Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A néptánc szolgálatában

A néptánc szolgálatában Kultúra

Vannak emberek, akik életü­ket egy általuk fontosnak tartott ügynek, mesterségnek, hivatásnak vagy tevékenységnek szentelték. Közéjük tartozik az áldozatos munkáját immár hosszú évtizedek óta Háromszéken és Sepsiszentgyörgyön végző Jánosi József (1937) néptánckutató és -oktató (képünkön) is, aki december 17-én tölti a 80. életévét.

Jánosi József Brassóban született 1937-ben, azonban Hargita megyében nőtt fel, és diplomát a székelyudvarhelyi tanítóképzőben szerzett. A tanítói pályafutást már fiatalon felcseréli, és hivatásos néptáncosként, majd táncoktatóként, koreográfusként, néptáncgyűjtőként, illetve kutatóként tevékenykedik. Háromszékre 1964-ben került. Nevéhez fűződik például a bálványosi néptáncfesztivál, valamint a Perkőn évente megrendezésre kerülő gyermek és ifjúsági táncegyüttesek találkozója is.

Módszeres kutató- és gyűjtőmunkáját 1970-ben kezdte el Erdővidék és Felső–Háromszék falvaiban. 1980-tól lefilmezte az adatközlők mozdulatait, melynek nyomán többórányi háromszéki táncot, illetve a táncélethez fűződő szokásanyagot rögzített. A már megszerzett és naponta bővülő tudásanyag birtokában pedig több település egykori tánchagyományát sikerült rekonstruálnia.

Egykori tanítványai, munkatársai, hozzátartozói és tisztelői a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban köszöntik vasárnap 16 órakor, egy kulturális programmal fűszerezett ünnepség keretében, melyre minden néptánc iránt érdeklődőt szeretettel várnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások