Lövétei Lázár Lászlóv, Ferenczes István, Fekete Vince, Király Zoltán és Király László. Versekkel és alkotóikkal ismerkedett a közönség Fotó: Tofán Levente

Erdélyi költőkkel és műveikkel ismerkedhettek meg az érdeklődők csütörtökön a Vigadó Művelődési Ház dísztermében tartott író–olvasó találkozón. Az est keretében az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) négy tagja, Király László, Király Zoltán, Ferenczes István és Lövétei Lázár László engedett betekintést nyerni munkásságába, humoros, személyes történeteket osztva meg a jelenlévőkkel.

A líra udvarterei címet viselő, a magyar költészet napjának tiszteletére szervezett esemény nyitásaként Fekete Vince kézdivásárhelyi költő köszöntötte a csekély számú, de annál nagyobb érdeklődést mutató közönséget, röviden bemutatva a négy szerző munkásságát. Elmondta, Király László (74 éves író, a kolozsvári Utunk irodalmi, művészeti és kritikai hetilap egykori szerkesztője) és Ferenczes István (73 éves író, a csíkszeredai Székelyföld hetilap ny. főszerkesztője) legutóbb több mint harminc éve jártak a céhes városban, Király Zoltánt (41 éves költő, műfordító, a Sétatér Kiadó igazgatója) és Lövétei Lázár Lászlót (46 éves költő, műfordító, a Székelyföld hetilap jelenlegi főszerkesztője) gyakrabban láthatta a kézdivásárhelyi közönség.

A találkozó két-két vers felolvasásával indult, majd Fekete Vince első kérdésére keresték a választ: mi a költészet? Király László hazai és külföldi művésztársait idézve példálózott. Elmondta, habár tízéves kora óta ír, és 31 éven keresztül volt irodalmi lap szerkesztője, nem tudja kifejteni, mit is jelent a költészet, viszont úgy véli, minden művészet egy csoda. Fekete Vince második kérdése az írók jelenkori költészetről alkotott véleményére irányult. Lövétei Lázár László kifejtette, habár nem követi a kortárs líra mindennapjait, a nagyobb történésekről mindig értesül. „A költészet ma is ugyanolyan, mint mindig, nagyszerű versek születnek”, összegzett a lövétei költő.

Fekete Vince következő kérdésével azt kívánta megtudni, a meghívott művészek miért választották a költői pályát, illetve kinek a munkássága inspirálta őket. Míg Ferenczes István és Lövétei Lázár László munkásságára Arany János, József Attila és Nagy László hatott motiválóan, addig Király Zoltán etalonjai a szókimondó Petri György, Kormos István és Weöres Sándor. Király László úgy nyilatkozott, nem hasonlítja magát más szerzőkhöz, saját maga bírálja alkotásait, törekedve arra, hogy a legtöbbet adja magából. Példaképként Ady Endrét említette, akinek költői magatartását találja követendőnek. A esemény zárókérdésében a szerzők jövőbeni terveikről, folyamatban lévő munkáikról beszéltek. Kiderült, hamarosan mind a négy költőnek újabb könyve jelenik meg.

Lövétei Lázár László Zöld című könyvét folytatja, ellensúlyozva annak túl optimista hangvételét. Király Zoltánnak idén decemberben jelenik újabb verseskötete, azt követően teljesen más műfajban, stílusban kíván alkotni. Ferenczes István egy dokumentumokkal alátámasztott családregényen dolgozik, Király László pedig hamarosan befejezi legújabb, „a líra körül kalandozó” verseskötetét. A baráti hangulatú író–olvasó találkozó felolvasással zárult.

Pap Eszter Edina

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Rejtett tartalom

Miklóssy Mária sepsiszentgyörgyi festőművész játékos, de mély mondanivalóval bíró alkotásaiból nyílt Rejtett tartalom címmel kiállítás a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

Röviden

SZENT GYÖRGY NAPOK A kulturális hét programját április 19-i lapszámunkban közöltük. KIÁLLÍTÁS Ma 18 órától az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében Szász Enikő színművész, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és Szekernyés János műkritikus, a Képzőművészek Szövetsége Temes megyei fiókjának elnöke megnyitja a temesvári képzőművészek Jelenlét című kiállítását. Közreműködik Luiza Zan énekesnő. SZÍNHÁZ * Az AranyAsszonyok […]

Átütő siker a nyitónapon

Felemelő és a lélek húrjait is megpendítő szellemi élményben volt része a nagyérdeműnek az idei Szent György Napok szombat esti nyitóhangversenyén, melynek hírére már félórával a kezdés előtt zsúfolásig megtelt az eseménynek immár hagyományosan otthont adó Krisztus király templom.

Egyházi kórustalálkozó

Szombaton zajlott a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye templomi kórusainak idei találkozója a kézdivásárhelyi református templomban. A Kézdivásárhelyi Református Egyházközség tizennegyedik alkalommal megszervezett eseményén tíz kórus vett részt.

Halott Pénz-koncert Sepsiszentgyörgyön

A Halott Pénz 2004 óta működő, többszörös Fonogram-díjas magyar együttes. Erdélyi turnéja egyik állomásaként Sepsiszentgyörgyön is fellép május 6-án 19 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceum udvarán, az 1956-os emlékparkban.

Ajánló

KÓRUSTALÁLKOZÓ Szombaton, április 21-én 10 órától a kézdivásárhelyi református templomban tartják a Kézdiszéki Egyházi Kórusok XIV. Találkozóját. FÖLD NAPJA A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány és a kovásznai önkormányzat szervezésében, a Föld napja alkalmából, a budapesti Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére ma interkulturális rendezvény keretében közös énekléssel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 10.30-tól […]

Miért fontos a motiváció?

Április 20–21-én, ma és holnap Kovászna Megye Tanfelügyelősége, a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceum és az Evita Alternatív Tanulmányi Egyesület szervezésében tanítók és óvodapedagógusok szaktudományos konferenciáját tartják A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel a fent nevezett líceumban.

Székelyföldi szuperprodukció

Carl Orff szcenikus kantátáját, a zeneirodalom egyik legnagyobb együttesre írt vokál-szimfonikus művét igazi székelyföldi nagyprodukcióban láthatjuk, hallhatjuk szombat este. A székelyföldi zenészösszefogással, két bukaresti vendégművész fellépésével létrejövő koncert nyitja meg 19 órakor a Krisztus király templomban a Szent György Napok 27. kiadását.

Sajátos teremtéselmélet

A kézdivásárhelyi Macskakő diákokból álló színjátszó csapata nemrég adta Teremtés elmélet című legfrissebb darabját, viszont nemcsak az előadás minősült nóvumnak.

Kicsik nagy hanggal

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a kisiskolás népdalcsoportok találkozóját hétfőn, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A Füleki Katalin és Gábor Judit pedagógusok által megálmodott eseményen tizenhárom felsőháromszéki népdalcsoport vett részt.

Ők is alkotó művészek

„Egy olyan könyvet mutatunk be, amelynek nincs párja Erdély-szerte, de talán még Magyarországon sem. Megjelenésével pedig utolsó pillanatban került az asztalra annak a színésznemzedéknek a névsora, akik tagjai közül már nem egy valahonnan fentről figyel bennünket” – fogalmazott Cseke Gábor költő, író, újságíró Nászta Katalin Thália erdélyi napszámosai című kötetének kedd esti bemutatóján a Háromszék Táncstúdióban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 A Viszkis (magyar akciófilm, 126 p.); 16.15 Nyúl Péter (au.–am.–an. animációs film, 95 p.); 18.00 Mária Magdolna (an. dráma, 120 p.); 18.15 Én, Tonya (am. fekete komédia, 119 p.); 20.15 Tűzgyűrű: Lázadás (am. kalandfilm ); 20.30 Ready Player One (am. sci-fi–akciófilm, 140 p.). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, tel.: 0787.526.102. […]

Új Evilági album

A sepsiszentgyörgyi Evilági csapat folyamatos megújulásával, a minőségi zene melletti lándzsatörésével érdemelte ki a háromszéki (és nem csak) zenekedvelők tiszteletét, tetszését. A csapat újabb érdekes témájú, immár hetedik albumával rukkolt elő: az albumot egy verseskötet hanglemezmellékleteként vásárolhatják meg az érdeklődők, a háromszéki bemutatót a Szent György Napok kulturális hetén tartják.

Kortárs bűnügyi komédia

Vannak pillanatok, amikor nem lehet nem dönteni. Ezekben a helyzetekben azonban a jó döntés ritkán a helyes is. Ilyenkor mérlegre kerül emberi minőségünk. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, illetve Görgey Gábor kortárs szerző Wiener Walzer című bűnügyi komédiája súlyos kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre egyáltalán nem könnyű választ adni.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–au. animációs film, 83 p., magyar szinkronnal); 16.15 Maja, a méhecske – A mézcsata (román szinkronnal); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.15 Loving Vincent (ang.–len. animációs film, 95 p.); 20.15 Szűzőrség (am. vígjáték, 104 p.); 20.15 Rampage – Tombolás (am. akciófilm, 107 p.). […]