Kovásznai Körkép

Ignácz Rózsa nyomában jártak
Tanulmányi kirándulás Kovásznától Torockóig

Ignácz Rózsa nyomában jártak

Hétvégén, szombaton és vasárnap a névadó nyomdokait követve rendezett kirándulást a kovásznai Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület a fürdővárostól egészen Torockóig.

Bővebben

Röviden

Böjte atya Kovásznán Nemrég Kovásznára látogatott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes,a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és vezetője tavaszköszöntő és tanévzáró ünnepi gondolatait osztottaa meg az alapítványa égisze alá tartozó, kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi központ végzőseivel. A művelődési központban megtartott rendezvényen Böjte atya külön dicsérettel illette az otthon két vezetőjét, Kolozsi Istvánt és feleségét, […]

Bővebben
Lovagok kötényben
Pityókatokány a Gyermekotthonnak

Lovagok kötényben

Múlt csütörtökön lovagok főztek a Boldog Apor Péter Gyermekotthon lakóinak. A Szent Gellért Erdélyi Lovagrend kovásznai tagjai immár ötödik alkalommal tartották meg a gyermeknap és az iskolazáró közötti időszakra szervezett karitatív gasztronómiai eseményt.

Bővebben
Nem bírta a rendszer
Vízhiány volt a fürdővárosban

Nem bírta a rendszer

Múlt héten a nagy esőzések miatt nem volt ivóvíz Kovászna vajnafalvi részében, ugyanis a víztisztító-állomás nem bírta annyira gyorsan szűrni a zavaros vizet, hogy az elegendő legyen a háztartások kiszolgálásához.

Bővebben
Önkormányzati szemle
Útjavítás és testvértelepülési kapcsolatok ápolása

Önkormányzati szemle

Kovászna város önkormányzata megkezdte az ügykezelésébe tartozó utak kátyúzását, valamint a Kovászna–Kommandó útszakasz rendbetételét – derült ki e heti önkormányzati szemlénk során. Az alábbiakban szó esik a Pápai Játékfesztiválon való részvételről is.

Bővebben

Röviden

Népdalvetélkedő Kedden a kovásznai művelődési házban Gyerő Katalin, a zágoni Mikes Kelemen Általános Iskola zenetanára szervezésében megtartották a Háromszéki Népdalbarátok Vetélkedője körzeti szakaszát az 5–8. osztályosok részére. A Thiesz Katalin tanítónő és Diaconu Monika zenetanár alkotta zsűri döntése értelmében a megyei szakaszra Moldovai Dóra, Molnár Anna, László Noémi (Kovászna) és Asztalos Nándor (Zágon) jutott tovább. […]

Bővebben
Jótékonykodó kovásznai ifjak
„A nevelői munkát igazán jól csak hivatásszerűen lehet végezni”

Jótékonykodó kovásznai ifjak

Nemrég Sepsiszentgyörgyön tartottak egy román óvónők által szervezett nemzetközi tanácskozást, melynek résztvevői Kovásznára is ellátogattak. Az önkéntesség szerepe a pedagógiai munkában témára fókuszáló rendezvénynek fürdővárosi szereplője is volt Gergely-Kovács Katalin óvodaigazgató-cserkészvezető személyében.

Bővebben
Ballagás és osztálytalálkozók
Ápolják a testvériskolai kapcsolatokat

Ballagás és osztálytalálkozók

A Kőrösi Csoma Sándor Líceumban nagy hangsúlyt fektetnek a testvériskolai kapcsolatok ápolására: nemrég debreceni és pécsi tanintézmények diákjai látogattak Kovásznára – tudtuk meg Becsek Éva iskolaigazgatótól. Az intézményvezetőt az iskola másként programról, a közelgő ballagásról és osztálytalálkozókról faggattuk.

Bővebben

Röviden

A régi vezetőség maradt Kedden a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület közgyűlést és tisztújítást tartott, melynek során, új jelentkezők hiányában újraválasztották a régi vezetőséget: Gazda József maradt az elnök, Molnár János, Czilli Balázs és nt. Bende Tamás az alelnökök, Demes Éva a könyvelő. Ugyanígy a Fábián Ernő Népfőiskola elnöke […]

Bővebben
Isten és a hétköznapok
SzínIKE volt a művelődési központban

Isten és a hétköznapok

Szombaton a kovásznai művelődési központban a Kézdi-Orbai Egyházmegye Ifjúsági Elnöksége SzínIKE néven szervezett színjátszó-találkozót.

Bővebben
Előadás az elvándorlásról
Csökken a külhoni magyarság száma

Előadás az elvándorlásról

Kedden a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Pordány László, az Antall-, majd az Orbán-kormány nagykövete tartott előadást A nyugati magyarság helyzete napjainkban címmel.

Bővebben
Közművesítenek Csomakőrösön
Épül-szépül a fürdőváros és környéke

Közművesítenek Csomakőrösön

Csomakőrösön megoldódni látszanak az ivóvízgondok, ugyanis hamarosan hozzálátnak a háztartások vízvezeték-hálózatra való rácsatlakoztatáshoz a – fejtette ki lapunknak Gyerő József polgármester és Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester.

Bővebben

Röviden

Csemetéket ültettek Kovászna város önkormányzata az elmúlt napokban 400 fenyő-, nyír-, platán-, illetve kőriscsemetét ültetett a városba és környékére. Fanövendékek kerültek többek között a főút mentére, a parkokba, a patak melletti ligetbe és a Tündérvölgybe is. A tevékenységbe a helyi diákok is bekapcsolódtak.   Útjavítás Csomakőrösön A kovásznai önkormányzat hozzálátott Csomakőrösön az aszfaltozatlan utak feljavításához. […]

Bővebben
Húsvétra hangolódtak
Bibliavetélkedőt és tojáskeresést rendeztek

Húsvétra hangolódtak

Kovásznán múlt héten két rendezvénnyel is bekapcsolódtak a húsvéti ünnepségbe. Nagycsütörtökön a helyi vallástanárnők szerveztek húsvéti vetélkedőt a református diákoknak, míg pénteken az RMDSZ Kovásznai Nőszervezete rendezett pirostojás-kereső megmozdulást az óvodásoknak.

Bővebben
Csoma háza belülről
Múltidézés a keletkutató szülőfalujában

Csoma háza belülről

A 28. Csoma-napok alkalmával megnyitották a Kőrösi Csoma Sándor Emlékház új kiállítását a keletkutató szülőfalujában. A kiállítást dr. Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár és dr. Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa rendezte. Munkájukat dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi osztályának vezetője szakmai tanácsadóként segítette. A továbbiakban dr. Kinda István ismertette a kiállítás részleteit.

Bővebben

Ajánló

Csoma- tárlat Április 6-án 18 órakor a Kádár László Városi Képtárban, a Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében megnyílik a Fény és árnyék című Csoma-tárlat, tiszteletbeli meghívott: Deák M. Ria textilművész. Az április 6–8. közt megrendezendő Kőrösi Csoma Sándor Napok részletes programjára holnapi lapszámunkban visszatérünk.   Négynapos termékvásár Rendkívüli módon nemcsak vasárnap, hanem április 6–9. között […]

Bővebben
Szakemberek értekeznek
Holnaptól orvosi konferencia

Szakemberek értekeznek

Április 6–8. közt az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának 27. Tudományos Ülését tartják a kovásznai Clermont szállóban.

Bővebben
Minifocipályát építenének
Elfogadták a város költségvetését

Minifocipályát építenének

A pénteken megtartott kovásznai tanácsülésen elfogadták a település idei költségvetését. A bevételi oldalon mintegy húszmillió lej szerepel.

Bővebben
Egyesület a nagycsaládosokért
Összefogó kezdeményezés a fürdővárosban

Egyesület a nagycsaládosokért

Szombaton a városi művelődési házban mutatkozott be a helyi Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, ahol meseterápiát tartottak, valamint ismertették az egyesület terveit, melyekből kiderült, hogy legfontosabb célkitűzésük a nagycsaládosok segítése.

Bővebben

RÖVIDEN

Március 28-án, kedden 18 órától az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében Arany János születésének kétszázadik évfordulójára emlékeznek.

Bővebben
Identitástudatot ápoltak
Talpra, magyar! vetélkedő

Identitástudatot ápoltak

Múlt héten szervezték meg a 6. Talpra, magyar! irodalmi-történelmi vetélkedőt a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. A magyar és történelem szakos tanárok idén az 5-8. osztályosokat célozták meg, mert úgy gondolták, fontos, hogy ez a korosztály is tudatában legyen a múlt történéseinek.

Bővebben
Kormánypénzeket remélnek
Fejlesztési igényeit fogalmazta meg a város

Kormánypénzeket remélnek

Jelentős beruházásokra vonatkozó igényét nyújtotta be Kovászna város önkormányzata a PNDL-hez (Helyi Fejlesztési Országos Program), illetve a CNI-hez (Országos Befektetési Társaság). Gyerő József polgármester részletezte az általuk összeállított projektek mibenlétét.

Bővebben

Röviden

Termékvásár Március 19-én, 9–16 óra között a polgármesteri hivatal szervezésében a SuperCoop üzlet parkolójában tartják a hagyományos és helyi termékek vásárát. Munkákat várnak a tárlatra A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és a Művelődési Ház, Kovászna Város Önkormányzata, a Kovászna Megyei Tanács, a budapesti NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Kovászna Megyei Művelődési Intézet, […]

Bővebben
Ünnepi rendezvénysorozat Kovásznán

Március 15-re hangolódva

Kedden az RMDSZ kovásznai nőszervezete kokárdakészítést rendezett a szövetség irodájában, a továbbiakban pedig több rendezvényt is szerveznek a szabadságharc szellemében.

Bővebben
Szebbé teszik a várost
Elkezdődött a tavaszi nagytakarítás

Szebbé teszik a várost

Az időjárás enyhülésével egyidőben az egész várost érintő nagytakarításba kezdett a kovásznai polgármesteri hivatal és a Gos-Trans-Com városgazdálkodási vállalat.

Bővebben
80 ezer euró adományt kaptak
Szépül a fürdővárosi gyermekvédelmi központ

80 ezer euró adományt kaptak

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub jóvoltából tavaly gazdag adomány birtokába jutott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt működő kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ, melynek segítségével jelentős munkálatokat és bővítéseket végeznek az épületben.

Bővebben

Röviden

Lecsó macsó Február 24-én, pénteken 20 órától a Kovásznai Művelődési Központ színpadán a marosvásárhelyi Rádió GAGA és a Gruppen-hecc társulat bemutatja Molnár Tibor–Nagy István Lecsó macsó és egyéb zöldségek című előadását. Előadják: Nagy István, Kárp György, Henn János, Biluska Annamária/László Zsuzsa, Somody Hajnal/Csíki Hajnal és Fodor Piroska. 25 lejes jegyek kaphatók a Városi Művelődési Ház […]

Bővebben
Dsida Jenő Kovásznán

Dsida Jenő Kovásznán

Hétfőn a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, a Dsida Jenő erdélyi magyar költő és újságíró műveiből összeállított Tarka-barka strófák című előadását mutatta be a kovásznai közönségnek.

Bővebben
Négyfaluba vitték Karinthyt

Négyfaluba vitték Karinthyt

A hétvégén Négyfaluban vendégszerepelt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, ahol a helyi Négyfalusi Csángó Egyesület meghívásának eleget téve, bemutatták Karinthy Frigyes Humor a teljes igazság című összeállításukat.

Bővebben

Röviden

Emlékkiállítás Február 12-én, vasárnap 12.30-kor a Kovásznai Kádár László Képtárban emlékkiállítást tartanak Gazdáné Olosz Ella (1937–1993) születésének 80. évfordulója alkalmából. A tárlatot Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész méltatja, közreműködik a Szántó Kinga karnagy vezette helyi Pastorala kamarakórus. Jurta-bemutató Február 16 és 17-én, csütörtökön és pénteken 8, 10 és 12 órakor a művelődési ház Ignácz Rózsa termében […]

Bővebben