Kovásznai Körkép

Irodalmi hétvége Kovásznán
Olvass többet! – határtalanul

Irodalmi hétvége Kovásznán

Október 13-án, szombaton a kovásznai Városi Művelődési Házban tartják az Olvass többet! határtalanul magyarul nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát. A rendezvény védnöke Gyerő József polgármester, főszervezője a Pro Csoma Sándor Egyesület. A program: 8.30–9.00 Regisztráció, a vendégek fogadása 9.00–9.20 Köszöntő. Előadó: Molnár Juliánna, a konferencia szervezője. Megnyitó: Gyerő József, Kovászna város polgármestere. 9.20–9.40 Együtt az olvasásért a […]

Bővebben
Infrastruktúrán a hangsúly
Munkálatok és pályázatok Kovásznán

Infrastruktúrán a hangsúly

Több, jelenleg is zajló, vagy épp a jövőben sorra kerülő munkálatról számolt be Gyerő József polgármester és Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester.

Bővebben

Akik a városnapot támogatták

Heineken, Transbus Codreanu, Zarah Moden, Depo, Pepsi, Amigo, Trio Impex, Transgat Sort, Prest. Servicii Coni-Trans Kft., Coni Trans Exportpackaging, Lins Weinzierl Export Packaging, Autoliv, Dunapack, Catena gyógyszertár, BRD Bank, Furtuna Constantin, Alcom, Carp, Coman Gheorghe, Sc. Eurocov Kft., Nikos Impex, Debreczi Levente, Debreczi Elemér, Szász-Veres Attila, Miniservice, Csoma Géza, Arix Impex, Roinvest, Elekes Enikő, Drilea […]

Bővebben
Évadnyitás a nyugdíjasklubban
Kirándulással búcsúztatták a nyarat

Évadnyitás a nyugdíjasklubban

A nyári szünet után szeptember elejétől újra megkezdődött a kovásznai Őszirózsák Nyugdíjas Klub tevékenysége, amit az ünnepélyes megnyitó mellett később egy tartalmas nagyszebeni kirándulással is színesítettek.

Bővebben
Moldvai csángóknál jártak
Szórványkapcsolatot ápolt a Tündérvár

Moldvai csángóknál jártak

Szeptember 14–16. között, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete tagjaiból 13 család, második alkalommal látogatott el a Bákó megyei Lábnyik, többnyire csángómagyarok által lakott településre.

Bővebben
A kovásznai városnapok részletes programja

A kovásznai városnapok részletes programja

Szeptember 6- 9. között tartják a 21. városnapokat Kovásznán. A négynapos ünnepségen a gazdag koncertkínálat mellett számos program várja az érdeklődőket. A részletes műsortervezet alább olvasható. Csütörtök 19.00 Nyitókoncert a Kovásznai Művelődési Központban: a sepsiszentgyörgyi The Lady and the Tramps zenekar és a Brassói Opera táncosainak közös gálaelőadása, zenés-táncos világutazás öt kontinens legszebb dallamai és […]

Bővebben

Röviden

Szemetelnek a városban Hiába gondoskodik Kovászna város önkormányzata a város tisztaságáról, ugyanis néhány helyi lakos jobbnak látja, ha a háztartási hulladéktól a város különböző területein szabadul meg. Gyerő József polgármester ezúttal is felhívja az érintettek figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a város tisztaságát, ellenkező esetben – ahogy arra már volt precedens – büntetésben részesülnek. Mindezek mellett […]

Bővebben
Kadarkúton táncoltatták a közönséget
A kovásznai Pitypang az anyaországban

Kadarkúton táncoltatták a közönséget

Nemrég a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend közbenjárásával az anyaországi Kadarkúton ropták a táncot a kovásznai Pitypang néptáncegyüttes fiataljai, elkápráztatva a városnap közönségét.

Bővebben
Családi nap Kovásznán
Szent István szellemében ünnepelnek

Családi nap Kovásznán

Augusztus 25-én, szombaton Szent István Családi Napot tartanak a kovásznai Szent István templom udvarán a helyi katolikus parókia, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat közreműködésével.

Bővebben
Ünnepre készül Kovászna
Koncertek és szórakozás a fürdővárosban

Ünnepre készül Kovászna

Szeptember 6-9. között tartják a városnapokat Kovásznán, és bár a végleges programon még dolgoznak, azért kaptunk egy kis betekintést abba, hogy milyen rendezvények, koncertek és tevékenységek várják az érdeklődőket.

Bővebben

Röviden

Tárlatmegnyitó Augusztus 8-án, szerdán 18 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban nyitják meg a kolozsvári Forró Ágnes képzőművész Világom világa… című pasztellkiállítását. Megnyitó beszédet mond Gazda József műkritikus, közreműködnek: Ambrus Ajna és Becsek-Nagy Attila diákok. << Látogatható tárlatok Utak lélektől lélekig címmel Bende Izabella fotókiállítása látogatható a városi művelődési ház kiállítótermében. Emellett az iskolás és […]

Bővebben
Megmutatták, mit tanultak
Népi mesterségek olimpiáján voltak

Megmutatták, mit tanultak

A napokban a Nagyszebenben megtartott Hagyományos Népi Mesterségek Olimpiáján vett részt a Kovásznai Tanulók Klubjától Konnát László helyi fafaragó és három tanítványa. Rangos elismeréssel tértek haza.

Bővebben
Testvértelepülési kapcsolatot ápolnak

Pápaiak Kovásznán

Nemrég az anyaországi testvérvárosból, Pápáról látogatott nyolctagú küldöttség Kovásznára Kanozsainé dr. Pék Mária főjegyző vezetésével. A párnapos itttartózkodásuk alatt székelyföldi turisztikai adottságokkal ismerkedtek, valamint egy munkagyűlést is tartottak a kovásznai polgármesteri hivatalban.

Bővebben
Gyarapodott Kovászna közvagyona

Megérkeztek a hóágyúk

Három hóágyúval gazdagodott Kovászna város önkormányzatának leltára, emellett három, padokkal ellátott sakkasztallal is gyarapodott, valamint további 150 folyóméter korlátot helyeznek a városban – tudtuk meg Jeszenovics Róbert Károly alpolgármestertől.

Bővebben
Ünnep a Tündérvölgyben
Juhászlakodalom hétvégén

Ünnep a Tündérvölgyben

Hétvégén, szombaton és vasárnap 10 órától a Tündérvölgyben tartják meg a nagy népszerűségnek örvendő Illés-napi juhászlakodalmat, amire minden érdeklődőt várnak.

Bővebben
Elfogadták a műszaki tervet
18 és fél millió lejes munkálat előtt a város

Elfogadták a műszaki tervet

Jelentős infrastrukturális kivitelezés előtt áll Kovászna, ugyanis a bürokrácia lassan őrlő malmán végül eljutott arra a szintre a 11 utcát érintő pályázat, hogy megtörtént a műszaki terv elfogadása, amit a kivitelezési munkálatra vonatkozó közbeszerzés meghirdetése, valamint a tényleges munkálat követ. Mindezek mellett a járdák felújítása is javában zajlik a fürdővárosban.

Bővebben
Adományt hoztak
Kovásznai küldöttség Pápán

Adományt hoztak

Június 29-e és július 1-je között a kovásznai polgármesteri hivatal munkatársaiból, helyi tanácsosokból és a város közéletében szerepet vállaló civil szervezetek, intézmények képviselőiből, valamint nyugdíjasokból álló 48 tagú kovásznai küldöttség látogatott a magyarországi testvértelepülésre, Pápa városába az ottani polgármester, dr. Áldozó Tamás meghívására.

Bővebben
Nyári tábort tartottak
Egyesület a nagycsaládosokért

Nyári tábort tartottak

A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete másfél évvel ezelőtt jött létre néhány kovásznai család kezdeményezésére, és azóta nem csak a város egyik legaktívabb civil szervezetévé nőtte ki magát, hanem – amint neve is jelzi – igyekszik székelyföldi regionális szervezetté válni. Nemrég Debrecenben is bemutatkoztak. Dr. Fülöp Csabát, az egyesület elnökét kérdeztük az elmúlt időszak eseményeiről, illetve terveikről.

Bővebben

Röviden

Útkarbantartás, járda felújítás Jeszenovics Róbert Károly alpolgármestertől megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal elvégeztette a Kommandó-Kovászna útszakasz feljavítását, emellett zajlik a város belterületén található makadám utak, illetve a mezei utak karbantartása, ugyanakkor aláírták a három utca járdáinak felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést is. Az önerőből finanszírozott munkálat a Puskás híd és Székely utca közötti szakaszt, az Alsó-Páva […]

Bővebben
Vendégeket vár Kovászna
Megkezdődött a turistaszezon

Vendégeket vár Kovászna

A kovásznai önkormányzat és a Városi Művelődési Ház szervezésében szombaton a kulturális intézmény belső udvarán tartották meg a Turisztikai Szezonnyitó ünnepséget. Az előző évekhez hasonlóan, a szervezők igyekeztek minél színvonalasabb és tartalmasabb programot összeállítani az érdeklődők számára. A rendezvényen hagyományos termékvásár és kézműves bemutató volt, színpadra léptek a Hangfoglalás zenekar, a Kovásznai Ifjúsági Fúvószenekar, a Junii Covăsneni Néptáncegyüttes, a Funny Girls, a Domino, valamint az Opra Mónika Trio.

Bővebben

Röviden

Színjátszó fesztivál Június 9-én, szombaton 10 órától színházi élettel telik meg a kovásznai művelődési központ, ugyanis a Kőrösi Csoma Sándor Líceum, valamint a városi művelődési ház szervezésében, a polgármesteri hivatal kiemelten támogatott kulturális programjaként megszervezik a 7. Juventus Diákszínjátszó Fesztivált. Molnár János tanár, a Kőrösi Csoma-líceum diákszínjátszó csoportjának vezetője elmondta: sajnos, tavaly sokkal többen jelentkeztek, […]

Bővebben
Megérett a Hullámzó vőlegény
Sepsiszentgyörgyre viszik Tamási Áron művét

Megérett a Hullámzó vőlegény

2012-es bejegyzése óta töretlenül lép színpadra a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja. Legközelebb Sepsiszentgyörgyön mutatják be Tamási Áron Hullámzó Vőlegény című darabját.

Bővebben
Ünnep az oviban
Egy zöldebb környezetért

Ünnep az oviban

Hétfőn ünnep volt a kovásznai 1-es számú Napközi Otthonban, hiszen átadásra került a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által finanszírozott, kibővített óvodakert.

Bővebben

Egyirányú forgalom felhívás Május 26-án, szombaton 10 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban két reál és egy humán osztály 59 végzősétől búcsúznak. A kicsengetésre való tekintettel aznap 9 és 13 óra között a következő útszakaszokon egyirányú forgalmi rend lesz érvényben: Iskola utca (az Ignácz Rózsa utca útkereszteződésétől a Bitai Demeter utca útkereszteződéséig), Iskola utca […]

Bővebben
Gyereknap Kovásznán
Néptánc és szaladás

Gyereknap Kovásznán

Június 1-jén, pénteken idén is megrendezésre kerül a tavaly kezdett, nagy sikernek örvendő gyereknap megünneplése Kovásznán. Emellett táncházat tartanak, és futóverseny is lesz a fürdővárosban.

Bővebben
Szépül Kovászna központja
Cserélik a korlátokat

Szépül Kovászna központja

A fürdőváros központjában gyors ütemben halad a Kovászna-patak medrét szegélyző korlátok kicserélése. Emellett csemeteültetés is volt az elmúlt időszakban – tudtuk meg e heti önkormányzati szemlénk során.

Bővebben

Röviden

Anyaországi ajándékok Kovászna testvérvárosa, az anyaországi Gyula város önkormányzata 500 színházi széket adományozott a fürdővárosnak. A székek elhelyezéséről – hogy a művelődési házba, közintézményekbe, iskolákba kerülnek – a következő tanácsülésen dönt a testület. Idén ez már a második anyaországi ajándék, hiszen a Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében Pápa város adományozott ötezer lej értékben hangszereket a […]

Bővebben
Megyei pénzből gondozzák az utat

Karbantartási munkálatok

Elkezdődött a Kovászna és Kommandó közötti útszakasz karbantartási munkálata, ami során tömörítés, kavicsozás és földgyaluzás zajlik.

Bővebben
Gyorsított közbeszerzés kellene
A kóbor kutyákat nem érdekli a bürokrácia

Gyorsított közbeszerzés kellene

Mivel ez idáig nem sikerült a városnak szerződést kötnie a kóbor kutyák problémájának kezelésére, a gazdátlan ebek nagyon elszaporodtak, és a rájuk vonatkozó panaszok is sűrűsödnek Kovásznán. A kellemetlen helyzetről a polgármester is tud, és reméli, hogy a harmadik közbeszerzési kiírással sikerül szerződést kötniük egy szolgáltatóval.

Bővebben

Röviden

Kóbor ebek: nincs megoldás Gyerő József polgármestertől megtudtuk, újabb közbeszerzést írnak ki a kóbor kutyák helyzetének rendezése végett. Az elöljáró elmondta, eddig már kétszer hirdették meg a közbeszerzést, amire olyan cégek, egyesületek jelentkezhetnek, amelyek megfelelnek a törvény által előírt feltételeknek, azonban eddig sikertelen volt a licit. Első alkalommal nem volt jelentkező, a másodiknál pedig egy […]

Bővebben