Lövétei Lázár Lászlóv, Ferenczes István, Fekete Vince, Király Zoltán és Király László. Versekkel és alkotóikkal ismerkedett a közönség Fotó: Tofán Levente

Erdélyi költőkkel és műveikkel ismerkedhettek meg az érdeklődők csütörtökön a Vigadó Művelődési Ház dísztermében tartott író–olvasó találkozón. Az est keretében az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) négy tagja, Király László, Király Zoltán, Ferenczes István és Lövétei Lázár László engedett betekintést nyerni munkásságába, humoros, személyes történeteket osztva meg a jelenlévőkkel.

A líra udvarterei címet viselő, a magyar költészet napjának tiszteletére szervezett esemény nyitásaként Fekete Vince kézdivásárhelyi költő köszöntötte a csekély számú, de annál nagyobb érdeklődést mutató közönséget, röviden bemutatva a négy szerző munkásságát. Elmondta, Király László (74 éves író, a kolozsvári Utunk irodalmi, művészeti és kritikai hetilap egykori szerkesztője) és Ferenczes István (73 éves író, a csíkszeredai Székelyföld hetilap ny. főszerkesztője) legutóbb több mint harminc éve jártak a céhes városban, Király Zoltánt (41 éves költő, műfordító, a Sétatér Kiadó igazgatója) és Lövétei Lázár Lászlót (46 éves költő, műfordító, a Székelyföld hetilap jelenlegi főszerkesztője) gyakrabban láthatta a kézdivásárhelyi közönség.

A találkozó két-két vers felolvasásával indult, majd Fekete Vince első kérdésére keresték a választ: mi a költészet? Király László hazai és külföldi művésztársait idézve példálózott. Elmondta, habár tízéves kora óta ír, és 31 éven keresztül volt irodalmi lap szerkesztője, nem tudja kifejteni, mit is jelent a költészet, viszont úgy véli, minden művészet egy csoda. Fekete Vince második kérdése az írók jelenkori költészetről alkotott véleményére irányult. Lövétei Lázár László kifejtette, habár nem követi a kortárs líra mindennapjait, a nagyobb történésekről mindig értesül. „A költészet ma is ugyanolyan, mint mindig, nagyszerű versek születnek”, összegzett a lövétei költő.

Fekete Vince következő kérdésével azt kívánta megtudni, a meghívott művészek miért választották a költői pályát, illetve kinek a munkássága inspirálta őket. Míg Ferenczes István és Lövétei Lázár László munkásságára Arany János, József Attila és Nagy László hatott motiválóan, addig Király Zoltán etalonjai a szókimondó Petri György, Kormos István és Weöres Sándor. Király László úgy nyilatkozott, nem hasonlítja magát más szerzőkhöz, saját maga bírálja alkotásait, törekedve arra, hogy a legtöbbet adja magából. Példaképként Ady Endrét említette, akinek költői magatartását találja követendőnek. A esemény zárókérdésében a szerzők jövőbeni terveikről, folyamatban lévő munkáikról beszéltek. Kiderült, hamarosan mind a négy költőnek újabb könyve jelenik meg.

Lövétei Lázár László Zöld című könyvét folytatja, ellensúlyozva annak túl optimista hangvételét. Király Zoltánnak idén decemberben jelenik újabb verseskötete, azt követően teljesen más műfajban, stílusban kíván alkotni. Ferenczes István egy dokumentumokkal alátámasztott családregényen dolgozik, Király László pedig hamarosan befejezi legújabb, „a líra körül kalandozó” verseskötetét. A baráti hangulatú író–olvasó találkozó felolvasással zárult.

Pap Eszter Edina

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]

Táboroznak a döntősök

Ötödik alkalommal szervezték meg az országos szintű, Unikornis nevet viselő nyelvi olimpiát középiskolások számára. A háromszakaszos verseny utolsó, döntő fordulójára a jelenleg Csernátonban zajló nyelvi tábor keretében került sor.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Sicario 2. – A zsoldos (ol.–am. akcióthriller, 122 p., magy. szinkr.); 16.30 A Hangya és a Darázs (ang.–am. akciófilm, 118 p.); 18.15 Haverok harca (am. vígjáték, 100 p.); 18.45 Könyvklub (am. vígjáték, 104 p., magy. szinkr.); 20.15 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 21.00 A Hangya és a Darázs. KONFERENCIA A […]

Több száz tevékenység

Az idén Európai Tehetségponttá vált, önfenntartó társulatként működő Osonó a 2017–18-as évadban a három műsoron lévő előadását 76 alkalommal, mintegy ötezer néző számára mutatta be Magyarországon, Romániában és Kárpátalján – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely évadzáró mérlegéből.

A rockabilly jegyében

Pénteken és szombaton a kétkerekűek fogják uralni Kézdivásárhelyt, pontosabban a fortyogófürdői komplexum kertjét: Béka és baráti köre tizenhetedik alkalommal szervezi meg a jótékonysági motorostalálkozót.

„Rétegmuzsikát játszunk”

Tavasszal ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Alapítójával, Márk Attila „erdélyi daltulajdonossal” a kezdetekről és az eddig megtett útról beszélgettünk.

Még egy nap a Székely Vágtáig

Pénteken, 19.30-tól a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezte huszár ügyességi versennyel megkezdődik a 2018-as Székely Vágta az Óriáspince-tetőn. A tulajdonképpeni verseny szombaton és vasárnap zajlik, a próbákon 26 lovas áll rajthoz: 15-en a Székely Vágta futamán, a Nemzeti Vágtára való kijutásért küzdenek, 11-en a Góbé Futamon vesznek részt.

Ajánló

KIÁLLÍTÁS A Vadon Egyesület szervezésében természetfotó-kiállítás nyílik július 12-én, csütörtökön 18 órától a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnokában (Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11.). A magyarországi Bilek Ferenc természetjáró fotós-filmes Az Állandó változásban – az ártéri vadon világa című kiállítást Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója nyitja meg. A belépés díjtalan.   MŰVÉSZ […]