Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A múzeumban táboroztak

A múzeumban táboroztak Kultúra

Vasárnap ért véget a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár által hatodik alkalommal rendezett olvasó- és kézművestábor.

A július 18–22. közötti táborozásra a Szárnyas bocs és lázadó szalmabábuk címmel, 5–8. osztályos, háromszéki diákok számára rendezett műveltségi és kreativitási vetélkedő első nyolc helyezett csapata kapott meghívást. Egy csapat távolmaradása miatt végül hét csapat húsz tanulója vett részt a rendezvényen. „Idén nagyon jó volt az életkori és földrajzi szórás egyaránt, ötödikestől nyolcadikosig minden korosztály arányosan volt képviselve, emellett Ozsdolától, Kézdivásárhelyen át, Sepsiszentgyörgyig egyaránt voltak résztvevők”, osztotta meg lapunkkal Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.
A táborozók délelőttönként olvasótábori műhelyfoglalkozásokon vettek részt Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) alelnöke és munkatársai vezetésével. „A kortárs gyerek- és ifjúsági irodalomra helyezték a hangsúlyt. Prózát és verset értelmeztek, a munkát csapatépítő tevékenységek és zene tette érdekesebbé.” Fándly Csaba kaposvári színművésszel a diákok az általuk kiválasztott verseket dramatizálták, ezekhez jeleneteket rögtönöztek, majd az egyéni produkciókat szombat este mutatták be. „Jó volt látni a gyerekek érdeklődését, azt, hogy a választásukat érvekkel támasztották alá. Túlnyomórészt nem a kézenfekvő, tananyagban is szereplő művekre esett választásuk”, hangsúlyozta D. Haszmann Orsolya muzeológus.
Miklya Zsolt és Miklya-Luzsányi Mónika magyarországi költő-írók a kreatív írás rejtelmeibe vezették be a diákokat az általuk kifejlesztett társasjáték segítségével, D. Haszmann Orsolya és Haszmann Gabriella, továbbá Márton Krisztina (Teleki Téka, Marosvásárhely) irányításával kézműves-foglalkozáson vettek részt, Nagy Endre, a Fűszál együttes gitáros-énekese interaktív zenés foglalkozást tartott szombaton, míg Dimény H. Árpáddal, lapunk vezető szerkesztője irányításával a Betűfaló című tábori újságot készítették. Pénteken videó- és fotóbejátszásokkal tarkított versfelolvasó délutánnal emlékeztek Kányádi Sándorra. „A versek mellett a személyes Kányádi-élményünkről is beszélgettünk, megidézve néhai költőnk vitalitását, jó kedélyét, hiszen úgy vélem, nem szerette volna, ha csak szomorkodunk az elvesztése kapcsán”. Mindemellett volt filmnézés, tábortűz melletti gitározás-éneklés, és a táborozók videoüzenetben megfogalmazták az öt nap legmegragadóbb élményeit.
„Célunk rendhagyó formában kiegészíteni azt, amit a diákok a tanulási folyamat során kapnak, ezért a tartalom és a módszerek egyaránt eltérnek az iskolában alkalmazottaktól. A kreativitásukat és a kezdeményező készségüket próbáljuk ösztönözni a szövegértelmezésben és a kézműves tevékenységekben egyaránt”, fogalmazta meg a tábor célját zárszóként Szonda Szabolcs.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük