Kézdiszentkereszti Körkép

Tesznek a közösségért
Kézdiszentkereszti Nők Egyesülete

Tesznek a közösségért

A Kézdiszentkereszti Nők Egyesülete 2014. július 9-én alakult meg, de végül csak 2016 januárjában sikerült jogilag bejegyeztetni. A jelenleg 14 tagból álló szervezet elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy előmozdítsa és segítse a helyi közösségformálást, erősítse a nők megbecsülését és szerepét a társadalomban.

Bővebben

Rendezvények októberben

Színjátszás: október 13-án, szombaton este 18 órától a bélafalvi iskolában tart előadást az aldobolyi amatőr színjátszókör. A belépés díjtalan. Könyvbemutató: október 17-én 19 órától a Székelyföldi Kulturális Napok programsorozatához kapcsolódva, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kézdiszentkereszti Községi Könyvtár közös szervezésében kerül megrendezésre dr. Kinda István néprajzkutató Homokkőbe faragott múlt. Havadtő régi sírkövei című […]

Bővebben
Két napig állt a bál
Falunapok Bélafalván

Két napig állt a bál

A Tuzson János Elemi Iskola udvara szolgált helyszínéül a hétvégén hatodik alkalommal megrendezett bélafalvi falunapoknak. A kétnapos rendezvénysorozat színes programkínálattal várta a kikapcsolódni vágyó helybélieket és környékbelieket.

Bővebben
Jubilált a Tisztás Néptáncegyüttes
Könyvbemutatóval, gálaműsorral és táncházzal ünnepeltek

Jubilált a Tisztás Néptáncegyüttes

Vasárnap, augusztus 26-án a kézdiszentkereszti kultúrotthonban ünnepelték a helyi Tisztás Néptáncegyüttes tizedik születésnapját.

Bővebben
Hatodik születésnap
Ünnepelt a Szép Emlékek Nyugdíjasklub

Hatodik születésnap

A kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub bábáskodásával és segítségével 2012. május 19-én a községben megalakult Szép Emlékek Nyugdíjasklub Egyesület április 15-én Kézdiszentkereszten, április 29-én Bélafalván Mindjárt hat címmel ünnepelte létrejöttének hatodik évfordulóját.

Bővebben
Az iskolában is felcsendült a népdal

Nebulók népdalvetélkedője

Április 27-én tizedik alkalommal került megszervezésre a Trefán Leonárd Általános Iskola és az Alma Mater Alapítvány közös rendezésében a kisiskolások népdalvetélkedőjének körzeti szakasza. A körzethez tartozó iskolák közül a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes, a kézdiszentléleki Apor István, az esztelneki Nagy Mózes, a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd és a kézdikővári általános iskolák tanulói közül 52 kisdiák mérte össze énektudását.

Bővebben
Falunapok Polyánban
Tartalmas és színvonalas program

Falunapok Polyánban

Gazdag programsorozaton vehettek részt azok, akik a hétvégén ellátogattak a 16. alkalommal megrendezett kézdiszentkereszti faluünnepre. A két napig tartó rendezvény programpontjai közül kétségtelenül a VI. Felsőháromszéki Népdaltalálkozó volt az egyik legszínvonalasabb momentuma a népünnepélynek.

Bővebben
A hősökre emlékeztek

A hősökre emlékeztek

A községben Bélafalván kezdődött a március 15-ei megemlékezés, ahol az óvodások és az alsó tagozatos diákok műsorát a Tisztás és a Tisztácska néptáncegyüttesek műsora követte. Az ünnepi beszédek elhangzása után a kegyelet koszorúit helyezték el a hősök emlékművénél, majd Tuzson János honvéd alezredes emlékplakettjénél az iskola udvarán. Innen indultak a lovasok és a szekerek a […]

Bővebben
Utcákat aszfaltoznak, buszmegállókat korszerűsítenek

Idén is megvalósítják terveiket

Kézdiszentkereszt község polgármesterét, Páll Endrét az idei tervekről faggattuk. Elmondta, noha kisebb költségvetési kerettel rendelkeznek, mint az előző évben, több nagyobb szabású projektet is meg szeretnének valósítani.

Bővebben
Múzeumszobát avattak
Kapocs a múlt, a jelen és a jövendő között

Múzeumszobát avattak

Nem rendhagyó eseménynek lehettek tanúi azok, akik március 16-án részt vettek a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola épületében otthonra találó múzeumszoba avatóünnepségén.

Bővebben
Röviden

Röviden

Időben készülnek Az RMDSZ nőszervezet már egészen az év végéig kidolgozta a tevékenységi programját. Papp Enikőtől megtudtuk: a szervezet adventi vásárt szervez, a helyi tánccsoport karácsonyi műsorral készül, és tartanak közös községi szilvesztert is.   Kupakgyűjtés Kercsónak A bélafalvi népünnepély során kupakokat és sörösdobozokat gyűjtöttek a bélafalvi Keresztes Zsolt megsegítése érdekében, hogy ezzel is hozzájáruljanak […]

Bővebben
Két napig mulatott Bélafalva
A helyi értékekre helyezték a hangsúlyt

Két napig mulatott Bélafalva

A bélafalvi önkormányzat partnerségben az RMDSZ kézdiszentkereszti nőszervezetével immár ötödik alkalommal szervezte meg a bélafalvi falunapokat. A kétnapos rendezvény az utolsó előtti a kézdiszéki népünnepélyek sorában, amiket a jövő hétvégén esedékes torjai falunapok zárnak.

Bővebben
Tervek és megvalósítások
Víz- és szennyvízhálózatot létesítenének

Tervek és megvalósítások

A községben az önkormányzat prioritása a község közművesítése, ezért is nem sietik el az aszfaltozást, hiszen fölösleges pénzkidobás lenne, ha a víz- és szennyvízhálózat létesítése miatt az utakat fel kellene törni – mondta el lapunknak Páll Endre polgármestertől az önkormányzati szemlénk során.   – Kezdjük a beszélgetést az idei megvalósításokkal. – Sikerült megoldanunk a polyáni […]

Bővebben
Falunap Kézdiszentkereszten
Lezajlott a felsőháromszéki népdaltalálkozó

Falunap Kézdiszentkereszten

Szombaton hat felsőháromszéki népdalcsoport részvételével zajlott le az ötödik alkalommal megszervezett felsőháromszéki népdaltalálkozó. Az évről évre nagyobb sikernek örvendő hagyományőrző rendezvényre a kézdiszentkereszti falunapok alkalmával került sor, aminek részeként a házassági évfordulójukat ünneplő párokat is köszöntötték.

Bővebben
Nem kellene ma is összefogni?
Ünnepeltek Bélafalván és Kézdiszentkereszten

Nem kellene ma is összefogni?

Március 15-én reggel több mint kétszázan gyűltek össze Bélafalván, a Tuzson János nevét viselő iskola előtt, hogy még a kézdivásárhelyi felvonulás előtt megemlékezzenek a hőseikre, 1848-ra, a magyarság ünnepére.

Bővebben
A fő cél: a magántulajdon tiszteletben tartatása

A fő cél: a magántulajdon tiszteletben tartatása

Kézdiszentkereszt község alpolgármestere a tavalyi választások óta a 45 éves Turóczi István, aki két gyerek édesapja. A megválasztása óta eltelt fél évről kérdeztük a község második emberét, aki korábban négy évig tanácsosként is tevékenykedett. Az alpolgármester elmondása szerint inkább azokkal a problémákkal foglalkozik, amelyek a községen belül felmerülnek. Így az urbanisztikai és köztisztasági kérdéskör mellett […]

Bővebben
Helyben toporgunk

Helyben toporgunk

Hiába van pénz, az elköltése egyre nehezebb. Az elektronikus közbeszerzési eljárás, a különböző engedélyek kibocsátásához szükséges utánjárás az, ami egy önkormányzat erejét és idejét felemészti, így elég nehéz ilyen körülmények között dolgozni. Páll Endre kézdiszentkereszti polgármesterrel az elmúlt évet értékeltük ki, és az idei tervekről érdeklődtünk.

Bővebben