Gelencei Körkép

Elhúzódik a munkálat
Felújítják a villanyhálózatot

Elhúzódik a munkálat

A megnövekedett fogyasztás miatt Gelencén állandó gond volt az áramszolgáltatással: a több évtizeddel ezelőtt készült hálózat nem ekkora terhelésre volt tervezve, így a most zajló felújítás nagyon időszerűvé vált.

Bővebben
Veszélyben a beteggondozás
Az idősek napját ünnepelték Gelencén

Veszélyben a beteggondozás

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. A jeles évfordulót a gyulafehérvári Caritas háromszéki szervezete is minden évben megünnepli. Idén Gelencén több mint 300 nyugdíjast vendégeltek meg ez alkalomból.

Bővebben
Ilyen volt a farsangtemetés
Döme meghala, vége a mulatozásnak

Ilyen volt a farsangtemetés

Régen túl vagyunk már hamvazószerdán, ami a farsangi mulatozások végét jelentette. Azt megelőzően több felsőháromszéki településen eltemették a telet, így Gelencén is, ahol közel egy évtizede, hogy elégetik a vén Dömét.

Bővebben
Idénre sok a terv
A legnagyobb gond a villanyhálózat

Idénre sok a terv

Idén megújulhat a gelencei villanyhálózat, új köntösbe öltözhet a Bodor György Kultúrotthon, tovább javul a közbiztonság Gelencén. Cseh Tibor polgármestert a tervekről faggattuk.

Bővebben
A herceg élete legyen a példa
Keresztszenteléssel egybekötött Szent Imre-búcsú

A herceg élete legyen a példa

A Gelencén átvezető megyei út mellett, a nagyközség alszegi részét november 5-étől, Szent Imre napjától egy monumentális kettős kereszt díszíti. Az emlékjelt néhai Bálint Lajos érsek emlékére állították.

Bővebben
Mintafaluvá vált Gelence is
Beüzemelték a második kemencét

Mintafaluvá vált Gelence is

November 16-án a gelencei Bingo pékségben beüzemelték a második olyan kemencét is, ami biomasszával fűtött, így a benne sülő kenyereket akár zöld terméknek is nevezhetjük. A pékség egy hónappal ezelőtt már felszerelt egy modern kemencét, ami egyébként Háromszéken készül.

Bővebben
Legyen egy nyáj és egy pásztor
Interjú dr. Jakubinyi György érsekkel

Legyen egy nyáj és egy pásztor

A gelencei Szent Imre-búcsút követően alkalmunk nyílt interjút készíteni Erdély érsekével, dr. Jakubinyi Györggyel. Az egyházi méltóságot arról faggattuk, miként látja a világban egyre nagyobb teret nyerő keresztényellenességet, és olyan kényes kérdés is terítékre került, mint a cölibátus megtartása vagy elvetése.

Bővebben
Gelence élő történelme
Belelapoztunk a Domus Historiába

Gelence élő történelme

Pár hónappal ezelőtt Bereczi István plébános engedelmével kézbe vehettük a Domus Historiát, és megengedte, hogy a település történetét s a nagyvilág fontos eseményeit magába foglaló értékes dokumentumról másolatot készítsünk. A Domus Historiánál vélhetően hitelesebb „történelemkönyv” nem létezik, hiszen a plébániák őrei, a települések lelkipásztorai írták és írják, s ily módon a valóság nem szenvedett torzulást. Így megtudhatjuk, hogy mikor és milyen körülmények között épült a településen egy-egy középület, mikor és mennyiért javították ki a templomot, milyen hozadéka volt a nagy világégéseknek, vagy épp milyen volt az időjárás másfél évszázaddal ezelőtt.

Bővebben
Tíz nap alatt készült el
Csodálatos feredővel gazdagodott a község

Tíz nap alatt készült el

Nap mint nap tapasztalható, hogy akár apróságok miatt is szertehúznak az emberek, székely lett a magyarnak az ellensége, pedig az összefogás csodákra képes. Erre a legjobb példa Gelence, ahol kalákában, rekord idő, mindössze tíz nap alatt épült fel egy csodálatos népi feredő. A munkálatok kezdéséről előző körképünkben beszámoltunk már, szombat délelőtt pedig már át is adták a ladiai falurésztől alig egy kőhajításra található Nádika-feredőt.

Bővebben
Fakereszteket állítanak
Épül a gyalogos zarándokút

Fakereszteket állítanak

A fürdőépítő kalákával párhuzamosan egy másik munkálat is zajlik a nagyközségben: a települést uraló domboldalon egy gyalogos keresztutat alakítanak ki, ami a tetőn levő, nagyméretű kereszthez vezet, ahol időnként kisebb ünnepségeket szoktak tartani.

Bővebben
Ötödikétől lehet lubickolni
Javában zajlik a fürdőépítő kaláka

Ötödikétől lehet lubickolni

Hármas összefogásnak, az Ars Topia Alapítványnak, a Vinca Minor Egyesületnek és a gelencei önkormányzatnak, köszönhetően hamarosan a gelenceieknek is lesz, ahol lubickolniuk: a Nádika nevű helyen egy kisebb fürdő épül kalákával.

Bővebben
Előadássorozat a műemlék templomban

Szent László-emléknap

Ma, Szent László napján, a magyar királyról elnevezett emlékév alkalmából a gelencei Szent Imre műemlék templomban ünnepi rendezvénysorozatot szervez Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Művelődési Központ és a Pro Patria Egyesület.

Bővebben
Falunapokat tartottak Gelencén
Cserkészavatás, mazsorettek és főzőverseny

Falunapokat tartottak Gelencén

A hétvégén falunapokat tartottak Gelencén, ahol a hagyományokhoz híven felavatták az újabb kiscserkészeket is. Vasárnap több más rendezvény mellett főzőversenyt is szerveztek.

Bővebben
Emlékverseny: lesz folytatás
Ápolni és ismerni kell a történelmünket

Emlékverseny: lesz folytatás

A Bethlen Gábor Alap és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával sikerült tető alá hozni Gelencén a Jancsó Benedek-emlékversenyt, melynek döntőjét március 25-én tartották a Bodor György Művelődési Otthonban. A tavaly november elején meghirdetett vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy a diákokat történelmünk behatóbb tanulmányozására késztesse.

Bővebben
A tavalyi év optimizmusra ad okot
Rendezik a tulajdon-visszaszolgáltatást

A tavalyi év optimizmusra ad okot

Cseh József gelencei polgármesterrel még február közepén értékeltük ki az óévet, de idei körképeinkben csak az aktuális eseményekről tudtunk beszámolni, ami jelzi, hogy a nagyközségben zajlik az élet, van miről tudósítani. Az elöljáró elégedettségének adott hangot a 2016-os eredményekkel kapcsolatban, hiszen a betervezett munkák 85–90 százalékát sikerült megvalósítani.

Bővebben
Következik a döntő

Következik a döntő

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája tájékoztatása szerint tizenöt csapat pályamunkáját fogadta el a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny zsűrije, és tízen jutottak tovább a második fordulóba. A felhívásnak megfelelően a diákcsapatoknak a székelységhez, Háromszékhez, lakóhelyükhöz kötődő történelmi eseményt vagy néprajzi sajátosságot kellett bemutatniuk. A magyarországi Jancsó Alapítvány Kovászna Megye Tanácsával közösen szervezi a kétfordulós versenyt.

Bővebben
Búcsút intettek a télnek

Búcsút intettek a télnek

Immár kilencedik éve, hogy Gelencén megtartják a hagyományos farsangtemetést, mely szokás több kézdiszéki településen éli újabb reneszánszát. A kézdi-orbaiszéki nagyközségben úgy vélik: a hagyományok ápolása, felelevenítése is a közösséget építi, és fiatalokat, idősöket egyaránt megmozgat.

Bővebben
Szülinapot ünnepeltek

Szülinapot ünnepeltek

Múlt hét folyamán megalakulásának negyedik születésnapját ünnepelte a gelencei Lila Akác Nőegylet.

Bővebben
Meleg ételt a diákoknak

Meleg ételt a diákoknak

Gelence nemcsak a környezetbarát technológiák terén lép elő hamarosan, hanem az oktatás terén is: a Kovászna megyei iskolák közül egyetlenként vesz részt a Meleg ételt a diákoknak programba. Egyetlen gond van: az újításnak szánt elképzelésnek jó romániai szokás szerint eddig hiányzott az alkalmazási módszertana.

Bővebben
Villanyhálózat-felújítás

Villanyhálózat-felújítás

Úgy tűnik, révbe ér a gelencei villanyhálózat felújítása is. Az önkormányzat ígéretet kapott arra nézve, hogy az idén megkezdik az elavult vezetékek cseréjét.

Bővebben
Alternatív fűtésrendszer épül

Alternatív fűtésrendszer épül

Esztelneket követően Gelence a második romániai település, amely részt vesz a Biovill elnevezésű európai uniós programban. Ennek révén környezetbarát fűtésrendszerekkel tudják ellátni a község közintézményeit.

Bővebben
Jótékonykodó fiatalok

Jótékonykodó fiatalok

Tavaly karácsony előtt a Gelencei Ifjúsági Szervezet (GISZ) tagjai vásárt szerveztek, a különböző dísztárgyak eladásából származó bevételt jótékonyságra ajánlották fel.

Bővebben
Mérleget vont az alpolgármester

Mérleget vont az alpolgármester

A közegészségügyből érkezett, így tapasztalat nélkül csöppent bele a közigazgatás világába Ilyés Botond (képünkön), aki múlt év közepétől foglalta el Gelence alpolgármesteri székét. Úgy véli, hogy új munkája más hozzáállást követel tőle, meg kell szokni a közigazgatás világát.

Bővebben
Zöld pályázatokról beszéltek

Zöld pályázatokról beszéltek

Tavaly december derekán a Green Energy Egyesület konferenciát szervezett Gelencén, a zöld energiákat támogató pályázatokról tájékoztatva a mintegy ötven érdeklődőt, köztük az önkormányzat képviselőit, panziótulajdonosokat és más érdeklődőket.

Bővebben