Baróti Körkép

Képzési lehetőség fiataloknak

Mentorok kerestetnek!

A Turulmadár Ifjúsági Iroda mentorokat keres a DOFE – The Duke of Edinburgh’s programhoz. Az 1956-ban Nagy-Britanniában indított The Duke of Edinburgh’s Awad programot Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet királynő férje alapította Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével közösen.

Bővebben
Bibarcfalva is emlékezett
A Vitézi Rend háromszéki tagjai díszőrséget álltak

Bibarcfalva is emlékezett

Bibarcfalván idén is rendhagyó módon, március 18-án, istentisztelet és templomi ünnepség keretében emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésére. A megemlékezésen részt vettek a Vitézi Rend háromszéki tagjai, közülük négyen az ünnepség teljes időtartalma alatt díszőrséggel is tisztelegve a mártírok emléke előtt.

Bővebben

Röviden

Húsvéti vásár Barót polgármesteri hivatala a városi művelődési házzal közösen idén is megszervezi a húsvéti vásárt, melyet a Piac utcában tartanak szombaton, március 24-én 11 órai kezdettel.   Kalendárium Március 23-án, pénteken 18 órakor a baróti Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete és Erdővidék Múzeuma közös szervezésében, a víz világnapja (március 22.) alkalmával, a múzeum Kászoni Gáspár-termében, […]

Bővebben

Röviden

Kalendárium Március 9-én, pénteken 18 órakor a Fürkésző sorozat keretében Nagy Botond csillagász (Barót) Barangolás a tavaszi égbolton címmel tart ismeretterjesztő, vetített képes előadást. Arra biztatnak mindenkit, hogy vigyen magával egy bármilyen teljesítményű kukkert (távcsövet), ami a messzelátást segíti, lévén, hogy tiszta, csillagos égbolt esetén, a legutóbbi találkozóhoz hasonlóan, a múzeum kertjében és/vagy a Kisasszony-kápolna […]

Bővebben
Vállalkozás és divat
Antal Hajnal kiállítása Baróton

Vállalkozás és divat

Kincs, ami nincs, avagy a hulladék különös élete címmel nyílik kiállítás március 13-án, kedden 18 órakor a baróti művelődési házban Antal Hajnal munkáiból.

Bővebben
Házaspárokat köszöntöttek
Erdővidéken is lezárult a Házasság hete

Házaspárokat köszöntöttek

A baróti református templomban ünnepi keretek között ért véget a Házasság hete Erdővidéken rendezvénysorozat. Az istentiszteleten Tordai Árpád lelkész úgy fogalmazott, akik részt vettek a programokon, azok mérhetetlenül gazdagodtak, sokat tanultak.

Bővebben
Vállalkozz bátran!
Ingyenes tanfolyamok indulnak Baróton is

Vállalkozz bátran!

Baróton, az Erdővidék Múzeuma által szervezett Kalendárium című találkozó-sorozatnak péntek este sepsiszentgyörgyi fiatal vállalkozók voltak a meghívott vendégei. Az est során Karácsony Zsolt és Kristó Kinga, akik mellesleg a vállalkozó kedvű és a vállalkozások iránt érdeklődő fiatalokat is tömörítő Junior Business Club Egyesület vezetői, arra buzdították a jelenlevőket, ne idegenkedjenek a nagy lépés megtételétől, itt az ideje vállalkozni, annál is inkább, mert ehhez most egyedi segítséget kaphatnak.

Bővebben

Röviden

Tortoma Önképzőkör Február 27-én, kedden 19 órakor Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében a Székelyföldi Legendárium bemutatja A sziklahitű király – Szent László Kárpát-medencei legendáriuma című kötetét, Szent László-térképét, A Tejút és a Varázspatkó című díjnyertes rajzfilmjét, illetve több más újdonságát és megvalósításra váró ötletét. A találkozó meghívottjai: Fazakas Szabolcs ötletgazda (Székelyudvarhely) és Gyöngyössy János történeti grafikus […]

Bővebben
Bírált a néppárt
A közpénzek elköltésére is figyelnének

Bírált a néppárt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) baróti szervezetének múlt héten tartott sajtótájékoztatóján a résztvevők bírálták mind a baróti, mind a többi erdővidéki önkormányzatot, mondván, hogy az ott dolgozók munkájának minősége nem emelkedett az elvárt szintre azok után sem, hogy a fizetéseik javultak.

Bővebben
Prioritás a Bányász utca
Számos későbbi beruházás előtanulmánya elkészül

Prioritás a Bányász utca

Amint arról hírt adtunk, Baróton elfogadták az idei év költségvetését. A beruházásokat illetően Lázár-Kiss Barna polgármester elmondta, a városkasszából 1,9 millió lej a Petőfi-híd tervezett felújítására van szánva, ezenkívül 783 ezer lej áll jelenleg a település rendelkezésére. A pénzt tervekre, utcák feljavítására, építkezésre költik.

Bővebben
Éltető sodrásban
Házasság hete rendezvénysorozat Erdővidéken

Éltető sodrásban

„Éltető sodrásban!” jelmondattal, február 11–18. között negyedik alkalommal rendezik meg Erdővidéken a Házasság hetét. Az ökumenikus rendezvénysorozat szervezői – az Erdővidéki Református Nőszövetség, a Baróti Unitárius Nőszövetség, a Baróti Baptista Egyházközség, a Baróti Római Katolikus Egyházközség, a Baróti Református Nőszövetség, a Romániai Keresztyén Nők Ökumenikus Fóruma, a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és a Gondviselés Segélyszervezet Háromszéki Fiókszervezete képviselői – sajtótájékoztatón ismertették a nyolcnapos program részleteit.

Bővebben

Röviden

Kiállítás Január 26-án, pénteken 18 órától a baróti művelődési ház Bodosi Dániel-termében megnyílik Csog Jolán erdőfülei szövőnő és viseletkészítő kiállítása. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Jégkarnevál Szombaton, január 27-én Baróton második alkalommal szervez jégkarnevált a polgármesteri hivatal és a városi művelődési ház. A tavaly még a város szélén található bányatavon szervezték meg a rendezvényt, […]

Bővebben
A baróti korcsolyapálya szabályzata

A baróti korcsolyapálya szabályzata

A pálya naponta 17–21 óra között tart nyitva (a program változhat nem megfelelő időjárás vagy karbantartási munkálatok függvényében). A jégpályát mindenki saját felelősségére használja. A pálya területén bekövetkező balesetekért nem vállalnak felelősséget a működtetők! A bejárás a jégpályára a sportcsarnoknál történik. Ki korcsolyázhat? A 14 éven aluliak számára a jégpálya használata csak szülői engedéllyel lehetséges. […]

Bővebben
Az év első kiállítása Baróton
Ignácz Rózsa arcai Erdővidék Múzeumában

Az év első kiállítása Baróton

„Kit miben elhívott az Úr, abban legyen hű”– olvasható a kedden, Baróton, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében megnyílt Ignácz Rózsa arcai című kiállítás egyik pannóján. Az 1909-ben Kovásznán született Ignácz Rózsa sokoldalú egyéniség volt: színésznőként, műfordítóként tevékenykedett, próbálkozott színházi rendezéssel is, de igazából a regény- és dokumentumregény-írásban tudott kiteljesedni, hangzott el a kiállításmegnyitón.

Bővebben
Röviden

Röviden

Javaslatokra várva Egyelőre nem tudni, mennyi lesz Barót város idei költségvetése, így azt sem, hogy a pénz milyen beruházások megvalósításra lesz elég. Annyi azonban már bizonyos, hogy vannak leszerződött munkálatok, amelyekhez a kivitelezőknek idén hozzá kellene látniuk. Ilyen a Bányász utca, valamint az autóbusz-állomás melletti lakónegyed útjának, járdáinak felújítása, valamint a Petőfi-híd átépítése. A Termoconfort […]

Bővebben
Negyven önkéntessel számolnak
Jobban odafigyelnének a sürgősségi szolgálatra

Negyven önkéntessel számolnak

A baróti tanács is elfogadta Dénes Ildikó kinevezését a város önkéntes sürgősségi szolgálatának élére. Mint ismeretes, ez az a szolgálat, amely Baróton tűzeset vagy más természeti katasztrófa esetén azonnal közbelép, miközben folyamatban van a készenléti hivatásos egységnek helyet adó garázs építése is.

Bővebben
Fogadóóra helyett találkozók?
Jó volna, ha a lakosság elmondaná gondjait

Fogadóóra helyett találkozók?

A baróti tanács január havi soros ülésén kijelölték és elfogadták többek között a tanácstagok által tartandó fogadóórák ez évi időpontjait. 2018-ban minden tanácsos négy alkalommal tart fogadóórát, ehhez már csak az hiányzik, hogy a lakosság is mutasson kellő érdeklődést irántuk.

Bővebben
Gyertyagyújtás Baróton
Ne múljon el a béke, az egyetértés

Gyertyagyújtás Baróton

Baróton vasárnap délután gyújtották meg a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján, ezúttal a bodosi református egyházközség műsorának kíséretében. Igét olvasott fel és rövid prédikációt mondott Sándor István bodosi református lelkész, végül Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere köszöntötte a jelenlevőket.

Bővebben
Összegzés a segélyezésről
A székely–magyar összefogás csodája

Összegzés a segélyezésről

2016 októberében égett le Baróton az ötgyermekes Bács család háza. A szinte azonnali összefogásnak, segítségnek köszönhetően a család számára tíz hét alatt új ház épült, a karácsonyt már abban érték meg. Most, egy évvel az események után Demeter Zoltán, a segélyezés koordinátora sajtótájékoztatón foglalta össze a történteket, a ház újjáépítésének főbb mozzanatait.

Bővebben
Jubileumi ajándékműsor
Huszonöt éves a Syncron együttes

Jubileumi ajándékműsor

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte december 23-án, szombaton a baróti Syncron táncegyüttes. Mint minden évben, idén is karácsonyi ajándékműsorral örvendeztették meg a közönséget, csakhogy idén műsoruk rendhagyó jelleget öltött.

Bővebben

Röviden

Új partner Baróton A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) Közösségi kártya-programja új partnerrel bővült: decembertől Baróton, a Deák-Hámor élelmiszerüzletekben is használható a Közösségi kártya – tudatta közleményében az alapítvány igazgatója, Bereczki Kinga. A Hermann gyógyszertár már évek óta a hálózat tagja, évente 1200 lejjel járulva hozzá a közösségi kártya alaphoz. „Az új partnerséggel erősödik a kártyát […]

Bővebben
Évzáró túra
Estebéddel zárják az idényt

Évzáró túra

Nyolcadik évzáró kirándulásához érkezett a Járjuk be Erdővidéket! honismereti túrasorozat. Az idei utolsó, egyébként pedig sorrendben a kilencvenharmadik túrára december 16-án, szombaton kerítenek sort, úti cél a Bükkfej-tető (819 m) a Baróti-hegységben. Túravezető: Lőrincz Sándor.

Bővebben
Az összetartozás ajándékai
Szeretetet és odafigyelést közvetítenek

Az összetartozás ajándékai

Százhúsz doboznyi, összesen több mint egy tonna ajándékot hozott az erdővidéki iskoláknak, óvodáknak a magyarországi Szent László Társulat, közreműködésben a Rákóczi Szövetséggel, a Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a Johannita Segítő Szolgálattal. A helyi intézményvezetők az ajándékokat hétfőn vették át Baróton.

Bővebben

Röviden

Adventigyertya-gyújtás A baróti városvezetés idén is közös adventigyertya-gyújtással igyekszik meghittebbé, örömtelibbé tenni a karácsonyvárást. A város adventi koszorúja ezúttal a Diákdombon lesz felállítva, azon az első gyertyát december 3-án, vasárnap 19 órakor gyújtják meg a felsőrákosi unitárius egyház tagjainak rövid ünnepi műsora keretében.   Mikulásjárás December 5-én, kedden Mikulásjárás lesz Baróton. A polgármesteri hivatal Mikulása […]

Bővebben
Egyedi harsonakoncert Baróton
Karácsonyváró dalok is felcsendülnek

Egyedi harsonakoncert Baróton

December 6–10. között Erdélybe látogat a kuriózumnak számító budapesti Four Bones harsonakvartett. A 2003-ban alakult együttes ez alkalomból Baróton is koncertezik.

Bővebben
Szülinapos borókások
Három éve vannak együtt a baróti nyugdíjasklub tagjai

Szülinapos borókások

Harmadik születésnapját ünnepelte múlt héten a Diakónia Keresztyén Alapítvány keretében működő baróti Boróka Nyugdíjas Kör. Mintegy harminc idős ember gyűlt össze ezúttal is a megszokott találkozóhelyen, a vállalkozásfejlesztő központ épületének egyik termében, de most a kör heti beütemezett tevékenysége elmaradt: helyette Tóth Anna, az alapítvány igazgatónője és Dénes Kinga, a klub irányítója köszöntötték a tagokat számos meglepetéssel is szolgálva.

Bővebben
Múzeumi programok
A Kalendárium-sorozat novemberben is folytatódik

Múzeumi programok

Az alábbiakban az Erdővidék Múzeumában péntekenként zajló Kalendárium – Jeles napok-sorozat legutóbbi kiadásáról, továbbá az e havi témáiról olvashatnak.

Bővebben
25. Erdővidéki Közművelődési Napok
Miklosvárra megy az Erdővidék Kultúrájáért díj

25. Erdővidéki Közművelődési Napok

A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, társszervezőjével, Erdővidék Múzeumával együtt, idén huszonötödik alkalommal szervezi meg az Erdővidéki Közművelődési Napokat november 20–25. között. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a rendezvénysorozat összes helyszínén.

Bővebben

Röviden

„Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük!” Erdélyi koncertkörútjuk keretében jövő héten, november 8-án, szerdán 19 órától a baróti Városi Művelődési Házban koncertezik Falusi Mariann és Sárik Péter. „Dalokat fogunk játszani, ismerteket, külföldieket és magyarokat. Együtt fogunk énekelni a közönséggel, egy érzelmes, vidám és őszinte dolog lesz. Mariann nagyon őszinte ember, fantasztikus előadó, és […]

Bővebben
Négy könyv 1956-ról
Tercsi naplóját harminc évig rejtegették

Négy könyv 1956-ról

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezésében négy 1956-hoz kapcsolódó könyvet mutatnak be szerzőik erdélyi körútjuk során, melynek első állomása Barót volt.

Bővebben