Berecki Körkép

A múlt a jövő záloga
Fennkölt ünnepség Bereckben

A múlt a jövő záloga

Amint arról március 16-i összeállításunkban beszámoltunk, Bereckben is szép ünnepséget tartottak az 1848-as szabadságharc és forradalom 170-ik évfordulóján. Gábor Áron szülőfalujának lakói az ágyúöntő mester egészalakos szobránál gyűltek össze, ahol egy rövid ünnepség zajlott, majd a rendezvény a nagyközség művelődési központjában folytatódott. Ígéretünkhöz híven Berecki körképünkben számolunk be a rendezvényről.

Bővebben
Röviden

Röviden

Katonáék a község tulajdonán A berecki önkormányzatnak és a közbirtokosságnak több száz hektárnyi legelője és egy kisebb erdős része van a román hadsereg ügykezelésében. Ugyan a honvédelmi szervek most semmire sem használják a területet, mégis képtelenség tőlük visszaszerezni. Hasonló helyzetben vannak a szomszédos megyékbe szakadt erdők vonatkozásában is, évek óta tapodtat sem tudnak előrelépni az állami […]

Bővebben
Piac épül Bereckben
Tavasszal kezdik az építkezést

Piac épül Bereckben

A gelencei után a környék egyik legmodernebb piaca épülhet meg Bereckben. A munkálatokat azonnal megkezdik, ahogy az időjárás engedi, és az egykori sörkertet alakítják át.

Bővebben
Nyolcszázezer lej hibádzik
Jó év van mögöttük, új kihívások elé néznek

Nyolcszázezer lej hibádzik

Az előző évekhez hasonlóan tavaly is kiemelkedően jó évet zárt a berecki önkormányzat. Minden ünnep után azonban böjt következik, s bár ebben az esetben nem lenne törvényszerű, az új pénzügyi törvény miatt mégis főhet a feje a községvezetésnek, hiszen előzetes számítások szerint legalább nyolcszázezer lejjel karcsúsodik az idei költségvetés. Az év elején Dimény Zoltán polgármesterrel beszélgettünk.

Bővebben
„Beszélgetőtársakra” vár
Találkoztunk Gábor Áronnal

„Beszélgetőtársakra” vár

Lapunkban több ízben beszámoltunk arról, hogy gazdára talált Gábor Áron szülőháza, pontosabban annak a teleknek egy része, amelyen az ágyúöntő született.

Bővebben
Falat bontani, hidat építeni
Gábor Áron szülőfalujában ért véget a ReforMaraton

Falat bontani, hidat építeni

Amint arról október folyamán hírt adtunk, Bereckben ért véget a ReforMaraton 500 elnevezésű futam, aminek keretében Juhos Gábor hivatásos maratonista és Bardócz Csaba református lelkipásztor szaladt egy nagyot, ugyanis Háromszékről indulva egészen Wittenbergig jutottak el, közel kétszáz Kárpát-medencei települést felkeresve. A Csillagösvény Egyesület szervezésében lezajlott rendezvény ötletgazdáinak eredetileg nem állt szándékukban Bereckig eljutni, de később változtattak tervükön.

Bővebben
Főhajtás a hősök előtt
Világháborús emléktábla Ojtozban

Főhajtás a hősök előtt

A berecki falunap keretében több rendezvényt is az első világháború helyi eseményei kapcsán szerveztek, ezek egy részéről – neves előadók közreműködésével tartott előadásokról – előző körképünkben beszámoltunk. A helyi önkormányzat és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa nemcsak a szimpóziummal tisztelgett a száz évvel ezelőtti ojtozi események és részvevői előtt: Erdély legkeletibb magyarlakta településén, Ojtozban emléktáblát avattak az […]

Bővebben
100 éve zajlott az ojtozi csata
Történészek szakmai előadásai Bereckben

100 éve zajlott az ojtozi csata

Nem csupán a szakmabeliek, hanem laikusok, történelmünk iránt érdeklődők számára is nyitott volt az a konferencia, amely szombat délután kezdődött Bereckben. A bemutatott előadások nyitották meg az eseménysorozatot, amelyet Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a község önkormányzata szervezett, az ojtozi csata 100. évfordulójára emlékezve, az akkori események és az ott elesettek tiszteletére.

Bővebben
Ötéves a kapcsolat
Kopjafát állítottak az ellendiek

Ötéves a kapcsolat

Ojtoz testvértelepülése a Baranya megyéhez tartozó Pécsi járásban található Ellend. Az immár öt éve tartó, véletlenszerűen kialakult kapcsolat jól működik, osztotta meg lapunkkal Dimény Zoltán polgármester. A két település képviselői rendszerint eljárnak egymás ünnepeire, emellett az ellendiek július 21-én, pénteken Nyerges-tetőn is emlékjelet állítottak. A kopjafát Fülöp Mihály berecki faragómester készítette. Az eseményen a berecki […]

Bővebben
A kis település ünnepe
Falunapokat tartottak Ojtozban

A kis település ünnepe

Vasárnap falunapokat tartottak Ojtozban, Székelyföld egyik legkeletibb településén. Az egynapos népünnepélyt szokás szerint a hegyen túlra vezető műút mellett levő futballpályán rendezték, ide volt felállítva a színpad, a sörsátrak és a lacikonyha is.

Bővebben
Készülnek a falunapokra
Plakettet avatnak Ojtozban

Készülnek a falunapokra

Augusztus 12–13-án zajlanak a berecki falunapok, és az eseményre az önkormányzat több mindent meg szeretne valósítani. A rendezvény egyik fő színhelye Ojtoz lesz, ahol a népünnepély második napján emlékplakettet avatnak, emellett Bereckben a világháborúkról szóló előadásokat mutatnak be.

Bővebben
Bemutatjuk az új plébánost
Szent Miklós kísérte eddig életútján

Bemutatjuk az új plébánost

Ez év februárjában a berecki Szent Miklós templomban tartotta első hivatalos szentmiséjét Csomós László, aki a fiatalon elhunyt Máthé Róbert helyét foglalta el a nagyközség plébániáján. Az új lelkésznek számos terve van, és az eddigi tevékenysége hellyel-közzel kapcsolódott Szent Miklós püspökhöz, így mondhatni, a jótékonyságáról híres szent végigkísérte életútját.

Bővebben
Nagy úr a bürokrácia
Birtoklevelekkel kínlódnak

Nagy úr a bürokrácia

Idén kétmillió lejt különített el Bereck Helyi Tanácsa a költségvetésben különböző beruházásokra és fejlesztésekre, ebből a legnagyobb tételt, több mint 600 ezer lejt a községközpont új piacterének kialakítására. A munkálatot nem tudták még megkezdeni, ugyanis kiderült, hogy a birtoklevelekkel gond van, s a tisztázásuk nagyon körülményes.

Bővebben
Eső után szórakozás
Színvonalas gyermeknapot tartottak

Eső után szórakozás

Vidám gyerekhangoktól volt hangos június elsején a berecki sportpálya, ahol az RMDSZ helyi nőszervezetének kezdeményezésére, az önkormányzat és magáncégek hathatós támogatásával első alkalommal hoztak tető alá kimondottan a legkisebbeknek szánt rendezvény a gyermekek világnapján.

Bővebben
Villanyt is vezettek
Egy hete már lehet fürdőzni

Villanyt is vezettek

Évekkel ezelőtt, a Borvizek útja kampány részeként egy keskeny sávon aszfaltot öntöttek a berecki önkormányzat tulajdonát képező kézdimartonosi fürdőig, ugyanakkor a villanyt is felvezették a létesítmény bejáratáig. A hálózatot most kiterjesztették a medencékig, így már szürkületben vagy este sem kell aggódni, hogy „véletlenül medvére lépünk”.

Bővebben