a pulzArt fesztivál közönségének: Ștefan Baghiu, Ștefan Manasia, Szántai János és Alex Văsieș.

* A budapesti Kemény (irodalmi) családdal találkozhatnak (majdnem teljes formulában) szeptember 16-án, vasárnap 19 órától az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, a pulzArt fesztivál keretében. A meghívottak – Kemény István, Szirmay Ágnesés Kemény Zsófi – beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

IFJÚSÁGI NAP

Ma 17 órától újabb ifjúsági napot tartanak Ikafalván a Falu Házában. A program: 17-től érkezés-regisztráció, 17.15 – áhítat, meditáció/lelkigyakorlat, 17.45 – játékos ismerkedés, 18.15 – Bódi Rozália pásztorálpszichológus vezet beszélgetést a serdülőkori, (túl) korán kezdett szexről, lájkvadászatról, (h)arcvonásokról, (ál)arcokról, 19.00 – szeretetvendégség.

FORGATAG ZABOLÁN

Szombaton a Pro Zabola Egyesület szervezésében Szent Mihály Havi Forgatagot tartanak Zabolán a Csipkés feredőnél. 9.00–14.00 – főzőverseny (csapatok nevezése a helyszínen); 11.00–15.00 Gyerekfoglalkozások, sportvetélkedők (nevezés a helyszínen); 15.30 – a Zernyealja néptánccsoport előadása (Gelence); 16.15 – a Gyöngyharmat néptánccsoport előadása (Zabola); 18.00 – PinceBand-koncert (Kovászna); 20.00 – szabadtéri bulim a Platinum zenekar (Gelence) közreműködésével.

HITÉLET

Szeptember 15-én 18 órakor kezdődik az iskolai évet nyitó szentmise a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban az óvodások és kisiskolások részére.

MESEFESZTIVÁL

Szeptember 14-én, pénteken 18 órától Luzsi Margó a Bod Péter Megyei Könyvtárban mesél, szeptember 15-én 10 órától pedig a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Városi Könyvtárban.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 17.00 Luis és a Zűrlények (német animációs vígjáték, 86 p., 2018.) – magyar szinkronnal (M); 17.00 Luis és a Zűrlények – román szinkronnal (R); 18.30 Egy kis szívesség (M, amerikai krimi, misztikus thriller, 117 p., 2018); 18.45 Az apáca (amerikai horror, misztikus thriller, 96 p., 2018); 20.45 Lajkó – Cigány az […]

Hagyomány és korszerűség

Többek között nemzeti konzervativizmusról és liberalizmusról, ennek két kiemelkedő képviselőjéről, valamint Szabó Dezső író, kritikus, publicista tanárról is szó esett az egyfajta szellemi műhelynek is tekinthető budapesti Magyar Szemle folyóiratot bemutató találkozón. Az eseményt a Háromszéki TÉT-estek sorozat keretében szervezték meg szerdán este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

A közös alkotás jegyében

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6. kiadása, az előzőekhez hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. A fesztiválon 35 esemény és 7 workshop zajlott szeptember 13–16. között, 12 különböző helyszínen. Sepsiszentgyörgy főterén 5 féle program, gólyalábazás, óriásbuborék és ledzsonglőr show, 3D-mapping és számos koncert szórakoztatta a gyerekeket, fiatalokat.

Ajánló

SZÍNHÁZ A Tamási Áron Színházban ma és holnap 19 órától a kamarateremben Yasmina Reza: Művészet – a kézdivásárhelyi Városi Színház vendégelőadása tekinthető meg.   MŰVÉSZ MOZI *Ma: 16.45 Luis és a Zűrlények (német animációs vígjáték, r. sz., 86 p.); 17.00 Luis és a Zűrlények (m. sz.); 18.15 Szelíd teremtés (fr. dráma, 160 p.); 19.00 Predator […]

Színpadon a nagy háború

Büszkeség és alázat, vidámság és szomorúság, remény és csüggedtség, öröm és bánat, derű és gyász váltogatták egymást a zene ütemére, kavarogtak a dalban, és keltek életre a táncban Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncegyüttes kedd esti évadnyitó bemutatóján.

Akikre büszkék lehetünk

Hat erdélyit részesített rangos állami kitüntetésben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként. A díjakat a kitüntetettek kedden este vehették át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

A múlt értékei és borzalmai

Serdült Benke Éva legújabb, Gerinceltörésben című könyve a kommunista diktatúra ember- és léleknyomorító, erkölcs- és (ön)tudatromboló éveinek szörnyűségeit ismerteti. És teszi ezt megtörtént események dokumentumigényű felelevenítésén keresztül, majd rámutat a pusztulásra ítélt értékrend kialakulásának folyamatára is. Minderről kedd este szerezhettünk tudomást a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Építészeti szemle Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 21-én 16.00 órai kezdettel szabadtéri kiállításmegnyitóra kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren. Az arhitectura.6 építészeti szemle Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék építészeti alkotásait bemutató vándorkiállítás mely kétévente kerül megrendezésre a Romániai Építészkamara szervezésében, és az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit hivatott bemutatni. A beérkezett munkák díjazásában egy öttagú, szakmailag elismert zsűri dönt, négy építész és […]

Ajánló

MAGYAR SZEMLE-EST Ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartják a budapesti Magyar Szemle folyóirat estjét. A rendezvény keretében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár pedig Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   SZÍNHÁZ A Tamási Áron […]

A három magyar fohász

A miskolci Tircsné dr. Propper Valéria bölcsészdoktor, nyugalmazott könyvtárigazgató a három magyar fohász, a Himnusz, a Szózat és a Magyar Hiszekegy történetét és üzenetét mutatta be vetített képes előadás formájában hétfőn Kézdivásárhelyen, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban.

Ki kinek és kinek nem ír?

A PulzArt irodalmi rendezvényeinek sorából kiemelkedve, kissé rendhagyóra sikeredett a vasárnap esti, a Bod Péter Megyei Könyvtárban megtartott író-olvasó találkozó, melynek meghívottja a Kemény írócsalád volt. Bár a beszélgetőpartnerük, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató egy fiktív családlátogatás keretében a nappaliba és dolgozószobába hívatta meg magát és a hallgatóságot, Kemény István költő, író, Szirmay Ágnes író, dramaturg és Kemény Zsófi slammer, író – a standard funkciókat nélkülöző helyiségek hiányában – egy szűk órában teljes életterükbe bepillantást hagytak-adtak.

Ajánló

MAGYAR SZEMLE-EST Szeptember 19-én, szerdán 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartják a budapesti Magyar Szemle folyóirat estjét. A rendezvény keretében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár pedig Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   SZÍNHÁZ A […]

Felújították a Meggyeskertet

A Tamási Áron Színház felújítja a 2014/2015-ös évad egyik fontos előadását, a Sardar Tagirovsky-rendezte Meggyeskertet. Csehov klasszikus művét szeptember 22-én 19 órától a nagyteremben láthatja először új köntösben a közönség.

Erdély aranykora a téma

Másodszor hirdetik meg egész Székelyföldön a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt, amelynek a 2018/2019-es tanévre szóló kiírása a napokban jelent meg.

Elsőként Erdélyben

A világ szeme elől eldugott, kis falut is be lehet kapcsolni a képzőművészet vérkeringésébe, és az ott született, ezáltal a nevét messze röpítő művek talán az enyészet útjáról is letéríthetik. Ezek a gondolatok a Művészek Atyhai Társasága tárlatának pénteki megnyitóján fogalmazódtak meg bennünk, miután beléptünk a fény és árnyék, hagyományos és modern, fa és fém harmóniáját sugárzó alkotásoknak otthont adó Erdélyi Művészeti Központba (EMŰK).