Baróti Körkép

Szemorvosi rendelő nyílt Baróton
Sokaknak segít, és tapasztalatát is megosztja

Szemorvosi rendelő nyílt Baróton

Május első hetétől szemészeti rendelő kezdte meg működését Baróton, ami nemcsak a helyieknek, de egész Erdővidéknek igencsak jó hír, hiszen mindezidáig Sepsiszentgyörgyre, vagy esetleg Székelyudvarhelyre kellett utazniuk azoknak, akik ilyen szakorvosi vizsgálatra szorultak.

Bővebben
Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot
A TEGA zsákos rendszert vezetett be Baróton is

Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot

A szelektív hulladékgyűjtés baróti történetében májustól új fejezet kezdődött. Miután a városban a 2010-ben lezárult pályázat révén telepített szelektív szigetek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a hulladék elszállítását 2012-ben átvállaló sepsiszentgyörgyi TEGA Rt. több, a szelektív szemétgyűjtést bátorító intézkedést foganatosított.

Bővebben
A kastély a városnak is fontos
A polgármester az odaadást, az összefogást értékelte

A kastély a városnak is fontos

Mint arról már lapunkban beszámoltunk, az elmúlt hétvégén, két évig tartó felújítás után a közigazgatásilag Baróthoz tartozó Miklósváron megnyitotta kapuit a Kálnoky-kastély, benne az Erdélyi Élet Múzeumával. Lázár-Kiss Barna András polgármester is nagy jelentőséget tulajdonított az eseménynek.

Bővebben
A miklósvári Kálnoky-kastély története
Egyik tulajdonosának unokáját a király is megkeresztelte

A miklósvári Kálnoky-kastély története

Az 1990-es években elkezdődött kutatások alapján megállapítást nyert, hogy a ma álló kastély helyén előzőleg már létezett egy nemesi lak – mondta Fehér János művészettörténész a felújított miklósvári Kálnoky-kastély átadása alkalmával tartott előadásában.

Bővebben

Röviden

Keresztes Ildikó-koncert Erdélyi turnéja során jövő héten, április 19-én, szerdán 18.30-tól koncertezik a baróti művelődési házban Keresztes Ildikó. A művésznő saját zenekara kíséretében lép fel, jegyeket az előadás előtt lehet majd vásárolni.   Járjuk be Erdővidéket! Április 15-én, szombaton a Járjuk be Erdővidéket! túrasorozat újabb kirándulására kerül sor. Lőrincz Sándor vezetésével ezúttal Székelymuzsna és Székelyderzs […]

Bővebben
Új varrógépek az iskolának
Hatvan diák részesül minőségi szakoktatásban

Új varrógépek az iskolának

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez pályázott varrógépekre a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum. Céljuk az iskola textil-tanműhelyeinek felújítása volt, azért, hogy a megújult géppark által a diákok jobb minőségű munkát tudjanak végezni, a könnyűipai szakosztályok tanulói a szakmát jobban el tudják sajátítani.

Bővebben

Önkormányzati hírhalom

Sok kérés van letéve a baróti polgármesteri hivatalhoz, amelyekben különböző személyek egy-egy, a város területén található fa kivágását kérik a helyi vezetéstől.

Bővebben

AJÁNLÓ

Ha szeretne megszabadulni fölöslegessé vált hulladékaitól, leadhatja azokat árpilis 8-án, szombaton a ZIKE sátoránál, amely Baróton, a központi parkolóban lesz felállítva 10 és 15 óra között.

Bővebben
Húsvétra készülődve
Segítsen, hogy segíthessünk!

Húsvétra készülődve

A Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének Háromszéki Fiókszervezete jövő héten, április 6-7-én, csütörtökön 15-19 óra, illetve pénteken 14-19 óra között ötödik alkalommal szervez adománygyűjtést Erdővidéken, Baróton.

Bővebben
Ünnepség a Diákdombon
Legyünk méltóak eleinkhez!

Ünnepség a Diákdombon

A véczeri emlékműnél tartott ünnepség után a város központjában, a Diákdombon folytatódott a baróti polgármesteri hivatal által szervezett március tizenötödikei rendezvények sorozata.

Bővebben
A szabadságot akarni kell!
Megemlékezés Véczernél

A szabadságot akarni kell!

A Barót város önkormányzata, valamint a városi művelődési ház által március tizenötödike alkalmából szervezett ünnepségek egyik helyszíne idén is a Köpec – Ágostonfalva – Felsőrákos fele elágazó útkereszteződésnél található véczeri emlékmű volt, amelynek környékén 1848-ban a magyar szabadságharcosok kétszer is megvívtak Heydte báró császári seregeivel.

Bővebben
Id. Pethő duplázott
Harmincnyolcan álltak rajthoz

Id. Pethő duplázott

A hétvégén ismét megszervezték Felsőrákoson a Törekvés Kupa elnevezésű asztalitenisz-bajnokságot. A több évtizedes hagyománynak örvendő versenyen idén is két csoportba osztva mérték össze tudásukat a játékosok: az ötven éven aluliak, valamint az azon felüliek külön pingpongoztak.

Bővebben
Iskolás focibajnokság
Cserejátékosokkal is taroltak

Iskolás focibajnokság

Február 18-án a baróti Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata részt vett a megyei diákolimpia döntőjén, a csapat nagyszerűen helytállt.

Bővebben
Terítéken a sportélet
Kis pénz, kis foci – miért kullog a baróti labdarúgás?

Terítéken a sportélet

Az már nem titok senki előtt, hogy Barót IV. ligás focicsapata nem tartozik a megyei fociélet erősségei közé: jó ideje már, hogy a bajnokság alsó fertályában jegyzik őket, az őszi idényben például mindössze három meccset tudtak megnyerni a tizenötből, így jelenleg a tabella tizennegyedik helyén áll a csapat.

Bővebben

RÖVIDEN

A honismereti túrasorozat nyolcvanharmadik kirándulása február 25-én, jövő szombaton lesz. Úti cél: Szentegyháza, illetve a XXV. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón való részvétel.

Bővebben
Fejlesztés a középiskolában

Fejlesztés a középiskolában

Szerdán, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum újonnan berendezett műszaki tantermében az iskola vezetősége és Lázár-Kiss Barna polgármester sajtótájékoztatót tartottak, abból az alkalomból, hogy az intézmény a polgármesteri hivatal révén új interaktív elektronikus táblával gazdagodott, melyet ebben a tanteremben szereltek fel.

Bővebben

Barót a világhálón

Ha beírjuk a Barót szót a Google keresőbe, a találatok között elsőként jelenik meg a város polgármesteri hivatalának hivatalos honlapja, a www.primariabaraolt.ro, mely egyelőre magyar és román nyelven nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek a település dolgairól.

Bővebben

RÖVIDEN

Pénteken, február 3-án 17 órától, a vizes élőhelyek világnapja alkalmából foglalkozást és dokumentumfilm-vetítést tartanak Erdővidék Múzeumában.

Bővebben
„Célom, hogy ne okozzak csalódást”

„Célom, hogy ne okozzak csalódást”

Barót frissen beiktatott tanácsosával, Lázár Zoltánnal beszélgettünk az általa betöltött pozícióról, főbb terveiről, és arról, hogyan látja Erdővidék jelenét és jövőjét.

Bővebben

Pro Publico díj

„A 27. alkalommal megrendezett Pápa Kupa eredményhirdetésén Pro Publico díjat vehetett át dr. Áldozó Tamás polgármestertől Dimény János nyugalmazott baróti pedagógus. A Szabó Dávid Líceum korábbi igazgatója Barót és Pápa ifjúsági cserekapcsolatainak építésében végzett több mint három évtizedes eredményes tevékenységéért részesült elismerésben” – adta hírül a napokban a papa-ma.hu hírportál.

Bővebben
Jövőben folytatnák

Jövőben folytatnák

Először szervezett jégkarnevált a kisbodosi, vagy, ahogy még ismerik, a Nagyerdő alatti tavon a baróti polgármesteri hivatal. A karnevál ötlete a polgármester tanácsadójaként dolgozó Ráduly Antal Róberttől származott, aki elmondta: korábban, még Youth Bank-önkéntesként szervezett már hasonló rendezvényt. Igaz, akkor Sepsiszentgyörgyön, műjégpályán, de ha ott lehetett, gondolta, miért ne lehetne Baróton is, és megpróbálta.

Bővebben
Az ingyenesre senki sem vigyáz

Az ingyenesre senki sem vigyáz

Év végi ülésén Barót helyi tanácsa határozatot hozott, amely szerint a város tulajdonát képező javakat, például a vásári sátrakat ezentúl csak bérleti díj fejében fogják másoknak odaadni. Az intézkedésre azért is szükség volt, mert sokan kölcsönkérték ezeket az eszközöket, aztán összetörve juttatták vissza a hivatalhoz.

Bővebben
Újjáépülő híd, megújuló utcák

Újjáépülő híd, megújuló utcák

Az év utolsó, december 30-ai tanácsülésén Lázár-Kiss Barna polgármester összefoglalta, mit szeretne megvalósítani Baróton 2017-ben. Mindenekelőtt azonban megköszönte a tanácsosoknak az elmúlt évi, a város fejlődése érdekében tanúsított közreműködésüket. Úgy értékelte, mindegyikük az előrelépésen gondolkodott, a választók által rábízott feladatát pozitív hozzáállással látta el.

Bővebben

RÖVIDEN

Nincs pénz a hídra 900 ezer lejbe kerülne a baróti ún. Kollektív-híd teljes felújítása, amely jelenleg veszélyessége miatt le van zárva az autós forgalom számára. A városvezetés egyelőre nem tekinti prioritásnak a munkálatot, amire egyébként pénz sem áll rendelkezésre, a meglévő alapokat pedig fontosabb dolgokra kell fordítaniuk, például az utcák rendbetételére. A hidat a tavalyi […]

Bővebben