Kovásznai Körkép

Röviden

Tárlatmegnyitó Augusztus 8-án, szerdán 18 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban nyitják meg a kolozsvári Forró Ágnes képzőművész Világom világa… című pasztellkiállítását. Megnyitó beszédet mond Gazda József műkritikus, közreműködnek: Ambrus Ajna és Becsek-Nagy Attila diákok. << Látogatható tárlatok Utak lélektől lélekig címmel Bende Izabella fotókiállítása látogatható a városi művelődési ház kiállítótermében. Emellett az iskolás és […]

Bővebben
Megmutatták, mit tanultak
Népi mesterségek olimpiáján voltak

Megmutatták, mit tanultak

A napokban a Nagyszebenben megtartott Hagyományos Népi Mesterségek Olimpiáján vett részt a Kovásznai Tanulók Klubjától Konnát László helyi fafaragó és három tanítványa. Rangos elismeréssel tértek haza.

Bővebben
Testvértelepülési kapcsolatot ápolnak

Pápaiak Kovásznán

Nemrég az anyaországi testvérvárosból, Pápáról látogatott nyolctagú küldöttség Kovásznára Kanozsainé dr. Pék Mária főjegyző vezetésével. A párnapos itttartózkodásuk alatt székelyföldi turisztikai adottságokkal ismerkedtek, valamint egy munkagyűlést is tartottak a kovásznai polgármesteri hivatalban.

Bővebben
Gyarapodott Kovászna közvagyona

Megérkeztek a hóágyúk

Három hóágyúval gazdagodott Kovászna város önkormányzatának leltára, emellett három, padokkal ellátott sakkasztallal is gyarapodott, valamint további 150 folyóméter korlátot helyeznek a városban – tudtuk meg Jeszenovics Róbert Károly alpolgármestertől.

Bővebben
Ünnep a Tündérvölgyben
Juhászlakodalom hétvégén

Ünnep a Tündérvölgyben

Hétvégén, szombaton és vasárnap 10 órától a Tündérvölgyben tartják meg a nagy népszerűségnek örvendő Illés-napi juhászlakodalmat, amire minden érdeklődőt várnak.

Bővebben
Elfogadták a műszaki tervet
18 és fél millió lejes munkálat előtt a város

Elfogadták a műszaki tervet

Jelentős infrastrukturális kivitelezés előtt áll Kovászna, ugyanis a bürokrácia lassan őrlő malmán végül eljutott arra a szintre a 11 utcát érintő pályázat, hogy megtörtént a műszaki terv elfogadása, amit a kivitelezési munkálatra vonatkozó közbeszerzés meghirdetése, valamint a tényleges munkálat követ. Mindezek mellett a járdák felújítása is javában zajlik a fürdővárosban.

Bővebben
Adományt hoztak
Kovásznai küldöttség Pápán

Adományt hoztak

Június 29-e és július 1-je között a kovásznai polgármesteri hivatal munkatársaiból, helyi tanácsosokból és a város közéletében szerepet vállaló civil szervezetek, intézmények képviselőiből, valamint nyugdíjasokból álló 48 tagú kovásznai küldöttség látogatott a magyarországi testvértelepülésre, Pápa városába az ottani polgármester, dr. Áldozó Tamás meghívására.

Bővebben
Nyári tábort tartottak
Egyesület a nagycsaládosokért

Nyári tábort tartottak

A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete másfél évvel ezelőtt jött létre néhány kovásznai család kezdeményezésére, és azóta nem csak a város egyik legaktívabb civil szervezetévé nőtte ki magát, hanem – amint neve is jelzi – igyekszik székelyföldi regionális szervezetté válni. Nemrég Debrecenben is bemutatkoztak. Dr. Fülöp Csabát, az egyesület elnökét kérdeztük az elmúlt időszak eseményeiről, illetve terveikről.

Bővebben

Röviden

Útkarbantartás, járda felújítás Jeszenovics Róbert Károly alpolgármestertől megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal elvégeztette a Kommandó-Kovászna útszakasz feljavítását, emellett zajlik a város belterületén található makadám utak, illetve a mezei utak karbantartása, ugyanakkor aláírták a három utca járdáinak felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést is. Az önerőből finanszírozott munkálat a Puskás híd és Székely utca közötti szakaszt, az Alsó-Páva […]

Bővebben
Vendégeket vár Kovászna
Megkezdődött a turistaszezon

Vendégeket vár Kovászna

A kovásznai önkormányzat és a Városi Művelődési Ház szervezésében szombaton a kulturális intézmény belső udvarán tartották meg a Turisztikai Szezonnyitó ünnepséget. Az előző évekhez hasonlóan, a szervezők igyekeztek minél színvonalasabb és tartalmasabb programot összeállítani az érdeklődők számára. A rendezvényen hagyományos termékvásár és kézműves bemutató volt, színpadra léptek a Hangfoglalás zenekar, a Kovásznai Ifjúsági Fúvószenekar, a Junii Covăsneni Néptáncegyüttes, a Funny Girls, a Domino, valamint az Opra Mónika Trio.

Bővebben

Röviden

Színjátszó fesztivál Június 9-én, szombaton 10 órától színházi élettel telik meg a kovásznai művelődési központ, ugyanis a Kőrösi Csoma Sándor Líceum, valamint a városi művelődési ház szervezésében, a polgármesteri hivatal kiemelten támogatott kulturális programjaként megszervezik a 7. Juventus Diákszínjátszó Fesztivált. Molnár János tanár, a Kőrösi Csoma-líceum diákszínjátszó csoportjának vezetője elmondta: sajnos, tavaly sokkal többen jelentkeztek, […]

Bővebben
Megérett a Hullámzó vőlegény
Sepsiszentgyörgyre viszik Tamási Áron művét

Megérett a Hullámzó vőlegény

2012-es bejegyzése óta töretlenül lép színpadra a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja. Legközelebb Sepsiszentgyörgyön mutatják be Tamási Áron Hullámzó Vőlegény című darabját.

Bővebben
Ünnep az oviban
Egy zöldebb környezetért

Ünnep az oviban

Hétfőn ünnep volt a kovásznai 1-es számú Napközi Otthonban, hiszen átadásra került a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által finanszírozott, kibővített óvodakert.

Bővebben

Egyirányú forgalom felhívás Május 26-án, szombaton 10 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban két reál és egy humán osztály 59 végzősétől búcsúznak. A kicsengetésre való tekintettel aznap 9 és 13 óra között a következő útszakaszokon egyirányú forgalmi rend lesz érvényben: Iskola utca (az Ignácz Rózsa utca útkereszteződésétől a Bitai Demeter utca útkereszteződéséig), Iskola utca […]

Bővebben
Gyereknap Kovásznán
Néptánc és szaladás

Gyereknap Kovásznán

Június 1-jén, pénteken idén is megrendezésre kerül a tavaly kezdett, nagy sikernek örvendő gyereknap megünneplése Kovásznán. Emellett táncházat tartanak, és futóverseny is lesz a fürdővárosban.

Bővebben
Szépül Kovászna központja
Cserélik a korlátokat

Szépül Kovászna központja

A fürdőváros központjában gyors ütemben halad a Kovászna-patak medrét szegélyző korlátok kicserélése. Emellett csemeteültetés is volt az elmúlt időszakban – tudtuk meg e heti önkormányzati szemlénk során.

Bővebben

Röviden

Anyaországi ajándékok Kovászna testvérvárosa, az anyaországi Gyula város önkormányzata 500 színházi széket adományozott a fürdővárosnak. A székek elhelyezéséről – hogy a művelődési házba, közintézményekbe, iskolákba kerülnek – a következő tanácsülésen dönt a testület. Idén ez már a második anyaországi ajándék, hiszen a Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében Pápa város adományozott ötezer lej értékben hangszereket a […]

Bővebben
Megyei pénzből gondozzák az utat

Karbantartási munkálatok

Elkezdődött a Kovászna és Kommandó közötti útszakasz karbantartási munkálata, ami során tömörítés, kavicsozás és földgyaluzás zajlik.

Bővebben
Gyorsított közbeszerzés kellene
A kóbor kutyákat nem érdekli a bürokrácia

Gyorsított közbeszerzés kellene

Mivel ez idáig nem sikerült a városnak szerződést kötnie a kóbor kutyák problémájának kezelésére, a gazdátlan ebek nagyon elszaporodtak, és a rájuk vonatkozó panaszok is sűrűsödnek Kovásznán. A kellemetlen helyzetről a polgármester is tud, és reméli, hogy a harmadik közbeszerzési kiírással sikerül szerződést kötniük egy szolgáltatóval.

Bővebben

Röviden

Kóbor ebek: nincs megoldás Gyerő József polgármestertől megtudtuk, újabb közbeszerzést írnak ki a kóbor kutyák helyzetének rendezése végett. Az elöljáró elmondta, eddig már kétszer hirdették meg a közbeszerzést, amire olyan cégek, egyesületek jelentkezhetnek, amelyek megfelelnek a törvény által előírt feltételeknek, azonban eddig sikertelen volt a licit. Első alkalommal nem volt jelentkező, a másodiknál pedig egy […]

Bővebben
Tavaszi nagytakarítás Kovásznán
Egyesek nem tisztelik a környezetet

Tavaszi nagytakarítás Kovásznán

Kovászna önkormányzatának fontos, hogy a városban és a hozzátartozó területeken tisztaság legyen, sajnos, egyesek erre fittyet hánynak. Szerencsére pár szemetelőt már tetten értek, ők büntetést is fizettek.

Bővebben
Akarat, hit és bátorság
Gocz Elvira az életútjáról mesélt

Akarat, hit és bátorság

Az RMDSZ Kovásznai Nőszervezetének rendezésében Gocz Elvira életútjának bemutatásával vette kezdetét az országos nőszervezet által elindított, Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben című rendezvénysorozat.

Bővebben
Kőrösi Csoma Sándor – tegnapi és mai magyarság

A tudományos konferencia programja

Csütörtök 9.30–9.45 megnyitó 9.45–11.30 Csoma nyomdokain. Elnök: dr. Varga Csaba jogfilozófus. Dr. Aradi Éva: A szabáthui levelek igazsága. Dr. Nagy Lajos: Csoma Sándor haláloka. Dr. Flórián Csaba: Kalkuttától Dardzsilingig – Csoma nyomában. Nemes Gyula: (Nagyernye) Kőrösi Csoma Sándor Marosvásárhelyen. Vízi Ildikó: Kőrösi Csoma Sándor munkásságának értékelése a neves román orientalista, dr. Cicerone Poghirc szemszögéből. Müller […]

Bővebben

A 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok programja

Április 11–14. között a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület főszervezésével tartják a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napokat. Alább a programtervezetet olvashatják.

Bővebben

Röviden

Konfirmálás volt Virágvasárnapon a Kovászna-Vajnafalva Református Egyházközségben is konfirmáltak. Orbán Lajos vajnafalvi református lelkipásztortól megtudtuk, 15 fiatal vett úrvacsorát, és örömteli, hogy ez a szám nagyobb, mint a tavalyi, amikor 8-an konfirmáltak. A belvárosi református gyülekezetben május 6-án lesz konfirmálás, ott is 15 fiatal kap megerősítést hitében. Balogh Zoltán református lelkész megjegyezte, náluk is több […]

Bővebben
Évet értékelt a kovásznai rendőrség

Közúti ellenőrzés-dömping

Nem volt gyilkosság Kovásznán 2017-ben, derült ki a rendkívüli tanácsülésen elhangzott éves rendőrségi beszámolóból, azonban egyéb kihágásokból, verekedésekből, lopásból és más bűncselekményekből akadt elkönyvelni való.

Bővebben
Konferencia a társadalmi vállalkozásokért

Kovászna a következő állomás

Április 13–14-én Hálózat a társadalmi vállalkozások erősítéséért címmel tartanak konferenciát a kovásznai Clermont Szállóban. A rendezvényt Kovászna testvértelepülése, az anyaországi Gyula város szervezi uniós forrásokból, és a konferencián a helyi társadalmi vállalkozásokat is bemutatják.

Bővebben
Ez várható a Csoma-napokon
Négynapos ünnep a keletkutató emlékére

Ez várható a Csoma-napokon

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében, a Megyei Kulturális Központ, a kovásznai művelődési ház, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Balassi Intézet társszervezésében április 11–14. között többnapos kulturális rendezvénysorozattal tisztelegnek Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt, a 29. alkalommal megrendezendő Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében. Czilli Balázs művelődési igazgatótól megtudtuk, a város egyik kiemelkedő […]

Bővebben

Fejlemények tizenegy utcát érintőleg Újabb előrelépés történt 11 utcának a Regionális Operatív Program (POR) keretében megpályázott korszerűsítése terén. Gyerő József polgármestertől megtudtuk: lebonyolították a tervezési munkálatok közbeszerzési eljárását. Az elektronikus úton lezajlott közbeszerzésen a jászvásári SPC Elite Consulting Kft. tette a legelőnyösebb árajánlatot. A szerződés értelmében a tervezési munkát április végéig kell elkészítenie a cégnek. […]

Bővebben
A szellemi elit eszköze
Villámolvasás-tanfolyamot tartottak

A szellemi elit eszköze

A kovásznai Lyukaskő Egyesület meghívására hétvégén első alkalommal tartott Erdélyben villámolvasás-tanfolyamot Lantos Mihály budapesti oktató és egyetemi tanár. A szombat és vasárnap megrendezett, összesen 18 órás kurzusnak a művelődési ház adott otthont.

Bővebben