Kovásznai Körkép

Röviden

Színjátszó fesztivál Június 9-én, szombaton 10 órától színházi élettel telik meg a kovásznai művelődési központ, ugyanis a Kőrösi Csoma Sándor Líceum, valamint a városi művelődési ház szervezésében, a polgármesteri hivatal kiemelten támogatott kulturális programjaként megszervezik a 7. Juventus Diákszínjátszó Fesztivált. Molnár János tanár, a Kőrösi Csoma-líceum diákszínjátszó csoportjának vezetője elmondta: sajnos, tavaly sokkal többen jelentkeztek, […]

Bővebben
Megérett a Hullámzó vőlegény
Sepsiszentgyörgyre viszik Tamási Áron művét

Megérett a Hullámzó vőlegény

2012-es bejegyzése óta töretlenül lép színpadra a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja. Legközelebb Sepsiszentgyörgyön mutatják be Tamási Áron Hullámzó Vőlegény című darabját.

Bővebben
Ünnep az oviban
Egy zöldebb környezetért

Ünnep az oviban

Hétfőn ünnep volt a kovásznai 1-es számú Napközi Otthonban, hiszen átadásra került a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által finanszírozott, kibővített óvodakert.

Bővebben

Egyirányú forgalom felhívás Május 26-án, szombaton 10 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban két reál és egy humán osztály 59 végzősétől búcsúznak. A kicsengetésre való tekintettel aznap 9 és 13 óra között a következő útszakaszokon egyirányú forgalmi rend lesz érvényben: Iskola utca (az Ignácz Rózsa utca útkereszteződésétől a Bitai Demeter utca útkereszteződéséig), Iskola utca […]

Bővebben
Gyereknap Kovásznán
Néptánc és szaladás

Gyereknap Kovásznán

Június 1-jén, pénteken idén is megrendezésre kerül a tavaly kezdett, nagy sikernek örvendő gyereknap megünneplése Kovásznán. Emellett táncházat tartanak, és futóverseny is lesz a fürdővárosban.

Bővebben
Szépül Kovászna központja
Cserélik a korlátokat

Szépül Kovászna központja

A fürdőváros központjában gyors ütemben halad a Kovászna-patak medrét szegélyző korlátok kicserélése. Emellett csemeteültetés is volt az elmúlt időszakban – tudtuk meg e heti önkormányzati szemlénk során.

Bővebben

Röviden

Anyaországi ajándékok Kovászna testvérvárosa, az anyaországi Gyula város önkormányzata 500 színházi széket adományozott a fürdővárosnak. A székek elhelyezéséről – hogy a művelődési házba, közintézményekbe, iskolákba kerülnek – a következő tanácsülésen dönt a testület. Idén ez már a második anyaországi ajándék, hiszen a Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében Pápa város adományozott ötezer lej értékben hangszereket a […]

Bővebben
Megyei pénzből gondozzák az utat

Karbantartási munkálatok

Elkezdődött a Kovászna és Kommandó közötti útszakasz karbantartási munkálata, ami során tömörítés, kavicsozás és földgyaluzás zajlik.

Bővebben
Gyorsított közbeszerzés kellene
A kóbor kutyákat nem érdekli a bürokrácia

Gyorsított közbeszerzés kellene

Mivel ez idáig nem sikerült a városnak szerződést kötnie a kóbor kutyák problémájának kezelésére, a gazdátlan ebek nagyon elszaporodtak, és a rájuk vonatkozó panaszok is sűrűsödnek Kovásznán. A kellemetlen helyzetről a polgármester is tud, és reméli, hogy a harmadik közbeszerzési kiírással sikerül szerződést kötniük egy szolgáltatóval.

Bővebben

Röviden

Kóbor ebek: nincs megoldás Gyerő József polgármestertől megtudtuk, újabb közbeszerzést írnak ki a kóbor kutyák helyzetének rendezése végett. Az elöljáró elmondta, eddig már kétszer hirdették meg a közbeszerzést, amire olyan cégek, egyesületek jelentkezhetnek, amelyek megfelelnek a törvény által előírt feltételeknek, azonban eddig sikertelen volt a licit. Első alkalommal nem volt jelentkező, a másodiknál pedig egy […]

Bővebben
Tavaszi nagytakarítás Kovásznán
Egyesek nem tisztelik a környezetet

Tavaszi nagytakarítás Kovásznán

Kovászna önkormányzatának fontos, hogy a városban és a hozzátartozó területeken tisztaság legyen, sajnos, egyesek erre fittyet hánynak. Szerencsére pár szemetelőt már tetten értek, ők büntetést is fizettek.

Bővebben
Akarat, hit és bátorság
Gocz Elvira az életútjáról mesélt

Akarat, hit és bátorság

Az RMDSZ Kovásznai Nőszervezetének rendezésében Gocz Elvira életútjának bemutatásával vette kezdetét az országos nőszervezet által elindított, Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben című rendezvénysorozat.

Bővebben
Kőrösi Csoma Sándor – tegnapi és mai magyarság

A tudományos konferencia programja

Csütörtök 9.30–9.45 megnyitó 9.45–11.30 Csoma nyomdokain. Elnök: dr. Varga Csaba jogfilozófus. Dr. Aradi Éva: A szabáthui levelek igazsága. Dr. Nagy Lajos: Csoma Sándor haláloka. Dr. Flórián Csaba: Kalkuttától Dardzsilingig – Csoma nyomában. Nemes Gyula: (Nagyernye) Kőrösi Csoma Sándor Marosvásárhelyen. Vízi Ildikó: Kőrösi Csoma Sándor munkásságának értékelése a neves román orientalista, dr. Cicerone Poghirc szemszögéből. Müller […]

Bővebben

A 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok programja

Április 11–14. között a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület főszervezésével tartják a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napokat. Alább a programtervezetet olvashatják.

Bővebben

Röviden

Konfirmálás volt Virágvasárnapon a Kovászna-Vajnafalva Református Egyházközségben is konfirmáltak. Orbán Lajos vajnafalvi református lelkipásztortól megtudtuk, 15 fiatal vett úrvacsorát, és örömteli, hogy ez a szám nagyobb, mint a tavalyi, amikor 8-an konfirmáltak. A belvárosi református gyülekezetben május 6-án lesz konfirmálás, ott is 15 fiatal kap megerősítést hitében. Balogh Zoltán református lelkész megjegyezte, náluk is több […]

Bővebben
Évet értékelt a kovásznai rendőrség

Közúti ellenőrzés-dömping

Nem volt gyilkosság Kovásznán 2017-ben, derült ki a rendkívüli tanácsülésen elhangzott éves rendőrségi beszámolóból, azonban egyéb kihágásokból, verekedésekből, lopásból és más bűncselekményekből akadt elkönyvelni való.

Bővebben
Konferencia a társadalmi vállalkozásokért

Kovászna a következő állomás

Április 13–14-én Hálózat a társadalmi vállalkozások erősítéséért címmel tartanak konferenciát a kovásznai Clermont Szállóban. A rendezvényt Kovászna testvértelepülése, az anyaországi Gyula város szervezi uniós forrásokból, és a konferencián a helyi társadalmi vállalkozásokat is bemutatják.

Bővebben
Ez várható a Csoma-napokon
Négynapos ünnep a keletkutató emlékére

Ez várható a Csoma-napokon

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében, a Megyei Kulturális Központ, a kovásznai művelődési ház, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Balassi Intézet társszervezésében április 11–14. között többnapos kulturális rendezvénysorozattal tisztelegnek Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt, a 29. alkalommal megrendezendő Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében. Czilli Balázs művelődési igazgatótól megtudtuk, a város egyik kiemelkedő […]

Bővebben

Fejlemények tizenegy utcát érintőleg Újabb előrelépés történt 11 utcának a Regionális Operatív Program (POR) keretében megpályázott korszerűsítése terén. Gyerő József polgármestertől megtudtuk: lebonyolították a tervezési munkálatok közbeszerzési eljárását. Az elektronikus úton lezajlott közbeszerzésen a jászvásári SPC Elite Consulting Kft. tette a legelőnyösebb árajánlatot. A szerződés értelmében a tervezési munkát április végéig kell elkészítenie a cégnek. […]

Bővebben
A szellemi elit eszköze
Villámolvasás-tanfolyamot tartottak

A szellemi elit eszköze

A kovásznai Lyukaskő Egyesület meghívására hétvégén első alkalommal tartott Erdélyben villámolvasás-tanfolyamot Lantos Mihály budapesti oktató és egyetemi tanár. A szombat és vasárnap megrendezett, összesen 18 órás kurzusnak a művelődési ház adott otthont.

Bővebben
Március 15-e Kovásznán
Rendezvénysorozat a szabadságharc emlékére

Március 15-e Kovásznán

Az RMDSZ Kovászna Városi Szervezete idén is gazdag programsorozattal készül a 48-as forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ennek programja alább olvasható.

Bővebben
A zene mindenkié!
A közösségért énekel a Tiszta Szív diákkórus

A zene mindenkié!

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív diákkórusa a 2017-es újraalakulását követően igyekezett bekapcsolódni a közösségi életbe, és több koncertet is tartottak. Már most teljes erővel készülnek a március 15-i gálaesten való fellépésre – tudtuk meg Gyerő Katalintól, a kórus vezetőjétől.

Bővebben
Felszereléseket vásároltak
Önkormányzatok támogatják a Holland Kórházat

Felszereléseket vásároltak

A Dr. Benedek Géza Szívkórház külső egységeként működő Holland Kórház (kovásznai városi kórház) megsegítésére az orbaiszéki önkormányzatok több éve létrehozták a Pro Holland Kórház Egyesületet, amin keresztül anyagiakkal támogathatják az intézményt. Az önkormányzatok által befizetett tagdíjból tavaly 90 ezer lejt utaltak a kórház számlájára, amit az annak fejlesztésére, felszerelésének bővítésére használt fel.

Bővebben
Röviden

Röviden

Tavaszi táncház Március elsején, csütörtökön 19 órától a csomakőrösi művelődési otthonban tavaszi táncházat tartanak, táncoktató-házigazda: Virág Endre. Táncház közben kézműves foglalkozásokat biztosítanak a gyermekeknek és fiataloknak. Részvételi díj családonként 10 lej. << Orbán István-tárlat Március 4-én, vasárnap 12.30-kor a Kádár László Képtárban Szabó Zsolt újságíró, egyetemi oktató, a Művelődés Egyesület elnöke megnyitja Orbán István kolozsvári […]

Bővebben

Röviden

Könyvbemutató Kedd délután a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében tartották a helyi dr. Török Sándor (Török Samu) Ajánlom magamat… és Hófehérke és más „mesék” című könyveinek bemutatóját. A 78 éves, szilágysomlyói születésű orvos 50 éve került Kovásznára, ahol a Dr. Benedek Géza Szívkórházban kardiológus főorvosaként, valamit aligazgatóként dolgozott. Az Ajánlom […]

Bővebben
Eseménydús sportélet Kovásznán
A harmadik ligában szeretnék látni a felnőtt csapatot

Eseménydús sportélet Kovásznán

A kovásznai polgármesteri hivatal keretében működő sportiroda számos tevékenységet tudhat maga mögött az elmúlt évben, és idén is igyekeznek gazdag programot kínálni a sportkedvelőknek – derül ki a sportiroda vezetőjével, Gödri Zsolttal folytatott évértékelő beszélgetésünkből.

Bővebben
Élet a képtárban
A képzőművészet minden ágának teret adnak

Élet a képtárban

A kovásznai Kádár László Képtár sikeresnek mondható évet tud maga mögött. Kiállításaikat, a Csoma-tárlat kivételével, havi rendszerességgel szervezik – tudtuk meg Konnát Rita tárlatvezetőtől.

Bővebben

Röviden

Könyvbemutató Február 13-án, kedden 17 órakor a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Török Samu (dr. Török Sándor) Ajánlom magamat… és Hófehérke és más „mesék” című könyveinek bemutatójára kerül sor. A rendezvény házigazdája: nt. Balog Zoltán esperes. << Nincs mese Február 14-én, szerdán 17 és 20 órától a művelődési központban a marosvásárhelyi […]

Bővebben
Logóról, szlogenről döntöttek
Most már saját brandje van Kovásznának

Logóról, szlogenről döntöttek

A múlt héten megtartott kovásznai tanácsülésen a testület kiválasztotta és a jóváhagyta annak a brandnek a használatát, ami a továbbiakban Kovásznát turisztikai üdülővárosként fogja reklámozni.

Bővebben
Tevékeny nagycsaládosok
Évet értékelt a Tündérvár-egyesület

Tevékeny nagycsaládosok

Eseménydús évet tudhat maga mögött az egy éve alakult Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, amelynek tagjai többek között számos gyerekfoglalkozást, valamint jótékonysági akciót tartottak, és a tervek szerint idén is hasonló lendülettel folytatnák a munkát.

Bővebben