Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A viszkis rabló története

A viszkis rabló története Kultúra

Túl kicsinek bizonyult szombaton a Művész Mozi ahhoz képest, hányan akarták megnézni a frissen műsorra tűzött filmet a viszkis rablóról. Az Antal Nimród által rendezett akciófilm egy 15-ös karikára érdemesített életutat vázol.

A vetítések utáni közönségtalálkozón a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Lázár-Prezsmer Endre kérdéseire válaszolva Ambrus Attila derűsen és humorral tálalta híres bankrablásaiból és eddigi életútjából leszűrt tapasztalatait. Legutóbb a legfelsőbb bíróságon hallgattak ennyien – mondta bevezetőként, majd sok érdekes sztorival hálálta meg a jelenlévők figyelmét.

Ittléte alatt a Szent Anna-tónál is megfordult, ahol szóvá tette a parkolójegyeket áruló férfinak, hogy eladott neki jegyet, holott nem volt hely a parkolóban. A moziban sem adják vissza a belépő árát, ha nem tetszik a film, érvelt az a maga módján, s mivel Ambrus szerint nem tisztességes olyan szolgáltatásért pénzt elvenni, ami nem történt meg, tromfként ő visszaadta volna a mozijegy árát annak, akinek nem tetszett a róla szóló film. De egyetlen kéz sem emelkedett a levegőbe, pedig legalább kétszázan voltak jelen!

A 30 bankrablás elkövetőjeként ismert Viszkis elmondta, életének legdurvább jeleneteit nem tartalmazza a 90 százalékban valós történéseken alapuló film, mert nem akarta nehéz gyermekkorával magyarázni bűnözői „karrierjét”. „Nekem az volt a szabály, hogy nincs szabály” – fogalmazta meg annak az időszaknak a lényegét. Úgy látja, az emberekre gyermekkorukban futószalagon aggatnak rá különféle értékeket, viselkedésformákat, rá viszont senki nem szerelt semmit, magyarázta, hiszen anyja másfél éves korában elhagyta, alkoholista apja sem törődött vele, a nagymama nevelte a haláláig, aztán mindenki és senki a különböző nevelő- és javítóintézetekben.

Ahogy az a filmből is kitűnik, végül a magyar-román határon fogták el, mert 7 percet csúszott kutyapisiltetés és egy pohár viszki miatt – ennyi idővel odaérkezése előtt kapta meg a határőrség a körözési parancsot. A börtönben érte apja halálhíre, aki azt jósolta neki, hogy a rácsok mögött fog megrohadni. Nem akarta, hogy ebben igaza legyen, ezért a változás mellett döntött – mondta.

Pedig nem volt könnyű! Másfél évig a Magda Marinkónak (hírhedt szerb sorozat- és bérgyilkos) nagy költségen, speciálisan kialakított zárkában tartották fogva, ami igencsak megviselte. De mégis a börtön jelentette számára a fordulópontot, sőt, a megváltást, mert „székely lévén nem hajlok, hanem török”– fogalmazott a Viszkis. Azaz magától nem hagyta volna abba a bankarablást („ebből nem lehet kiszállni”), tehát nagy valószínűséggel ma már nem élne. Arra mindig kínosan ügyelt, hogy embert ne öljön, de a szerencse is melléje szegődött, mert egy lepattanó golyó másképp is rendezhette volna a sorsát.

Hat éve szabadult, a barátok nyújtottak neki mentőövet, amikor 37 ezer forinttal kiengedték. Nem szabad cserbenhagyni senkit – üzeni Ambrus, aki azt példázza, minden mélységből föl lehet állni. Antal Nimród pörgős akciófilmjét 20 romániai városban vetítik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 30., 11:49
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Hol olvastad a „velemenyedet”? …szegyened az nincs ? atmasolod ide a mas velemenyet:)) Ne tanulj fiam ..aljas plagiator meg lehet belolled.

  • User
    Dátum: 2018. január 30., 11:25
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Hogy lehet egy ilyen marha sz….i,bűnöző idíótát dicsőíteni ? A sok film az agyatokra ment… Szép kis példa a fiataloknak… Ezek szerint bankot rabolni nemcsak ,hogy normális dolog,hanem kifejezetten arra kell neveljük a gyerekeket….a pénzről szól az egész csak a mocskos pénzről ez a viszkis baromség is !!!!

  • User
    Dátum: 2018. január 30., 11:55
    ÉRTÉKELÉS: 4

    F..a vilagot elunk , egy rablorol csinalunk filmet, gyerekek csak tanuljatok rabolni- csak akkor lesztek CELEBEK ha legalabb 30 bankot kiraboltok- NAGYON TANULSGOS EZ A FILM

  • User
    Dátum: 2018. február 5., 11:16
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Na alljon meg a menet.Sem a lapokban sem a filmen senki nem mondja es nem keri a fiatalokat arra,hogy a Viszkis peldajat kovessek.A film egy megtortent valos esemenyen alapszik,egy ember eleterol a Viszkiserol (Ambrus Attila-rol)szol.Habar szerintem kisse kiszineztek a tortenetet a filmen.Ha tetszik ez valakinek ,ha nem ez a story mar a multe.Azert keszitettek filmet belole,mert a tobbi bankrablohoz kepest (lasd a Mor-i bankrablast es meg sok mas ,hasonlot),a Viszkis nem gyilkolt rablas kozben, „embersegesen rabolt”.Es ha azt a felet nezzuk a dolognak,hogy ezek a bankok nagyobb rablok (csak ok torvenyesen!) mint a Viszkis,akkor foltehetjuk a kerdest,hogy ki is a nagyobb rablo ebben a filmben.A Viszkis,vagy a bankok?!Egyebkent ha valodi durva es csavarosagyu bankrablokrol akartok filmet nezni akkor nezzetek meg a Den of Thieves,cimu 2018-as keltezesu amerikai ,Hollywood-i produkciot.Jo szorakozast a filmhez.(Es fokeppen ne feledjetek ami ebben az amcsi filmben elhangzik.”Los Angelesben minden 45 percben kirabolnak egy bankot.”)