Gelencei Körkép

Gelence élő történelme
Belelapoztunk a Domus Historiába

Gelence élő történelme

Pár hónappal ezelőtt Bereczi István plébános engedelmével kézbe vehettük a Domus Historiát, és megengedte, hogy a település történetét s a nagyvilág fontos eseményeit magába foglaló értékes dokumentumról másolatot készítsünk. A Domus Historiánál vélhetően hitelesebb „történelemkönyv” nem létezik, hiszen a plébániák őrei, a települések lelkipásztorai írták és írják, s ily módon a valóság nem szenvedett torzulást. Így megtudhatjuk, hogy mikor és milyen körülmények között épült a településen egy-egy középület, mikor és mennyiért javították ki a templomot, milyen hozadéka volt a nagy világégéseknek, vagy épp milyen volt az időjárás másfél évszázaddal ezelőtt.

Bővebben
Tíz nap alatt készült el
Csodálatos feredővel gazdagodott a község

Tíz nap alatt készült el

Nap mint nap tapasztalható, hogy akár apróságok miatt is szertehúznak az emberek, székely lett a magyarnak az ellensége, pedig az összefogás csodákra képes. Erre a legjobb példa Gelence, ahol kalákában, rekord idő, mindössze tíz nap alatt épült fel egy csodálatos népi feredő. A munkálatok kezdéséről előző körképünkben beszámoltunk már, szombat délelőtt pedig már át is adták a ladiai falurésztől alig egy kőhajításra található Nádika-feredőt.

Bővebben
Fakereszteket állítanak
Épül a gyalogos zarándokút

Fakereszteket állítanak

A fürdőépítő kalákával párhuzamosan egy másik munkálat is zajlik a nagyközségben: a települést uraló domboldalon egy gyalogos keresztutat alakítanak ki, ami a tetőn levő, nagyméretű kereszthez vezet, ahol időnként kisebb ünnepségeket szoktak tartani.

Bővebben
Ötödikétől lehet lubickolni
Javában zajlik a fürdőépítő kaláka

Ötödikétől lehet lubickolni

Hármas összefogásnak, az Ars Topia Alapítványnak, a Vinca Minor Egyesületnek és a gelencei önkormányzatnak, köszönhetően hamarosan a gelenceieknek is lesz, ahol lubickolniuk: a Nádika nevű helyen egy kisebb fürdő épül kalákával.

Bővebben
Előadássorozat a műemlék templomban

Szent László-emléknap

Ma, Szent László napján, a magyar királyról elnevezett emlékév alkalmából a gelencei Szent Imre műemlék templomban ünnepi rendezvénysorozatot szervez Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Művelődési Központ és a Pro Patria Egyesület.

Bővebben
Falunapokat tartottak Gelencén
Cserkészavatás, mazsorettek és főzőverseny

Falunapokat tartottak Gelencén

A hétvégén falunapokat tartottak Gelencén, ahol a hagyományokhoz híven felavatták az újabb kiscserkészeket is. Vasárnap több más rendezvény mellett főzőversenyt is szerveztek.

Bővebben
Emlékverseny: lesz folytatás
Ápolni és ismerni kell a történelmünket

Emlékverseny: lesz folytatás

A Bethlen Gábor Alap és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával sikerült tető alá hozni Gelencén a Jancsó Benedek-emlékversenyt, melynek döntőjét március 25-én tartották a Bodor György Művelődési Otthonban. A tavaly november elején meghirdetett vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy a diákokat történelmünk behatóbb tanulmányozására késztesse.

Bővebben
A tavalyi év optimizmusra ad okot
Rendezik a tulajdon-visszaszolgáltatást

A tavalyi év optimizmusra ad okot

Cseh József gelencei polgármesterrel még február közepén értékeltük ki az óévet, de idei körképeinkben csak az aktuális eseményekről tudtunk beszámolni, ami jelzi, hogy a nagyközségben zajlik az élet, van miről tudósítani. Az elöljáró elégedettségének adott hangot a 2016-os eredményekkel kapcsolatban, hiszen a betervezett munkák 85–90 százalékát sikerült megvalósítani.

Bővebben
Következik a döntő

Következik a döntő

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája tájékoztatása szerint tizenöt csapat pályamunkáját fogadta el a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny zsűrije, és tízen jutottak tovább a második fordulóba. A felhívásnak megfelelően a diákcsapatoknak a székelységhez, Háromszékhez, lakóhelyükhöz kötődő történelmi eseményt vagy néprajzi sajátosságot kellett bemutatniuk. A magyarországi Jancsó Alapítvány Kovászna Megye Tanácsával közösen szervezi a kétfordulós versenyt.

Bővebben
Búcsút intettek a télnek

Búcsút intettek a télnek

Immár kilencedik éve, hogy Gelencén megtartják a hagyományos farsangtemetést, mely szokás több kézdiszéki településen éli újabb reneszánszát. A kézdi-orbaiszéki nagyközségben úgy vélik: a hagyományok ápolása, felelevenítése is a közösséget építi, és fiatalokat, idősöket egyaránt megmozgat.

Bővebben
Szülinapot ünnepeltek

Szülinapot ünnepeltek

Múlt hét folyamán megalakulásának negyedik születésnapját ünnepelte a gelencei Lila Akác Nőegylet.

Bővebben
Meleg ételt a diákoknak

Meleg ételt a diákoknak

Gelence nemcsak a környezetbarát technológiák terén lép elő hamarosan, hanem az oktatás terén is: a Kovászna megyei iskolák közül egyetlenként vesz részt a Meleg ételt a diákoknak programba. Egyetlen gond van: az újításnak szánt elképzelésnek jó romániai szokás szerint eddig hiányzott az alkalmazási módszertana.

Bővebben
Villanyhálózat-felújítás

Villanyhálózat-felújítás

Úgy tűnik, révbe ér a gelencei villanyhálózat felújítása is. Az önkormányzat ígéretet kapott arra nézve, hogy az idén megkezdik az elavult vezetékek cseréjét.

Bővebben
Alternatív fűtésrendszer épül

Alternatív fűtésrendszer épül

Esztelneket követően Gelence a második romániai település, amely részt vesz a Biovill elnevezésű európai uniós programban. Ennek révén környezetbarát fűtésrendszerekkel tudják ellátni a község közintézményeit.

Bővebben
Jótékonykodó fiatalok

Jótékonykodó fiatalok

Tavaly karácsony előtt a Gelencei Ifjúsági Szervezet (GISZ) tagjai vásárt szerveztek, a különböző dísztárgyak eladásából származó bevételt jótékonyságra ajánlották fel.

Bővebben
Mérleget vont az alpolgármester

Mérleget vont az alpolgármester

A közegészségügyből érkezett, így tapasztalat nélkül csöppent bele a közigazgatás világába Ilyés Botond (képünkön), aki múlt év közepétől foglalta el Gelence alpolgármesteri székét. Úgy véli, hogy új munkája más hozzáállást követel tőle, meg kell szokni a közigazgatás világát.

Bővebben
Zöld pályázatokról beszéltek

Zöld pályázatokról beszéltek

Tavaly december derekán a Green Energy Egyesület konferenciát szervezett Gelencén, a zöld energiákat támogató pályázatokról tájékoztatva a mintegy ötven érdeklődőt, köztük az önkormányzat képviselőit, panziótulajdonosokat és más érdeklődőket.

Bővebben