Zabolai Körkép

Közösségépítő kaláka Zabolán
Népi feredő épül a Csipkésben

Közösségépítő kaláka Zabolán

A zabolai Csipkésben talált források mellett építi a feredőt a Her­czeg Ágnes által vezetett budapesti Ars Topia Alapítvány, helyi önkéntesek és civil szervezetek segítségével.

Bővebben
Néptánctábor Zabolán
Majdnem egy hétig mulattak

Néptánctábor Zabolán

Még javában zajlik a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány szervezésével megrendezett 7. Zabolai Népzene és Néptánctábor, ami – előző évekhez hasonlóan – idén is több helyszínen és gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket.

Bővebben
Ötnapos táborra készülnek
Néptánc- és népzenekedvelőket várnak

Ötnapos táborra készülnek

Július 30. – augusztus 5. között a néptáncé lesz a főszerep Zabolán, ahol a Roy Chodwhury-Mikes Alapítvány szervezésében tartják a 7. Zabolai Népzene- és Néptánctábort.

Bővebben
Népi feredőt építenek
Hozzáláttak a közvilágítás felújításához

Népi feredőt építenek

Önkormányzati szemlénk során Fejér Levente polgármester árvízről, a petőfalvi szauna feljavításáról, továbbá fürdőépítő kalákáról tájékoztatott.

Bővebben
Húsvéti szánozás Orbaiszéken
Székelytamásfalván és Szörcsén éltetik a hagyományt

Húsvéti szánozás Orbaiszéken

Vízbevető hétfőn a Zabola községhez tartozó Székelytamásfalván és Szörcsén az esős idő ellenére ismét felelevenítették a húsvéti szánozás hagyományát, azt a pogány gyökerekkel rendelkező és keresztyén elemekkel bővült szokást, amely csak ezen a két településen létezik Orbaiszéken.

Bővebben
Évértékelő a Gyöngyharmatnál

Fellépésekben nem volt hiány

Tavaly számos fellépésen vettek részt, idén is több rendezvényen képviselik Zabolát a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes tagjai. Emellett kiveszik részüket az idei zabolai népzene- és néptánc-tábor szervezésében.

Bővebben
Ahol a múlt örökségét őrzik
Mozgalmas év a Csángó Néprajzi Múzeumnál

Ahol a múlt örökségét őrzik

A Székely Nemzeti Múzeum egységeként működő zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban az elmúlt évben bővítették a kollekciót, restauráltak, szemináriumot tartottak, berendezték Kőrösi Csoma Sándor „lakását”, és sok más, értékmegőrző munkálatot végeztek. Ugyanakkor az idei évre is komoly terveket vetítenek előre – derült ki a dr. Pozsony Ferenc néprajzossal (kis kép), a múzeum vezetőjével folytatott beszélgetésünkből.

Bővebben
Év végi túrázás

Év végi túrázás

A Pro Zabola Egyesület év végén, karácsony és Szilveszter között szervezte meg a hagyomány Csipkés Adventures Túrát. Péter Leventétől, az egyesület elnökétől megtudtuk, az immár tizedik alkalommal tető alá hozott rendezvényen közel 180 túrázni vágyó – javarészt felnőtt – vett részt, de akadtak köztük gyerekek is, akik szüleikkel együtt kirándultak.

Bővebben
Komolyan veszik a focit
Tevékeny évet tudnak maguk mögött

Komolyan veszik a focit

Egy éve, hogy bejegyzésre került a Zabolai Vénusz Sportegyesület, amelynek berkeiben az elmúlt év alatt számos pályázatot, megvalósítást sikerült elkönyvelniük. Ugyanakkor a nagypályás focit is felélesztették, s céljuk, hogy a következő idényben a IV. ligába jussanak.

Bővebben
Év eleji beszámoló a könyvtárból
Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak

Év eleji beszámoló a könyvtárból

A zabolai Fejér Miklós Községi Könyvtár közel 25 ezer kötettel várja az olvasni vágyókat, emellett a Biblionet programnak köszönhetően számítógépeket lehet használni, valamint internet hozzáférés is biztosítva van az érdeklődők számára. Az év elején Hegyeli Zsuzsa Klára könyvtárossal beszélgettünk a múlt esztendőről és az idei újdonságokról.

Bővebben
Megújult a zabolai templom

Megújult a zabolai templom

A zabolai katolikus egyházközségben is zajlik az élet. Benedek Elek kántortól megtudtuk, hogy Zabolára kerülése óta több javítási munkálatot is elvégeztek. „2004-től kezdődően Fekete Tamás plébános úr felújította a kántori lakot, Páván levakoltatta a kápolnát, Zabolán pedig kicseréltette a templomtetőt, és lemeszeltette a templomot, ugyanakkor idén sikerült belülről is rendbe tenni az Isten házát” – […]

Bővebben
Bekavart a telekkönyvezés
Jövőben több utcát is aszfaltoznának

Bekavart a telekkönyvezés

Zabola község önkormányzata több pályázatot megnyert, és bár az utcák telekkönyveztetése hátráltatja a munkálatokat, Fejér Levente polgármester bizakodó, hogy jövőben aszfalt is lesz Zabolán.

Bővebben
Népszerű a néptánctábor
Szászcsávásit és nyárádmogyorósit járnak

Népszerű a néptánctábor

Népzenétől hangos Zabola, ugyanis a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány főszervezésében és a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, a Csángó Néprajzi Múzeum és a zabolai önkormányzat társszervezésében javában zajlik az augusztus elsején kezdődött, és 6-áig tartó, 6. alkalommal tető alá hozott Zabolai Népzene és Néptánctábor.

Bővebben

Röviden

Pénzt kaptak az egyházak Fejér Levente polgármestertől megtudtuk, hogy az idei költségvetés elosztásánál első alkalommal a községben levő mindenik történelmi egyháznak (református, katolikus, ortodox) jóváhagytak 5–5 ezer lejt. Az elöljáró megjegyezte: eddig még nem volt rá példa, hogy ilyen bőséges pénzösszeget kapjanak az egyházak a különböző munkálatokra. A zabolai református egyház különben már neki is […]

Bővebben
Virágokat ültetnek
Figyeljünk oda a köztisztaságra!

Virágokat ültetnek

Ha tavasz van, akkor községszépítés zajlik Zabolán – tudtuk meg Demes Botond alpolgármestertől, aki a továbbiakban a falvakat érintő arculatszépítésről is beszámolt.

Bővebben
Fejlesztések Zabolán
Prioritást élvezett az egy kilométeres útszakasz

Fejlesztések Zabolán

A Zabola községben zajló infrastrukturális fejlesztésekről, hídjavításról, kútfúrásokról és pályázatokról tájékoztatott Fejér Levente polgármester az önkormányzati szemlénk során.

Bővebben

RÖVIDEN

Van igény a karate-oktatásra Zabolán, ugyanis 8 taggal bővült a Kovásznai Mikado Karate Klub alá tartozó zabolai egység, amely immár 30 személyt számlál. Péter Levente zabolai karate-oktatótól megtudtuk, a legfiatalabb tagjuk hatéves, a legidősebbek már huszonévesek.

Bővebben
Iskolai hírszemle
Jól felszerelt informatikai laborjuk van

Iskolai hírszemle

Eseményekben és megvalósításokban gazdag évet zárt a Zabolai Általános Iskola – derült ki a Pap László iskolaigazgatóval folytatott beszélgetésünkből.

Bővebben
Nyáron több az érdeklődő
Népszerűsíteni kell a térséget

Nyáron több az érdeklődő

2014 júniusától működik Zabolán turisztikai információs iroda, amely a környék látványosságait és kínálatát hivatott bemutatni az érdeklődő vendégeknek, továbbá népszerűsíteni azt különböző idegenforgalmi vásárokon. A két alkalmazott (Mátyás Karolina irodavezető és Fülöp Krisztina) célja információt szolgáltatni a térség turisztikai nevezetességeiről, látnivalóiról, minél szélesebb körben, derült ki a Mátyás Karolinával készített interjúnkból.

Bővebben

Röviden

ondoskodnak az iskoláról A helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően számítógépekkel és nyomtatóval gazdagodott a Zabolai Általános Iskola informatika laborja, ugyanakkor fűtésgondjai sem lesznek az intézménynek, ugyanis a polgármesteri hivatal már az idei évre is ellátta őket tüzelőanyaggal. Hótalanítás a községben A havazás nem okozott gondot a községben, ugyanis a Zabolán áthaladó megyei útról a megyei tanács, […]

Bővebben
Újabb sikeres Csipkés Adventures

Újabb sikeres Csipkés Adventures

December utolsó hetében a Pro Zabola Egyesület a helyi önkormányzat támogatásával megszervezte a hagyományos Csipkés Adventures-túrát. A több mint 200 résztvevő a falu központjából indult a kalandra: 3 kilométert szekereken, 17 kilométert pedig gyalog tettek meg a túrázók, bejárva többek között a Gyár pusztája, Rétyi Pál, Peseltető, Útválasz-puszta, Kápolna, Pérászka-tető nevű erdős területeket, helynévtáblákat helyezve […]

Bővebben
Jó évet zárt az önkormányzat

Jó évet zárt az önkormányzat

A zabolai önkormányzat sikeres évet tudhat maga mögött, ugyanis több tervet is sikerült megvalósítaniuk, és idén folytatnák a község fejlesztését, szépítését célzó munkálatokat – derül ki Fejér Levente polgármester évértékelőjéből. – Melyek az elmúlt év legjelentősebb beruházásai? – Mindenekelőtt a községben levő művelődési házak rendbetételét említeném meg. A pávai művelődési házba központi fűtést szereltünk, és […]

Bővebben