A Compact legsikeresebb időszakának zeneszerzője szólóalbumra készül

Az idei Szent György Napok egyik sztárfellépője a tavaly újraalakult Compact B volt. A koncert előtt Adrian Ordean gitáros-zeneszerző-producer-hangmérnökkel egyebek mellett a huszonkét évvel ezelőtti kilépésről, a Paul Csucsival zajló pereskedésről, a zenekar idei terveiről és szólóalbumáról is beszélgettünk.

– Nyolc sikeres év után, 1996-ban miért szállt ki a Compactból?
– Az újonnan érkezett Paul Csucsival (énekes-gitáros) tartott első közös próba után rájöttem, a stúdiózás mellett nem lenne időm a zenekarra is. Az sem volt utolsó szempont, hogy a Leo Iorga (Compact B-énekes – szerk.) hangjára komponált dalokat egy vagy több hanggal lejjebb kellett volna játszanunk.

– Korábban már volt szó a zenekar legsikeresebb felállásának újjáalakításáról…
– 2004-ben Teo Peter azzal keresett meg, hogy a dolgok nincsenek rendben, és valahogy újra kéne éleszteni az 1988–1996 közötti csapatot. Nem csak ő érezte úgy, hogy Csucsi visszatérésével a zenekar pályája ahelyett, hogy a csúcson maradt volna, egyre mélyebbre süllyedt. Péntek este nálam volt a stúdióban, hétfőre beszéltünk meg találkát a többiekkel, hogy eldöntsük, hogyan tovább. A sors azonban közbeszólt: szombat reggel (2004. december 4-én – szerk.) telefonáltak Udrișteről, hogy kollégám közúti baleset áldozata lett. Elsőként értem a helyszínre, és láttam, mi maradt Teoból: egy zacskóban a lakáskulcsai, a telefonja és néhány lej…

– Bár tavaly megjelent önéletrajzában (După ani și ani… Povestiri din spatele scenei – szerk.) hangsúlyozza, hogy az ön számára nem létezett Compact B (bukaresti székhellyel) és Compact C (kolozsvári – 1988–1998), ahogy a sajtó nevezte az egy időben azonos nevet viselő két együttest, tavaly mégis Compact B néven alakultak újra…
– Miután Csucsi 33 év után kirúgta Leluț Vasilescu dobost a Compactból, utóbbi megkeresett, hogy jó volna a rég dédelgetett álmot, a Compact újjáalakítását megvalósítani. Kizárólag egykori Compact-tagokat kerestünk meg, Leo Iorga meg állandó meghívottként szerepel, ugyanis Csucsi pert nyert ellene, így nem használhatja a Compact nevet. Csucsi Costi Cămărășan gitárost (aki 1977-ben Teo Peterrel alakította meg a Compactot – szerk.) és engem is beperelt, ám veszített, így nekünk jogunk van a névhasználathoz.

– 1996-ban Leo Iorga énekessel megalakították a Schimbul 3 (Harmadik váltás) nevű zenekart.
– Valóban. A stúdiómban rengeteg fiatal, tehetséges zenész fordult meg, így közülük hívtam meg néhányat az új zenekarba. Néhány évig (1996–2000) sikerrel koncerteztünk, megjelent két albumunk is. Most újra működik ez a csapat is, amellyel az évek során általam írt dalokat játsszuk, így a repertoárban Roșu și Negru-, Pact- és Compact-számok egyaránt fellelhetők. Állandóan nem tudok velük lenni, ám nélkülem is kitűnően boldogulnak.

– Mik az újjáalakult Compact B tervei?
– Készítettünk egy új klipet a Mă voi întoarce című dalra, és első koncertünket ez év február 10-én Bukarestben, a 2500–3000 személy befogadására alkalmas Berăria H nevű vendéglőben rendeztük, hadd lássuk, hányan kíváncsiak még ránk. A kezdéskor hosszú sor kígyózott a bejárat előtt… Aztán március 1–15. között egy igen sikeres mini-turnéra mentünk. Azóta folyamatosan koncertezünk, és érkeznek az újabb meghívások. Ez nyilván új lendületet adott, és vannak projektjeink. Június 1-jére egy gyerekkórussal készítünk egy új dalt, és természetesen új lemezt is szeretnénk. Ezen mellettem Costi Cămărășan és Coco (Adrian Tinca basszusgitáros) is jegyezne néhány dalt szerzőként. Nyilván, többé-kevésbé különböző stílusú dalok születnek majd, ám addig gyúrjuk majd a szerzeményeket, amíg a Compact név által fémjelzett skatulyába beleillenek.

– Koncert-DVD-t is megjelentetnének?
– Folyamatosan rögzítjük a koncertjeinket, és a legjobb helyszínen rögzített show-t kiadnánk DVD-n. Idén a CD és a DVD jelenne meg, a folytatáshoz meg csak egészségre van szükségünk.

– Adrian Ordean-szólóalbumot mikor vehetnek kézbe az instrumentális gitárzene kedvelői?
– Régóta tervezem, és jegyzetek, demók formájában nagyjából elkészült az anyag. Már csak végleges formába kell öntenem a dalokat, megtörténhet, hogy év végén, jövő év elején rászánom magam. Közben állandóan azon morfondírozom, mit kellene gitároznom az albumon, hiszen már mindent eljátszottak. Valami mást, különlegeset szeretnék létrehozni. Mint a zongorista Richard Clayderman, aki egyszerűen, szépen zongorázik, évtizedek óta a pályán van, és sokmillió lemezt ad el. Nyilván nem abban a stílusban gitároznék, de szeretnék hasonlóan közönségbarát produkciót az asztalra tenni.

– Zenekarral rögzítené a szólóalbumot?
– Egyedül, a saját stúdiómban készíteném el. Azonban itt van egy kényes dolog, amire oda kell figyelni. Hiába korlátlanok a technológia nyújtotta lehetőségek, nem zsúfolhatok össze a felvételre milliónyi hangszert, és a gitár sem szólhat egyszerre ezer irányból, hiszen koncerten két gitár, egy billentyűs hangszer, egy dob és egy basszusgitár áll rendelkezésre. Ezt nem szabad szem elől téveszteni a stúdióban.

– Milyen tanácsot adna a kezdő zenekaroknak?
– Úgy vélem, van esély a kitörésre, csak komolyan kell venni a zenélést. A régi időkben többször kérdezték, mi a foglalkozásom. Mikor azt válaszoltam, zenész vagyok, megkérdezték, „jó-jó, de hol dolgozol?”. Erre azt válaszoltam, ezzel akarok foglalkozni egész életemben. Ehhez azonban rengeteget kell tanulni, gyakorolni, sok zenét kell hallgatni. Fontos az alapoktól kezdeni, hiszen nagyon sokan kihagynak bizonyos lépcsőfokokat, és egy idő után nem jutnak egyről a kettőre, mert nem értik, mi történik a zenében. Ha jó ötleteik vannak, és kellőképpen elszántak, szorgalmasak és kitartóak, ésszel és szívvel zenélnek, van számukra hely a színtéren. Természetesen saját szerzeményekre van szükség, hiszen feldolgozásokkal nem jutnak semmire. Ugyanakkor sok függ a rádióktól is, hiszen ha nem játsszák a zenédet, a közönség nincs ahonnan ismerjen. Fontos, hogy fogós dalokat írjon a zenekar, aztán a többi kialakul.

– Apropó, fogós dal. Ön szinte kizárólag slágereket ír. Hogy csinálja ezt?
– Gyakran behunyom a szemem, és próbálom a közönség helyébe képzelni magam. Emellett a tapasztalat is segít, hiszen korábban rengeteg dalomról hittem azt, hogy közönségsikert aratnak, ám miután egyszer-kétszer előadtuk koncerten, és gyenge reakciót váltott ki, ejtettük. Talán megtaláltam a közönséghez vezető utat, ám ezt nem erőltettem, egyszerűen belőlem jött.

– Még mindig naponta gyakorol?
– Igen, bár jóval kevesebbet, mint a kezdetekkor. Akkor hegedűn, zongorán és gitáron gyakoroltam nap mint nap, hosszú órákon át. Most inkább arra figyelek, hogy ne teljen el nap gitározás nélkül.

– Hallgat újabb előadókat?
– Természetesen. Esténként leülök a számítógép elé, felteszem a fejhallgatót, és igyekszem tartani a lépést a rendkívül sűrű megjelenésekkel. Barátaim is állandóan küldik az új kedvenceiket, szóval tudom, mi történik a színtéren. Ez nagy segítség számomra, hiszen a nyugati zenekarok, előadók mindig jó példával jártak előttünk.

– A kilencvenes években több sikeres zenekar producere, zeneszerzője és kitalálója is volt (ASIA, Amadeus). Még dolgozik hangmérnökként és producerként?
– Romániában elsőként nyitottam magánstúdiót, ahol 18 évig éjjel-nappal dolgoztam, és ez az egészségem rovására ment. Jelenleg a házi stúdiómban dolgozom. Annak idején a zenélés és produceri munka mellett – idegen nyelvleckéktől a cigányzenekarokig – mindent rögzítettem, emellett a Balotești mellett lezuhant repülőgép fekete doboza által rögzített adatok megfejtésében is részt vettem. Elég volt. 

Egymondatos jellemzések Adrian Ordeántól

 • Steve Vai – „ Invenciózus.”
 • Joe Satriani – „A legtalálóbb, legmegfelelőbb dolgokat pengeti.”
 • Yngwie Malmsteen – „Elképesztően virtuóz, de…”
 • Ritchie Blackmore – „Az ő hatására tanultam meg gitározni, mai napig nagy kedvencem a Blackmore`s Night nevű őrültség ellenére.”
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. július 9., 15:59
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Pereskedés, Compact B, Compact C, a franc sem tudja követni ezeket. Van néhány jó Compact szám, azonkívül senkit sem érdekel különösebben ez a Compact-féle intrika.

Ajánló

Kis helyen nagy nemzeti élmény

Kétezer kilométer néhány kézfogásért. Van ilyen, különösen szerelmeséknél. Maradjon vélük is a tisztelet! Töprengő magyar nyugdíjas, fölemelt ujjal, azt is kiszámítaná, hány ezer kilométert kellett karddal, íjjal a kézben megtenniük a magyar csapatoknak, népnek, míg eljutottak, na nem egy hét alatt, mondjuk Székelyföldre, Csehétfalvára, immár hét országban közismert emberünk, Balázs Antal szülő- és fölnevelő falujáig. Évtizedek óta sepsiszentgyörgyi lakos. Fafaragó, lelkes fákat készített az 1849-es aradi vértanúknak is többek között Sepsiszentgyörgynek, népének. Nemrég vitte a mostani Szlovákiába, a magyar felvidékre munkáit, mindössze egyezer kilométerre.

Tolsztoj hódította meg

A fellebbezések után új sorrend alakult ki a Kovászna megyei érettségizők listáján, ahol az első helyet 9,72-es átlaggal Fazakas Réka vette át. A Mikes Kelemen Líceum reál szakos diákja magyar irodalomból kapott 9,1-es jegyét óvta meg, és 4 tizedpontos emeléssel lett a magyar tagozatosok legjobbika. Telefoninterjúnk azután készült, hogy háromórás sorban állás után Kolozsváron beiratkozott a magyar–orosz szakra.

Együtt erősek vagyunk

Dr. Lomnici Zoltán jogásszal, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű civilszervezet vezetőjével kis híján egy esztendeje beszélgettünk, a Gelencén tett látogatása alkalmából. Az akkor elhangzottak pedig mára sajnos még időszerűbbé váltak.

Nyertes stratégiája volt

Az idei érettségin a megyében a magyar tagozatosok legjobbjának 9,65-ös átlaggal Sebestyén Krisztina, a Székely Mikó Kollégium Dálnokból ingázó diákja bizonyult. Amint elmondta, a maga 9,40 körüli év végi átlagával ő csak közepes tanulónak számított a matematika-informatika profilú osztályban, elsőségének híre tehát meglepő, hihetetlen és felfoghatatlan volt számára.

Tíz év – tíz kérdés

Június 20-án volt tíz éve annak, hogy Tamás Sándor a megyei önkormányzat elnökeként letette a hivatali esküt. A kerek évforduló apropóján a legutóbbi, Kézdiszentléleken tartott megyetanácsülés után kértük fel számadó interjúra. Nem csak arról beszélt, mire büszke és mit bánt meg, többek között az ideális politikus robotképét is megrajzolta számunkra.

A történelemből merítő regényíró

Voloncs Attila a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum végzős diákja. Mindössze 18 éves, de már elmondhatja magáról, hogy publikált szerző, hiszen nemrég jelent meg Virágok esztendeje című történelmi regénye, amelynek cselekménye az őszirózsás forradalom idején játszódik. A tehetséges fiatal szerzőt a kötet születésének körülményeiről, az irodalomhoz kötődő viszonyáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Csuklógyakorlat ködben

Deák Magdolnát, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelv és irodalom, pedagógiai kommunikáció és módszertantanárát választották az Év tanárának szombaton, Budapesten, a Magyarság Házában tartott ünnepségen. A kilenc jelölt közül további két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus részesült a kozepsuli.hu oldal által alapított elismerésben. Deák Magdolna a kooperatív tanulási módszereket dráma- és élménypedagógiai módszerekkel ötvözi. Vallja, hogy minden negatív dolog pozitívvá alakítható. Vele készült interjúnk során egy türelmes, lelkes pedagógus nevelési elveibe, innovatív tanítási módszereibe nyerhettünk betekintést.

„Ragaszkodom az autentikushoz”

A kovásznai születésű Teleki Aranka egyéni népviselet-kiállítása május 25-ig látogatható a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában. Az alábbi beszélgetésben egyebek mellett a kezdetekről és a tervekről is kérdeztük a Kézdivásárhelyen élő és alkotó ruhatervezőt és -készítőt.

A bizalom a legfontosabb

Molnár Imola, a baróti unitárius egyházközség új lelkésze 1987-ben született Felsőrákoson. Szülőfalujában, majd Baróton tanult, a középiskolát Székelykeresztúron, az unitárius kollégiumban végezte, aztán a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet unitárius karán folytatta tanulmányait. A négyéves alapképzés után másfél évet Bölönben volt gyakorló teológus, 2013-ban Nagyváradra került, ahol előbb egy évig segédlelkészként, majd rendes lelkészként szolgált. 2018 februárjában, meghívás útján a baróti unitárius egyházközség lelkipásztorává választották, első istentiszteletét éppen húsvét vasárnapján tartotta. Arra kértük, beszéljen röviden életútjáról, a lelkészi hivatásról, elképzeléseiről.

Orvosból lett író

A kovásznai dr. Török Sándor (írói nevén Török Samu) 78. életévében jár, és 48 évet dolgozott a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórházban, de most is rendel, mert nem pihenhet. Úgy érzi, tenni kell valamit, ezért alig két éve nekikezdett megírni a saját humoros-tanulságos történeteit, amikből két kötet már meg is jelent, egy harmadik pedig kiadás előtt áll.

Az orgona lordjai Háromszéken

Rákász Gergely koncertorgonista Lords Of The Organ II. című műsorával nyolcállomásos Erdélyi körútra indul. Az április 22-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön és 26-án, csütörtökön Kézdivásárhelyen koncertező művésszel egyebek mellett a turné koncepciójáról, a látványkoncertről és a művészetet a ripacskodástól elválasztó határról beszélgettünk.

Mesekönyvek bemutatáson

Gál Andrea brassói születésű író, kutató, szerkesztő, tanár, és amiről faggattuk, az a két gyerekkönyve: a Fecske utca 12. (Koinónia Kiadó, 2016) és a Hátamon a zsákom (Koinónia Kiadó, 2017) körül fogalmazódik meg. Mindkettő vonzereje abból ered, hogy a hasonló élethelyzetű gyerekek könnyen azonosulhatnak az azonos korú szereplőkkel.

Lelki kapcsolatban Erdéllyel

Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus király katolikus templomban, vasárnap 19 órától pedig a kézdivásárhelyi Vigadóban koncertezik a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Sebestyén Márta népdalénekes, aki ezúttal Andrejszki Judittal, a magyar régizene-műfaj jeles képviselőjével lép fel. A virágnak megtiltani nem lehet című tavaszköszöntő műsorukban a népzene és régi zene rejtett összefüggéseit boncolgatják. A magyar népdal nagyasszonya telefonon adott exkluzív interjút lapunknak.

Nemzeti ügyekben összezárni

Három hónappal a benyújtása után, a román parlament közigazgatási bizottsága kedden napirendre tűzte, majd vita nélkül elutasította a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot. Az ülésen meghívottként jelen volt annak előterjesztője, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő is, akivel a történtekről Sepsiszentgyörgyön beszélgettünk.

A hit Isten ajándéka

Nemzetközi kihatású kezdeményezésre adott igenlő választ február 20-án a Magyar Országgyűlés, kimondva, hogy január 13-a legyen ezentúl a vallásszabadság napja. Az Erdélyi Unitárius Egyház és a testvéregyházak terjesztették elő a javaslatot a nemzet parlamentje elé, mely példás összefogásra buzdította annak pártjait. Miben áll ennek fő világnézeti és politikai tartalma, milyen közösségi mozgatórúgók állnak mögötte? – kérdeztük az előterjesztés egyik fő kezdeményezőjétől, Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkésztől, az Erdélyi Unitárius Egyház közügyigazgatójától.