Hirmondo

2017 képekben

2017 képekben

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – összefoglaljuk a település tavalyi fontosabb eseményeit. A fotókat itt tekinthetik meg.

Iskolásfarsang

A Bem József Általános Iskola diákjai és tanárai február 24-én búcsúztatták a farsangot. A nyolcadikosok farsangtemetést rendeztek, bábuégetéssel és hangos kiabálással kergetve el a telet. „Maskarások, bolondok, / rázzátok a kolompot, / takarodjon el a tél, / örvendezzen, aki él!” –kiáltották, körbetáncolva a lángoló Illyést, majd a kultúrotthonba vonultak, ahol a mulatság bállal folytatódott, miközben a diákok a farsangi finomságokat is elfogyasztották.

 

Bagolytemetés

Február 25-én farsangtemetést tartottak a Háromszéki Népfőiskola szervezésében. A szeszélyes idő ellenére nagy érdeklődésnek örvendő télűző ünnepség különlegessége ezúttal is a bagolytemetés volt. Négy szekéren, egy kordén, illetve lóháton vonultak át Almásba a maskarába bújt farsangolók, majd a Tornya-dombra mentek, ahol annak rendje, s módja szerint bagolytemetést tartottak. Az esemény záróakkordjaként a felsőlemhényi kultúrotthonban bált rendeztek.

 

Szent Iván napja

Júniusban első alkalommal tartották meg az Avas-tetőn a lemhényi és almási önkormányzat közös szervezésében a Szent Iván-éji álom című rendezvényt, amit a két település közös falunapjaként szeretnének bevinni a köztudatba.

 

Családi nap

Vidám gyermekzsivaj töltötte be az almásréti kis táborozóhelyet egy júniusi szombaton, ahol a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezett, egy helyi vállalkozó és a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet által támogatott családi napon. Lemhényből és Szörcséről érkezett a több mint hatvan játszani, szórakozni vágyó résztvevő. Szülők is elkísérhették kicsinyeiket, hiszen az volt a cél, hogy a család együtt kapcsolódjon ki, tartalmas napot töltve egymással.

 

Kaláka

Júniusban az almásiak és a lemhényiek a kaláka hagyományát elevenítették fel Cserei Lázár almási megyebíró ötlete nyomán. A csapat az Avas aljában fekvő Csemetéskert felé vette az irányt, ahol az Egerkútnak nevezett „hétvékás” kaszálóról kézi vágóeszközzel vágták le a szénának szánt növényzetet.

Néptáncoktatás

A Háromszéki Népfőiskola Egyesület kezdeményezésére, a Communitas Alaptvány támogatásával a faluban felelevenítették a néptáncoktatást Gyurka Tamás, a Pántlikácska együttes tagjának vezetésével. A gyermekek az októberben megszervezett szüreti bálban mutathatták be a tanultakat.

 

Szent Mihály-napi búcsú

Szeptemberben a Szent Mihály-hegyi római katolikus templomban tartottak búcsús szentmisét a környékbeli papság részvételével. A Szent Mihály főangyal tiszteletére rendezett, egyben a lemhényi Bem József Általános Iskola tanévnyitójaként is szolgáló szentmise főcelebránsa az ötvenéves papi szolgálatát ünneplő Csató Béla plébános, szónoka Csala László esperes, csíkmenasági plébános volt.

 

Evilági-koncert

November végén az Evilági zenekar mutatta be Zenerege című, a Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen megvalósított, a székelyföldi székek egy-egy legendáját vagy mondáját megörökítő lemezét. A koncert után a legügyesebbek CD-vel, Legendárium-könyvvel, illetve térképpel mehettek haza.

 

Adománygyűjtés

A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület december 10-én adománygyűjtő adventi délutánt szervezett a felsőlemhényi kultúrotthonban. A műsorban a lemhényi fiatalok, a Bem József Általános Iskola diákjai, a Szent Benedek Otthon gyermekei és a Pántlikácska néptáncegyüttes tagjai vettek részt. A begyűlt adományokat a településen lakó rászorulóknak osztották ki az egyesületek önkéntesei.

 

Verses-zenés karácsony

A Bem József Általános Iskola karácsonyi ünnepét az alsólemhényi kultúrotthonban rendezték meg. A népi hagyományokat felelevenítő énekes-verses összeállításokat, táncot, betlehemest és rövid jeleneteket bemutató diákokat a helyi önkormányzat jóvoltából a feldíszített karácsonyfa alatt ajándékcsomagok várták.

Hozzászólások