Az Osonó Színházműhely 2016-ban 168 kulturális-, oktatási-, szociális és közösségi eseményt hozott létre, és 86.476 lejből gazdálkodott. Ennek a háromnegyedét a külföldi pályázati forrásokból elnyert összegek teszik ki – írja a társulat éves összefoglalójában.

A társulat tavaly helyi támogatást nem kapott, Sepsiszentgyörgyön nincs székhelye, illetve raktára és irodája sincs, így októbertől a projektek zömét Budapestre költöztette át – írja a dokumentum.
2016-ban egy bemutatóra, az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített Bányavakság című koprodukcióra került sor, és a repertoáron lévő három előadást összesen 71 alkalommal mutatta be a független színházműhely. A társulat 59 interaktív közönségtalálkozót szervezett, és 30 műhelyfoglalkozás, valamint 6 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Az Osonó tavalyi kulturális-, oktatási-, szociális projektjein mintegy 9.500 ember vett részt.
A társulat fennállásának egyik legfontosabb díját kapta, mikor 330 jelentkező pályázat közül az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj nemzeti győztesévé választották. A díj annak a visszaigazolása, hogy az Osonó európai szintű és színvonalú ifjúsági projekteket hoz létre.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

AJÁNLÓ

A sepsiszentgyörgyi román színház ma, március 29-én 19 órától Jurnal de România (rendező: Carmen Lidia Vidu) című előadását játssza a Művész Teremben.

Jól fogadják az új albumot

Idén immár hatodik életévét tapossa a sepsiszentgyörgyi, határokon túl is egyre nagyobb elismerésnek, népszerűségnek örvendő Selfish Murphy zenekar, amelynek legénysége pár hete kiadott, új albummal ünnepel.

Valódi magyaros ízek

A Két Haver és a Bertici Fivérek húzzák a talpalávalót szombaton, Karcsi csárdájának hivatalos nyitó buliján, Sepsiszentgyörgyön. A Csíki utcába költözött, száz férőhelyes vendéglő igazi magyar ízeket ígér.

Kényszer szülte kiegyezés

A Sepsiszéki Székely Tanács és a Magyar Erdélyért Egyesület felkérésére tartott előadást a sokat vitatott 1867-es Habsburg-magyar kiegyezésről dr. Raffay Ernő történészprofesszor hétfő este a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A vendéget házigazdaként köszöntő sepsiszéki SZNT-elnök, Gazda Zoltán szavaiból kiderült, tudatos volt a szervezők témaválasztása, hiszen éppen 150 év telt el azóta.

AJÁNLÓ

Ma, március 28-án 18 órától az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében, születésének 200. évfordulója kapcsán Arany Jánosra emlékeznek Marosán Csaba kolozsvári színművész Bomlott cimbalom (Arany ismeretlen arca) című előadásával a kovásznai városi művelődési ház nagytermében.

Utcazene skótdudással

Idén hetedik alkalommal lesz utcazene-fesztivál (SUF) Sepsiszentgyörgyön: a produkciók ezúttal is a városnapok égisze alatt zajlanak.

Ketten a neten

A baróti művelődési házban március 28-án 19 órától Ray Cooney Ketten a neten című vígjátékát mutatja be a kézdivásárhelyi Városi Színház. A mű a szerző Bigámia című vígjátékának folytatása, melyben John Smith taxisofőr, aki korábban párhuzamos életeket élt, lavírozva két felesége és két háztartása között, most ismét kényes helyzetbe kerül.

Életművek az EMŰK-ben

Deák M. Ria és Deák Barna képzőművészek életművét bemutató tárlat nyílt péntek este Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK). Az intézmény földszinti és emeleti kiállítótermeinek falát gazdagon ékesítő művek között grafikák, festmények, drótlenyomatok, installációk és textilművészeti alkotások egyaránt találhatók.

Színész, tanár és író

Ritkán fordul elő, hogy egy színész hátat fordítson a világot jelentő deszkáknak a tanítás és az írás kedvéért, Jancsó Miklós viszont ezt megtette. És hogy ez jó döntésnek bizonyult, azt a Volt egyszer egy Kolozsvár cím alatt megjelent legújabb kötete is bizonyítja, melyet pénteken este mutattak be a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

AJÁNLÓ

Ma, március 27-én 19 órakor Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében Fehér János művészettörténész (Barót) bemutatja Az olaszteleki Daniel-kastély és 17. századi falképei című, az olaszteleki Daniel Kastély Egyesület által 2016-ban kiadott kötetét.

Átlépi saját falait

A világnap alkalmából a Tamási Áron Színház egész napos rendezvénysorozattal készül, kilépvén a színház falain kívülre is. Ma, március 27-én az alábbi programkínálattal várják az érdeklődőket.

Rügyek és szárnyak

Különleges kiállításnak adott helyet a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház: az Írisz Házban foglalkoztatott sérült fiatal tehetségek és oktatójuk grafikái kerültek a falakra, Rügyek címszó alatt.

AJÁNLÓ

A Járjuk be Erdővidéket! honismereti túrasorozat 84. kirándulásának úti célja Sepsibükszád és Tusnádfürdő környéke.

Tudományra fel!

Pénteken, március 24-én 17 órától a kézdivásárhelyi Kosztándi Galériába várják a technikai újdonságok iránt érdeklődő fiatalokat, akik szívesen megismerkednének testközelből többek között 3D-nyomtatóval, levegő-meghajtású kisautóval, CNC-vel.

Az élmény mibenléte

Színház az egész világ címmel tartott érdekes előadást a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, dr. Prohászka-Rád Boróka kedd este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Ennek során többek között a színházi élmény mibenlétére kereste a választ.