Két helyszínen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában zajlanak az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé programjai. Sepsiszentgyörgyön sor kerül Kamil Kocurek lengyel grafikus egyéni kiállításának, Siklodi Zsolt emlékkiállításának, és a Biennálé kiállításának megnyitójára. A díjátadó gálaműsorát Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazz koncertje színesíti. Csíkszeredában a Lengyel grafika című kiállítás megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők.

Játékok küzdőtere – Kamil Kocurek egyéni kiállítása

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé első rendezvényeként, 2018. október 12-én, 17 órától kerül sor Kamil Kocurek a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának „Játékok küzdőtere” című egyéni kiállításának megnyitójára Sepsiszentgyörgyön a MAGMAtemp-ben, (Keresztes Ház, Gróf Mikó Imre utca 9.szám).

Kamil Kocurek kiállítása 2014. és 2018. között készült alkotásokat mutat be. A mélynyomással készült sorozat  minden darabja és a mögöttük lévő elképzelés személyes érdeklődésében gyökerezik. Szembesülve a globális terrorveszéllyel, az egész világot érintő háborúkkal és konfliktusokkal, a hírekből és a közmédiából merít inspirációt, majd sajátos módon dolgozza fel őket. A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska.

Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklodi Zsolt (1966-2017) emlékkiállítása

Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor 2018. október 12-én, 19 órától Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

Siklodi Zsolt kezdetben főleg grafikai megközelítéssel hozza létre „vizuális kísérleteit”, néha klasszikus eszközökkel (litográfia, kézi rajz, rézkarc), néha pedig az új technológiák adta lehetőségeket használva (plotterrajz, fénymásolás, gépi gravírozás ).

Ezzel párhuzamosan más képzőművészeti műfajokban is kitérőket tesz kísérletező játékossággal. A kiállítást megnyitja Ungvári-Zrínyi Kata. A könyvet bemutatják Erőss István és Ferencz S. Apor, valamint Ungvári-Zrínyi Kata. A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható a Lábas Házban.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitójára 2018. október 13-án, 17 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, ahol 294 beválogatott alkotásból rendezett kiállítás lesz látható. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások lesznek megtekinthetők. A szakmai zsűri által kiválasztott alkotások decemberben Csíkszeredában is kiállításra kerülnek. A díjátadó ünnepség 18 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Színházban.

A Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezői, a hagyományokhoz híven, a grafikát a jazz zenével társítják. Így a díjátadó gálaműsor keretében, Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazz koncertjére kerül sor 18 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében.

A duó zenéjében sokféle stílus keveredik: hagyományos és modern jazz, román és magyar népzene, valamint klasszikus zene. Legfőbb jellemzőjük a rendkívül energikus előadásmód és a sokszínű repertoár, amelyek nagyon hamar népszerűvé tették őket. A koncertre a belépés díjtalan.

Lengyel Grafika Csíkszeredában

A 2. Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé 2016-os anyagából válogatott kiállítás megnyitójára 2018. október 17-én, 18 órától kerül sor a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

A megközelítőleg harminc műalkotást bemutató kiállítás, a nagy tradíciókkal és meghatározó karakterrel rendelkező hagyományos lengyel grafika egy kis szegmensébe próbál betekintést nyújtani.

A rendezvény a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé és a Sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Grafikai Biennálé szakmai együttműködésének első lépéseként jöhetett létre. A két biennálé közös találkozási pontját, a mindkét eseményen jól érzékelhető, markáns lengyel jelenlét határozza meg.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fő támogatói a Bertis és a Hargita Gyöngye.

További információk a  www.grafikaiszemle.ro oldalon érhetők el.

 

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé részletes programja:

2018.10.12. – 11.9.

Sepsiszentgyörgy

 

  1. október 12., 17:00

Játékok küzdőtereKamil KOCUREK, lengyel grafikus, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítása / MAGMAtemp, Keresztes Ház (Gróf Mikó Imre utca 9.szám)

A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska

A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óra között.

 

  1. október 12., 19:00

Kiállítással egybekötött könyvbemutató: Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklodi Zsolt (1966-2017), a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékkiállítása / Lábas Ház

A kiállítást megnyitja: Ungvári-Zrínyi Kata.

A könyvet bemutatják: Erőss István, Ferencz S. Apor és Ungvári-Zrínyi Kata.

A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható.

 

  1. október 13., 17:00

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennále hivatalos megnyitója / Erdélyi Művészeti Központ

A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható.

 

  1. október 13., 18:00

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjátadó gálaműsora, Luiza Zan – Sárik Péter Duó Jazz koncertje / Tamási Áron Színház

A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások tekinthetők meg.

 

2018.10.17. – 2019.01.25.

Csíkszereda

 

  1. október 17., 18:00

Lengyel grafika – Válogatás a 2. Bukaresti Grafikai Biennálé, BIPB 2016-os anyagából / Megyeháza Galéria

A kiállítást megnyitja: Ferencz S. Apor és Ferencz Zoltán

A kiállítás 2018. október 17. és november 5. között látogatható.

Kiállító művészek: Adam Czech, Franciszek Nieć, Henryk Krolikowski, Katarzyna Harciarek, Koniuszy Lukasz, Lena Achtelik, Magda Szplit, Marec Pospiech, Monika Krasoń, Waslaw Haladaj.

 

  1. december 17., 18:00

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé / Megyeháza Galéria

A kiállítást megnyitja: Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Túros Eszter, művészettörténész.

A kiállítás 2018. december 17. és 2019. január 25. között látogatható.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Elektronikai hulladékot gyűjtöttek

Véget ért a Tega nyári lomtalanítási akciója, amelynek keretében 37 településről szállítottak el különböző típusú, nagyméretű hulladékokat. Akik ilyen módon szabadultak meg a fölöslegessé vált holmiktól, azok a leadott lom után a hulladékszállítási díjra is kedvezményt kaptak. Tételekre lebontva, 135,5 tonna elektronikai hulladék gyűlt össze, 3,2 tonna PET-palack, 9,8 tonna papír, illetve 4,2 tonna karton […]

Felhívás anyagi támogatásra

A Székely Nemzeti Tanács 15. éve küzd Székelyföld területi autonómiájáért. 2018-ban ugyanakkor a száz évvel ezelőtt megalakult Székely Nemzeti Tanácsra is emlékezünk, és azokra a hősies erőfeszítésekre, amelyekkel az akkori székelyek Magyarország területi integritását akarták megőrizni. November 18-án, Sepsiszentgyörgy főterén azért gyűlünk össze, hogy ismételten felmutassuk a világnak a székelyek akaratát: nem hátrálunk, és nem […]

Megmozgatjuk Európát!

Fordulat állt be a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott uniós polgári kezdeményezés ügyében Paolo Mengozzi főtanácsnok indítványának közzétételével. Az előzményekhez tartozik a székely közképviselet 2011. június 3-án meghozott döntése, amely kimondta: élni kíván az uniós szintű polgári kezdeményezés lehetőségével. Az SZNT Állandó Bizottsága egyhangú szavazással döntött a részletes indoklás tartalmáról 2012. augusztus 4-i makfalvi […]

Gyakorlati környezetet a szakoktatásban

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot nyert a szakiskolás diákok számára. Projektünk célja, hogy 150 sepsiszentgyörgyi szakiskolás diák olyan gyakorlati szaktudást sajátítson el a mechanika, elektronika és autószerelés területén, amelyet munkahelyeiken alkalmazhatnak. Programunkkal feltett szándékunk, hogy jobbá tegyük, bővítsük a diákok gyakorlati készségeit, összekötve a helyi munkaerőpiaccal. Partnereink, akik segítenek a terveink lebonyolításában: a […]

Iskola másként hét a BBTE magyar tagozatán

Ismeretterjesztő, interaktív előadásokat és műhelyeket szervez középiskolásoknak a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata 2018. október 22. és 28. között. Az egyetem egy intézményesen kiválasztott időszakot jelölt meg a középiskolás csoportok foglalkoztatására, valamint iskolákba való látogatásra, tekintettel arra, hogy az Oktatási Minisztérium által nincsen rögzített időpontja az Iskola Másként hétnek. A kijelölt héten a BBTE 27 programpontot […]

Gyakorlat szakoktatásban tanuló diákok számára

Pályázatot nyert a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, témája a gyakorlati környezet megteremtése a szakoktatásban tanuló diákok számára Sepsiszentgyörgyön. A projektünk célja, hogy 150 sepsiszentgyörgyi szakiskolás diák olyan gyakorlati szaktudást sajátítson el a mechanika, elektronika és autószerelés területén, amelyet munkahelyeiken alkalmazhatnak. Programunkkal feltett szándékunk, hogy jobbá tegyük, bővítsük a diákok gyakorlati készségeit, összekötve a helyi […]

Várják a gyermekeket

Indul a Berde Mózsa Kör hetedik tanéve, amelyre várják az 1–4. osztályos gyermekek jelentkezését. A program olyan gyermekek számára biztosít fejlődési és tanulási lehetőséget, akik szerény anyagi körülmények között élnek, nagycsaládból származnak, vagy egyéb társadalmi gonddal küzdenek.

Székelyföldi Kincskereső

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SzTT) pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok, valamint egyetemisták számára, a 2018. október 1.–2019. április 6. közötti időszakra. A pályamunkák témája: Az én falum/városom, pályázat 2–4., 5–8. osztályosoknak: helytörténeti, néprajzi gyűjtés/kutatás 5 fős (4 gyermek és 1 felnőtt) csoportoknak. Forrás-kincsünk, pályázat 7–11. osztályos diákoknak: helyi/környékbeli vízforrás (ok) feltérképezése és rendbetétele, a […]

Rosszul feltett kérdés

Az elmúlt napokban azt tapasztaljuk, nem érdemi vita zajlik arról, hogy a törvények szintjéről miért kellene alkotmányos szintre emelni a család létező meghatározását, hanem ellenkezőleg, egyre nagyobb teret kapnak a szélsőséges megnyilvánulások. Egy rosszul feltett kérdésre nagyon nehéz helyes választ találni, ezért arra kérünk minden felelős civil és politikai szereplőt, hogy a normalitás keretén belül […]

HÁRIT: Inkább a zöldbe menj, mint szavazni

Az év utolsó szép hétvégéjén, amelyiken a referendum zajlik, inkább a természetbe menjenek ki a fiatalok és élvezzék az életet – üzeni a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT).   „Az október 6-7-i népszavazás kérdéséről nemcsak a HÁRIT elnökségében konzultáltunk, de több vidéki találkozón is felvetettük a témát” – mondta el Kelemen Szilárd, a HÁRIT elnöke.   […]

Kolozsváron állít ki Vetró András

Vetró András – szobrok és rajzok címmel egyéni tárlat nyílik csütörtökön este hat órától a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A Temesváron, 1948-ban született szobrászművész édesapja, Vetro Artúr mesterségét folytatva a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd Kézdivásárhelyre költözött. Első egyéni kiállítása is a székelyföldi városban volt, azóta több hazai és külföldi városban szervezett önálló tárlatot, […]

Itthon Otthont Teremtünk!

A Clearservice takarító cég Németországban biztosít munkát erdélyi munkavállalók részére, azonban célja, hogy dolgozói néhány év múlva hazajöjjenek, és itthon valósítsák meg álmukat. Ezért indította el a cég a munkatársai számára az Itthon otthont teremtünk támogatói programot. Ez a program szeptember 11-én elnyerte az Érték és minőség nagydíjat, ugyanakkor kitüntették az Innovációért nívódíjjal és egy […]

A biztonságos kerékpározásért!

Szeptember 22-én, szombaton került sor a Sepsi Mobility Day elnevezésű, egész napos családi rendezvényre Sepsiszentgyörgy főterén. Ez volt az első ilyen rendezvény a Turulmadár Ifjúsági Iroda és partnerei közös szervezésében. Az esemény az Európai Mobilitás Héthez kapcsolódott, célja pedig a biztonságos kerékpározás, valamint az alternatív közlekedési módszerek népszerűsítése volt, ide sorolva minden olyan közlekedési eszközt […]

Meghívó fúvóstalálkozóra

Szeretettel meghívunk mindenkit 2018. szeptember 30-án, vasárnap Étfalvára, a 10 órakor kezdődő fúvóstalálkozóra, amelyen nyolc zenekar vesz részt. Vendégeinket kemencében sült kenyérrel és flekkennel várjuk!

A magyar fiatalok sorsáról tárgyaltak

A magyar fiatalok kivándorlásáról és a folyamat visszafordításáról értekeztek a hétvégén Bukarestben. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Nemzeti Liberális Párt Ifjúsági Szervezete (TNL) a hétvégén szervezte meg az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) tanácsülését és konferenciáját. Az Európai Unió egyre megosztottabb, a Nyugat és Kelet közötti szakadékot csökkenteni kellene, nem növelni – fogalmazott […]