Esztelneki Körkép

Fergeteges ribizliünnep
Értékeinket helyezték előtérbe

Fergeteges ribizliünnep

Kicsiből is lehet jót és látványosat szervezni – talán így foglalhatjuk össze azt a tájékoztató jelleggel bíró népünnepélyt, amit az Angustia Leader csoport a helyi önkormányzattal közösen hozott össze Esztelneken, és ami egy 12 részes rendezvénysorozat második részét képezte, ugyanis a pályáztató egyesület első alkalommal Gelencén szervezett hasonlót, hogy ismertesse a tevékenységét és felkarolja a helyi értékeket.

Bővebben
Egy év egyetlen lágerben
Polgár István visszaemlékezése

Egy év egyetlen lágerben

Iochom István újságírónak ez év tavaszán jelent meg a Hadifogoly élet Nyugaton és a Szovjetunióban című, hiánypótló kiadványa, amiben még élő, második világháborús honvédekkel folytatott beszélgetéseit szedte csokorba. Sajnos az 1998-ban az Esztelnek községhez tartozó Kurtapatakon megtelepedett, 1924-ben született Polgár István nem élte meg a könyv megjelenését, kevéssel azelőtt, hogy a kiadvány kijött a nyomdából, elhunyt. Visszaemlékezéseiből Iochom István engedélyével tallóztunk.

Bővebben
Csinosodik az egyházi hajlék
A megújuló Szent György-templom

Csinosodik az egyházi hajlék

A Szent György vértanúról elnevezett esztelneki ferences zárdatemplom búcsúünnepe egybeesett a templom felújításának lezárulásával. A búcsús, hálaadó szentmisén Tamás József püspök már áldását tudta adni az akkor még csak belül felújított templomra, a liturgikus bútorokra és az oltárképet helyettesítő domborműre.

Bővebben
Eredményes időszakot zártak

Eredményes időszakot zártak

Az Angustia Egyesület esztelneki székhelyű kistérségi irodája eredményes időszakot tudhat maga mögött, a fiatalokból álló csapat munkájának eredményeként több mint 2 millió euró értékben sikerült különféle befektetéseket megvalósítani a környéken. Salamon Balázs, az iroda vezetője számolt be lapunknak a részletekről.

Bővebben
Értékeinkre kíváncsiak

Értékeinkre kíváncsiak

Salamon Balázs és felesége, Háromszéki Réka az esztelneki Réba panzió működtetői, amelyet családi vállalkozásként tartanak fenn. Fiatal kisvállalkozóként rálátásuk van a székelyföldi gazdaság egyik húzóerejének kikiáltott turizmus alakulására, erről érdeklődtünk.

Bővebben