Baróti Körkép

Röviden

Önkéntesek kerestetnek Barót polgármesteri hivatala önkénteseket toboroz a város önkéntes készenléti csapatába. Olyan felelős, 18–50 év közötti, Barót város közigazgatási területén élő személyek jelentkezését várják, akik készek részt venni a közösségi életben tűz, vagy egyéb természeti katasztrófa esetén. Részletes tájékoztatással a polgármesteri hivatal 13-as szobájában szolgálnak.   A művelődési ház eseményei Ma, csütörtökön 19 órától […]

Bővebben
Változik a Kossuth utca
Hat méter szélességben leaszfaltozzák

Változik a Kossuth utca

Változni fog a baróti Kossuth utca képe az elkövetkezőkben. Amint azt többen észrevehették, a város Bibarcfalva felöli bejáratánál található benzinkútnál felújítási munkák kezdődtek, ez azt jelenti, hogy az évek óta nem működő, jelenleg romos állapotban levő töltőállomás új kezekbe került.

Bővebben
Benyújtás előtt a tervek
Vízvezeték-hálózat épülhet Felsőrákoson

Benyújtás előtt a tervek

A Helyi Fejlesztések Országos programjának keretében a Baróthoz tartozó Felsőrákoson két jelentős beruházást valósítana meg a város: az egyik a faluba vezető út modernizálása, a másik pedig a vízhálózat kiépítése lenne.

Bővebben
Beruházások előtt
Engedélyekre, jóváhagyásokra kell várni

Beruházások előtt

Barót város új beruházások küszöbén áll, némelyikekről már korábban is értesülhettek olvasóink. Azzal kapcsolatosan, hogy mire számíthatunk az elkövetkezőkben, a város főépítészét, László Sándort kérdeztük.

Bővebben

Röviden

EMNP-iroda Baróton Baróton, a Szabadság utca 11. szám alatt, a 7A lépcsőházban (garzonok) működik az Erdélyi Magyar Néppárt irodája, mely egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodája és Demokrácia Központ is. Az iroda hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 9 és 13 óra között, szerdán 10 és 14 óra között tart nyitva. Elérhető telefonon is a […]

Bővebben
Gyülekezeti nap Baróton
Felszentelik az új esperesi hivatalt is

Gyülekezeti nap Baróton

Baróton a reformáció 500. évfordulójának megünneplésére készülnek szeptember 23-án, szombaton.

Bővebben
Mi idén, mi jövőben
Kezdődik az új Petőfi-híd építése

Mi idén, mi jövőben

A városban zajló munkálatok helyzetéről is beszélt Lázár-Kiss Barna polgármester a legutóbbi tanácsülés alkalmával. Mint ismeretes, Baróton függőben van az egyik Rózsa utcai városnegyed utcáinak, járdáinak felújítása, a Bányász utca modernizálására is készülnek, aztán hidat építenek, de a város szennyvíz- és vízvezetékeinek cseréje is folyamatban.

Bővebben
Barót és Bethlen Gábor
Függőben a vásártartási jog kérdése

Barót és Bethlen Gábor

Az 1580-ban született fejedelem legutoljára három évvel ezelőtt képezte vita tárgyát a városban. Történt ugyanis, hogy a városvezetőség határozattervezetet készített elő a település hivatalos címerének elfogadására. A három címerterv egyike Bethlen Gáborhoz kapcsolódott, ám, lévén, hogy kétségek merültek fel afelől, hogy vajon volt-e valóban meghatározó köze Bethlennek Baróthoz, a határozattervezetet végül visszavonták.

Bővebben
Új idény a baróti Focisulinál
Már csaknem száz gyermeket edzenek

Új idény a baróti Focisulinál

A baróti Focisulinál is kezdetét vette az új idény, hamarosan pedig a Hargita és Kovászna megyei bajnokságokba is bekapcsolódnak a labdarúgó iskolát látogató gyermekek.

Bővebben
Nyugdíjba vonult a lelkész
Harmincnyolc év Isten és a gyülekezet szolgálatában

Nyugdíjba vonult a lelkész

Kiss Alpár baróti unitárius lelkész kibúcsúzó istentiszteletére szeptember 3-án, vasárnap került sor a szolgálata alatt épült unitárius templomban, amelyen nemcsak erdővidéki és az egyházkörhöz tartozó személyek vettek részt, hanem Erdély különböző szegletéből érkezett vendégek és meghívottak is.

Bővebben
Áll a munka a Kifli negyedben
Két cég között sárba fulladhat a lakótelep

Áll a munka a Kifli negyedben

A városi tanács múlt heti ülésén ismét szóba került, immár sokadszorra az alakja miatt a helyiek által egyszerűen csak Kifli negyednek nevezett baróti, Rózsa utcai városrész problémája, mely abból adódik, hogy a helyszínen dolgozó két kivitelező, az esővíz-elvezetést megoldó brassói Termoconfort cég, valamint a negyed leaszfaltozását felvállaló Kovászna Megyei Út és Híd Rt. konfliktusba keveredtek egymással.

Bővebben
Kortárstalálkozó Bibarcfalván
A közös emlékekre tekintettek vissza

Kortárstalálkozó Bibarcfalván

Július 30-án, vasárnap ötvenéves kortárs- és osztálytalálkozóra gyűltek össze a Bibarcfalván 1967-ben születettek. A tizenhat egykori osztálytársból tizennégyen jelentek meg, nekik osztályfőnöki órát a bibarcfalvi iskolában egykori óvónőjük, Petőné Zsigmond Mariska tartott.

Bővebben
Sürgetik a felépítését
Ravatalozót szeretnének a miklósváriak is

Sürgetik a felépítését

Sürgetnék a ravatalozó felépítését falujukban a miklósváriak. Mint ismeretes, ez az egyetlen a közigazgatásilag Baróthoz tartozó falvak közül, ahol még nincs ilyen célú ingatlan: Lázár-Kiss Barna polgármester 2012-es hivatalba lépése óta Bodosban, Bibarcfalván, Felsőrákoson és Köpecen is létesítettek, ám Miklósvár elmaradt.

Bővebben
Meghosszabbított szerződés

Meghosszabbított szerződés

Az új tanévben is lesz tanítás a baróti Gaál Mózes-iskola diákdombi épületében: a római katolikus egyház birtokában levő épületre ugyanis újabb egy évre bérleti szerződést kötött a baróti polgármesteri hivatal.

Bővebben
Helyi tehetségek ünnepe
Műfüves sportpályát is átadtak a városnapokon

Helyi tehetségek ünnepe

Ünnepelt Barót az elmúlt hétvégén: pénteken, szombaton és vasárnap zajlottak a városnapok, amelyeknek kiemelt helyszíne ezúttal is a bányászszobor mellett felállított központi színpad volt. A vásárosok idén a református templom előtti téren, továbbá a Rózsa utcában kínálhatták eladásra portékáikat a kürtőskalácstól és a lángostól kezdve, a ruhaneműkön, népművészeti termékeken át egészen a legfinomabb falatokig, amelyek mellé válogatott söröket, borokat kínáltak.

Bővebben

Röviden

A Barót Napok támogatói Kiemelt támogató: Debates Against Euroscepticism Co-funded by the Europe for Citizens Programme of the European Union FOTÓ Fő támogató: Ciuc Premium Támogatók: Ex-For Kft., Zöld Út Kft., Orex Import-Export Kft., Hermann Gyógyszertár (Barót), Party Pub – Zecovi Kft., Erpék Rt., Bodora Kft., Kosziag Kft., Kormos Pan Kft., Delney Kft., Profi Room […]

Bővebben
Köszönet a támogatóknak!
Magyar Örökség – honismereti szabadegyetem és tábor

Köszönet a támogatóknak!

Támogatóink, a Communitas Alapítvány, Barót Város Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a baróti Nagy-Balázsi Közjegyzői Iroda jóvoltából július 6–9. között negyedik alkalommal szervezhettük meg Baróton, Erdővidék Múzeumában a Magyar Örökség elnevezésű honismereti szabadegyetemet és tábort.

Bővebben
Holnap kezdődik
Zséda teszi fel a pontot az i-re

Holnap kezdődik

A hétvégén, július 14–16. között szervezik a Barót Napokat. A rendezvény programja a következő:

Bővebben
Kórustalálkozó
Dalok lelkünknek, magyarságunknak

Kórustalálkozó

Szombaton, július elsején kórustalálkozó volt Baróton. Az Egyed Ágnes által vezényelt helyi Báró Wesselényi Miklós kórus meghívására hat kórus jött el a rendezvényre, amelynek megnyitó mozzanatát a Diákdombon tartották.

Bővebben
Élménybeszámoló
Múzeumlátogatás és fürdőzés

Élménybeszámoló

Június 30-án a baróti Nappali központtal elmentünk a várva várt év végi kirándulásra. Csernátonban először a Haszmann Pál Múzeumot látogattuk meg, tízóraizás után Haszmann Pali bácsi mesélt a múzeumról nekünk. Ott minden régi dolgot megnéztünk, és nagyon örültünk a látványnak.

Bővebben
Magyar Örökség
IV. Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor

Magyar Örökség

Mától vasárnapig tart Baróton, Erdővidék Múzeumában, Magyar Örökség címmel a negyedik alkalommal megszervezett honismereti szabadegyetem és tábor. A rendezvény négy napja alatt az érdeklődőket számos, nemzetünk és a vele rokon népek múltjába elkalauzoló, érdekfeszítő előadás és program várja. Szeretettel várják minden korosztály képviselőjét, a tábor közös családi programnak is ajánlott. A mai nap kínálatát tegnapi lapszámunkban közöltük, alább a pénteki, szombati és vasárnapi programok olvashatóak.

Bővebben

RÖVIDEN

Horgászverseny Július 15-én, szombaton harmadik alkalommal tartják az egykori neves halbiológus, a baróti születésű Kászoni Zoltán emlékére szervezett horgászversenyt. Szervező: a baróti Rika Sporthorgász Egyesület. Az esemény a Barót Napok keretében zajlik, helyszíne – a hagyományokhoz híven –, ezúttal is a pumpaházi holtárok. A versenyszabályzatról, a jelentkezési feltételekről az egyesület Facebook-oldalán lehet tájékozódni, iratkozni ugyanott, […]

Bővebben
Természetesen szelektíven
VII. Zöldikék környezetvédelmi verseny

Természetesen szelektíven

Június 16-án újabb környezetvédelmi vetélkedő zajlott Baróton a városi művelődési házban, a ZIKE (Zöld Ifjak Környezetvédelmi Egyesület) szervezésében. Az idei versenyre – amelyről Egyed Emőke, az egyesület elnöke számolt be lapunknak – Erdővidék iskoláiból kétfős diákcsapatok jelentkezhettek.

Bővebben
Egy első és egy második helyezés
Jól szerepelt a Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata

Egy első és egy második helyezés

A Baróti Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata június 10-11. között két focitornán vett részt Magyarországon. A történtekről a csapat felkészítője és edzője, Máthé Sándor Zoltán testnevelő tanár számolt be.

Bővebben
Felhívás

Felhívás

Július 6-9. között Erdővidék Múzeuma negyedszerre szervez Magyar Örökség-tábort. Az előző évekhez hasonlóan előadásokat és kézműves foglalkozásokat, valamint honismereti kirándulást is tervezünk.

Bővebben
Foltozásra készülnek
Barót főútjának tartós felújítására még várni kell

Foltozásra készülnek

Baróton egy ideje ismét előtérbe került az utak állapotának kérdése. Az elégedetlenkedők különösen a főutca, vagyis a Kossuth utca a város Bibarcfalva felőli bejáratától a városközpontig tartó szakaszát illetően marasztalják el a városvezetést: ezen a mintegy másfél kilométer hosszú távon valóban gödör gödröt ér.

Bővebben
17. Barót Kupa
Első helyen végzett a Gaál Mózes csapata

17. Barót Kupa

A baróti Gaál Mózes Általános Iskola Sulisport Egyesülete, illetve Máthé Sándor sporttanár szervezésében múlt szombaton tartották a városi sportcsarnokban a Barót Kupa elnevezésű focitornát, amelyet immár tizenhetedik alkalommal szerveztek meg.

Bővebben
Honismereti tábor
Érdekes programokkal várják az érdeklődőket

Honismereti tábor

Július 6-a és 9-e között negyedik alkalommal szervezik meg Baróton, Erdővidék Múzeumában a Magyar Örökség nevet viselő honismereti szabadegyetemet és tábort.

Bővebben

RÖVIDEN

Virágültetés a tömbházaknál Barót Polgármesteri Hivatala a lakók tudomására hozza, hogy idén is minden lépcsőház 20 virágtövet igényelhet a hivataltól, amelyeket a tömbházak előtti virágágyásokba lehet kiültetni. Megkérjük a lépcsőházfelelősöket vagy ezek hiányában a lakók által megbízott személyeket, hogy e célból legkésőbb június 30-ig jelentkezzenek a hivatal alkalmazottjánál, Beke Árpádnál, aki a személyazonossági igazolványuk és […]

Bővebben
AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

Június elsején, csütörtökön ismét megszervezik a gyermeknapot Baróton. A Rózsák terén 14 órakor kezdődő rendezvényen lesz ügyességi kerékpárverseny, lufi- és aszfaltrajzolás, hulahopp-karikázás, zsákbanfutás, zumbázás és további számos meglepetés a legkisebbeknek. Mindenkit szeretettel várnak!

Bővebben