Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

68 év óta az első

68 év óta az első Kultúra

A Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjává választották dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikust (képünkön), közölte az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület. A heraldikus az első erdélyi szakember, aki az intézmény kötelekébe került annak 68 éves fennállása óta.

Az akadémia értesítője a november elején született döntésről óév utolsó napján érkezett. A hivatalos levélben Robert D. Watt és Nicolas Vernot, a Nemzetközi Heraldikai Akadémia elnöke, illetve főtitkára értesítette az érintettet, hogy a szervezet Koppenhágában 2017. november 11-én tartott közgyűlésén címertani munkássága elismeréseként egyöntetű szavazattal választották az akadémia levelező tagjává.

A Nemzetközi Heraldikai Akadémia 1949-ben alakult Párizsban, nemzetközi jellegét hangsúlyozandó 1965-ben áttette székhelyét a svájci Genfbe. Művészeti és tudományos akadémiaként működik. Az akadémikusok száma nem haladhatja meg a 99-et, ám a nyilvántartás szerint csupán 71-en vannak. A levelező tagok száma 68. Magyarországról egy akadémikus és egy levelező tag – dr. Bertényi Iván, illetve dr. Körmendi Tamás – kötődik az akadémiához, Romániából dr. Tudor-Radu Tiron bukaresti heraldikus, aki levelező tag.

Dr. Szekeres Attila István mind a romániai Kulturális Érdemrend Lovagkeresztjének, mind a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének tulajdonosa; utóbbit Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta, és 2014. március 15-én Budapesten adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük