Baconi Körkép

Hősök, akik már nincsenek
Veterán napot tartottak Nagybaconban

Hősök, akik már nincsenek

Pünkösd hétfőjén Nagybaconban 28. alkalommal gyűltek össze a helyiek azért, hogy emlékezzenek az I. és II. világháborúban elesett nagybaconi katonákra, és azokra, akik bár hazatértek a világégésekből, de azt csak hosszú szenvedések után avagy fogságban eltöltött kínkeserves évek után tehették meg.

Bővebben
Temetőtakarítás Kisbaconban

Temetőtakarítás Kisbaconban

Az elmúlt hétvégén a kisbaconiak temetőtakarítást szerveztek. A közmunkán tizenkilenc személy vett részt, akik összegyűjtötték a le nem bomló hulladékokat, úgy, mint a gyertyák műanyag-, fém- és üvegtartozékait, a koszorúkból ottmaradt drótokat, valamint a műanyag virágcserepeket.

Bővebben
Facsemetéket ültetnének
Az Iskola másképp hétre készülnek

Facsemetéket ültetnének

A szárazajtai Ajtai Abód Mihály Általános Iskola tanulói az Iskola másképp hétre készülnek. A jövő héten esedékes programok között szerepel egy törcsvári kirándulás, valamint egy háromnaposra tervezett facsemete-ültetési akció is, utóbbit a szárazajtai közbirtokossággal karöltve tervezik, azon nagybaconi diákok is részt vennének.

Bővebben
Konfirmálás előtt
Május első vasárnapján találkoznak

Konfirmálás előtt

Szárazajtán idén nyolc ifjú, két lány és hat fiú készül konfirmálásra, az eseményt május hatodikán, anyák napján tartanák – tudtuk meg Kelemen-Karikás Árpád református lelkipásztortól. Egyidejűleg megszervezik a 25 évvel és az 50 évvel ezelőtt konfirmáltak találkozóját is.

Bővebben
Megújul a Kálvin Otthon
Egyházmegyei összefogással renoválják

Megújul a Kálvin Otthon

A Bacon községhez tartozó Uzonkafürdőről kevés jó hírt hallhattunk az utóbbi időben, de az idő azért a valamikor szebb éveket élt üdülőtelepen sem állt meg. Az Erdővidéki Református Egyházmegye összefogással felújítja a nyolc évtizeddel ezelőtt itt felépített otthonát, így az, a remények szerint hamarosan ismét a lelki felújulást szolgálhatja kellemes, szép környezetben.

Bővebben
Névadójának állított kopjafát az iskola
Konsza Samura emlékeztek Nagybaconban

Névadójának állított kopjafát az iskola

Születésének 130. évfordulóján szülőfaluja, Nagybacon kopjafát állíttatott Konsza Samu tanár, nyelvész, néprajzkutató emlékére. A kopjafaavató ünnepséget hétfőn, december 18-án délben tartották a róla elnevezett helybéli iskola bejárata mellett. Este a kultúrotthonban a nagybaconi diákok Konsza Samu gyűjteményéből összeállított műsorral is emlékeztek, mesejeleneteket, mesefeldolgozásokat, népi gyermekjátékokat, népdalokat és néptáncokat adtak elő.

Bővebben
Baconi számvetés
Munkás év lesz a következő

Baconi számvetés

„Összességében nézve a dolgokat, elmondhatjuk, hogy sikeres évet zár Bacon község” – mondta Simon András polgármester, akivel a 2017-es év fontosabb történéseit elemeztük, szót ejtve ugyanakkor arról is, mire számíthatnak az erdővidéki nagyközség lakói a jövő esztendőben. Az elöljáró bizakodó: naprakész tervei vannak, ám hogy minden megvalósul-e belőlük, az nyilván nem csak tőle függ.

Bővebben
Nagybacon beszélő múltja
Tudósítás egy 135 éve történt eseményről

Nagybacon beszélő múltja

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszéki háziipar-egyesület hivatalos közlönye, a Nemere újság 1882. október 8-i lapszámában részletesen tudósított egy eseményről, mely egy héttel korábban, 1882. október elsején történt, ahogy írta az egykori szerző, „Erdővidék egyik legtekintélyesebb községében, Nagybaconban”.

Bővebben
Elkezdődött a közművesítés
A főutakat aszfaltozzák, de a mellékutcákat is sorra kerülnek

Elkezdődött a közművesítés

Egy évtizedig tartó várakozás, nem kevés küzdelem és gond után révbe érkezett a kisbaconiak és a nagybaconiak álma. Igaz, egyelőre csak Kisbaconban, de elkezdődtek a víz- és szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai, azokat a sepsiszentgyörgyi Install-All cég kivitelezi, az összértékük 15 millió lej, amit pályázati pénzből fedez Bacon község önkormányzata.

Bővebben

Röviden

  A 11. erdei tábor Július 3–7. között szervezte meg a kisbaconi Bodvaj Egyesület a 11. Erdei iskola táborát. A 40 fős sátortábornak idén is Uzonkafürdő adott helyszínt. A hét során a kapcsolatteremtésre, kapcsolaterősítésre, csapaterősítésre fektettek a szervezők nagy hangsúlyt. Ebben segítségükre voltak Farkas Zsóka és Kolcza Jutka tábori játszómesterek, míg Benkő Jutka népi mesterrel […]

Bővebben
Kezdődik a munka
A kisutcákat is leaszfaltoznák

Kezdődik a munka

Simon András, Bacon község polgármestere szerint már a héten elkezdődnek a vezetékes vízhálózat kiépítésének munkálatai Kisbaconban. Egyidejűleg Kisbaconban és Magyarhermányban az útépítési munkákat is folytatnák, utóbbi településen október végéig be kell azokat fejezni.

Bővebben
A rezesbandák hazája
Fúvóstalálkozó és fúvóstábor Nagybaconban

A rezesbandák hazája

Augusztus 13-án, vasárnap 13. alkalommal tartották meg Nagybaconban az immár hagyományossá vált fúvóstalálkozót. A 13-as számnak úgy tűnik különös szerepet jutott ez alkalomból: a találkozót nemcsak, hogy 13-án tartották, de a nagybaconiak meghívásának is tizenhárom zenekar tett eleget, ennyin sereglettek össze, hogy bemutassák repertoárjukat.

Bővebben

Röviden

Uzonkafürdői tervek Tamás Sándor megyetanácselnök arra kérte a baconiakat, találjanak ki nagyobb léptékű terveket Uzonkafürdő fejlesztésével kapcsolatban. Megemlítette például a településen található volt pionírtábor helyzetét, mely ingatlan jelenleg romos, elhanyagolt állapotban várja sorsa jobbra fordulását. „Akár le is mondhatunk az ingatlanról, de a helyiekkel partnerségben is léphetünk hasznosítása, újjáépítése érdekében”, nyomatékosította. Jó hír egyelőre az, […]

Bővebben
Medvéktől, de kutyáktól is tartani kell

Uzonkafürdő gondjai

A Bacon községhez tartozó Uzonkafürdő gondjai is szóba kerültek a Nagybaconban tartott megyetanácsülésen. Pethő István tanácsos két dologra is felhívta kollégái, illetve a baconi polgármesteri hivatal figyelmét.

Bővebben
Jóváhagyták a terveket
Felújítják a Nagybaconon átvezető megyei utat

Jóváhagyták a terveket

A megyei tanács kihelyezett gyűlését tartották tegnap a nagybaconi kultúrotthonban.

Bővebben
Hősök napja Nagybaconban
Két egykori katona is jelen volt a megemlékezésen

Hősök napja Nagybaconban

Pünkösd hétfőjén Nagybaconban 27. alkalommal tartották meg a hősök napját. A falu ezen az ünnepen tiszteleg az I. és a II. világháborúban elesettek előtt, azon 147 nagybaconi katona emlékének adózva, akik nem térhettek haza a két világégésből. Ugyanakkor köszöntik a második világháborús, még élő veteránokat – mint elhangzott, ők öten vannak még közöttünk.

Bővebben
Jobb útra vár Kisbacon
Időveszteség a közbeszerzési eljárás miatt

Jobb útra vár Kisbacon

Ha az erdővidéki utak általános állapotát nézzük, különösebb szakértelem nélkül is elmondható, hogy a kisbaconi az egyik legrosszabb a vidéken. Az egykori aszfaltburkolat már csak elvétve fedezhető fel rajta, következésképp gidres-gödrös, tengelytörő, ahogy mondani szokták.

Bővebben

Minden munka meghozza gyümölcsét

A református kultúrotthonnál tartott ünnepség után a központi művelődési otthonban folytatódtak a március 15-i nagybaconi ünnepi rendezvények. Itt először istentiszteletet tartottak. Molnár Sándor református lelkész igehirdetésében a magyar történelmet a szőlőművelés folyamataihoz hasonlította, melyben, mint fogalmazott, a keservekkel tele időszakok után voltak örömünnepek is, amikor leszüreteltük munkánk gyümölcsét.

Bővebben
Március 15-e Nagybaconban
„Csak magunkra számíthatunk”

Március 15-e Nagybaconban

Március 15-én Nagybaconban, akárcsak a korábbi években, idén is lovas felvonulás kezdődött az ünnep a délelőtti órákban, majd a református kultúrotthon előtt gyülekeztek azok, akiknek fontos volt a főhajtás 1848–49 hősei előtt.

Bővebben