Esztelneki Körkép

Faluséta Esztelneken
Megmutatták értékeiket

Faluséta Esztelneken

A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés első alkalommal hozta tető alá a Faluséta Esztelneken nevű rendezvényt, aminek célja, hogy egy-egy település a szélesebb közönségnek is meg tudja mutatni kevésbé ismert vagy látható értékeit. A szombati, egész napos rendezvény során a településen templomtól templomig sétált a több mint száz érdeklődő, bepillantva Nagy Mózes szülőfalujának életébe.

Bővebben
Táborok és beruházások
Nyáron is van élet a községben

Táborok és beruházások

Nyáron, egy sikeres pályázat révén, 10 napos táborozáson vesznek részt az esztelneki Hamuvirág néptáncosai, továbbá aszfaltozás és erőgép-vásárlás előtt áll az önkormányzat – derült ki a legutóbbi önkormányzati szemlénk során.

Bővebben
Épül az új óvoda
A PRET-program támogatja anyagilag

Épül az új óvoda

Hosszas folyamat látszik a vége felé közeledni, hiszen 2007-re nyúlik vissza az óvodafelújítás, -építés Esztelneken. Mondhatni, igazgatói mandátumának kezdete (2006 ősze) óta az egyik nagyobb beruházás, amely a bürokrácia, illetve a kormányprogramok szervezetlensége miatt húzódott el ennyire, tudtuk meg Fülöp István iskolaigazgatótól.

Bővebben
Kulturális események Esztelneken
Filmvetítés, néptánc, nagykorúsítás

Kulturális események Esztelneken

Az elmúlt időszakban is számos kulturális esemény, rendezvény színesítette Esztelnek életét, (a felcímben csak a legfrissebbeket soroltuk), a község lakói – kicsik és nagyok egyaránt – rendre fogékony közönségnek bizonyulnak. Csüdör Katalint, az önkormányzat munkatársát kértük, avasson be a történésekbe.

Bővebben
November 3-án ünnepelnek
Névadó rendezvényt tart a néptánccsoport

November 3-án ünnepelnek

Régóta dolgoznak egy néptánccsoport megalakításán Esztelneken, erre az évek során több próbálkozás is volt, idézi fel a kezdeteket Fülöp István, a községi iskola igazgatója. A döcögős indulás ellenére, ma már száz gyerek és fiatal gyakorolja rendszeresen, szervezett formában néptáncainkat.

Bővebben
Gazdag kulturális élet
Minden korosztályra odafigyelnek

Gazdag kulturális élet

Csatlakozott Esztelnek is a VIII. Székelyföld Napok programsorozatához, amelynek keretében több rendezvényt szerveztek önállóan, valamint Polyánnal közösen tájékoztatott Csüdör Katalin az önkormányzat képviseletében.

Bővebben
Aszfaltozásra is készülnek
Egyesület alakult Polyánnal közösen

Aszfaltozásra is készülnek

Nemrég nyújtott be egy pályázatot az esztelneki önkormányzat, amelynek segítségével 3,7 kilométernyi aszfaltot öntenének, a helyi fejlesztési országos programból (PNDL 2) remélnek ehhez 3,3 millió eurós támogatást – avatott be Domokos Ferenc polgármester (képünkön).

Bővebben
Fergeteges ribizliünnep
Értékeinket helyezték előtérbe

Fergeteges ribizliünnep

Kicsiből is lehet jót és látványosat szervezni – talán így foglalhatjuk össze azt a tájékoztató jelleggel bíró népünnepélyt, amit az Angustia Leader csoport a helyi önkormányzattal közösen hozott össze Esztelneken, és ami egy 12 részes rendezvénysorozat második részét képezte, ugyanis a pályáztató egyesület első alkalommal Gelencén szervezett hasonlót, hogy ismertesse a tevékenységét és felkarolja a helyi értékeket.

Bővebben
Egy év egyetlen lágerben
Polgár István visszaemlékezése

Egy év egyetlen lágerben

Iochom István újságírónak ez év tavaszán jelent meg a Hadifogoly élet Nyugaton és a Szovjetunióban című, hiánypótló kiadványa, amiben még élő, második világháborús honvédekkel folytatott beszélgetéseit szedte csokorba. Sajnos az 1998-ban az Esztelnek községhez tartozó Kurtapatakon megtelepedett, 1924-ben született Polgár István nem élte meg a könyv megjelenését, kevéssel azelőtt, hogy a kiadvány kijött a nyomdából, elhunyt. Visszaemlékezéseiből Iochom István engedélyével tallóztunk.

Bővebben
Csinosodik az egyházi hajlék
A megújuló Szent György-templom

Csinosodik az egyházi hajlék

A Szent György vértanúról elnevezett esztelneki ferences zárdatemplom búcsúünnepe egybeesett a templom felújításának lezárulásával. A búcsús, hálaadó szentmisén Tamás József püspök már áldását tudta adni az akkor még csak belül felújított templomra, a liturgikus bútorokra és az oltárképet helyettesítő domborműre.

Bővebben
Eredményes időszakot zártak

Eredményes időszakot zártak

Az Angustia Egyesület esztelneki székhelyű kistérségi irodája eredményes időszakot tudhat maga mögött, a fiatalokból álló csapat munkájának eredményeként több mint 2 millió euró értékben sikerült különféle befektetéseket megvalósítani a környéken. Salamon Balázs, az iroda vezetője számolt be lapunknak a részletekről.

Bővebben
Értékeinkre kíváncsiak

Értékeinkre kíváncsiak

Salamon Balázs és felesége, Háromszéki Réka az esztelneki Réba panzió működtetői, amelyet családi vállalkozásként tartanak fenn. Fiatal kisvállalkozóként rálátásuk van a székelyföldi gazdaság egyik húzóerejének kikiáltott turizmus alakulására, erről érdeklődtünk.

Bővebben