Kovásznai Körkép

Röviden

Csemetéket ültettek Kovászna város önkormányzata az elmúlt napokban 400 fenyő-, nyír-, platán-, illetve kőriscsemetét ültetett a városba és környékére. Fanövendékek kerültek többek között a főút mentére, a parkokba, a patak melletti ligetbe és a Tündérvölgybe is. A tevékenységbe a helyi diákok is bekapcsolódtak.   Útjavítás Csomakőrösön A kovásznai önkormányzat hozzálátott Csomakőrösön az aszfaltozatlan utak feljavításához. […]

Bővebben
Húsvétra hangolódtak
Bibliavetélkedőt és tojáskeresést rendeztek

Húsvétra hangolódtak

Kovásznán múlt héten két rendezvénnyel is bekapcsolódtak a húsvéti ünnepségbe. Nagycsütörtökön a helyi vallástanárnők szerveztek húsvéti vetélkedőt a református diákoknak, míg pénteken az RMDSZ Kovásznai Nőszervezete rendezett pirostojás-kereső megmozdulást az óvodásoknak.

Bővebben
Csoma háza belülről
Múltidézés a keletkutató szülőfalujában

Csoma háza belülről

A 28. Csoma-napok alkalmával megnyitották a Kőrösi Csoma Sándor Emlékház új kiállítását a keletkutató szülőfalujában. A kiállítást dr. Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár és dr. Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa rendezte. Munkájukat dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi osztályának vezetője szakmai tanácsadóként segítette. A továbbiakban dr. Kinda István ismertette a kiállítás részleteit.

Bővebben

Ajánló

Csoma- tárlat Április 6-án 18 órakor a Kádár László Városi Képtárban, a Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében megnyílik a Fény és árnyék című Csoma-tárlat, tiszteletbeli meghívott: Deák M. Ria textilművész. Az április 6–8. közt megrendezendő Kőrösi Csoma Sándor Napok részletes programjára holnapi lapszámunkban visszatérünk.   Négynapos termékvásár Rendkívüli módon nemcsak vasárnap, hanem április 6–9. között […]

Bővebben
Szakemberek értekeznek
Holnaptól orvosi konferencia

Szakemberek értekeznek

Április 6–8. közt az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának 27. Tudományos Ülését tartják a kovásznai Clermont szállóban.

Bővebben
Minifocipályát építenének
Elfogadták a város költségvetését

Minifocipályát építenének

A pénteken megtartott kovásznai tanácsülésen elfogadták a település idei költségvetését. A bevételi oldalon mintegy húszmillió lej szerepel.

Bővebben
Egyesület a nagycsaládosokért
Összefogó kezdeményezés a fürdővárosban

Egyesület a nagycsaládosokért

Szombaton a városi művelődési házban mutatkozott be a helyi Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, ahol meseterápiát tartottak, valamint ismertették az egyesület terveit, melyekből kiderült, hogy legfontosabb célkitűzésük a nagycsaládosok segítése.

Bővebben

RÖVIDEN

Március 28-án, kedden 18 órától az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében Arany János születésének kétszázadik évfordulójára emlékeznek.

Bővebben
Identitástudatot ápoltak
Talpra, magyar! vetélkedő

Identitástudatot ápoltak

Múlt héten szervezték meg a 6. Talpra, magyar! irodalmi-történelmi vetélkedőt a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. A magyar és történelem szakos tanárok idén az 5-8. osztályosokat célozták meg, mert úgy gondolták, fontos, hogy ez a korosztály is tudatában legyen a múlt történéseinek.

Bővebben
Kormánypénzeket remélnek
Fejlesztési igényeit fogalmazta meg a város

Kormánypénzeket remélnek

Jelentős beruházásokra vonatkozó igényét nyújtotta be Kovászna város önkormányzata a PNDL-hez (Helyi Fejlesztési Országos Program), illetve a CNI-hez (Országos Befektetési Társaság). Gyerő József polgármester részletezte az általuk összeállított projektek mibenlétét.

Bővebben

Röviden

Termékvásár Március 19-én, 9–16 óra között a polgármesteri hivatal szervezésében a SuperCoop üzlet parkolójában tartják a hagyományos és helyi termékek vásárát. Munkákat várnak a tárlatra A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és a Művelődési Ház, Kovászna Város Önkormányzata, a Kovászna Megyei Tanács, a budapesti NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Kovászna Megyei Művelődési Intézet, […]

Bővebben
Ünnepi rendezvénysorozat Kovásznán

Március 15-re hangolódva

Kedden az RMDSZ kovásznai nőszervezete kokárdakészítést rendezett a szövetség irodájában, a továbbiakban pedig több rendezvényt is szerveznek a szabadságharc szellemében.

Bővebben
Szebbé teszik a várost
Elkezdődött a tavaszi nagytakarítás

Szebbé teszik a várost

Az időjárás enyhülésével egyidőben az egész várost érintő nagytakarításba kezdett a kovásznai polgármesteri hivatal és a Gos-Trans-Com városgazdálkodási vállalat.

Bővebben
80 ezer euró adományt kaptak
Szépül a fürdővárosi gyermekvédelmi központ

80 ezer euró adományt kaptak

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub jóvoltából tavaly gazdag adomány birtokába jutott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt működő kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ, melynek segítségével jelentős munkálatokat és bővítéseket végeznek az épületben.

Bővebben

Röviden

Lecsó macsó Február 24-én, pénteken 20 órától a Kovásznai Művelődési Központ színpadán a marosvásárhelyi Rádió GAGA és a Gruppen-hecc társulat bemutatja Molnár Tibor–Nagy István Lecsó macsó és egyéb zöldségek című előadását. Előadják: Nagy István, Kárp György, Henn János, Biluska Annamária/László Zsuzsa, Somody Hajnal/Csíki Hajnal és Fodor Piroska. 25 lejes jegyek kaphatók a Városi Művelődési Ház […]

Bővebben
Dsida Jenő Kovásznán

Dsida Jenő Kovásznán

Hétfőn a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, a Dsida Jenő erdélyi magyar költő és újságíró műveiből összeállított Tarka-barka strófák című előadását mutatta be a kovásznai közönségnek.

Bővebben
Négyfaluba vitték Karinthyt

Négyfaluba vitték Karinthyt

A hétvégén Négyfaluban vendégszerepelt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, ahol a helyi Négyfalusi Csángó Egyesület meghívásának eleget téve, bemutatták Karinthy Frigyes Humor a teljes igazság című összeállításukat.

Bővebben

Röviden

Emlékkiállítás Február 12-én, vasárnap 12.30-kor a Kovásznai Kádár László Képtárban emlékkiállítást tartanak Gazdáné Olosz Ella (1937–1993) születésének 80. évfordulója alkalmából. A tárlatot Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész méltatja, közreműködik a Szántó Kinga karnagy vezette helyi Pastorala kamarakórus. Jurta-bemutató Február 16 és 17-én, csütörtökön és pénteken 8, 10 és 12 órakor a művelődési ház Ignácz Rózsa termében […]

Bővebben
Négy csapat mérkőzött

Négy csapat mérkőzött

Szombaton a művelődési központban megrendezett gálaműsorral értek véget a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségének szervezésében, a Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal és a Fiatalok Kovásznáért Szervezettel partnerségben első alkalommal tető alá hozott diáknapok.

Bővebben

Szerződést kötnének

A város önkormányzata az elmúlt évben együttműködési szerződést írt alá a kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesülettel, azonban ez a szerződést lejárt, a kutyák pedig ismét elszaporodtak, ezért a városvezetés egy új egyezség megkötésére készül.

Bővebben
Tulajdonjogot tisztáznak

Tulajdonjogot tisztáznak

Bürokratikus pingpong-játszmába került a 11 utca korszerűsítését megcélzó pályázat, azt ugyanis a gyulafehérvári Regionális Fejlesztési Ügynökség visszautasította arra hivatkozva, hogy a felújításra javasolt utcákban levő víz- és szennyvízhálózat fölötti köztulajdonjogát a város nem tudja bizonyítani. A városvezetés a jogi lépéseket megkeresve megfellebbezte a döntést, hogy végre tisztázhassák ezt a lehetetlen helyzetet.

Bővebben

Röviden

Ludas Matyi Január 26-án 10 és 12 órától a művelődési központban a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház mutatja be Mateiaș Gâscarul (Ludas Matyi) című darabját óvodásoknak és iskolásoknak. A Hahota nem téved Február 6-án 17 és 20 órától a művelődési központban a marosvásárhelyi Hahota társulat bemutatja a Ha betéved – nem téved! című zenés szilveszteri kabaréját. […]

Bővebben
Mikes Kelemen hűségéről

Mikes Kelemen hűségéről

Hétfőn az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében Egyed Emese költő, egyetemi tanár tartott előadást A hűség Mikestől a kortárs írókig-költőkig címmel. Gödri Márta, a klub elnökének köszöntője után kulturális műsorral fogadták az előadót. Szavalatot mondott Balogh Zoltán és Deák Gellért Gedeon, valamint felléptek a sepsiszentgyörgyi Művészeti és […]

Bővebben

Új darabbal készülnek

Idén januárban lett négyéves a kovásznai Pokolsár Egyesület, melynek tagjai az elmúlt időszakban számos színdarabbal, főzőversenyeken való részvétellel, illetve sporttevékenységgel vették ki részüket a közösségi életből.

Bővebben
Sikeres síversenyt rendeztek

Sikeres síversenyt rendeztek

Szombaton a kovásznai polgármesteri hivatal szervezésében, a sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület szakmai útmutatásával sívetélkedőt rendeztek a helyi Lőrincz Zsigmond Sípályán, ahol több mint 70 versenyző mérte össze ügyességét.

Bővebben

Röviden

Bányavirág Holnap 19 órakor a művelődési központban a nagyváradi Szigligeti Színház bemutatja Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját. „A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében – részben önhibáján kívül – megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok […]

Bővebben
Megfelelő a hóréteg

Megfelelő a hóréteg

December utolsó napjaiban nyílt meg a kovásznai Lőrincz Zsigmond Sípálya, és ez idő alatt számos vendég megfordult már az 1000 méter hosszú, haladó és a 400 méteres kezdő szakaszon.

Bővebben
Évértékelt a polgármester

Évértékelt a polgármester

Gyerő József polgármester alig féléve tölti be az elöljárói tisztséget az önkormányzatnál, de mint mondta: a közigazgatási munkával való ismerkedés mellett több megvalósításról is beszámolhatnak. Az elöljáró az idei tervekről is beszélt.

Bővebben