Baróti Körkép

Röviden

Új partner Baróton A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) Közösségi kártya-programja új partnerrel bővült: decembertől Baróton, a Deák-Hámor élelmiszerüzletekben is használható a Közösségi kártya – tudatta közleményében az alapítvány igazgatója, Bereczki Kinga. A Hermann gyógyszertár már évek óta a hálózat tagja, évente 1200 lejjel járulva hozzá a közösségi kártya alaphoz. „Az új partnerséggel erősödik a kártyát […]

Bővebben
Évzáró túra
Estebéddel zárják az idényt

Évzáró túra

Nyolcadik évzáró kirándulásához érkezett a Járjuk be Erdővidéket! honismereti túrasorozat. Az idei utolsó, egyébként pedig sorrendben a kilencvenharmadik túrára december 16-án, szombaton kerítenek sort, úti cél a Bükkfej-tető (819 m) a Baróti-hegységben. Túravezető: Lőrincz Sándor.

Bővebben
Az összetartozás ajándékai
Szeretetet és odafigyelést közvetítenek

Az összetartozás ajándékai

Százhúsz doboznyi, összesen több mint egy tonna ajándékot hozott az erdővidéki iskoláknak, óvodáknak a magyarországi Szent László Társulat, közreműködésben a Rákóczi Szövetséggel, a Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a Johannita Segítő Szolgálattal. A helyi intézményvezetők az ajándékokat hétfőn vették át Baróton.

Bővebben

Röviden

Adventigyertya-gyújtás A baróti városvezetés idén is közös adventigyertya-gyújtással igyekszik meghittebbé, örömtelibbé tenni a karácsonyvárást. A város adventi koszorúja ezúttal a Diákdombon lesz felállítva, azon az első gyertyát december 3-án, vasárnap 19 órakor gyújtják meg a felsőrákosi unitárius egyház tagjainak rövid ünnepi műsora keretében.   Mikulásjárás December 5-én, kedden Mikulásjárás lesz Baróton. A polgármesteri hivatal Mikulása […]

Bővebben
Egyedi harsonakoncert Baróton
Karácsonyváró dalok is felcsendülnek

Egyedi harsonakoncert Baróton

December 6–10. között Erdélybe látogat a kuriózumnak számító budapesti Four Bones harsonakvartett. A 2003-ban alakult együttes ez alkalomból Baróton is koncertezik.

Bővebben
Szülinapos borókások
Három éve vannak együtt a baróti nyugdíjasklub tagjai

Szülinapos borókások

Harmadik születésnapját ünnepelte múlt héten a Diakónia Keresztyén Alapítvány keretében működő baróti Boróka Nyugdíjas Kör. Mintegy harminc idős ember gyűlt össze ezúttal is a megszokott találkozóhelyen, a vállalkozásfejlesztő központ épületének egyik termében, de most a kör heti beütemezett tevékenysége elmaradt: helyette Tóth Anna, az alapítvány igazgatónője és Dénes Kinga, a klub irányítója köszöntötték a tagokat számos meglepetéssel is szolgálva.

Bővebben
Múzeumi programok
A Kalendárium-sorozat novemberben is folytatódik

Múzeumi programok

Az alábbiakban az Erdővidék Múzeumában péntekenként zajló Kalendárium – Jeles napok-sorozat legutóbbi kiadásáról, továbbá az e havi témáiról olvashatnak.

Bővebben
25. Erdővidéki Közművelődési Napok
Miklosvárra megy az Erdővidék Kultúrájáért díj

25. Erdővidéki Közművelődési Napok

A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, társszervezőjével, Erdővidék Múzeumával együtt, idén huszonötödik alkalommal szervezi meg az Erdővidéki Közművelődési Napokat november 20–25. között. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a rendezvénysorozat összes helyszínén.

Bővebben

Röviden

„Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük!” Erdélyi koncertkörútjuk keretében jövő héten, november 8-án, szerdán 19 órától a baróti Városi Művelődési Házban koncertezik Falusi Mariann és Sárik Péter. „Dalokat fogunk játszani, ismerteket, külföldieket és magyarokat. Együtt fogunk énekelni a közönséggel, egy érzelmes, vidám és őszinte dolog lesz. Mariann nagyon őszinte ember, fantasztikus előadó, és […]

Bővebben
Négy könyv 1956-ról
Tercsi naplóját harminc évig rejtegették

Négy könyv 1956-ról

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezésében négy 1956-hoz kapcsolódó könyvet mutatnak be szerzőik erdélyi körútjuk során, melynek első állomása Barót volt.

Bővebben
Új házak az árváknak
Rendbe szedik a sportcsarnok tetejét is

Új házak az árváknak

Kilenc napirendi pontja volt a baróti tanács október 24-i soros ülésének. Fontos döntések születtek, többek között elfogadták a felsőrákosi vízhálózat költségtervét, jóváhagyták, hogy Baróton további két családi házat építhessen a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság, pénzt irányoztak elő térfigyelő kamerák vásárlására és a városi sportcsarnok tetőzetének megjavítására.

Bővebben

Röviden

Pályázati lehetőségek Ma, október 19-én 15 órától a baróti Party Pub vendéglő emeleti termében az Alutus Regio Egyesület munkatársai az új LEADER-pályázati lehetőségeket ismertetik az érdeklődőkkel.   Kukkants be az otthonba! Nyílt napot tartanak október 20-án, pénteken a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság által működtetett baróti családi házban (Kossuth Lajos utca 180. szám), […]

Bővebben
Itt az Őszi Sokadalom
Szombaton vásár lesz a Piac utcában

Itt az Őszi Sokadalom

A Városi Művelődési Ház, valamint a helyi önkormányzat közös szervezésében október 21-én, szombaton tartják Baróton a hatodik alkalommal megszervezett Erdővidéki Őszi Sokadalmat, a helyi kistermelők és kézművesek vásárát. A Béke (Piac) utcában 10 órától kezdődő rendezvényt jótékonysági főzőverseny és kulturális műsorok is gazdagítják majd.

Bővebben
Barót vendége Tamás Gábor
Könyvbemutató és közönségtalálkozó

Barót vendége Tamás Gábor

Ma, október 19-én 19 órától ismét a baróti Városi Művelődési Ház vendége lesz Tamás Gábor. Az Ó, Erdély, szép hazám vagy a Dónáth úton nyílnak már az orgonák című közismert melódiák szerzőjéről ezúttal könyvet mutatnak be az est során.

Bővebben
Erdővidék-kupa
Negyvennegyedik alkalommal szervezték meg a futóversenyt

Erdővidék-kupa

A hétvégén a baróti iskolák sportpályája adott otthont a 44. alkalommal megszervezett Erdővidék-kupa elnevezésű futóversenynek, melyen idén 260 diák állt a rajtvonalhoz Erdővidék iskoláiból. Az idő is kedvezett a sportolóknak, akik hat korcsoportban versenyeztek, volt nyílt és felnőtteknek szóló kategória is, de itt csak lányok vállalkoztak az ezerméteres táv lefutására.

Bővebben

Röviden

Önkéntesek kerestetnek Barót polgármesteri hivatala önkénteseket toboroz a város önkéntes készenléti csapatába. Olyan felelős, 18–50 év közötti, Barót város közigazgatási területén élő személyek jelentkezését várják, akik készek részt venni a közösségi életben tűz, vagy egyéb természeti katasztrófa esetén. Részletes tájékoztatással a polgármesteri hivatal 13-as szobájában szolgálnak.   A művelődési ház eseményei Ma, csütörtökön 19 órától […]

Bővebben
Változik a Kossuth utca
Hat méter szélességben leaszfaltozzák

Változik a Kossuth utca

Változni fog a baróti Kossuth utca képe az elkövetkezőkben. Amint azt többen észrevehették, a város Bibarcfalva felöli bejáratánál található benzinkútnál felújítási munkák kezdődtek, ez azt jelenti, hogy az évek óta nem működő, jelenleg romos állapotban levő töltőállomás új kezekbe került.

Bővebben
Benyújtás előtt a tervek
Vízvezeték-hálózat épülhet Felsőrákoson

Benyújtás előtt a tervek

A Helyi Fejlesztések Országos programjának keretében a Baróthoz tartozó Felsőrákoson két jelentős beruházást valósítana meg a város: az egyik a faluba vezető út modernizálása, a másik pedig a vízhálózat kiépítése lenne.

Bővebben
Beruházások előtt
Engedélyekre, jóváhagyásokra kell várni

Beruházások előtt

Barót város új beruházások küszöbén áll, némelyikekről már korábban is értesülhettek olvasóink. Azzal kapcsolatosan, hogy mire számíthatunk az elkövetkezőkben, a város főépítészét, László Sándort kérdeztük.

Bővebben

Röviden

EMNP-iroda Baróton Baróton, a Szabadság utca 11. szám alatt, a 7A lépcsőházban (garzonok) működik az Erdélyi Magyar Néppárt irodája, mely egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodája és Demokrácia Központ is. Az iroda hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 9 és 13 óra között, szerdán 10 és 14 óra között tart nyitva. Elérhető telefonon is a […]

Bővebben
Gyülekezeti nap Baróton
Felszentelik az új esperesi hivatalt is

Gyülekezeti nap Baróton

Baróton a reformáció 500. évfordulójának megünneplésére készülnek szeptember 23-án, szombaton.

Bővebben
Mi idén, mi jövőben
Kezdődik az új Petőfi-híd építése

Mi idén, mi jövőben

A városban zajló munkálatok helyzetéről is beszélt Lázár-Kiss Barna polgármester a legutóbbi tanácsülés alkalmával. Mint ismeretes, Baróton függőben van az egyik Rózsa utcai városnegyed utcáinak, járdáinak felújítása, a Bányász utca modernizálására is készülnek, aztán hidat építenek, de a város szennyvíz- és vízvezetékeinek cseréje is folyamatban.

Bővebben
Barót és Bethlen Gábor
Függőben a vásártartási jog kérdése

Barót és Bethlen Gábor

Az 1580-ban született fejedelem legutoljára három évvel ezelőtt képezte vita tárgyát a városban. Történt ugyanis, hogy a városvezetőség határozattervezetet készített elő a település hivatalos címerének elfogadására. A három címerterv egyike Bethlen Gáborhoz kapcsolódott, ám, lévén, hogy kétségek merültek fel afelől, hogy vajon volt-e valóban meghatározó köze Bethlennek Baróthoz, a határozattervezetet végül visszavonták.

Bővebben
Új idény a baróti Focisulinál
Már csaknem száz gyermeket edzenek

Új idény a baróti Focisulinál

A baróti Focisulinál is kezdetét vette az új idény, hamarosan pedig a Hargita és Kovászna megyei bajnokságokba is bekapcsolódnak a labdarúgó iskolát látogató gyermekek.

Bővebben
Nyugdíjba vonult a lelkész
Harmincnyolc év Isten és a gyülekezet szolgálatában

Nyugdíjba vonult a lelkész

Kiss Alpár baróti unitárius lelkész kibúcsúzó istentiszteletére szeptember 3-án, vasárnap került sor a szolgálata alatt épült unitárius templomban, amelyen nemcsak erdővidéki és az egyházkörhöz tartozó személyek vettek részt, hanem Erdély különböző szegletéből érkezett vendégek és meghívottak is.

Bővebben
Áll a munka a Kifli negyedben
Két cég között sárba fulladhat a lakótelep

Áll a munka a Kifli negyedben

A városi tanács múlt heti ülésén ismét szóba került, immár sokadszorra az alakja miatt a helyiek által egyszerűen csak Kifli negyednek nevezett baróti, Rózsa utcai városrész problémája, mely abból adódik, hogy a helyszínen dolgozó két kivitelező, az esővíz-elvezetést megoldó brassói Termoconfort cég, valamint a negyed leaszfaltozását felvállaló Kovászna Megyei Út és Híd Rt. konfliktusba keveredtek egymással.

Bővebben
Kortárstalálkozó Bibarcfalván
A közös emlékekre tekintettek vissza

Kortárstalálkozó Bibarcfalván

Július 30-án, vasárnap ötvenéves kortárs- és osztálytalálkozóra gyűltek össze a Bibarcfalván 1967-ben születettek. A tizenhat egykori osztálytársból tizennégyen jelentek meg, nekik osztályfőnöki órát a bibarcfalvi iskolában egykori óvónőjük, Petőné Zsigmond Mariska tartott.

Bővebben
Sürgetik a felépítését
Ravatalozót szeretnének a miklósváriak is

Sürgetik a felépítését

Sürgetnék a ravatalozó felépítését falujukban a miklósváriak. Mint ismeretes, ez az egyetlen a közigazgatásilag Baróthoz tartozó falvak közül, ahol még nincs ilyen célú ingatlan: Lázár-Kiss Barna polgármester 2012-es hivatalba lépése óta Bodosban, Bibarcfalván, Felsőrákoson és Köpecen is létesítettek, ám Miklósvár elmaradt.

Bővebben
Meghosszabbított szerződés

Meghosszabbított szerződés

Az új tanévben is lesz tanítás a baróti Gaál Mózes-iskola diákdombi épületében: a római katolikus egyház birtokában levő épületre ugyanis újabb egy évre bérleti szerződést kötött a baróti polgármesteri hivatal.

Bővebben
Helyi tehetségek ünnepe
Műfüves sportpályát is átadtak a városnapokon

Helyi tehetségek ünnepe

Ünnepelt Barót az elmúlt hétvégén: pénteken, szombaton és vasárnap zajlottak a városnapok, amelyeknek kiemelt helyszíne ezúttal is a bányászszobor mellett felállított központi színpad volt. A vásárosok idén a református templom előtti téren, továbbá a Rózsa utcában kínálhatták eladásra portékáikat a kürtőskalácstól és a lángostól kezdve, a ruhaneműkön, népművészeti termékeken át egészen a legfinomabb falatokig, amelyek mellé válogatott söröket, borokat kínáltak.

Bővebben