Kovásznai Körkép

Kőrösi Csoma Sándor – tegnapi és mai magyarság

A tudományos konferencia programja

Csütörtök 9.30–9.45 megnyitó 9.45–11.30 Csoma nyomdokain. Elnök: dr. Varga Csaba jogfilozófus. Dr. Aradi Éva: A szabáthui levelek igazsága. Dr. Nagy Lajos: Csoma Sándor haláloka. Dr. Flórián Csaba: Kalkuttától Dardzsilingig – Csoma nyomában. Nemes Gyula: (Nagyernye) Kőrösi Csoma Sándor Marosvásárhelyen. Vízi Ildikó: Kőrösi Csoma Sándor munkásságának értékelése a neves román orientalista, dr. Cicerone Poghirc szemszögéből. Müller […]

Bővebben

A 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok programja

Április 11–14. között a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület főszervezésével tartják a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napokat. Alább a programtervezetet olvashatják.

Bővebben

Röviden

Konfirmálás volt Virágvasárnapon a Kovászna-Vajnafalva Református Egyházközségben is konfirmáltak. Orbán Lajos vajnafalvi református lelkipásztortól megtudtuk, 15 fiatal vett úrvacsorát, és örömteli, hogy ez a szám nagyobb, mint a tavalyi, amikor 8-an konfirmáltak. A belvárosi református gyülekezetben május 6-án lesz konfirmálás, ott is 15 fiatal kap megerősítést hitében. Balogh Zoltán református lelkész megjegyezte, náluk is több […]

Bővebben
Évet értékelt a kovásznai rendőrség

Közúti ellenőrzés-dömping

Nem volt gyilkosság Kovásznán 2017-ben, derült ki a rendkívüli tanácsülésen elhangzott éves rendőrségi beszámolóból, azonban egyéb kihágásokból, verekedésekből, lopásból és más bűncselekményekből akadt elkönyvelni való.

Bővebben
Konferencia a társadalmi vállalkozásokért

Kovászna a következő állomás

Április 13–14-én Hálózat a társadalmi vállalkozások erősítéséért címmel tartanak konferenciát a kovásznai Clermont Szállóban. A rendezvényt Kovászna testvértelepülése, az anyaországi Gyula város szervezi uniós forrásokból, és a konferencián a helyi társadalmi vállalkozásokat is bemutatják.

Bővebben
Ez várható a Csoma-napokon
Négynapos ünnep a keletkutató emlékére

Ez várható a Csoma-napokon

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében, a Megyei Kulturális Központ, a kovásznai művelődési ház, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Balassi Intézet társszervezésében április 11–14. között többnapos kulturális rendezvénysorozattal tisztelegnek Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt, a 29. alkalommal megrendezendő Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében. Czilli Balázs művelődési igazgatótól megtudtuk, a város egyik kiemelkedő […]

Bővebben

Fejlemények tizenegy utcát érintőleg Újabb előrelépés történt 11 utcának a Regionális Operatív Program (POR) keretében megpályázott korszerűsítése terén. Gyerő József polgármestertől megtudtuk: lebonyolították a tervezési munkálatok közbeszerzési eljárását. Az elektronikus úton lezajlott közbeszerzésen a jászvásári SPC Elite Consulting Kft. tette a legelőnyösebb árajánlatot. A szerződés értelmében a tervezési munkát április végéig kell elkészítenie a cégnek. […]

Bővebben
A szellemi elit eszköze
Villámolvasás-tanfolyamot tartottak

A szellemi elit eszköze

A kovásznai Lyukaskő Egyesület meghívására hétvégén első alkalommal tartott Erdélyben villámolvasás-tanfolyamot Lantos Mihály budapesti oktató és egyetemi tanár. A szombat és vasárnap megrendezett, összesen 18 órás kurzusnak a művelődési ház adott otthont.

Bővebben
Március 15-e Kovásznán
Rendezvénysorozat a szabadságharc emlékére

Március 15-e Kovásznán

Az RMDSZ Kovászna Városi Szervezete idén is gazdag programsorozattal készül a 48-as forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ennek programja alább olvasható.

Bővebben
A zene mindenkié!
A közösségért énekel a Tiszta Szív diákkórus

A zene mindenkié!

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív diákkórusa a 2017-es újraalakulását követően igyekezett bekapcsolódni a közösségi életbe, és több koncertet is tartottak. Már most teljes erővel készülnek a március 15-i gálaesten való fellépésre – tudtuk meg Gyerő Katalintól, a kórus vezetőjétől.

Bővebben
Felszereléseket vásároltak
Önkormányzatok támogatják a Holland Kórházat

Felszereléseket vásároltak

A Dr. Benedek Géza Szívkórház külső egységeként működő Holland Kórház (kovásznai városi kórház) megsegítésére az orbaiszéki önkormányzatok több éve létrehozták a Pro Holland Kórház Egyesületet, amin keresztül anyagiakkal támogathatják az intézményt. Az önkormányzatok által befizetett tagdíjból tavaly 90 ezer lejt utaltak a kórház számlájára, amit az annak fejlesztésére, felszerelésének bővítésére használt fel.

Bővebben
Röviden

Röviden

Tavaszi táncház Március elsején, csütörtökön 19 órától a csomakőrösi művelődési otthonban tavaszi táncházat tartanak, táncoktató-házigazda: Virág Endre. Táncház közben kézműves foglalkozásokat biztosítanak a gyermekeknek és fiataloknak. Részvételi díj családonként 10 lej. << Orbán István-tárlat Március 4-én, vasárnap 12.30-kor a Kádár László Képtárban Szabó Zsolt újságíró, egyetemi oktató, a Művelődés Egyesület elnöke megnyitja Orbán István kolozsvári […]

Bővebben

Röviden

Könyvbemutató Kedd délután a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében tartották a helyi dr. Török Sándor (Török Samu) Ajánlom magamat… és Hófehérke és más „mesék” című könyveinek bemutatóját. A 78 éves, szilágysomlyói születésű orvos 50 éve került Kovásznára, ahol a Dr. Benedek Géza Szívkórházban kardiológus főorvosaként, valamit aligazgatóként dolgozott. Az Ajánlom […]

Bővebben
Eseménydús sportélet Kovásznán
A harmadik ligában szeretnék látni a felnőtt csapatot

Eseménydús sportélet Kovásznán

A kovásznai polgármesteri hivatal keretében működő sportiroda számos tevékenységet tudhat maga mögött az elmúlt évben, és idén is igyekeznek gazdag programot kínálni a sportkedvelőknek – derül ki a sportiroda vezetőjével, Gödri Zsolttal folytatott évértékelő beszélgetésünkből.

Bővebben
Élet a képtárban
A képzőművészet minden ágának teret adnak

Élet a képtárban

A kovásznai Kádár László Képtár sikeresnek mondható évet tud maga mögött. Kiállításaikat, a Csoma-tárlat kivételével, havi rendszerességgel szervezik – tudtuk meg Konnát Rita tárlatvezetőtől.

Bővebben

Röviden

Könyvbemutató Február 13-án, kedden 17 órakor a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Török Samu (dr. Török Sándor) Ajánlom magamat… és Hófehérke és más „mesék” című könyveinek bemutatójára kerül sor. A rendezvény házigazdája: nt. Balog Zoltán esperes. << Nincs mese Február 14-én, szerdán 17 és 20 órától a művelődési központban a marosvásárhelyi […]

Bővebben
Logóról, szlogenről döntöttek
Most már saját brandje van Kovásznának

Logóról, szlogenről döntöttek

A múlt héten megtartott kovásznai tanácsülésen a testület kiválasztotta és a jóváhagyta annak a brandnek a használatát, ami a továbbiakban Kovásznát turisztikai üdülővárosként fogja reklámozni.

Bővebben
Tevékeny nagycsaládosok
Évet értékelt a Tündérvár-egyesület

Tevékeny nagycsaládosok

Eseménydús évet tudhat maga mögött az egy éve alakult Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, amelynek tagjai többek között számos gyerekfoglalkozást, valamint jótékonysági akciót tartottak, és a tervek szerint idén is hasonló lendülettel folytatnák a munkát.

Bővebben

Röviden

Szűkös költségvetés „Megjelent a költségvetést szabályozó törvény, aminek mellékleteiből kiderült, hogy a személyi jövedelemadóból a tavalyi támogatáshoz képest kb. másfél millió lejjel kap kevesebbet Kovászna városa. Továbbá a befizetett áfa után egy lejt sem juttatnak vissza, ami mintegy 700 ezer lejes jövedelem-kiesést jelent. Ezek szerint nagyjából 2,2 millió lejjel kevesebb pénzt oszt vissza a kormány […]

Bővebben
Bővelkedtek a programokban
Gazdag évet zárt a városi művelődési ház

Bővelkedtek a programokban

Számos rendezvényt, kulturális programot, filmeket, színházat tudhat maga mögött a kovásznai művelődési ház a 2017-es évben, és terveik szerint, bár a költségvetés szűkösebbnek ígérkezik, igyekeznek felzárkózni a tavalyi eredménykhez.

Bővebben
Kisebb költségvetésre számítanak
Nem emelték a helyi adókat és illetékeket

Kisebb költségvetésre számítanak

Kovászna város önkormányzata nem emelte meg a helyi adókat és illetékeket a 2018-as évre – derült ki a tavalyi év utolsó tanácsülésén, ahol több napirendi pontról is döntött a testület.

Bővebben
A tanárok is színpadra léptek
Rendhagyó karácsonyi műsor Kovásznán

A tanárok is színpadra léptek

Különleges ünnepi műsorral búcsúztak el egymástól és az óévtől a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai és tanárai. A helyi Művelődési Központban dec. 22-én megtartott előadáson felléptek az iskola általános és középiskolai tagozatának tanulói karácsonyi énekekkel, táncokkal, szavalatokkal. 

Bővebben

RÖVIDEN

Operett Kovásznán Január 19-én, pénteken 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban musical- és operettest lesz a kolozsvári Operettisimo együttes előadásában. A kalamajka folytatódik Január 27-én, szombaton 17 és 20 órától a csíkszentgyörgyi Székely Góbék mutatják be A kalamajka folytatódik című humoros előadásukat a Kovásznai Művelődési Központban. Hahota Kovásznán Február 14-én, szerdán 17 és 20 óráktól […]

Bővebben

Karácsonyi műsorok a kovásznai központi park színpadán

Hétfő 17.30 Az 1-es számú Napközi: Kigyúlnak a karácsony fényei – ünnepi műsor és lampioneregetés Kedd 17.00 A Havadtőy Sándor Cserkészcsapat ünnepi műsora (Gergely-Kovács Katalin cserkészvezető, Molnár Erzsébet tanárnő vezetésével) Szerda 17.00 Az Avram Iancu Általános Iskola ünnepi műsora: Kolindák, francia és angol karácsonyi énekek (Măciucă Dochița, Roxana Vlonga vezetésével) 17.30 Az Orbán Balázs Iskola […]

Bővebben
Ünnepre hangolódva
Adományok, előadások

Ünnepre hangolódva

Disznóvágás a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központban, szépkorúak karácsonya az RMDSZ kovásznai nőszervezetének szervezésében, valamint orbaiszéki idősek és betegek karácsonya a fürdővárosi Diakónia Keresztény Alapítvány keretében – ezek voltak az ünnepre hangoló események az elmúlt időszakban Kovásznán.

Bővebben

RÖVIDEN

Böjte atya Kovásznán December 20-án, szerdán 12 órától a kovásznai Művelődési Központban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei ünnepi műsort mutatnak be. A rendezvényen beszédet mond Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Iskolások műsora December 21-én, csütörtökön 16.30-kor a kovásznai Művelődési Központban a Kőrösi Csoma Sándor Líceum (Orbán Balázs Iskola) román tannyelvű osztályának ünnepi műsorára kerül […]

Bővebben

RÖVIDEN

Árverezik a parkolókat A múlt héten megtartott tanácsülésen a testület jóváhagyta, hogy a szeptemberi licit során meghirdetett 240 lakóbérletes parkolóhelyből a megmaradt 71 darabot licitre bocsássák. Az árverés a Szabadság, Fenyők, Egyesülés, Ștefan cel Mare, 1918. december 1., Iskola, Testvériség, Bercsényi, Barátság sétány utcák lakóit érinti. A licitfüzet 5 lej, 5 lej a jelentkezés, 120 […]

Bővebben
Mikulásjárás Kovásznán
„Segíteni kell a rászorulóknak”

Mikulásjárás Kovásznán

Kedden anyaországi civil támogatók látogattak a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központba, és tartós élelmiszert vittek az otthon lakóinak, majd a Mikulásuk, közösen az otthon néhány tagjával, édességcsomagot és jókedvet vitt a városi kórház gyermekosztályára.

Bővebben
Remekeltek a mesemondók
Első helyezéssel tértek haza

Remekeltek a mesemondók

November végén az Orbán Balázs-iskola 14 kisdiákja – Szabó Sebők Enikő és Thiesz Katalin tanítónők kíséretében – részt vett a Csenger testvérváros Művelődési Központja által megszervezett Őszi meseszüret című nemzetközi mesemondó versenyen.

Bővebben
Száraz ágat a hó is húzza
Ne közterületre hányják a havat!

Száraz ágat a hó is húzza

Az elmúlt napokban lehullott hó kisebb károkat okozott Kovászna városában, ugyanis a vizes hó súlyától néhány öregebb fa ága letört, és padokra, kukákra esett.

Bővebben