Kézdiszentléleki Körkép

Szent István ünnepe a Perkőn
Hitből fakad a belső biztonság és bizonyosság

Szent István ünnepe a Perkőn

Amióta a Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi faragóművész által kőbe álmodott, Kézdiszentlélek központját díszítő, Szent István királyt ábrázoló kőszobor elkészült, az augusztus 20-i ünnepség nyitómozzanatát az államalapító király vigyázó tekintete előtt tartják. Idén sem volt másként, pár száz érdeklődő hallgatta meg az üdvözlőbeszédeket, majd a keresztalják a perkői Szent István-kápolnához indultak, ahol ünnepi, búcsús szentmisét celebráltak, és hagyományőrző délutánt tartottak.

Bővebben
Szerencsés tizenhármas
Közel 1300-an ropták a perkői néptánctalálkozón

Szerencsés tizenhármas

Immár 13. éve, hogy a kézdiszentléleki Perkőn tartják az Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozóját. A szerencsétlennek tartott szám ellenére az idei rendezvény a részvételt illetően minden eddigi rekordot megdöntött, rengetegen zarándokoltak fel a csúcsra, és táncosokból sem volt hiány.

Bővebben
Régi fotók tanúsága
Oktatás és közművelődés Kézdiszentléleken (1919–1944)

Régi fotók tanúsága

Borcsa János alábbi összeállítása érdekes kultúrtörténeti adalék Kézdiszentlélek közelmúltjához, ám remélhetőleg a megye más településein élő olvasóink számára is hasznos olvasmányként, netán inspirációként szolgál. A régi fotók felújítását Borcsa Attilának köszöni a szerző.

Bővebben
Nyolcmillió lejt nyertek
Több kilométer utat rehabilitálnak

Nyolcmillió lejt nyertek

Jelentős összegű pályázatot nyert meg Kézdiszentlélek. A kormánypénzből négy év alatt közel hét kilométer községi utat fognak teljesen felújítani és aszfalttal burkolni.

Bővebben
Fát ültettek az utókornak
Közösségi ünnepet tartottak Kézdiszentléleken

Fát ültettek az utókornak

Több százan vettek részt azon az akción, amelyet a kézdiszentléleki önkormányzat szervezett az RMDSZ helyi nőszervezetével közösen. A kezdeményezők célja az volt, hogy egy megkésett majálist, vagy egy korai gyermeknapot tartsanak úgy, hogy egyúttal fát ültetve, a porondi parkban emléket állítsanak a 2017-ben a községben született gyermekeknek és szüleiknek.

Bővebben
Jó ütemben zajlik a templomépítés

Jó ütemben zajlik a templomépítés

Tavalyelőtt Kiskászonban a régi, erősen megrongálódott templom szomszédságában egy új építéséhez láttak hozzá. Az egyház tulajdonában levő telken, az önkormányzat támogatásával épülő új istenháza a jelek szerint idén elkészül, jövőben pedig fel is szentelhetik.

Bővebben
Terveket készítenek
Folytatják a földek újramérését

Terveket készítenek

A kézdiszentléleki önkormányzat vezetője úgy ítéli, hogy 2017-ben nem történtek nagy beruházások a községben, viszont terveket készítettek az elkövetkezendő időszakra, és tovább rendezték a földek újramérését. Balogh Tibor szerint azzal kell foglalkozzanak, amire úgy néz ki, hogy lesz pénz.

Bővebben
Levéltárakban keresgélnek
Megkezdik a Tarnóczi-vár kutatását

Levéltárakban keresgélnek

A kézdiszentléleki önkormányzat tervbe vette a Perkő alatt levő Tarnóczi-vár kutatását. A munka kezdetben a levéltárakban zajlik, hogy teljes képet kapjanak a vár történetéről.

Bővebben
Gyulafehérvárról érkezett
Bemutatjuk Kézdikővár új plébánosát

Gyulafehérvárról érkezett

Múlt évtől új lelkipásztora van Kézdikővárnak Varga Rezső plébános személyében. A római katolikus egyház szolgája a Kovásznára helyezett Péter Arthúr plébánost váltotta. Kinevezéséig a kézdikővári plébániát Bartos Károly kézdisárfalvi–kézdiszászfalusi plébános látta el beszolgáló lelkiatyaként. Az új plébánost terveiről kérdeztük.

Bővebben

Röviden

Modern iskola A kézdiszentléleki önkormányzat arra törekszik, hogy a község összes tanintézményét, illetve kultúrotthonát felújítsa. Így került sor a kézdikővári iskola teljes rehabilitációjára és bővítésére. Az eredeti elképzelés szerint a településen minden tanintézmény egy épületbe kerülne (az óvoda ingatlanja – aminek épületét korábban szintén felújították a falu bejáratánál kapott helyett), így az önkormányzat téli időszakban […]

Bővebben
Új a régi mellett
Körvonalazódik a kiskászoni templom

Új a régi mellett

Kiskászon egyházilag Kézdiszentlélekhez tartozik, és sokáig nem volt temploma. A községvezetés úgy döntött: támogatást nyújt egy új, a jelenlegi templom közvetlen szomszédságában levő istenháza építéséhez

Bővebben
Akik megjárták a földi poklot
Hadifoglyokról Kézdiszentléleken

Akik megjárták a földi poklot

Iochom István újságírónak tavaly tavasszal jelent meg a Hadifogolyélet Nyugaton és a Szovjetunióban című kiadványa. A szerzőnek ez a tizenhatodik könyve, amelyben tizennégy, Nyugaton és a Szovjetunióban raboskodó egykori hadifogoly visszaemlékezése olvasható. A dokumentumértékű könyvet Kézdiszentléleken is bemutatták.

Bővebben
Több mint ezren ropták
Erdélyi gyermek- és ifjúsági tánctalálkozó a Perkőn

Több mint ezren ropták

Szombaton a Perkő-nyeregben zajlott a tizenkettedik Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében tető alá hozott rendezvényen nyolc megye, negyven gyermek és ifjúsági tánccsoportjának mintegy ezerkétszáz táncosa vett részt.

Bővebben
Emléktúra a hűség településein
Nyalka huszárok Kézdiszentléleken

Emléktúra a hűség településein

Az idei huszártoborzót Kézdiszéken rendezték meg, a kétnapos rendezvény kiindulópontja Kézdiszentlélek volt, ahol legutóbb 2010-ben szerveztek hasonlót. Akkor startolt el az azóta hagyományossá vált, de évről évre más vidékeken tartott huszártoborzó, amelyet ebben az évben Kiss Sándor huszárezredes, a 11. Székely Határőr Huszárezred parancsnoka emlékének ajánlanak. A hétvégi rendezvényen több mint száz katonai hagyományőrző részvételével tíz kézdiszéki településen mutatták be, hogyan zajlott annak idején a huszárok verbuválása.

Bővebben

Röviden

  Aszfaltozások Kézdiszentléleken A kézdiszentléleki önkormányzat elkészített egy pályázatot a Kiskászon és Szentlélek közötti, a Perkőn átvezető földút aszfaltozására. A tervbe belefoglalták a volt szentléleki kollektív felé vezető, részben kockaköves út modernizálását is, ezt egészen a Kézdivásárhely felé vezető út végéig korszerűsítenék. Aszfaltoznák a kézdiszentléleki templommal szemben levő, a volt gépállomás (SMA) felé vezető utcát […]

Bővebben
Két rendezvény egyszerre
Nyalka huszárok és táncos gyerekek

Két rendezvény egyszerre

Június 10-én lesz, amire rácsodálkozni Kézdiszentléleken, ugyanis egy időben tartják a Felsőháromszéki Huszártalálkozót és az Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál.

Bővebben
Munkálatok Kézdikőváron
Egységként kezelik az egész községet

Munkálatok Kézdikőváron

A kézdiszentléleki önkormányzat azon igyekszik, hogy a hozzá tartozó négy települést – a községközpont mellett Kővárt, Szárazpatakot és Kiskászont – úgy kezelje, hogy egyik se érezze magát hátrányosan megkülönböztetve: így mindenhol utakat aszfaltoznak, szépítik a középületeket, és jut energia árvízvédelmi munkálatra is.

Bővebben