Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A világ nem változott

A nemzet ma is megbecsüli érte tevékenykedő nagyjait, legalábbis a mi olvasatunkban ez volt az üzenete annak, hogy a Bod Péter Megyei Könyvtárban kedd este zsúfolásig megtelt a Gábor Áron-terem, ahol Farkas Árpád költővel találkozhatott a nagyérdemű.

Az író–olvasó találkozón a pozsonyi AB-Art Kiadó gondozásában megjelent, Farkas Árpád legszebb versei című kötetet mutatták be. „A magyar kultúra napján kedvesebb, méltóbb, érdekesebb műsort nem is lehetett volna kitalálni annál, hogy Farkas Árpádot köszöntsük magunk között, az ő legszebb verseiről beszéljünk, és a kötetét bemutassuk. Ugyanakkor pedig meghallgassuk vallomását költészetről, emberségről és jövőképről” – fogalmazott a szerző beszélgetőtársa, Balázs F. Attila, a könyvet megjelentető kiadó igazgatója.

Farkas Árpádtól pedig azt is megtudhattuk, hogy a kötetben található verseket Cs. Nagy Ibolya József Attila-díjas irodalomtörténész válogatta, aki jó ismerője a költészetének, hiszen monográfiát is írt róla. Kérdésre válaszolva, költői szárnybontogatásának kezdetét kolozsvári diákéveinek az elejére tette Farkas Árpád, mely egyben a világra eszmélés, a nagy ismerkedések, meg- és felismerések időszaka is volt.

Nem rejtette véka alá, hogy a diktatúra mély sebeket ütött rajta. Főleg azért, mert kénytelen volt megtapasztalni, hogy vannak, akik még egy ilyen embertelen rendszernek is képesek behódolni. A világ pedig nem sokat változott, mert sokan ma is ezt teszik, csak éppen nem egy rendszer, hanem a pénz uralmának kiszolgálói lettek. Nem csoda hát, hogy évtizedekkel korábban írt verseinek napjainkban is szomorú aktualitása van – jegyezte meg keserű iróniával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük