Baróti Körkép

Áll a munka a Kifli negyedben
Két cég között sárba fulladhat a lakótelep

Áll a munka a Kifli negyedben

A városi tanács múlt heti ülésén ismét szóba került, immár sokadszorra az alakja miatt a helyiek által egyszerűen csak Kifli negyednek nevezett baróti, Rózsa utcai városrész problémája, mely abból adódik, hogy a helyszínen dolgozó két kivitelező, az esővíz-elvezetést megoldó brassói Termoconfort cég, valamint a negyed leaszfaltozását felvállaló Kovászna Megyei Út és Híd Rt. konfliktusba keveredtek egymással.

Bővebben
Kortárstalálkozó Bibarcfalván
A közös emlékekre tekintettek vissza

Kortárstalálkozó Bibarcfalván

Július 30-án, vasárnap ötvenéves kortárs- és osztálytalálkozóra gyűltek össze a Bibarcfalván 1967-ben születettek. A tizenhat egykori osztálytársból tizennégyen jelentek meg, nekik osztályfőnöki órát a bibarcfalvi iskolában egykori óvónőjük, Petőné Zsigmond Mariska tartott.

Bővebben
Sürgetik a felépítését
Ravatalozót szeretnének a miklósváriak is

Sürgetik a felépítését

Sürgetnék a ravatalozó felépítését falujukban a miklósváriak. Mint ismeretes, ez az egyetlen a közigazgatásilag Baróthoz tartozó falvak közül, ahol még nincs ilyen célú ingatlan: Lázár-Kiss Barna polgármester 2012-es hivatalba lépése óta Bodosban, Bibarcfalván, Felsőrákoson és Köpecen is létesítettek, ám Miklósvár elmaradt.

Bővebben
Meghosszabbított szerződés

Meghosszabbított szerződés

Az új tanévben is lesz tanítás a baróti Gaál Mózes-iskola diákdombi épületében: a római katolikus egyház birtokában levő épületre ugyanis újabb egy évre bérleti szerződést kötött a baróti polgármesteri hivatal.

Bővebben
Helyi tehetségek ünnepe
Műfüves sportpályát is átadtak a városnapokon

Helyi tehetségek ünnepe

Ünnepelt Barót az elmúlt hétvégén: pénteken, szombaton és vasárnap zajlottak a városnapok, amelyeknek kiemelt helyszíne ezúttal is a bányászszobor mellett felállított központi színpad volt. A vásárosok idén a református templom előtti téren, továbbá a Rózsa utcában kínálhatták eladásra portékáikat a kürtőskalácstól és a lángostól kezdve, a ruhaneműkön, népművészeti termékeken át egészen a legfinomabb falatokig, amelyek mellé válogatott söröket, borokat kínáltak.

Bővebben

Röviden

A Barót Napok támogatói Kiemelt támogató: Debates Against Euroscepticism Co-funded by the Europe for Citizens Programme of the European Union FOTÓ Fő támogató: Ciuc Premium Támogatók: Ex-For Kft., Zöld Út Kft., Orex Import-Export Kft., Hermann Gyógyszertár (Barót), Party Pub – Zecovi Kft., Erpék Rt., Bodora Kft., Kosziag Kft., Kormos Pan Kft., Delney Kft., Profi Room […]

Bővebben
Köszönet a támogatóknak!
Magyar Örökség – honismereti szabadegyetem és tábor

Köszönet a támogatóknak!

Támogatóink, a Communitas Alapítvány, Barót Város Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a baróti Nagy-Balázsi Közjegyzői Iroda jóvoltából július 6–9. között negyedik alkalommal szervezhettük meg Baróton, Erdővidék Múzeumában a Magyar Örökség elnevezésű honismereti szabadegyetemet és tábort.

Bővebben
Holnap kezdődik
Zséda teszi fel a pontot az i-re

Holnap kezdődik

A hétvégén, július 14–16. között szervezik a Barót Napokat. A rendezvény programja a következő:

Bővebben
Kórustalálkozó
Dalok lelkünknek, magyarságunknak

Kórustalálkozó

Szombaton, július elsején kórustalálkozó volt Baróton. Az Egyed Ágnes által vezényelt helyi Báró Wesselényi Miklós kórus meghívására hat kórus jött el a rendezvényre, amelynek megnyitó mozzanatát a Diákdombon tartották.

Bővebben
Élménybeszámoló
Múzeumlátogatás és fürdőzés

Élménybeszámoló

Június 30-án a baróti Nappali központtal elmentünk a várva várt év végi kirándulásra. Csernátonban először a Haszmann Pál Múzeumot látogattuk meg, tízóraizás után Haszmann Pali bácsi mesélt a múzeumról nekünk. Ott minden régi dolgot megnéztünk, és nagyon örültünk a látványnak.

Bővebben
Magyar Örökség
IV. Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor

Magyar Örökség

Mától vasárnapig tart Baróton, Erdővidék Múzeumában, Magyar Örökség címmel a negyedik alkalommal megszervezett honismereti szabadegyetem és tábor. A rendezvény négy napja alatt az érdeklődőket számos, nemzetünk és a vele rokon népek múltjába elkalauzoló, érdekfeszítő előadás és program várja. Szeretettel várják minden korosztály képviselőjét, a tábor közös családi programnak is ajánlott. A mai nap kínálatát tegnapi lapszámunkban közöltük, alább a pénteki, szombati és vasárnapi programok olvashatóak.

Bővebben

RÖVIDEN

Horgászverseny Július 15-én, szombaton harmadik alkalommal tartják az egykori neves halbiológus, a baróti születésű Kászoni Zoltán emlékére szervezett horgászversenyt. Szervező: a baróti Rika Sporthorgász Egyesület. Az esemény a Barót Napok keretében zajlik, helyszíne – a hagyományokhoz híven –, ezúttal is a pumpaházi holtárok. A versenyszabályzatról, a jelentkezési feltételekről az egyesület Facebook-oldalán lehet tájékozódni, iratkozni ugyanott, […]

Bővebben
Természetesen szelektíven
VII. Zöldikék környezetvédelmi verseny

Természetesen szelektíven

Június 16-án újabb környezetvédelmi vetélkedő zajlott Baróton a városi művelődési házban, a ZIKE (Zöld Ifjak Környezetvédelmi Egyesület) szervezésében. Az idei versenyre – amelyről Egyed Emőke, az egyesület elnöke számolt be lapunknak – Erdővidék iskoláiból kétfős diákcsapatok jelentkezhettek.

Bővebben
Egy első és egy második helyezés
Jól szerepelt a Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata

Egy első és egy második helyezés

A Baróti Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata június 10-11. között két focitornán vett részt Magyarországon. A történtekről a csapat felkészítője és edzője, Máthé Sándor Zoltán testnevelő tanár számolt be.

Bővebben
Felhívás

Felhívás

Július 6-9. között Erdővidék Múzeuma negyedszerre szervez Magyar Örökség-tábort. Az előző évekhez hasonlóan előadásokat és kézműves foglalkozásokat, valamint honismereti kirándulást is tervezünk.

Bővebben
Foltozásra készülnek
Barót főútjának tartós felújítására még várni kell

Foltozásra készülnek

Baróton egy ideje ismét előtérbe került az utak állapotának kérdése. Az elégedetlenkedők különösen a főutca, vagyis a Kossuth utca a város Bibarcfalva felőli bejáratától a városközpontig tartó szakaszát illetően marasztalják el a városvezetést: ezen a mintegy másfél kilométer hosszú távon valóban gödör gödröt ér.

Bővebben
17. Barót Kupa
Első helyen végzett a Gaál Mózes csapata

17. Barót Kupa

A baróti Gaál Mózes Általános Iskola Sulisport Egyesülete, illetve Máthé Sándor sporttanár szervezésében múlt szombaton tartották a városi sportcsarnokban a Barót Kupa elnevezésű focitornát, amelyet immár tizenhetedik alkalommal szerveztek meg.

Bővebben
Honismereti tábor
Érdekes programokkal várják az érdeklődőket

Honismereti tábor

Július 6-a és 9-e között negyedik alkalommal szervezik meg Baróton, Erdővidék Múzeumában a Magyar Örökség nevet viselő honismereti szabadegyetemet és tábort.

Bővebben

RÖVIDEN

Virágültetés a tömbházaknál Barót Polgármesteri Hivatala a lakók tudomására hozza, hogy idén is minden lépcsőház 20 virágtövet igényelhet a hivataltól, amelyeket a tömbházak előtti virágágyásokba lehet kiültetni. Megkérjük a lépcsőházfelelősöket vagy ezek hiányában a lakók által megbízott személyeket, hogy e célból legkésőbb június 30-ig jelentkezzenek a hivatal alkalmazottjánál, Beke Árpádnál, aki a személyazonossági igazolványuk és […]

Bővebben
AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

Június elsején, csütörtökön ismét megszervezik a gyermeknapot Baróton. A Rózsák terén 14 órakor kezdődő rendezvényen lesz ügyességi kerékpárverseny, lufi- és aszfaltrajzolás, hulahopp-karikázás, zsákbanfutás, zumbázás és további számos meglepetés a legkisebbeknek. Mindenkit szeretettel várnak!

Bővebben
Diakónia: találkozó és számadás
A baróti önkormányzat a legnagyobb támogató

Diakónia: találkozó és számadás

Olvasóink között is bizonyára kevesen akadnak, akik olykor elgondolkoznak azon, vajon mi lenne idős betegeinkkel, a különböző okok miatt egyedül maradt és önmagukat ellátni már képtelen embertársainkkal, ha nem lenne a Diakónia Keresztyén Alapítvány, és ha nem lennének az alapítvány lelkes, önzetlenül és szeretettel dolgozó munkatársai, akik életük ezen nehéz szakaszában, segítséget, ápolást, jó szót nyújtanak számukra.

Bővebben
Szemorvosi rendelő nyílt Baróton
Sokaknak segít, és tapasztalatát is megosztja

Szemorvosi rendelő nyílt Baróton

Május első hetétől szemészeti rendelő kezdte meg működését Baróton, ami nemcsak a helyieknek, de egész Erdővidéknek igencsak jó hír, hiszen mindezidáig Sepsiszentgyörgyre, vagy esetleg Székelyudvarhelyre kellett utazniuk azoknak, akik ilyen szakorvosi vizsgálatra szorultak.

Bővebben
Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot
A TEGA zsákos rendszert vezetett be Baróton is

Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot

A szelektív hulladékgyűjtés baróti történetében májustól új fejezet kezdődött. Miután a városban a 2010-ben lezárult pályázat révén telepített szelektív szigetek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a hulladék elszállítását 2012-ben átvállaló sepsiszentgyörgyi TEGA Rt. több, a szelektív szemétgyűjtést bátorító intézkedést foganatosított.

Bővebben
A kastély a városnak is fontos
A polgármester az odaadást, az összefogást értékelte

A kastély a városnak is fontos

Mint arról már lapunkban beszámoltunk, az elmúlt hétvégén, két évig tartó felújítás után a közigazgatásilag Baróthoz tartozó Miklósváron megnyitotta kapuit a Kálnoky-kastély, benne az Erdélyi Élet Múzeumával. Lázár-Kiss Barna András polgármester is nagy jelentőséget tulajdonított az eseménynek.

Bővebben
A miklósvári Kálnoky-kastély története
Egyik tulajdonosának unokáját a király is megkeresztelte

A miklósvári Kálnoky-kastély története

Az 1990-es években elkezdődött kutatások alapján megállapítást nyert, hogy a ma álló kastély helyén előzőleg már létezett egy nemesi lak – mondta Fehér János művészettörténész a felújított miklósvári Kálnoky-kastély átadása alkalmával tartott előadásában.

Bővebben

Röviden

Keresztes Ildikó-koncert Erdélyi turnéja során jövő héten, április 19-én, szerdán 18.30-tól koncertezik a baróti művelődési házban Keresztes Ildikó. A művésznő saját zenekara kíséretében lép fel, jegyeket az előadás előtt lehet majd vásárolni.   Járjuk be Erdővidéket! Április 15-én, szombaton a Járjuk be Erdővidéket! túrasorozat újabb kirándulására kerül sor. Lőrincz Sándor vezetésével ezúttal Székelymuzsna és Székelyderzs […]

Bővebben
Új varrógépek az iskolának
Hatvan diák részesül minőségi szakoktatásban

Új varrógépek az iskolának

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez pályázott varrógépekre a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum. Céljuk az iskola textil-tanműhelyeinek felújítása volt, azért, hogy a megújult géppark által a diákok jobb minőségű munkát tudjanak végezni, a könnyűipai szakosztályok tanulói a szakmát jobban el tudják sajátítani.

Bővebben

Önkormányzati hírhalom

Sok kérés van letéve a baróti polgármesteri hivatalhoz, amelyekben különböző személyek egy-egy, a város területén található fa kivágását kérik a helyi vezetéstől.

Bővebben

AJÁNLÓ

Ha szeretne megszabadulni fölöslegessé vált hulladékaitól, leadhatja azokat árpilis 8-án, szombaton a ZIKE sátoránál, amely Baróton, a központi parkolóban lesz felállítva 10 és 15 óra között.

Bővebben
Húsvétra készülődve
Segítsen, hogy segíthessünk!

Húsvétra készülődve

A Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének Háromszéki Fiókszervezete jövő héten, április 6-7-én, csütörtökön 15-19 óra, illetve pénteken 14-19 óra között ötödik alkalommal szervez adománygyűjtést Erdővidéken, Baróton.

Bővebben