Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A yesyes bejutott A Dalba

A yesyes bejutott A Dalba Kultúra

A magyarországi yesyes zenekar, amelynek a 25 éves kézdivásárhelyi Katona Tamás (dobos) is tagja, Szabó Ádám énekessel közösen (X-faktor, Csillag születik) bejutott a Duna Televízió január 20-án kezdődő A Dal című vetélkedőjébe, aminek győztese részt vehet az Euróvíziós Dalfesztiválon, Lisszabonban. Tamást kérdeztük a dalukról, a mezőnyről és a helyiekről.

– Az I let you run away című számmal jutottatok be A Dalba. Mit lehet erről tudni, direkt a vetélkedőre készült?
– Ez egy intro volt, amit a koncertjeink elején játszottunk, aztán annyira megtetszett, hogy teljes számot készítettünk belőle. Nekem ez a kedvenc saját dalunk, aminek pár hete már a live session videója is elkészült. Eredetileg nem A Dalra készítettük, arra teljesen más számmal akartunk benevezni, ám végül erre esett a választás, és a határidő előtt pár perccel küldtük el lesz, ami lesz alapon. A dal szövegét elsőként egy párkapcsolatra lehet ráhúzni, de nekünk inkább arról szól, hogy merjük elengedni azt, ami nem jó, mert utána csak jobb lesz.

– Király Viktor, Maszkura és a Tücsökraj, Leander Kills vagy Gulyás Roland, akinek Bye Alex szerezte a zenéjét. Mennyire erős a mezőny?
– Nagyon jó előadók és dalok között versenyezhetünk, de nekünk a verseny helyett inkább az a fontos, hogy eljussunk egy nagyobb közönséghez, és ők is átérezzék mindazt, amit mi, amit A Dalból kapunk.

– Hogy viszonyulnak hozzátok a háromszékiek?
– Követjük a visszajelzéseket, olvassuk a kommenteket. Idehaza is nagyon pozitív a visszajelzés, többen bátorítottak, hogy milyen jó, amit csinálunk, és öröm hallani, amikor azt mondják, a mi zenénket hallgatják buli előtt. A zenénk szól a Paprika Rádióban és még néhány erdélyi rádióban is, tehát nagyon hálásak vagyunk. Az erdélyi emberek nagyon össze tudnak fogni, és remélem, segítenek majd, de a legfontosabb az, hogy szeressék a zenénket. Nekünk már az is bőven elég, ha meghallgatnak minket, eljönnek a koncertekre, és kapnak valami plusz élményt, amiből töltekezni tudnak.

– Miként támogathatnak a rajongók A Dalban?
– Január közepétől már több infó kerül megosztásra a mi oldalainkon is, és akkor részletesen tudjuk tájékoztatni az érdeklődőket erről. De előre is nagyon köszönjük azoknak, akik mellettünk vannak!

– A legtöbb számotok angolul szól, miért?
– A magyar nyelv nagyon szép és gazdag, de az ilyen stílushoz szerintünk jobban passzol az angol. Nem azt mondom, hogy magyarul nem lehetne hasonló számokat alkotni, de ott teljesen másként szólna.

– Milyen a magyar rádiókkal való viszonya egy angolul éneklő magyar előadónak?
– Mi eddig úgy tapasztaltuk, hogy nehéz bejutni az angol nyelv miatt, mert eleve nemzetközi előadókkal „versenyeznek” a dalaink, mondjuk Ed Sheeran, Adele stb. De reméljük, ez hamarosan változik. A tévével viszont más a helyzet, a Viván pl. kiemelt előadók lettünk, többször is játsszák a klipjeinket, de ugyanúgy jelen vagyunk a Music Channelen és az MTV-n is.

– A digitális zeneiparba nehéz-e betörni? És nehéz-e ott maradni?
– Nehéz betörni és nehéz ott is maradni, hiszen nagyon sok zenekar próbál kiszólni a zajból, és egy bizonyos szinten túl minden a kampányról, a reklámról és a ráfordított pénzről szól. Persze a kreatív ötleteknek mindig lesz helyük és utat is fognak törni.

– Mikorra várható az első teljes yesyes-album?
– Idén több számot kihozunk, és ez még 2018-ban össze fog állni egy teljes lemezzé!

– Hogy érzed, kezd beérni a yesyes gyümölcse?
– Hét éve annak, hogy eljöttem Budapestre, és még csak másfél éve, hogy Ádival elindítottuk az álomzenekarunkat, a yesyes-t, ahol úgy érzem, sínen vagyunk, de még nagyon sok munka vár ránk – amit alig várunk –, hogy igazán beérjen az a gyümölcs.

– A Budapesten élő Katona Tamás mennyire kézdivásárhelyi?
– Teljes mértékben kézdivásárhelyi vagyok. Bár Budapesten élek, a zenekarban zenélek, emellett két munkahelyen dolgozom, de mindenem itthon van. Itthon vannak a barátaim, akik nem mentek külföldre, a szüleim, testvérem stb. Havonta, háromhavonta hazajárok, mert ide húz a szívem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük