Kovásznai Körkép

Főzött a lovagrend
Tanév eleji jótékonykodás

Főzött a lovagrend

Múlt kedden karitatív tevékenység zajlott a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központban, mert a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend őszi, „tanévkezdő” babgulyásra hívta az otthon lakóit.

Bővebben
Lábnyikon jártak
Székely nagycsaládosok Csángóföldön

Lábnyikon jártak

Szeptember végén, péntektől vasárnapig Bákó megyében, a Lábnyikon megtartott I. Csángó Fesztiválon vett részt a kovásznai Tündérvár Nagycsaládosok Egyesülete, ahol gyerekfoglalkozást tartottak, ugyanakkor kapcsolatokat alakítottak ki az ott élő csángómagyarokkal.

Bővebben
Átadták az Év háza díjat
A város összképét hivatott javítani a verseny

Átadták az Év háza díjat

A kedden megtartott rendkívüli tanácsülésen Gyerő József polgármester és Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester a testület nevében átadta a Tiszta udvar, rendes ház nevű verseny győztesének, a kovásznai György Ágnesnek a házra kihelyezhető plakettet.

Bővebben
RÖVIDEN

RÖVIDEN

Lámpatesteket helyeznek el Kovászna város önkormányzata önerőből fog neki a villanyoszlopok és lámpatestek cseréjének, állításának a központi parkban, valamint a Kádár László Képtár előtt téren. A kivitelezésre azért volt szükség, mert az említett részeken hiányos volt a közvilágítás. A munkálatot október végéig tervezik befejezni. Közművesítő munkálat Kovászna város önkormányzata, közösen a vízszolgáltató Közművek rt.-vel, nekifogott […]

Bővebben
Pixelbe foglalt értékek
Fiatalon saját vállalkozást indít

Pixelbe foglalt értékek

A kovásznai, 22 éves Kerekes Csanád fotós, videós munkái több tízezer emberhez eljutottak már. Jelenleg Nagyváradon mesterizik reklámgrafika, fotó, video és design szakon, eközben pedig, mivel az itthon való boldogulás híve, a fürdővárosban kezdte el a Pixels from Piliske nevű fotó-, videó-, design-vállalkozásának alapítását, ahol kimondottan helyi fiatalokat foglalkoztatna.

Bővebben
Filmek mindenkinek
Filmtett – Erdélyi Magyar Filmszemle

Filmek mindenkinek

Október 5-e és 8-a között a mozié és a magyar filmeké lesz a főszerep Kovásznán, ugyanis a művelődési központban, a kolozsvári Filmtett Egyesület szervezésében, a városi művelődési ház és a Fiatalok Kovásznáért Szervezet társszervezésében megtartják a Filmtettet, vagyis az Erdélyi Magyar Filmszemlét.

Bővebben

RÖVIDEN

Varázslások Moldvából Kovásznán a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében szeptember 30-án, szombaton 19 órai kezdettel Csoma Gergely fotó- és szobrászművész, a moldvai csángómagyarság kutatója mutatja be új könyvét Megkötött idő – Varázslások, ráolvasások, rontások, archaikus imák és népmesék Moldvából címmel. A szerző részleteket olvas fel, énekkel, versmondással színesítve a bemutatót, amelyet […]

Bővebben
Öt nap kreativitás
KOVASZEM tábor Csomakőrösön

Öt nap kreativitás

Múlt héten hétfőtől péntekig a kreativitásé, filmezésé, kézműves alkotásoké és a mesterségeké volt a főszerep Csomakőrösön a Debreczi panzióban, ahol a fürdővárosi Lyukaskő egyesület megtartotta első KOVASZEM (Kovásznai Személyiségfejlesztő) táborát fiataloknak.

Bővebben
Köszönet a támogatóknak!

Köszönet a támogatóknak!

Kovászna Város Polgármesteri Hivatala és a Városi Művelődési Ház ezúton fejezi ki köszönetét mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a 20. Kovásznai Városnapok sikeréhez.

Bővebben

RÖVIDEN

Félezer embert mozgósítottak A 20. Kovásznai Városnapok keretében a szervezők a sportrendezvények sokszínűségére is figyeltek. Görkorcsolya-bemutatót, minifocit, Lőrincz Zsigmond-kupát (a 2006–2007 és 2008–2009-es korosztálynak), streetballt, asztaliteniszt, gyorsulási versenyt szerveztek, az öregfiúk kézilabda- és focimérkőzése sem maradt el. A szervezők részéről Gödri Zsolt, a Kovásznai Sport Egyesület elnöke elmondta: a városnapok alatt közel 500 sportkedvelőt és […]

Bővebben
Ünnepel a fürdőváros
A Kovásznai Városnapok programja

Ünnepel a fürdőváros

Szeptember 1–3. között ünneplőbe öltözik Kovászna, ugyanis városnapokat tartanak a fürdővárosban. A háromnapos rendezvényen a nagy nevek: Edda, Pokolgép mellett számos fellépő és megannyi zenei műfaj szól majd a színpadon. Ugyanakkor különböző kulturális, sport és más szórakoztató rendezvények várják az érdeklődőket. A városnapok részletes programja alább olvasható.

Bővebben

Pályázati felhívás

Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület az idén is meghirdeti pályázatát Az Ignácz Rózsa irodalomalkotói és prózamondó versenyre az 5–8., 9–12. osztályosoknak, valamint a felnőttek korosztályának. Az alkotói verseny hívószava: JÁTÉK.

Bővebben
Utcafelújításra készülnek
Az uniós támogatást választották

Utcafelújításra készülnek

A nemrég megtartott rendkívüli tanácsülésen a kovásznai testületnek döntenie kellett, hogy a két megnyert finanszírozási lehetőségből melyiket választja a város 11 utcájának infrastrukturális fejlesztésére.

Bővebben
Acélparipák dübörögtek
Sikeres motorostalálkozót tartottak

Acélparipák dübörögtek

Szombaton erősebbnél erősebb, látványosabbnál látványosabb motorbiciklik parádéztak Kovásznán, ahol a helyi Road Riders Motoros Egyesület szervezésében harmadszor tartottak motorostalálkozót.

Bővebben
Hagyományt teremtenének
Családi napot rendeztek a templomkertben

Hagyományt teremtenének

Hétvégén a Kovásznai Római Katolikus Egyházközség a Tündérvar Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend társszervezésével megtartotta az első családi napot a katolikus templomkertben. A Szent István tiszteletére szombaton rendezett eseményt mostantól minden évben ugyanezen napra időzítenék.

Bővebben

Röviden

Sportrendezvények a városnapokon A szeptember 1–3. között esedékes városnapokon (melynek részletes programjára visszatérünk) a szervezők a sportkedvelőkre is gondoltak. Szombaton 8 órátóla Lőrincz Zsigmond Kupa 4. kiadását rendezik 2006–2007-ben született gyerekeknek (a városi futballpályán), 9 órától pedig a Kovászna Kupa elnevezésű felnőtt minifocitornát (a vajnafalvi sportcsarnokban). Ugyancsak 9 órától Székely Streetball Utcai Kosárlabdaversenytés dobóverseny U10, […]

Bővebben
Kirándulóhelyeket alakítanak ki

Megújul a piac is

Piknikzónákat alakítanak ki, újrafestik és városszerte feltérképezik a parkolókat – derült ki az e heti kovásznai önkormányzati szemlénk során.

Bővebben
Második helyezést értek el
Hortobágyi palacsinta kovásznai módra

Második helyezést értek el

A kovásznai Pódium Színjátszó Egyesület hétvégén részt vett a felsősófalvi Palacsinta Fesztiválon és az alsósófalvi Hullócsillag Íjászversenyen. A fesztiválon a kovásznaiak hortobágyi húsos palacsintája második helyezést értek el, az íjászversenyről pedig részvételi díjjal térhettek haza.

Bővebben
Pénzeket hagytak jóvá
Közművesítenek Kovásznán

Pénzeket hagytak jóvá

Múlt héten tartotta soros tanácsülését Kovászna város önkormányzata, ahol a költségvetés-kiegészítésről (pénzt hagytak jóvá a városrendezésre, a tanügynek, a sportnak stb.), illetve a Vizek (Apelor) utca közművesítésének feljavításáról és bővítéséről döntöttek.

Bővebben
Ének, határok nélkül
Szigetváron járt a Pastorala kamarakórus

Ének, határok nélkül

Júliusban a Tinódi Vegyeskar meghívására Szigetvárra látogatott a kovásznai Pastorala kamarakórus, hogy közösen ünnepeljék a 2003 óta testvérkórus, a Tinódi Vegyeskar fennállásának 60 éves, a szigetvári kórusmozgalom 140 éves évfordulóját.

Bővebben

RÖVIDEN

Tábor fiataloknak A kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete táborozni hívja a 14. életévet betöltött fiatalokat augusztus 23-27. között Csomakőrösre. Dr. Fülöp Csabától, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az öt napos rendezvényre olyan fiatalokat várnak, akik szeretnének részt venni a különböző gyerekfoglalkozásokkal kapcsolatos önkéntes munkában, amit majd a városnapokon fognak lebonyolítani az egyesülettel közösen. Terveik szerint […]

Bővebben
Jön az Edda

Készülnek a városnapokra

A szeptember 1–3. között esedékes 20. Kovásznai Városnapok szervezői „a program finomhangolásán dolgoznak”, osztotta meg lapunkkal Czilli Balázs művelődési igazgató. „A minden évben megszokott programok, vagyis a hagyományos termékvásár, élő szoborpark, bográcsos főzőverseny, fúvóskoncertek, helyi és meghívott tánccsoportok fellépései, sportrendezvények és autóverseny, karate-bemutató és a gyermektevékenységek mellett újdonságként említeném meg, hogy a hosszú hétvégét egy […]

Bővebben
A munkálatokat mielőbb elvégeznék

Kormánypénzek Kovásznának

Kovászna önkormányzata sikeresen pályázott a PNDL II (Nemzeti Településfejlesztési Program II.) keretében a 2017–2020 közötti időszakban lehívható összegekre.

Bővebben
Nagy érdeklődés övezte a rendezvényt

Juhászlakodalmat tartottak

Hétvégén a Tündérvölgyben a Iustinian Teculescu Keresztény-Kulturális Egyesület és a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesületének szervezésében, a polgármesteri hivatal, valamint a Városi Művelődési Ház társszervezésében, illetve támogatásával megtartották a vajnafalvi juhászlakodalmat.

Bővebben
Értékelő a Pokolsárnál
„Aki tenni akar valamit, talál megoldást…”

Értékelő a Pokolsárnál

A kovásznai Pokolsár Egyesület neve a megalakulás óta kifejtett sokrétű tevékenységek által bevésődött a köztudatba. Berecki Árpád egyesületi vezetővel megvalósításokról és további tervekről beszélgettünk.

Bővebben
Ignácz Rózsa nyomában jártak
Tanulmányi kirándulás Kovásznától Torockóig

Ignácz Rózsa nyomában jártak

Hétvégén, szombaton és vasárnap a névadó nyomdokait követve rendezett kirándulást a kovásznai Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület a fürdővárostól egészen Torockóig.

Bővebben

Röviden

Böjte atya Kovásznán Nemrég Kovásznára látogatott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes,a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és vezetője tavaszköszöntő és tanévzáró ünnepi gondolatait osztottaa meg az alapítványa égisze alá tartozó, kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi központ végzőseivel. A művelődési központban megtartott rendezvényen Böjte atya külön dicsérettel illette az otthon két vezetőjét, Kolozsi Istvánt és feleségét, […]

Bővebben
Lovagok kötényben
Pityókatokány a Gyermekotthonnak

Lovagok kötényben

Múlt csütörtökön lovagok főztek a Boldog Apor Péter Gyermekotthon lakóinak. A Szent Gellért Erdélyi Lovagrend kovásznai tagjai immár ötödik alkalommal tartották meg a gyermeknap és az iskolazáró közötti időszakra szervezett karitatív gasztronómiai eseményt.

Bővebben
Nem bírta a rendszer
Vízhiány volt a fürdővárosban

Nem bírta a rendszer

Múlt héten a nagy esőzések miatt nem volt ivóvíz Kovászna vajnafalvi részében, ugyanis a víztisztító-állomás nem bírta annyira gyorsan szűrni a zavaros vizet, hogy az elegendő legyen a háztartások kiszolgálásához.

Bővebben
Önkormányzati szemle
Útjavítás és testvértelepülési kapcsolatok ápolása

Önkormányzati szemle

Kovászna város önkormányzata megkezdte az ügykezelésébe tartozó utak kátyúzását, valamint a Kovászna–Kommandó útszakasz rendbetételét – derült ki e heti önkormányzati szemlénk során. Az alábbiakban szó esik a Pápai Játékfesztiválon való részvételről is.

Bővebben