Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ahol a munka nem gyötrelem

Ahol a munka nem gyötrelem Kultúra

A múlt csütörtökön rendezték a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóját.

A közönséget Lőrincz Ildikó, a kulturális rendezvényeket, közművelődési programokat és eseményeket szervező, illetve könyvkiadót is működtető székelyudvarhelyi Forrásközpont igazgatója üdvözölte. „Egy ilyen kiállítás- és kötetbemutató lehetőséget teremt arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeket”, fejtette ki. A folytatásban P. Buzogány Árpád közművelődési szakember méltatta Az Orbán Balázs nyomdokán a Gyimesek vidékén című fotókiállítás anyagát, valamint a Forrásközpont helyszínen megvásárolható kiadványait.

Udvarhelyszéken 2002-ben kezdődtek el a nagy dokumentációs fotótáborok, és a Vigadóban bemutatott kiállítás anyagát a Gyimesekben szervezett fotótábor anyagából válogatta az eseményen ugyancsak jelen lévő Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa. „A székely és részben román eredetű csángó-magyar testvérek mostani életét dokumentálták az elmúlt esztendei fotótáborok. Az ott élők mai életvitele sajátos, mondhatni különleges, tárgyi és szellemi kultúrájuk egyaránt egyedi”, hangzott el.

A kiállított felvételek között számos tájkép látható, hiszen a természeti környezet jórészt romlatlan állapotában és szépségében tündöklik. Emellett a válogatott képanyagban ugyancsak fellelhetők a munkaalkalmakat és a pihenés perceit, meghitt helyzeteket, portrékat, illetve színes népviseletet ábrázoló felvételek. A boglyák bevontatása, a tehenek legeltetése megszokott munka, akárcsak a sajtkészítés, szövés, fahasogatás vagy a kenyérsütés, hiszen a nehéz munkát nem kínnal, gyötrelemmel végzik a gyimesiek, ugyanis ez ad értelmet életüknek, és biztosítja a nemzedékek tudásának a folytonosságát is. „Tiszta, szellős életképek, mesebeli tájak, keservektől barázdált arcok, mélység és magasság egyaránt megtalálható az itt látható felvételeken, ami széppé, igazzá, valódivá teszi a Gyimes völgyének ábrázolását”, summázott P. Buzogány Árpád.

Az intézmény az utóbbi időszakban több néprajzi, helyismereti kiadványt és fotóalbumot jelentetett meg, amelyek közül többet is kézbe vehettek a kézdivásárhelyiek ez alkalommal, mint például A Szent László emlékhelyei Hargita megyében képeslapgyűjteményt, a Több szem többet lát című néprajzi és helyismereti tanulmánykötetet, a néprajzi tanulmányokat és gyűjtéseket, közléseket tartalmazó Az élet ízét vagy az Orbán Balázs szemével elnevezésű dokumentációs fotótáborok „képesszenciáját” tartalmazó Másfél évtized képesszenciája című fotóalbumot. A rendezvényt Fábián Ágnes (hegedű) és Cserkész Emese (zongora) előadása tette hangulatosabbá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük