Torjai Körkép

Ünnepelt Torja népe
Színpompás, gazdag Septemberfest

Ünnepelt Torja népe

Szokás szerint Torján zajlik a kézdiszéki falunapok utolsó felvonása. A szervezők a Septemberfestre keresztelt népünnepélyt Mária-búcsúval kapcsolják, de az őszi időpont ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy kisebb számadást lehessen készíteni mind a megvalósításokból, mind a termőföld ajándékaiból.

Bővebben
Fogadalmi búcsú Futásfalván
A gyerekek vallásos nevelésére hívták fel a figyelmet

Fogadalmi búcsú Futásfalván

Szokás szerint Sarlós Boldogasszony napján, azaz július 2-án tartják Futásfalván a fogadalmi búcsút. A hagyományokhoz hűen idén is a környék papsága jelenlétében zajlott az egyházi ünnepség.

Bővebben
Zöld nap után bulizás
Nagytakarítás és majális

Zöld nap után bulizás

Április 26-án, csütörtökön Torja Polgármesteri Hivatala és a Kicsi Antal Általános Iskola zöld napot szervez. Emellett nem marad el a tavaly is nagy sikernek örvendő majális sem.

Bővebben
Tágasságot a kicsiknek!
Torján szerepeltek a kézdiszéki gyerekek

Tágasságot a kicsiknek!

A Kézdivásárhely környéki óvodákat tömörítő Vackor műhely 18. alkalommal szervezte meg a Tágasságot nekünk is, kisgyerekeknek szánt vándorrendezvényt. A múlt héten lezajlott esemény befogadó települése ezúttal Torja volt, ahol a helyi művelődési otthon színpadán léptek fel az óvodások.

Bővebben
Újabb alkotási terület
Üvegképeket fest Volloncs Mária

Újabb alkotási terület

Volloncs Mária nem ismeretlen olvasóink előtt, hiszen lapunkban több ízben írtunk róla. A Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület által szervezett közös tárlatok állandó résztvevője, ugyanakkor több egyéni kiállítása volt Háromszéken és a megyén kívül is. Most egy új tevékenységi területet fedezett fel, üveglapra fest különleges hatású képeket.

Bővebben
A barátság fesztiválja
Lezajlott a 13. bálványosi nemzetközi disznótoros

A barátság fesztiválja

Igazi disznóvágásra alkalmas időt fogtak ki a 13. Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivál szervezői szombaton: enyhe hóesés festette fehérre a tájat, nem volt se hideg, se márciusi idő, a böllérek lába nem fagyott meg munka közben, s a felhúzott sátraknak köszönhetően a munka is jobb körülmények között zajlott. Látszott, hogy a fesztivál kinőtte gyermekbetegségeit, a hangulat szokás szerint kitűnő volt, s így a rendezvény idén is elérte a célját: összekapcsolt országokat, illetve határokon belüli régiókat a hagyo­mány­őrzés és a gasztronómia jegyében.

Bővebben
Turizmus: felemás idény
Elfelejtették a bálványosi országutat

Turizmus: felemás idény

Amennyiben az időjárás kedvez, lehet turistákra számítani: a Bálványosfürdőn panziót üzemeltető Daragus Attila tájékoztatása szerint július teljesen le van foglalva, augusztusra viszont vannak még szabad helyeik.

Bővebben
Középpontban a templomok
Előrelépés három évtized után

Középpontban a templomok

Huszonhét év eltelte után a torjai helyi tanács pénzösszeget szavazott meg a községben levő templomok és kápolnák felújítására. Az egyházak pályázati úton férnek hozzá az alaphoz, és az elképzelés az, hogy több év leforgása alatt az összes egyházi hajlékot renoválják.

Bővebben
Jubilált a fogadalmi búcsú
Huszonöt éve zarándokolnak Futásfalvára

Jubilált a fogadalmi búcsú

A nagy hőség ellenére több százan vettek részt hétvégén a futásfalvi búcsún, amit huszonöt évvel ezelőtt nyilvánított búcsújáró helynek Jakubinyi György, Erdély püspöke.

Bővebben
Identitáserősítő magyar találkozás

Identitáserősítő magyar találkozás

dén immáron a tizedik akadémia hozta össze a huszárokat, de mivel a rendezvénynek már hatodik éve Torja és Bálványosfürdő a házigazdája (miután Daragus Attila polgármester felpártolta a mozgalmat), a Bálványosi Huszárakadémia nevet viseli. A hétvégén lezajlott eseményen magyarországi és erdélyi hagyományőrzők vettek részt, számukra neves előadók tartottak elméleti képzést, majd vasárnap az altorjai Szent Miklós-templomban szentmisén is részt vettek.

Bővebben