Kézdialmási Körkép

A boldoggá avatás útján
Film az iskola- és templomépítő Kelemen Didákról

A boldoggá avatás útján

Pénteken, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében, nagyszabású rendezvény keretében mutatták be a kézdialmási (pontosabban baksafalvi) Páter Kelemen Didák életéről készült hetvenperces filmet. A kezdeményezők a dokumentumfilm segítségével a néhai felsőháromszéki atya boldoggá avatásának a folyamatát próbálják előremozdítani.

Bővebben
Reggeliben jól fog a kasza
Hagyományőrző kaláka a Hazajárókkal

Reggeliben jól fog a kasza

Kézdialmáson második alkalommal szervezte meg Cserei Lázár megyebíró a hagyományőrző kalákát. A közös kaszálást tavaly az MTVA stábja örökítette meg, idén, Nagyboldogasszony napján pedig a Duna Televízió Hazajáró műsorának munkatársai rögzítették a kihalófélben levő közösségi összefogást.

Bővebben
Zöldövezet a kultúrház előtt
Parkkal gazdagodott Kézdialmás

Zöldövezet a kultúrház előtt

A helyi tanács már rég tervezi – és tudatában is volt a közterületek hiányának –, hogy parkosítást végez a községközpontban, s így nemrég a kultúrotthon előtti teret teljesen átalakították, parkot hoztak létre.

Bővebben
Útjavítások faluszerte
Tiszta vizet öntöttek a pohárba

Útjavítások faluszerte

Legutóbbi, Kézdialmásról írt körképünk óta látványos fejlődés tapasztalható a faluban, s ha az időjárás és a kivitelezők is az önkormányzattal tartanak, akkor még lesz, amiről beszámolni. A faluban aszfaltoztak, további korszerűsítésekre kerül sor, és úgy tűnik, hogy a sárgás csapvíz gondja is részben a múlté.

Bővebben
Mioritikus pályázatok
Járna, de nincs pénz templomjavításra

Mioritikus pályázatok

Amint arról már több ízben beszámoltunk, Lemhény és Kézdialmás közösen pályázott a Szent Mihály-hegyen levő, Kézdiszék egyik legjelentősebb barokk stílusú műemléktemplomának a felújítására a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Régiónál. A pályázatot kedvezően bírálták el, de jött a hideg zuhany.

Bővebben
Szent Iván napja az Avas-tetőn
Almásiak és lemhényiek közös mulatsága

Szent Iván napja az Avas-tetőn

Az Avas-tető napján nemcsak almásiak és lemhényiek vettek részt, sokakat vonzott a – többek között – Attila-emlékművel ékesített hely által kínált csodás panoráma és a tény, hogy Szent Iván napjának végét egy mondákkal átitatott helyen töltsék. Az esti órákban gépkocsik százait lehetett megszámolni a hegyoldalon, sokan más járművel vagy éppen gyalogszerrel jutottak fel a Kézdialmás […]

Bővebben
Idén is megkerülték a határt
„A feltámadt Úr Jézus Krisztus mindig legyen velünk!”

Idén is megkerülték a határt

Kézdialmáson néhai Kovács Dénes kezdeményezésére, az 1990-es években elevenítették fel a határkerülés szép hagyományát. Az egykori vőfély elhunyta után a stafétát Cserei Lázár egyházgondnok, megyebíró vette át, aki azóta évről évre megszervezi az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő rendezvényt. Ebben partnere a lemhényiek részéről Dani József, ő a szomszédos községet mozgósítja húsvét vasárnapján. A határkerülés persze […]

Bővebben
Fogyatkozó gyereklétszám

Fogyatkozó gyereklétszám

A fejlett nyugati társadalom egészére jellemző a lakosság elöregedése, az egyre kevesebb gyerek születése, és ez alól Románia sem kivétel.

Bővebben
Nagy eséllyel felújíthatják

Nagy eséllyel felújíthatják

A körképünkben többször írtunk arról, hogy a lemhényi és az almási önkormányzatoknak, illetve a két község katolikus egyházi képviselőinek köszönhetően pályázati pénzből megújulhat a környék egyetlen viszonylag jó állapotban levő barokk stílusú műemlék épülete, a Szent Mihály-hegyi templom.

Bővebben
Egy csempekályha volt a ludas

Egy csempekályha volt a ludas

Az év első munkanapjának éjjelén, január harmadikáról negyedikére virradólag egy csempekályha miatt tűz ütött ki a kézdialmási iskola melletti tornateremben. Mivel időben sikerült a lángokat kioltani, a kár nem annyira jelentős, ennek ellenére a termet nem lehet használni.

Bővebben