Baróti Körkép

Természetesen szelektíven
VII. Zöldikék környezetvédelmi verseny

Természetesen szelektíven

Június 16-án újabb környezetvédelmi vetélkedő zajlott Baróton a városi művelődési házban, a ZIKE (Zöld Ifjak Környezetvédelmi Egyesület) szervezésében. Az idei versenyre – amelyről Egyed Emőke, az egyesület elnöke számolt be lapunknak – Erdővidék iskoláiból kétfős diákcsapatok jelentkezhettek.

Bővebben
Egy első és egy második helyezés
Jól szerepelt a Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata

Egy első és egy második helyezés

A Baróti Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata június 10-11. között két focitornán vett részt Magyarországon. A történtekről a csapat felkészítője és edzője, Máthé Sándor Zoltán testnevelő tanár számolt be.

Bővebben
Felhívás

Felhívás

Július 6-9. között Erdővidék Múzeuma negyedszerre szervez Magyar Örökség-tábort. Az előző évekhez hasonlóan előadásokat és kézműves foglalkozásokat, valamint honismereti kirándulást is tervezünk.

Bővebben
Foltozásra készülnek
Barót főútjának tartós felújítására még várni kell

Foltozásra készülnek

Baróton egy ideje ismét előtérbe került az utak állapotának kérdése. Az elégedetlenkedők különösen a főutca, vagyis a Kossuth utca a város Bibarcfalva felőli bejáratától a városközpontig tartó szakaszát illetően marasztalják el a városvezetést: ezen a mintegy másfél kilométer hosszú távon valóban gödör gödröt ér.

Bővebben
17. Barót Kupa
Első helyen végzett a Gaál Mózes csapata

17. Barót Kupa

A baróti Gaál Mózes Általános Iskola Sulisport Egyesülete, illetve Máthé Sándor sporttanár szervezésében múlt szombaton tartották a városi sportcsarnokban a Barót Kupa elnevezésű focitornát, amelyet immár tizenhetedik alkalommal szerveztek meg.

Bővebben
Honismereti tábor
Érdekes programokkal várják az érdeklődőket

Honismereti tábor

Július 6-a és 9-e között negyedik alkalommal szervezik meg Baróton, Erdővidék Múzeumában a Magyar Örökség nevet viselő honismereti szabadegyetemet és tábort.

Bővebben

RÖVIDEN

Virágültetés a tömbházaknál Barót Polgármesteri Hivatala a lakók tudomására hozza, hogy idén is minden lépcsőház 20 virágtövet igényelhet a hivataltól, amelyeket a tömbházak előtti virágágyásokba lehet kiültetni. Megkérjük a lépcsőházfelelősöket vagy ezek hiányában a lakók által megbízott személyeket, hogy e célból legkésőbb június 30-ig jelentkezzenek a hivatal alkalmazottjánál, Beke Árpádnál, aki a személyazonossági igazolványuk és […]

Bővebben
AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

Június elsején, csütörtökön ismét megszervezik a gyermeknapot Baróton. A Rózsák terén 14 órakor kezdődő rendezvényen lesz ügyességi kerékpárverseny, lufi- és aszfaltrajzolás, hulahopp-karikázás, zsákbanfutás, zumbázás és további számos meglepetés a legkisebbeknek. Mindenkit szeretettel várnak!

Bővebben
Diakónia: találkozó és számadás
A baróti önkormányzat a legnagyobb támogató

Diakónia: találkozó és számadás

Olvasóink között is bizonyára kevesen akadnak, akik olykor elgondolkoznak azon, vajon mi lenne idős betegeinkkel, a különböző okok miatt egyedül maradt és önmagukat ellátni már képtelen embertársainkkal, ha nem lenne a Diakónia Keresztyén Alapítvány, és ha nem lennének az alapítvány lelkes, önzetlenül és szeretettel dolgozó munkatársai, akik életük ezen nehéz szakaszában, segítséget, ápolást, jó szót nyújtanak számukra.

Bővebben
Szemorvosi rendelő nyílt Baróton
Sokaknak segít, és tapasztalatát is megosztja

Szemorvosi rendelő nyílt Baróton

Május első hetétől szemészeti rendelő kezdte meg működését Baróton, ami nemcsak a helyieknek, de egész Erdővidéknek igencsak jó hír, hiszen mindezidáig Sepsiszentgyörgyre, vagy esetleg Székelyudvarhelyre kellett utazniuk azoknak, akik ilyen szakorvosi vizsgálatra szorultak.

Bővebben
Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot
A TEGA zsákos rendszert vezetett be Baróton is

Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot

A szelektív hulladékgyűjtés baróti történetében májustól új fejezet kezdődött. Miután a városban a 2010-ben lezárult pályázat révén telepített szelektív szigetek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a hulladék elszállítását 2012-ben átvállaló sepsiszentgyörgyi TEGA Rt. több, a szelektív szemétgyűjtést bátorító intézkedést foganatosított.

Bővebben
A kastély a városnak is fontos
A polgármester az odaadást, az összefogást értékelte

A kastély a városnak is fontos

Mint arról már lapunkban beszámoltunk, az elmúlt hétvégén, két évig tartó felújítás után a közigazgatásilag Baróthoz tartozó Miklósváron megnyitotta kapuit a Kálnoky-kastély, benne az Erdélyi Élet Múzeumával. Lázár-Kiss Barna András polgármester is nagy jelentőséget tulajdonított az eseménynek.

Bővebben
A miklósvári Kálnoky-kastély története
Egyik tulajdonosának unokáját a király is megkeresztelte

A miklósvári Kálnoky-kastély története

Az 1990-es években elkezdődött kutatások alapján megállapítást nyert, hogy a ma álló kastély helyén előzőleg már létezett egy nemesi lak – mondta Fehér János művészettörténész a felújított miklósvári Kálnoky-kastély átadása alkalmával tartott előadásában.

Bővebben

Röviden

Keresztes Ildikó-koncert Erdélyi turnéja során jövő héten, április 19-én, szerdán 18.30-tól koncertezik a baróti művelődési házban Keresztes Ildikó. A művésznő saját zenekara kíséretében lép fel, jegyeket az előadás előtt lehet majd vásárolni.   Járjuk be Erdővidéket! Április 15-én, szombaton a Járjuk be Erdővidéket! túrasorozat újabb kirándulására kerül sor. Lőrincz Sándor vezetésével ezúttal Székelymuzsna és Székelyderzs […]

Bővebben
Új varrógépek az iskolának
Hatvan diák részesül minőségi szakoktatásban

Új varrógépek az iskolának

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez pályázott varrógépekre a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum. Céljuk az iskola textil-tanműhelyeinek felújítása volt, azért, hogy a megújult géppark által a diákok jobb minőségű munkát tudjanak végezni, a könnyűipai szakosztályok tanulói a szakmát jobban el tudják sajátítani.

Bővebben

Önkormányzati hírhalom

Sok kérés van letéve a baróti polgármesteri hivatalhoz, amelyekben különböző személyek egy-egy, a város területén található fa kivágását kérik a helyi vezetéstől.

Bővebben

AJÁNLÓ

Ha szeretne megszabadulni fölöslegessé vált hulladékaitól, leadhatja azokat árpilis 8-án, szombaton a ZIKE sátoránál, amely Baróton, a központi parkolóban lesz felállítva 10 és 15 óra között.

Bővebben
Húsvétra készülődve
Segítsen, hogy segíthessünk!

Húsvétra készülődve

A Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének Háromszéki Fiókszervezete jövő héten, április 6-7-én, csütörtökön 15-19 óra, illetve pénteken 14-19 óra között ötödik alkalommal szervez adománygyűjtést Erdővidéken, Baróton.

Bővebben
Ünnepség a Diákdombon
Legyünk méltóak eleinkhez!

Ünnepség a Diákdombon

A véczeri emlékműnél tartott ünnepség után a város központjában, a Diákdombon folytatódott a baróti polgármesteri hivatal által szervezett március tizenötödikei rendezvények sorozata.

Bővebben
A szabadságot akarni kell!
Megemlékezés Véczernél

A szabadságot akarni kell!

A Barót város önkormányzata, valamint a városi művelődési ház által március tizenötödike alkalmából szervezett ünnepségek egyik helyszíne idén is a Köpec – Ágostonfalva – Felsőrákos fele elágazó útkereszteződésnél található véczeri emlékmű volt, amelynek környékén 1848-ban a magyar szabadságharcosok kétszer is megvívtak Heydte báró császári seregeivel.

Bővebben
Id. Pethő duplázott
Harmincnyolcan álltak rajthoz

Id. Pethő duplázott

A hétvégén ismét megszervezték Felsőrákoson a Törekvés Kupa elnevezésű asztalitenisz-bajnokságot. A több évtizedes hagyománynak örvendő versenyen idén is két csoportba osztva mérték össze tudásukat a játékosok: az ötven éven aluliak, valamint az azon felüliek külön pingpongoztak.

Bővebben
Iskolás focibajnokság
Cserejátékosokkal is taroltak

Iskolás focibajnokság

Február 18-án a baróti Gaál Mózes Általános Iskola focicsapata részt vett a megyei diákolimpia döntőjén, a csapat nagyszerűen helytállt.

Bővebben
Terítéken a sportélet
Kis pénz, kis foci – miért kullog a baróti labdarúgás?

Terítéken a sportélet

Az már nem titok senki előtt, hogy Barót IV. ligás focicsapata nem tartozik a megyei fociélet erősségei közé: jó ideje már, hogy a bajnokság alsó fertályában jegyzik őket, az őszi idényben például mindössze három meccset tudtak megnyerni a tizenötből, így jelenleg a tabella tizennegyedik helyén áll a csapat.

Bővebben

RÖVIDEN

A honismereti túrasorozat nyolcvanharmadik kirándulása február 25-én, jövő szombaton lesz. Úti cél: Szentegyháza, illetve a XXV. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón való részvétel.

Bővebben
Fejlesztés a középiskolában

Fejlesztés a középiskolában

Szerdán, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum újonnan berendezett műszaki tantermében az iskola vezetősége és Lázár-Kiss Barna polgármester sajtótájékoztatót tartottak, abból az alkalomból, hogy az intézmény a polgármesteri hivatal révén új interaktív elektronikus táblával gazdagodott, melyet ebben a tanteremben szereltek fel.

Bővebben

Barót a világhálón

Ha beírjuk a Barót szót a Google keresőbe, a találatok között elsőként jelenik meg a város polgármesteri hivatalának hivatalos honlapja, a www.primariabaraolt.ro, mely egyelőre magyar és román nyelven nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek a település dolgairól.

Bővebben

RÖVIDEN

Pénteken, február 3-án 17 órától, a vizes élőhelyek világnapja alkalmából foglalkozást és dokumentumfilm-vetítést tartanak Erdővidék Múzeumában.

Bővebben
„Célom, hogy ne okozzak csalódást”

„Célom, hogy ne okozzak csalódást”

Barót frissen beiktatott tanácsosával, Lázár Zoltánnal beszélgettünk az általa betöltött pozícióról, főbb terveiről, és arról, hogyan látja Erdővidék jelenét és jövőjét.

Bővebben

Pro Publico díj

„A 27. alkalommal megrendezett Pápa Kupa eredményhirdetésén Pro Publico díjat vehetett át dr. Áldozó Tamás polgármestertől Dimény János nyugalmazott baróti pedagógus. A Szabó Dávid Líceum korábbi igazgatója Barót és Pápa ifjúsági cserekapcsolatainak építésében végzett több mint három évtizedes eredményes tevékenységéért részesült elismerésben” – adta hírül a napokban a papa-ma.hu hírportál.

Bővebben
Jövőben folytatnák

Jövőben folytatnák

Először szervezett jégkarnevált a kisbodosi, vagy, ahogy még ismerik, a Nagyerdő alatti tavon a baróti polgármesteri hivatal. A karnevál ötlete a polgármester tanácsadójaként dolgozó Ráduly Antal Róberttől származott, aki elmondta: korábban, még Youth Bank-önkéntesként szervezett már hasonló rendezvényt. Igaz, akkor Sepsiszentgyörgyön, műjégpályán, de ha ott lehetett, gondolta, miért ne lehetne Baróton is, és megpróbálta.

Bővebben