Csernátoni Körkép

Első IKA művésztelep
Kihelyezett festőiskola Csernátonban

Első IKA művésztelep

A Bod Péter szülőfaluja felső végén megbúvó öreg vártoronyra, de ugyanakkor – mozaikszóként – az Ika Képzőművészeti Alkotótáborra is utal nevében az művésztelep, ami múlt héten zajlott Csernátonban, és amit hagyományteremtő szándékkal indítottak útjára. A kezdeményezés ötletgazdája a Kolozsváron élő, de csernátoni születésű Székely Géza képzőművész.

Bővebben
Biztosítva az utánpótlás
A középmezőnyt célozza meg a Csernátoni Futball Klub Egyesület

Biztosítva az utánpótlás

Makó Ádám tavaly ősz óta a Csernátoni Futball Klub Egyesület elnöke. Az állatorvos végzettségű vezetővel, aki számára a futball „egy érzés, egy életforma”, a IV. Ligában érdekelt labdarúgócsapat tavalyi szerepléséről, az idei idénykezdésről és a tervekről beszélgettünk.

Bővebben
Dalba foglalt örökség
Harmadik csernátoni huszár- és katonadal-találkozó

Dalba foglalt örökség

Vasárnap rendezték a III. Huszár- és katonadal-találkozót az Ika-vári színpadnál. A hagyományőrzés céljával megszervezett eseményen tizennégy férfikórus vett részt. A huszárdalok minket, székelyeket szimbolizálnak, képviselnek, örökségünkre pedig vigyázni kell, véli Kelemen Alpár, a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkörvezetője, aki Ágoston József csernátoni művelődésszervezővel indította útjára az eseményt, hagyományápolás céljával. A harmadik székelyföldi huszár- és katonadal-találkozó idén […]

Bővebben
Ünnep a hagyományőrzés jegyében
Néptáncegyüttesek találkoztak Csernátonban

Ünnep a hagyományőrzés jegyében

A csernátoni IKA Ifjúsági Egyesület szervezésében zajlott a hétvégén az Ika-vári Néptáncfesztivál idei rendezvénye. Ezen négy megyéből és Magyarországról 17 néptáncegyüttese lépett fel. Ez szerves részét képezte a csernátoni falunapoknak.

Bővebben
Rendet raknak a káoszban
Ingyen betelekkönyvezik az egész községet

Rendet raknak a káoszban

A kormány által 2015-ben meghirdetett, a romániai földterületek tulajdonjogi problémájának megoldását célzó kataszterezési program keretében Csernátonban hozzáláttak a munkához. Az ügyben az illetékesektől érdeklődtünk.

Bővebben
„Egyedül nem könnyű”
Pályázatokból és önerőből is gyarapodik a község

„Egyedül nem könnyű”

Mióta Bölöni Dávid volt polgármestert tavaly szeptemberben eltiltották a közügyek gyakorlásától, megbízott polgármesterként Fábián Sándor addigi alpolgármester látja el az elöljárói teendőket. Azt mondja, nem könnyű egy ekkora községet egyedül irányítani.

Bővebben