Kovásznai Körkép

Röviden

Könyvbemutató Kedd délután a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében tartották a helyi dr. Török Sándor (Török Samu) Ajánlom magamat… és Hófehérke és más „mesék” című könyveinek bemutatóját. A 78 éves, szilágysomlyói születésű orvos 50 éve került Kovásznára, ahol a Dr. Benedek Géza Szívkórházban kardiológus főorvosaként, valamit aligazgatóként dolgozott. Az Ajánlom […]

Bővebben
Eseménydús sportélet Kovásznán
A harmadik ligában szeretnék látni a felnőtt csapatot

Eseménydús sportélet Kovásznán

A kovásznai polgármesteri hivatal keretében működő sportiroda számos tevékenységet tudhat maga mögött az elmúlt évben, és idén is igyekeznek gazdag programot kínálni a sportkedvelőknek – derül ki a sportiroda vezetőjével, Gödri Zsolttal folytatott évértékelő beszélgetésünkből.

Bővebben
Élet a képtárban
A képzőművészet minden ágának teret adnak

Élet a képtárban

A kovásznai Kádár László Képtár sikeresnek mondható évet tud maga mögött. Kiállításaikat, a Csoma-tárlat kivételével, havi rendszerességgel szervezik – tudtuk meg Konnát Rita tárlatvezetőtől.

Bővebben

Röviden

Könyvbemutató Február 13-án, kedden 17 órakor a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Török Samu (dr. Török Sándor) Ajánlom magamat… és Hófehérke és más „mesék” című könyveinek bemutatójára kerül sor. A rendezvény házigazdája: nt. Balog Zoltán esperes. << Nincs mese Február 14-én, szerdán 17 és 20 órától a művelődési központban a marosvásárhelyi […]

Bővebben
Logóról, szlogenről döntöttek
Most már saját brandje van Kovásznának

Logóról, szlogenről döntöttek

A múlt héten megtartott kovásznai tanácsülésen a testület kiválasztotta és a jóváhagyta annak a brandnek a használatát, ami a továbbiakban Kovásznát turisztikai üdülővárosként fogja reklámozni.

Bővebben
Tevékeny nagycsaládosok
Évet értékelt a Tündérvár-egyesület

Tevékeny nagycsaládosok

Eseménydús évet tudhat maga mögött az egy éve alakult Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, amelynek tagjai többek között számos gyerekfoglalkozást, valamint jótékonysági akciót tartottak, és a tervek szerint idén is hasonló lendülettel folytatnák a munkát.

Bővebben

Röviden

Szűkös költségvetés „Megjelent a költségvetést szabályozó törvény, aminek mellékleteiből kiderült, hogy a személyi jövedelemadóból a tavalyi támogatáshoz képest kb. másfél millió lejjel kap kevesebbet Kovászna városa. Továbbá a befizetett áfa után egy lejt sem juttatnak vissza, ami mintegy 700 ezer lejes jövedelem-kiesést jelent. Ezek szerint nagyjából 2,2 millió lejjel kevesebb pénzt oszt vissza a kormány […]

Bővebben
Bővelkedtek a programokban
Gazdag évet zárt a városi művelődési ház

Bővelkedtek a programokban

Számos rendezvényt, kulturális programot, filmeket, színházat tudhat maga mögött a kovásznai művelődési ház a 2017-es évben, és terveik szerint, bár a költségvetés szűkösebbnek ígérkezik, igyekeznek felzárkózni a tavalyi eredménykhez.

Bővebben
Kisebb költségvetésre számítanak
Nem emelték a helyi adókat és illetékeket

Kisebb költségvetésre számítanak

Kovászna város önkormányzata nem emelte meg a helyi adókat és illetékeket a 2018-as évre – derült ki a tavalyi év utolsó tanácsülésén, ahol több napirendi pontról is döntött a testület.

Bővebben
A tanárok is színpadra léptek
Rendhagyó karácsonyi műsor Kovásznán

A tanárok is színpadra léptek

Különleges ünnepi műsorral búcsúztak el egymástól és az óévtől a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai és tanárai. A helyi Művelődési Központban dec. 22-én megtartott előadáson felléptek az iskola általános és középiskolai tagozatának tanulói karácsonyi énekekkel, táncokkal, szavalatokkal. 

Bővebben

RÖVIDEN

Operett Kovásznán Január 19-én, pénteken 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban musical- és operettest lesz a kolozsvári Operettisimo együttes előadásában. A kalamajka folytatódik Január 27-én, szombaton 17 és 20 órától a csíkszentgyörgyi Székely Góbék mutatják be A kalamajka folytatódik című humoros előadásukat a Kovásznai Művelődési Központban. Hahota Kovásznán Február 14-én, szerdán 17 és 20 óráktól […]

Bővebben

Karácsonyi műsorok a kovásznai központi park színpadán

Hétfő 17.30 Az 1-es számú Napközi: Kigyúlnak a karácsony fényei – ünnepi műsor és lampioneregetés Kedd 17.00 A Havadtőy Sándor Cserkészcsapat ünnepi műsora (Gergely-Kovács Katalin cserkészvezető, Molnár Erzsébet tanárnő vezetésével) Szerda 17.00 Az Avram Iancu Általános Iskola ünnepi műsora: Kolindák, francia és angol karácsonyi énekek (Măciucă Dochița, Roxana Vlonga vezetésével) 17.30 Az Orbán Balázs Iskola […]

Bővebben
Ünnepre hangolódva
Adományok, előadások

Ünnepre hangolódva

Disznóvágás a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központban, szépkorúak karácsonya az RMDSZ kovásznai nőszervezetének szervezésében, valamint orbaiszéki idősek és betegek karácsonya a fürdővárosi Diakónia Keresztény Alapítvány keretében – ezek voltak az ünnepre hangoló események az elmúlt időszakban Kovásznán.

Bővebben

RÖVIDEN

Böjte atya Kovásznán December 20-án, szerdán 12 órától a kovásznai Művelődési Központban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei ünnepi műsort mutatnak be. A rendezvényen beszédet mond Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Iskolások műsora December 21-én, csütörtökön 16.30-kor a kovásznai Művelődési Központban a Kőrösi Csoma Sándor Líceum (Orbán Balázs Iskola) román tannyelvű osztályának ünnepi műsorára kerül […]

Bővebben

RÖVIDEN

Árverezik a parkolókat A múlt héten megtartott tanácsülésen a testület jóváhagyta, hogy a szeptemberi licit során meghirdetett 240 lakóbérletes parkolóhelyből a megmaradt 71 darabot licitre bocsássák. Az árverés a Szabadság, Fenyők, Egyesülés, Ștefan cel Mare, 1918. december 1., Iskola, Testvériség, Bercsényi, Barátság sétány utcák lakóit érinti. A licitfüzet 5 lej, 5 lej a jelentkezés, 120 […]

Bővebben
Mikulásjárás Kovásznán
„Segíteni kell a rászorulóknak”

Mikulásjárás Kovásznán

Kedden anyaországi civil támogatók látogattak a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központba, és tartós élelmiszert vittek az otthon lakóinak, majd a Mikulásuk, közösen az otthon néhány tagjával, édességcsomagot és jókedvet vitt a városi kórház gyermekosztályára.

Bővebben
Remekeltek a mesemondók
Első helyezéssel tértek haza

Remekeltek a mesemondók

November végén az Orbán Balázs-iskola 14 kisdiákja – Szabó Sebők Enikő és Thiesz Katalin tanítónők kíséretében – részt vett a Csenger testvérváros Művelődési Központja által megszervezett Őszi meseszüret című nemzetközi mesemondó versenyen.

Bővebben
Száraz ágat a hó is húzza
Ne közterületre hányják a havat!

Száraz ágat a hó is húzza

Az elmúlt napokban lehullott hó kisebb károkat okozott Kovászna városában, ugyanis a vizes hó súlyától néhány öregebb fa ága letört, és padokra, kukákra esett.

Bővebben
Mágneses táblát kaptak
Jól teljesítettek az iskolák

Mágneses táblát kaptak

Szerdán a kovásznai Városi Művelődési Házban díjazták az Ecoatitudine ökotudatosító kampány idei győzteseit, aminek keretében a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és az Avram Iancu Gimnázium is rangos helyezést ért el.

Bővebben
Felkészültek a télre
Önkormányzati szemle

Felkészültek a télre

Hótalanítási szerződést kötöttek, dokumentációkat készítenek a PNDL-pályázathoz, ugyanakkor a patakmeder takarítása is zajlik – ezek derültek ki az e heti önkormányzati szemlénk során.

Bővebben

RÖVIDEN

Mozgalmas élet a Kiwanisnál Októbertől októberig tart egy Kiwanis év, ezért Dancs Ibolyát, a kovásznai Kiwanis szervezet elnökét kérdeztük az elmúlt időszak tevékenységéről. Kiderült, hogy a hónapok alatt a jótékonykodás mellett olyan vetélkedőket is szerveztek, ahol a nyerteseknek igyekeztek maradandó élményt nyújtani. Ilyen vetélkedő révén vitték el a kovásznai gyerekeket a Bucsecs és a Retyezát […]

Bővebben
Kirándulást nyertek
Kovászna, szeretlek!-vetélkedő

Kirándulást nyertek

November 6-án, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum történelem és magyar szakos tanárainak szervezésében, a városi művelődési házban megtartották az 5-8. osztályos diákok részére rendezett Kovászna, szeretlek! című helytörténeti vetélkedőt.

Bővebben
Rendkívüli tanácsülés
Pénzt kaptak az utak karbantartására

Rendkívüli tanácsülés

A nemrég megtartott rendkívüli tanácsülésen Kovászna város önkormányzata elfogadta a Kovászna Megye Tanácsától kapott 150 ezer lejes költségvetés-kiegészítést, amit célirányosan a községi utak karbantartására, hótalanítására fordítanak.

Bővebben
Télen is várják a vendégeket
Betekintés a kovásznai turizmusba

Télen is várják a vendégeket

December elején véget ér a tavasszal megkezdődött hivatalos turistaszezon Kovásznán, a továbbiakban pedig azt vettük górcső alá, milyen volt a vendégforgalom a fürdővárosban, mi az, ami után érdeklődtek a vendégek, illetve télire milyen lehetőségeket tartogat a város.

Bővebben

RÖVIDEN

Kőgyűjtésre fel! Az RMDSZ kovásznai szervezte és a polgármesteri hivatal kőgyűjtési akciót szervez november 11-én, szombaton 11 órától a Lőrincz Zsigmond Sípályán. A résztvevőket a helyi RMDSZ zsíros kenyérrel és teával kínálja, míg a helyi önkormányzat egy napos bérletet biztosít számukra a 2017–2018-as téli síszezonban. A szervezők kérése, hogy minden résztvevő vigyen magával kőgyűjtéshez szükséges […]

Bővebben
Szemétgyűjtés Kovásznán
Fontos a környezettudatos nevelés

Szemétgyűjtés Kovásznán

Szombaton a Lőrincz Zsigmond sípálya környékén és a Tündérvölgyben szemétgyűjtési akciót tartott a kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete.

Bővebben
Remekeltek a kicsik
Mesekirályok Kovásznáról

Remekeltek a kicsik

Október 20-án az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskolában tartották meg a Kriza János mesemondó versenyt, amelyen a kovásznai Orbán Balázs-iskola kisdiákjai remekeltek.

Bővebben
Első helyezéssel tértek haza
Megmutatták, milyen a székely konyha

Első helyezéssel tértek haza

Kovásznáról két egyesület is részt vett a hétvégén megrendezett 21. Csabai Kolbászfesztiválon, ahol a Pódium első helyezést ért el a székelyesen elkészített töltött káposztájával, míg a Pokolsár díjazta a fesztivál legbarátságosabb csapatát.

Bővebben
RÖVIDEN

RÖVIDEN

Korszerű buszok Kovásznán Gyerő József polgármester tájékoztatott, hogy a helyi személyszállítást, közszolgáltatást végző cég két, nagyobb kapacitású, légkondival felszerelt autóbuszt helyez üzembe, a szolgáltatás minőségének javítása céljából. Az elöljáró megjegyezte, hogy mind a lakosság, mind a fürdővendégek részéről régi kérés volt a városi buszjárat korszerűsítése. Bővítenék a sípályát A nemrég megtartott rendkívüli tanácsülésen a kovásznai […]

Bővebben
Főzött a lovagrend
Tanév eleji jótékonykodás

Főzött a lovagrend

Múlt kedden karitatív tevékenység zajlott a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központban, mert a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend őszi, „tanévkezdő” babgulyásra hívta az otthon lakóit.

Bővebben