Berecki Körkép

„Beszélgetőtársakra” vár
Találkoztunk Gábor Áronnal

„Beszélgetőtársakra” vár

Lapunkban több ízben beszámoltunk arról, hogy gazdára talált Gábor Áron szülőháza, pontosabban annak a teleknek egy része, amelyen az ágyúöntő született.

Bővebben
Falat bontani, hidat építeni
Gábor Áron szülőfalujában ért véget a ReforMaraton

Falat bontani, hidat építeni

Amint arról október folyamán hírt adtunk, Bereckben ért véget a ReforMaraton 500 elnevezésű futam, aminek keretében Juhos Gábor hivatásos maratonista és Bardócz Csaba református lelkipásztor szaladt egy nagyot, ugyanis Háromszékről indulva egészen Wittenbergig jutottak el, közel kétszáz Kárpát-medencei települést felkeresve. A Csillagösvény Egyesület szervezésében lezajlott rendezvény ötletgazdáinak eredetileg nem állt szándékukban Bereckig eljutni, de később változtattak tervükön.

Bővebben
Főhajtás a hősök előtt
Világháborús emléktábla Ojtozban

Főhajtás a hősök előtt

A berecki falunap keretében több rendezvényt is az első világháború helyi eseményei kapcsán szerveztek, ezek egy részéről – neves előadók közreműködésével tartott előadásokról – előző körképünkben beszámoltunk. A helyi önkormányzat és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa nemcsak a szimpóziummal tisztelgett a száz évvel ezelőtti ojtozi események és részvevői előtt: Erdély legkeletibb magyarlakta településén, Ojtozban emléktáblát avattak az […]

Bővebben
100 éve zajlott az ojtozi csata
Történészek szakmai előadásai Bereckben

100 éve zajlott az ojtozi csata

Nem csupán a szakmabeliek, hanem laikusok, történelmünk iránt érdeklődők számára is nyitott volt az a konferencia, amely szombat délután kezdődött Bereckben. A bemutatott előadások nyitották meg az eseménysorozatot, amelyet Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a község önkormányzata szervezett, az ojtozi csata 100. évfordulójára emlékezve, az akkori események és az ott elesettek tiszteletére.

Bővebben
Ötéves a kapcsolat
Kopjafát állítottak az ellendiek

Ötéves a kapcsolat

Ojtoz testvértelepülése a Baranya megyéhez tartozó Pécsi járásban található Ellend. Az immár öt éve tartó, véletlenszerűen kialakult kapcsolat jól működik, osztotta meg lapunkkal Dimény Zoltán polgármester. A két település képviselői rendszerint eljárnak egymás ünnepeire, emellett az ellendiek július 21-én, pénteken Nyerges-tetőn is emlékjelet állítottak. A kopjafát Fülöp Mihály berecki faragómester készítette. Az eseményen a berecki […]

Bővebben
A kis település ünnepe
Falunapokat tartottak Ojtozban

A kis település ünnepe

Vasárnap falunapokat tartottak Ojtozban, Székelyföld egyik legkeletibb településén. Az egynapos népünnepélyt szokás szerint a hegyen túlra vezető műút mellett levő futballpályán rendezték, ide volt felállítva a színpad, a sörsátrak és a lacikonyha is.

Bővebben
Készülnek a falunapokra
Plakettet avatnak Ojtozban

Készülnek a falunapokra

Augusztus 12–13-án zajlanak a berecki falunapok, és az eseményre az önkormányzat több mindent meg szeretne valósítani. A rendezvény egyik fő színhelye Ojtoz lesz, ahol a népünnepély második napján emlékplakettet avatnak, emellett Bereckben a világháborúkról szóló előadásokat mutatnak be.

Bővebben
Bemutatjuk az új plébánost
Szent Miklós kísérte eddig életútján

Bemutatjuk az új plébánost

Ez év februárjában a berecki Szent Miklós templomban tartotta első hivatalos szentmiséjét Csomós László, aki a fiatalon elhunyt Máthé Róbert helyét foglalta el a nagyközség plébániáján. Az új lelkésznek számos terve van, és az eddigi tevékenysége hellyel-közzel kapcsolódott Szent Miklós püspökhöz, így mondhatni, a jótékonyságáról híres szent végigkísérte életútját.

Bővebben
Nagy úr a bürokrácia
Birtoklevelekkel kínlódnak

Nagy úr a bürokrácia

Idén kétmillió lejt különített el Bereck Helyi Tanácsa a költségvetésben különböző beruházásokra és fejlesztésekre, ebből a legnagyobb tételt, több mint 600 ezer lejt a községközpont új piacterének kialakítására. A munkálatot nem tudták még megkezdeni, ugyanis kiderült, hogy a birtoklevelekkel gond van, s a tisztázásuk nagyon körülményes.

Bővebben
Eső után szórakozás
Színvonalas gyermeknapot tartottak

Eső után szórakozás

Vidám gyerekhangoktól volt hangos június elsején a berecki sportpálya, ahol az RMDSZ helyi nőszervezetének kezdeményezésére, az önkormányzat és magáncégek hathatós támogatásával első alkalommal hoztak tető alá kimondottan a legkisebbeknek szánt rendezvény a gyermekek világnapján.

Bővebben
Villanyt is vezettek
Egy hete már lehet fürdőzni

Villanyt is vezettek

Évekkel ezelőtt, a Borvizek útja kampány részeként egy keskeny sávon aszfaltot öntöttek a berecki önkormányzat tulajdonát képező kézdimartonosi fürdőig, ugyanakkor a villanyt is felvezették a létesítmény bejáratáig. A hálózatot most kiterjesztették a medencékig, így már szürkületben vagy este sem kell aggódni, hogy „véletlenül medvére lépünk”.

Bővebben