Baconi Körkép

Névadójának állított kopjafát az iskola
Konsza Samura emlékeztek Nagybaconban

Névadójának állított kopjafát az iskola

Születésének 130. évfordulóján szülőfaluja, Nagybacon kopjafát állíttatott Konsza Samu tanár, nyelvész, néprajzkutató emlékére. A kopjafaavató ünnepséget hétfőn, december 18-án délben tartották a róla elnevezett helybéli iskola bejárata mellett. Este a kultúrotthonban a nagybaconi diákok Konsza Samu gyűjteményéből összeállított műsorral is emlékeztek, mesejeleneteket, mesefeldolgozásokat, népi gyermekjátékokat, népdalokat és néptáncokat adtak elő.

Bővebben
Baconi számvetés
Munkás év lesz a következő

Baconi számvetés

„Összességében nézve a dolgokat, elmondhatjuk, hogy sikeres évet zár Bacon község” – mondta Simon András polgármester, akivel a 2017-es év fontosabb történéseit elemeztük, szót ejtve ugyanakkor arról is, mire számíthatnak az erdővidéki nagyközség lakói a jövő esztendőben. Az elöljáró bizakodó: naprakész tervei vannak, ám hogy minden megvalósul-e belőlük, az nyilván nem csak tőle függ.

Bővebben
Nagybacon beszélő múltja
Tudósítás egy 135 éve történt eseményről

Nagybacon beszélő múltja

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszéki háziipar-egyesület hivatalos közlönye, a Nemere újság 1882. október 8-i lapszámában részletesen tudósított egy eseményről, mely egy héttel korábban, 1882. október elsején történt, ahogy írta az egykori szerző, „Erdővidék egyik legtekintélyesebb községében, Nagybaconban”.

Bővebben
Elkezdődött a közművesítés
A főutakat aszfaltozzák, de a mellékutcákat is sorra kerülnek

Elkezdődött a közművesítés

Egy évtizedig tartó várakozás, nem kevés küzdelem és gond után révbe érkezett a kisbaconiak és a nagybaconiak álma. Igaz, egyelőre csak Kisbaconban, de elkezdődtek a víz- és szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai, azokat a sepsiszentgyörgyi Install-All cég kivitelezi, az összértékük 15 millió lej, amit pályázati pénzből fedez Bacon község önkormányzata.

Bővebben

Röviden

  A 11. erdei tábor Július 3–7. között szervezte meg a kisbaconi Bodvaj Egyesület a 11. Erdei iskola táborát. A 40 fős sátortábornak idén is Uzonkafürdő adott helyszínt. A hét során a kapcsolatteremtésre, kapcsolaterősítésre, csapaterősítésre fektettek a szervezők nagy hangsúlyt. Ebben segítségükre voltak Farkas Zsóka és Kolcza Jutka tábori játszómesterek, míg Benkő Jutka népi mesterrel […]

Bővebben
Kezdődik a munka
A kisutcákat is leaszfaltoznák

Kezdődik a munka

Simon András, Bacon község polgármestere szerint már a héten elkezdődnek a vezetékes vízhálózat kiépítésének munkálatai Kisbaconban. Egyidejűleg Kisbaconban és Magyarhermányban az útépítési munkákat is folytatnák, utóbbi településen október végéig be kell azokat fejezni.

Bővebben
A rezesbandák hazája
Fúvóstalálkozó és fúvóstábor Nagybaconban

A rezesbandák hazája

Augusztus 13-án, vasárnap 13. alkalommal tartották meg Nagybaconban az immár hagyományossá vált fúvóstalálkozót. A 13-as számnak úgy tűnik különös szerepet jutott ez alkalomból: a találkozót nemcsak, hogy 13-án tartották, de a nagybaconiak meghívásának is tizenhárom zenekar tett eleget, ennyin sereglettek össze, hogy bemutassák repertoárjukat.

Bővebben

Röviden

Uzonkafürdői tervek Tamás Sándor megyetanácselnök arra kérte a baconiakat, találjanak ki nagyobb léptékű terveket Uzonkafürdő fejlesztésével kapcsolatban. Megemlítette például a településen található volt pionírtábor helyzetét, mely ingatlan jelenleg romos, elhanyagolt állapotban várja sorsa jobbra fordulását. „Akár le is mondhatunk az ingatlanról, de a helyiekkel partnerségben is léphetünk hasznosítása, újjáépítése érdekében”, nyomatékosította. Jó hír egyelőre az, […]

Bővebben
Medvéktől, de kutyáktól is tartani kell

Uzonkafürdő gondjai

A Bacon községhez tartozó Uzonkafürdő gondjai is szóba kerültek a Nagybaconban tartott megyetanácsülésen. Pethő István tanácsos két dologra is felhívta kollégái, illetve a baconi polgármesteri hivatal figyelmét.

Bővebben
Jóváhagyták a terveket
Felújítják a Nagybaconon átvezető megyei utat

Jóváhagyták a terveket

A megyei tanács kihelyezett gyűlését tartották tegnap a nagybaconi kultúrotthonban.

Bővebben
Hősök napja Nagybaconban
Két egykori katona is jelen volt a megemlékezésen

Hősök napja Nagybaconban

Pünkösd hétfőjén Nagybaconban 27. alkalommal tartották meg a hősök napját. A falu ezen az ünnepen tiszteleg az I. és a II. világháborúban elesettek előtt, azon 147 nagybaconi katona emlékének adózva, akik nem térhettek haza a két világégésből. Ugyanakkor köszöntik a második világháborús, még élő veteránokat – mint elhangzott, ők öten vannak még közöttünk.

Bővebben
Jobb útra vár Kisbacon
Időveszteség a közbeszerzési eljárás miatt

Jobb útra vár Kisbacon

Ha az erdővidéki utak általános állapotát nézzük, különösebb szakértelem nélkül is elmondható, hogy a kisbaconi az egyik legrosszabb a vidéken. Az egykori aszfaltburkolat már csak elvétve fedezhető fel rajta, következésképp gidres-gödrös, tengelytörő, ahogy mondani szokták.

Bővebben

Minden munka meghozza gyümölcsét

A református kultúrotthonnál tartott ünnepség után a központi művelődési otthonban folytatódtak a március 15-i nagybaconi ünnepi rendezvények. Itt először istentiszteletet tartottak. Molnár Sándor református lelkész igehirdetésében a magyar történelmet a szőlőművelés folyamataihoz hasonlította, melyben, mint fogalmazott, a keservekkel tele időszakok után voltak örömünnepek is, amikor leszüreteltük munkánk gyümölcsét.

Bővebben
Március 15-e Nagybaconban
„Csak magunkra számíthatunk”

Március 15-e Nagybaconban

Március 15-én Nagybaconban, akárcsak a korábbi években, idén is lovas felvonulás kezdődött az ünnep a délelőtti órákban, majd a református kultúrotthon előtt gyülekeztek azok, akiknek fontos volt a főhajtás 1848–49 hősei előtt.

Bővebben