Kézdivásárhelyi Körkép

Röviden

Tárlatnyitó Május 18-án, pénteken 18 órától a Nagy Mózes Líceum rajztagozatos diákjainak évzáró kiállítását nyitják meg az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. Köszöntőbeszédet mond dr. Mocsáry Gondos Beáta igazgatóhelyettes, a tárlatot méltatja Ferencz Éva tanárnő, közreműködnek a VIII. osztályos diákok, valamint az iskola kórusa, Pakó László zenetanár vezetésével.   Pakolóhelyek kiadása Kézdivásárhely Municípium Polgármesteri Hivatala nyilvános […]

Bővebben
Műfüves pályát avattak
Új sportlétesítmény a Nagy Mózesben

Műfüves pályát avattak

Hétfőn, a nagyszünetben különösebb felhajtás nélkül műfüves pályát avattak a Nagy Mózes Elméleti Líceumban. Az eseményen az iskola tanárai és diákok vettek részt, az avatószalagot Bejan András igazgató és Farkas Csaba sporttanfelügyelő vágta el.

Bővebben
10. Dísznövény-kiállítás és -vásár

10. Dísznövény-kiállítás és -vásár

Kézdivásárhely önkormányzata és az Assa Divi Kft. közös szervezésében 2009-ben volt első alkalommal dísznövény-kiállítás és -vásár Kézdivásárhelyen, a Molnár Józsiás parkban. Az idei négynapos rendezvényen, május 24–27. között helyi és külföldi termelők és kereskedők kínálják növényeiket és virágaikat, valamint kertészeti árucikkeiket. Kísérő programokban ezúttal sincs hiány, amint az alábbi programból is kiderül.

Bővebben

Röviden

Indul a pszichoonklógiai képzés Május 10–11. között magyar nyelvű pszichoonkológiai képzés lesz Kézdivásárhelyen a budapesti Országos Onkológiai Intézet pszichoonkológiai csapata és az APSCO Egyesület munkatársainak szervezésében, Kézdivásárhely Önkormányzata támogatásával. A képzés helyszíne a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház, és mindkét napon 9-től 18 óráig tart. Az intenzív és gyakorlatfókuszú képzés célja az onkológia területén dolgozó, vagy […]

Bővebben
A magyar nyelvért
Kiss Lázár- és Hatvany Lajos-emlékdíjak

A magyar nyelvért

Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár negyedik éve, minden tanév elején 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. Tavaly a Nagy Mózes Elméleti Líceum két tanulója, Len Balázs és Szabó Hedda nyerte el az anyaországi önkormányzatok díjait. Idén sem lesz ez másként, a pályázatokat az alábbi kiírásokra várják.

Bővebben

Röviden

Leltár a könyvtárban A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár értesíti a könyvtárhasználókat, hogy május 2–5. között a könytárból egyszerre öt könyvet lehet kikölcsönözni, mivel május 7. – június 2. között a könyvtár zárva lesz állományellenőrzés (leltározás) miatt. A felújított, felső szinten június 4-től várják a könyvtárhasználókat. Lehet jelentkezni Az Assa Divi Kft. partnerségben Kézdivásárhely önkormányzatával […]

Bővebben
KSE Sportnapok 2018.
Elkezdődött a kihívás öt napja

KSE Sportnapok 2018.

A tegnap megkezdődtek és vasárnapig tartanak a KSE Sportnapok, amelyen a kézdivásárhelyi csapatok, klubok, sportolók megmutatják sporttudásukat, összemérhetik erejüket a térség sportolóival. A sportprogramokat koncertek követik. Fellépnek a The Crazy Plumbers, Mano and Friends és a Térerő zenekarok.

Bővebben
Elkészült a KSE-napok programja

Sportolás és szórakozás

A május nem csak a tavaszt, a szabadidős programokat is elhozza. Kézdivásárhelyen intenzív mozgással köszöntjük az évszakot, május első hétvégéjén ugyanis sor kerül a KSE Sportnapokra, amelynek keretében a városban működő csapatok, klubok és sportolók megmutathatják sporttudásukat, összemérhetik erejüket a térség sportolóival. A sportünnepet napközben sportprogramok, este koncertek egészítik ki: fellép a The Crazy Plumbers, Mano and Friends és a Térerő zenekar. A következőkben a napok programját olvashatják.

Bővebben
Kiértékelték a totem-pályázatot
Bánffy Barbara munkája lett a nyertes

Kiértékelték a totem-pályázatot

Négy terv érkezett be a Kézdivásárhely önkormányzata által kiírt totem-pályázatra, amelyekről héttagú zsűri döntött. A pályázók Bánffy Barbara, a temesvári tervezői egyetem hallgatója, Kovács Kristóf, a budapesti Moholy-Nagy egyetem tanulója, Turóczi Áron Mátyás építészhallgató és András Szilárd csíkszeredai építész voltak. A négy munka mindegyike rendkívül sokszínű, eredeti ötletet takar, közülük a zsűri a legjobbnak Bánffy Barbara munkáját találta, így az ő terve alapján készül totem Kézdivásárhely bejárataihoz.

Bővebben

Röviden

Így gyűjtse a szemetet! A Gosp-Com Kft. felhívja a lakosság figyelmét a hulladék helyes különválasztására. Kérik, hogy a szemeteskukákba kizárólag háztartási hulladékot helyezzenek el. A szelektíven gyűjthető hulladékok számára a tömbházlakások tulajdonosainak erre a célra kijelölt konténerek, míg a magánlakások tulajdonosainak szelektív hulladékgyűjtő zsákok állnak rendelkezésükre. A biológiailag lebomló hulladékok (ágnyesedék, fűkaszálék, zöldségmaradványok, burgonya és […]

Bővebben
Onkopszichológiai képzés indul

Onkopszichológiai képzés indul

A budapesti Országos Onkológiai Intézet onkopszichológia-csapata, dr. Kovács Péter vezetésével, valamint az APSCO Egyesület munkatársai, Kézdivásárhely önkormányzata támogatásával május 10–11-én magyar nyelvű onkopszichológiai képzést tartanak erdélyi magyar segítő szakemberek számára. A képzés helyszíne a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház.

Bővebben

Röviden

Jelentkezés a KSE-sportnapokra Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala kereskedők jelentkezését várja a KSE-sportnapokra, amelyet május 3–6. között tartanak a sportcsarnoknál és a környékén. Lehet jelentkezni lacikonyhával, pattogtatott kukorica, vattacukor és jégkrém árusításával, pék- és cukrásztermékekkel (ide tartozik a kürtőskalács és a lángos), gyorsétkezde típusú árusítóhelyekkel (gyros, hamburger, szendvics, kebab, hot dog, pizza stb.), valamint vidámparkkal is. Kérik […]

Bővebben
Légy a csapat tagja!
Tisztújítás a KVISZ-ben

Légy a csapat tagja!

Az ifjúsági és diákszervezetek életének meghatározó velejárója, hogy a diákok elballagásával, egyetemi városokba való költözésével a tagság folyamatosan változik, cserélődik. Nincs ez másként a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezetnél sem, amely jelenleg nem rendelkezik aktív tagsággal, ezt szeretnék újraépíteni új emberek bevonásával. Ennek érdekében hívják össze a közgyűlést, amely a KVISZ legfelső döntéshozó szerve, és amelyen bárki részt vehet.

Bővebben
Négymilliós munkálat
Több utcában újul meg a csatornahálózat

Négymilliós munkálat

Bokor Tibor polgármester aláírta azt a finanszírozási szerződést, amely 41 kézdivásárhelyi utca víz- és csatornahálózatának felújítását célozza. A szerződés aláírására Bukarestben, a Fejlesztési Minisztériumban került sor április 5-én.

Bővebben
Kézdivásárhely szülöttére emlékeztek
Földi István nevét viseli a dombóvári könyvtár

Kézdivásárhely szülöttére emlékeztek

Április 6-án, pénteken a kézdivásárhelyi születésű Földi István íróról nevezték el a magyarországi Dombóvár könyvtárát a dél-dunántúli település várossá válásának 48. jubileumát ünneplő rendezvénysorozat részeként.

Bővebben

Röviden

Hangos varjúriasztás Kézdivásárhely önkormányzata felhívja a kézdivásárhelyi lakók figyelmét, hogy a következő pár napban délelőtt 10 óra után erős hanghatásokra kell számítani a Molnár Józsiás parkban. Az egyre elszaporodó varjak rengeteg gondot okoznak, a kézdivásárhelyi önkormányzat munkatársai egy speciális, erős hangot kiadó szerkezettel próbálja elűzni őket a város területéről. A hanghatás legfőképp a Molnár Józsiás […]

Bővebben
Húsvéti ízek az Aporban
Gasztronómiai kiállítás tizenharmadszor

Húsvéti ízek az Aporban

Csütörtökön, március 29-én a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum éttermében tizenharmadik alkalommal rendeztek gasztronómiai kiállítást.

Bővebben
Új tanácsos a kézdi testületben
Bérbe adják a műjégpálya közélelmezési helyiségét

Új tanácsos a kézdi testületben

Mint azt már pénteki lapszámunkban röviden megírtuk, tizenkilenc napirendi pontról döntött Kézdivásárhely helyi tanácsa a márciusi, soros tanácsülésen. Többek között beiktattak egy új tanácsost, határoztak a kézdivásárhelyi műjégpálya vendéglátóipari egységének bérbeadásáról, elfogadták a hivatal új szervezeti ábrájának felépítését és egy új óvoda építésének hatékonysági tanulmányát hagyták jóvá.

Bővebben
Kiosztották a pályázatokra szánt összeget

Kiosztották a pályázatokra szánt összeget

Kézdivásárhely helyi tanácsának kulturális- és sportbizottsága pénteken, 2018. március 23-án határozott a 2018-as első félévi sport, és a 2018-as egész éves kulturális pályázatokról. Kultú­rá­ra 60 ezer lejt, sportra 100 ezer lejt különítettek el. A felhívásra 14 sport- és 33 kulturális pályázat érkezett, az igényelt összeg a kultúránál szinte 200 ezer lej, a sportnál közel 400 ezer lej volt.

Bővebben

Röviden

Vigadó-program * Ma 17 órától Csodafőnix Egyesület interaktív foglalkozást tart egyedülálló szülőknek a Vigadó Galériájában. A belépés díjtalan. * Ma 17 órától SPEED – Egy hatékony és fejlett gazdaságért  elnevezésű projektismertető tájékoztatót tartanak a Vigadó emeleti termében. * Ma 19 órától nagyteremben a Csíki Játékszín Pierre Barliett és Jean-Pierre Grédy A kaktusz virága című előadását […]

Bővebben
Varjúgondok a Józsiásban
Ismét visszaköltöztek a parkba

Varjúgondok a Józsiásban

Mintegy két éve, hogy a vetési varjak megjelentek a Molnár Józsiás parkban, nagy fejtörést okozva az önkormányzatnak és kellemetlenséget a környéken élőknek, illetve a sétálni akaróknak. A populáció több százra tehető, jóllehet többféle próbálkozás történt az elűzésükre.

Bővebben
Innovatív ötleteket várnak
Vállalkozásserkentő projekt indul

Innovatív ötleteket várnak

Március 16-án délután a kézdivásárhelyi Vállalkozói Inkubátorházban mutatták be a StartUp Now vállalkozásserkentő programot. A Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított projekt keretében 30 háromszéki pályázó nyerhet támogatást üzleti terve megvalósításához.   A közel ötven, zömében fiatal érdeklődőt Fejér László Ödön szenátor köszöntötte, aki azt tanácsolta nekik, hogy ne a megkapható összegre koncentráljanak, hanem arra, hogy […]

Bővebben
Évzáró kiadvány
Zöld életről, újságban

Évzáró kiadvány

Megjelent a Zöld Nap Egyesület negyedik és egyben a 2017-es évet záró újságja. Az egyesület természetjárás, környezetvédelem, önkéntesség, továbbképzési lehetőségek, oktatási programok, különféle táborok, interkulturalitás, egészséges életmód témaköröket felölelő kiadványa negyedévenként jelenik meg.

Bővebben
Ma estétől érvényes
Forgalomkorlátozás a március 15-re

Ma estétől érvényes

A közelgő március 15-i ünnepség okán március 14-én, szerdán este 20 óra után forgalomkorlátozásra kell számítani Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron téren. A helyi rendőrség munkatársai megkezdik a főtér autómentesítését, hogy a március 15-i rendezvényre szabaddá váljon a központi rész.

Bővebben

Historica-koncert március 15-én

A 10 éves múltra visszatekintő zenekar nem először jár a céhes városban. 2018. március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából erdélyi turnéjának kézdivásárhelyi állomásán, a Flagellum Dei MC klubházában lépnek fel, és velük lesz a Rock Fanatic zenekar is. A Historica ezen a koncerten elsősorban a szabadságharchoz kapcsolódó dalait fogja játszani, de nem maradnak adósai azoknak sem, […]

Bővebben

Meghosszabbított határidő

Kézdivásárhely Municípium Helyi Tanácsa februárban hirdetett pályázatot a Kézdivásárhelyen működő civil szervezetek és oktatási intézmények számára kulturális rendezvények (a 2018-as évre), valamint sportrendezvények (a 2018-as év első félévére) szervezésére. A meghosszabbított leadási határidő 2018. március 19., hétfő, 13 óra (a Polgármesteri Hivatal iktatójába). Pályázati űrlapot, valamint bővebb információt a hivatal 105-ös számú irodájában vagy a […]

Bővebben
Nagymózeses fiú lett a diákszónok
Megtartották a XIV. Zúg Március Szónokversenyt

Nagymózeses fiú lett a diákszónok

Tizenegy középiskolás vett részt hétfőn, az Incze László Céhtörténeti Múzeumban tartott Zúg Március Szónokversenyen. A nyertes, Cisar Krisztián Bogdan szónoklatát március 15-én, a Gábor Áron téri ünnepségen hallhatják a jelenlévők.

Bővebben
„Remélj egy jobb hazát!”
Ünnepi program március 15. emlékére

„Remélj egy jobb hazát!”

Kézdivásárhely idén is méltón emlékezik a márciusi ifjakra, többnapos programsorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját.

Bővebben
Módosul a műjégpálya-avató programja

Koncertezik a yesyes!

Fontos módosítások történtek a hétvégi avatóünnepség programjában, az esemény hivatalos részét egy nappal kellett eltolni. A péntek délutánra tervezett programok, tehát a 17 órakor kezdődő HC Bikák és Királypingvinek SE barátságos jégkorong-mérkőzés, a 20 órától kezdődő yesyes-koncert, valamint a 22 órára tervezett jégdisco DJ Rollarral mind a helyükön maradnak. Átkerül szombatra az alsó korosztályos jégkorong-mérkőzés, […]

Bővebben
Készülünk március 15-re!
Ünnepi programsorozat Kézdivásárhelyen

Készülünk március 15-re!

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készül Kézdivásárhely, melynek keretében, a központi ünnepség mellett, számos kísérőprogram is lesz. Íme a kínálat!

Bővebben