Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A virágnak megtiltani…”

„A virágnak megtiltani…” Kultúra

Április 6-án és 8-án két rendkívüli koncertre kerül sor Kézdivásárhelyen, illetve Sepsiszentgyörgyön. A Székely Hírmondó és a Profi Rádió meghívására Sebestyén Márta és Andrejszki Judit nyújt csodálatos zenei élményt a Vigadóban, illetve a Krisztus király templomban.

Az UNESCO- és Kossuth-díjas Sebestyén Márta azon kevés magyar előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Szinte nincs olyan ország, ahol ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet jelentős alakja. Különös hangsúlyt fektet a régi korok zenéjének és hangzásvilágának bemutatására, mesterkurzusokon történő elsajátítására. Rajongói által angyali jelzőt viselő hangjával és egyedi, őserőből táplálkozó előadásmódjával 1987 óta számos országban és helyszínen kápráztatja el közönségét.

A két művész tíz éve dolgozik együtt, a népzene és a régizene rejtett összefüggéseit hozva napvilágra és formálva azokat felejthetetlen előadássá. Számos közös koncertet tudhatnak magukénak nemcsak Magyarországon, hanem Franciaországban, Hollandiában, Montenegróban, Angliában, Spanyolországban és a Kárpát-medence számos magyarlakta vidékén is. Tavaszköszöntő műsorukban e két műfaj zenei párhuzamait, összefüggéseit boncolgatják személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük