Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A színház csak ürügy

A Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy összetett színháznevelési projektet hozott létre a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. A tapasztaltakat színházi előadás formájában mutatják be.

Március és április folyamán két táborban 37 középiskolás fiatal, Fazakas Misi rendező és drámatanár, valamint Mucha Oszkár színész–drámatanár vezetésével, „a színház csak ürügy” gondolatiságra felépített színházi gyakorlatok és drámapedagógiai játékok által személyiségfejlesztő és önismereti műhelyfoglalkozásokon vett részt.

A színháznevelési gyakorlatok, játékok és a beszélgetések során sok szó esett a fiatalokat érintő társadalmi és szociális gondokról, mint a jövőkép-nélküliség, a családon belüli erőszak, a magány, az egyre nagyobb szakadék a szülők és felnőttek között, a kommunikációs és párkapcsolati nehézségek, a másság felvállalása és a társadalomnak való megfelelés, valamint a személyes félelmekről és traumákról is. A középiskolás fiatalok megosztották a saját, személyes történeteiket, amelyeket nemcsak a foglalkozásokon dolgoztak fel, hanem a társulat által létrehozott fórumszínházi projektben is, amelynek munkacíme: #Tükör.

Az így létrejövő dokumentarista színházi eseményt május 13. – június 11. között 11 romániai településen (Sepsiszentgyörgy, Arad, Temesvár, Nagyvárad, Nagyszeben, Kolozsvár, Brassó, Jászvásár, Galați, Brăila és Bukarest) mutatja be a csapat. Mivel színházi–nevelési programról van szó, ezért az Osonóval partnerséget kötött, a fent említett városok középiskoláinak diákjai láthatják az előadást, majd a projekt részeként részt vehetnek az azt feldolgozó interaktív beszélgetésen és színház-pedagógiai műhelyfoglalkozáson.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük