A sepsiszentgyörgyi, 20 éves Forró Csongor a Mikes Kelemen Elméleti Líceum matek–infó szakán végzett, és alig több mint egy éve ragadott kamerát. Ma már több mint 200 ezer követőnek, főleg fiataloknak készít tartalmat Cresser néven a világ legnagyobb videomegosztóján, a YouTube-on. Célja, hogy szórakoztassa vagy épp nevelje azt a nemzedéket, amelyik már nem a tévében keres néznivalót, hanem interneten követ youtubereket, köztük Cressert.

– Miért kezdtél el videózni?
– Nagyon szeretek kamerákkal foglalkozni, mindig is bennem volt, hogy szeretnék videós lenni, de kicsivel több mint egy éve döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam ebben a szakmában. Bár senki nem segített elindulni, azért utam során rengeteg videós barátot szereztem, és kialakult a versenyszellem, ami előresegített, hogy mindig a lehető legjobban próbáljak teljesíteni.

– Nemrég lépted túl a 200 ezer feliratkozót, ami már egy szép szám. Milyen út vezetett eddig?
– Úgy gondolom, elindulni mindig a legnehezebb, főleg ezen az ágon, ahol valamivel ki kell tűnni a többségből ahhoz, hogy nagyobb figyelmet kapj. Igyekeztem a lehető legtöbb ágon kipróbálni magam, ameddig meg nem találtam azt, ami igazán megy, és a nézőtábort is érdekli. Tulajdonképpen minden nagyobb videósnak van egy bizonyos tartalma vagy éppen sorozata, ami felkapottá válik, és innen építi tovább a karrierjét. Nagyrészt szórakoztató jellegű videókat készítek a fiatalabb korosztálynak, amiben az adott téma mellett próbálok személyes tapasztalatokat is elmesélni.

– A szüleid, barátaid hogyan viszonyultak ahhoz, hogy videós leszel?
– Szüleimnek eleinte nehéz volt megérteni, hogy mit is csinálok valójában, hiszen az internet világa nem a legközelebb áll hozzájuk. Ennek ellenére biztatnak engem, aminek nagyon örülök. Barátaim és a barátnőm is szintén mellettem állnak, támogatnak. Előfordult, hogy utcán felismertek az emberek, és ilyenkor teljesedik ki az, amivel foglalkozom. Egy olyan élmény, amiről azt hittem, soha nem fog bekövetkezni, de szerencsére nagyot tévedtem. Azóta mindig viszek magammal írószert, mert soha nem tudni, mikor kell autogramot adni.

– A szintén sepsiszentgyörgyi youtuber, Dezső Bence hatással volt-e rád? Esetleg ismered őt?
– Régebb követtem a munkásságát, szóval mondhatni közrejátszott abban, hogy egyszer én is belekezdjek, mert hasonlóval szerettem volna foglalkozni.

– Anyagi hozadéka is van a videózásnak?
– Nyilvánvalóan van, de ez rengeteg mindentől függ, nem beszélhetünk folyamatos pénzbevételről. Viszont biztos vagyok benne, hogy jó páran már akár elsődleges munkahelyként is megélhetnek belőle.

– Nemrég Logan Paul, az egyik amerikai youtuber egy halottat videózott le, és készített belőle poént a nézettség miatt. Te meddig mennél el ennek érdekében?
– Néha követem Logan Pault, de rengeteg elmélet létezik az azóta egyébként törölt videó mibenlétéről. Próbálom ezt az egészet úgy kezelni, hogy tisztában vagyok a nézőim életkorával, és azzal a ténnyel, hogy rengeteg fiatal követ, ami magával vonzza a felelősséget is. Így a 200 ezer követővel elsődleges szempontom az, hogy amellett, hogy igyekszem megnevettetni őket, feldobni egy átlagos napjukat, vannak dolgok, amiket nem tehetek közzé csupán a számok kedvéért. A videózás hatalmas felelősséggel jár, mivel példaképek vagyunk a fiatalok számára. Nemrég volt egy videóm, amiben egy tükör előtt önmagát mutató, pózoló fiatal lány képéről esett szó. Ebben a helyzetben is próbáltam elmagyarázni, hogy ez egy rossz példa, és nem szabad ezt követni csupán azért, mert „több like-ot szerzel”. Egyszóval figyelni kell arra, hogy mit osztunk meg velük, és milyen példát mutatunk, mert véleményem szerint mi vagyunk az elsőszámú befolyásolók, azaz „influencerek”, ezért egy youtubernek legyen felelősségérzete.

– Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki jó videós legyen?
– A legfontosabb dolog a motiváció, illetve elfogadni önmagad. Felvállalni magad az interneten több ezer, tízezer vagy akár százezer ember előtt megterhelő. Senki nem tud olyat alkotni, ami mindenkinek elnyeri a tetszését, és itt is ez a kulcs. Szabadon kell engedni a kreativitásunkat, illetve fontos, hogy megfogadjuk az építő jellegű kritikákat. Sajnos, előbb vagy utóbb találkozik az ember utálókkal is, és ha nem tudjuk ezeket megfelelően kezelni, akkor az a „karrierünk” rovására is mehet.

– Ha egy politikus (legyen helyi vagy magyarországi) felkérne, hogy valamilyen formában népszerűsítsd őt vagy programját videóidban, vállalnád?
– Úgy gondolom, mivel fiataloknak készítek videókat, az én témakörömbe ez már nem illene bele, tehát nem vállalnék hasonló projektet.

– Amerikában (de nem csak ott) divat, hogy több YouTube-híresség beköltözik egy villába, ahol egymást nevetségessé teszik. Te részt vennél egy ilyen műsorban?
– Véleményem szerint ennek az az oka, hogy így sokkal könnyebb tartalmat készíteni. Több ember, több esemény, több móka, amit a nézők kedvelnek. Még nem terveztem, hogy más videósokkal összeköltözzem, de szívesen kipróbálnám.

– Videóidban tudatod a nézőkkel, hogy székely vagy? Egyáltalán fontos tudatni, hogy te nem magyarországi vagy?
– A kérdezz–felelek-videókban gyakran előjön a téma, és szerintem fontos tudatni, hogy nem magyarországi vagyok. Tapasztaltam, hogy elég sokan nem is értik, hogy miért vagyok Romániában, ha magyarul beszélek, egyáltalán, miért tartom magam magyarnak, ha Romániában élek.

– A videózás mellett van egyéb hobbid?
– Természetesen van. Kiskorom óta a kétkerekű járművekért vagyok oda, főként a biciklizésért. Emellett, ami igazán kikapcsol, az a hegycsúcsok meghódítása, amit még az iskolában a földrajztanárom szerettetett meg velem. Igyekszem a jövőben minél több ilyen túrán részt venni, és a gyönyörű tájakat felfedezni.

– Szoktál-e olvasni? Esetleg melyik a kedvenc könyved?
– Sajnos, az időm nem nagyon engedi az olvasást, de számomra Antoine de Saint-Exupery A kis herceg című könyve az, aminek az üzenetét akkoriban nem teljesen értettem. Viszont így utólag jöttem rá, hogy tulajdonképpen az emberi társadalom karikatúrája.

– Miként látod a youtubozást 10 év múlva? Háttérbe szorítja a tévéadásokat?
– Ezt nehéz lenne kijelenteni, de úgy gondolom, igen. Nem is tudom, mikor néztem utoljára tévét. Nem azért, mert nincs érdekes műsor, hanem mert egyszerűen kedvezőbb a világhálón azt nézni, amihez éppen kedvem van, és akkor, amikor időm van rá, mivel videósként nincs kötött programom. Pont ezért izgalmas az életem.

– Tervezel egyetemre menni?
– Mindenképp szeretnék jelentkezni, az informatika, a fotó és a média érdekelne, mert az egyetem általi szakmát biztosabbnak tartom, mint a videózást, ezért valószínűleg a videózás hobbi marad, amit ettől függetlenül komolyan és sok energiaráfordítással folytatok. Illetve törekszem a folyamatos fejlődésre, újításokra.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Bemutatkozik a Road Of Life

A Road Of Life zenekar ez év májusában alakult Kézdivásárhelyen, de már több fellépést tudhatnak maguk mögött. A pop-rock műfajt képviselő együttes tagjai Gáspár Claudius (gitár, ének), Farnas Tamás (dob) és Máté Loránd (hegedű). Mindhárman egyetemisták, és hiszik, hogy a zene az ő útjuk az életben. A zenekar megalakulásáról, eddigi eredményeikről és jövőbeli terveikről kérdeztük Gáspár Claudiust, a Road Of Life frontemberét.

A magyar kultúra egy és oszthatatlan

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette dr. Borcsa Jánost az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A kézdivásárhelyi irodalomkritikus, irodalomtörténész, az Ambrózia Kiadó alapító vezetője – öt erdélyi társával együtt – szeptember 18-án Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán vehette át kitüntetését a Kárpát-medencei magyar kultúra feltérképezését és népszerűsítését szolgáló publikációs tevékenysége elismeréseként. Dr. Borcsa Jánost, lapunk munkatársát a díjról és színes munkásságáról kérdeztük.

Érzések hat húron

A kovásznai városnapok egyik kiemelkedő koncertjét a magyarországi thrash metal színtér meghatározó csapata, a Moby Dick adta. Mentes Norberttel, a Moby Dick és a nemzeti rockot játszó Hungarica együttesek dalszerző-gitárosával a koncert előtt beszélgettünk múltról és jövőről.

„Kicsúfoltak a nevem miatt”

Véget ért a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje a Biennale College Cinema szekcióban mutatkozott be. A film az árvák sorsáról, a kirekesztésről, de a barátságról is szól, és háromszéki vonatkozása is van, két szereplője is háromszéki: Fatma Mohamed sepsiszentgyörgyi színésznő és az árkosi Nagy Csengelle. A filmfesztivál után Fatma Mohameddel beszélgettünk a filmbeli szerepéről.

Kovásznától Zangláig

A kovásznai 23 éves Konnát Árpád a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészeti Intézetének harmadévet végzett hallgatója a népvándorlás-középkor szakon. A Csoma Szobája Alapítvány keretében egyedüli Kovászna megyeiként négy hetet önkéntesként dolgozott Zanglában, ahol Kőrösi Csoma Sándor egy évet és négy hónapot töltött el. Zanglai tartózkodásuk alatt különféle izgalmas kalandokban volt része, találkozhatott a dalai lámával, és egy földcsuszamlást is szerencsésen túlélt. Ott szerzett tapasztalatairól és élményeiről ma 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében tart vetített képes előadást. Mi ezt megelőzően faggattuk.

Lappangó kézirat

A népéletet a maga igazi valójában és mélységében, különösen, ha az ideológiák torzításaitól zajos huszadik századot nézzük, soha nem ismerhetjük meg eléggé. Öröm, ha lappangó népi emlékiratok kerülnek elő, a néphez legközelebb álló tanítók és papok tollából születettek még beszédesebbek lehetnek. Telitalálatnak tűnik a Székely Nemzeti Múzeum és a Pro Havadtő Egyesület kiadásában most megjelent, dr. Kinda István által szerkesztett antológia, a Kispalástos küzdelem (1887–1966) egy nagyon jó tollú székely lelkész és pedagógus, Nagy Sándor írásaiból. A szerkesztővel beszélgettünk.

Orbán Viktor fia Kézdivásárhelyen

Július 29-én a magyarországi Felház mozgalom csapata tartott imanapot és dicsőítő alkalmat a kézdivásárhelyi Bujdosó vendéglőben. A 2015-ben alakult mozgalom egyik vezetője Orbán Viktor fia, Gáspár, aki a focikarrierjét megtörő sérülés után, egy afrikai önkéntes tevékenység során került közel Istenhez. A mozgalom céljairól és működéséről, hitről és jövőbeli tervekről beszélgettünk Orbán Gáspárral és Biegelbauer Pállal, a mozgalom egyik tagjával.

Kis helyen nagy nemzeti élmény

Kétezer kilométer néhány kézfogásért. Van ilyen, különösen szerelmeséknél. Maradjon vélük is a tisztelet! Töprengő magyar nyugdíjas, fölemelt ujjal, azt is kiszámítaná, hány ezer kilométert kellett karddal, íjjal a kézben megtenniük a magyar csapatoknak, népnek, míg eljutottak, na nem egy hét alatt, mondjuk Székelyföldre, Csehétfalvára, immár hét országban közismert emberünk, Balázs Antal szülő- és fölnevelő falujáig. Évtizedek óta sepsiszentgyörgyi lakos. Fafaragó, lelkes fákat készített az 1849-es aradi vértanúknak is többek között Sepsiszentgyörgynek, népének. Nemrég vitte a mostani Szlovákiába, a magyar felvidékre munkáit, mindössze egyezer kilométerre.

Tolsztoj hódította meg

A fellebbezések után új sorrend alakult ki a Kovászna megyei érettségizők listáján, ahol az első helyet 9,72-es átlaggal Fazakas Réka vette át. A Mikes Kelemen Líceum reál szakos diákja magyar irodalomból kapott 9,1-es jegyét óvta meg, és 4 tizedpontos emeléssel lett a magyar tagozatosok legjobbika. Telefoninterjúnk azután készült, hogy háromórás sorban állás után Kolozsváron beiratkozott a magyar–orosz szakra.

Együtt erősek vagyunk

Dr. Lomnici Zoltán jogásszal, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű civilszervezet vezetőjével kis híján egy esztendeje beszélgettünk, a Gelencén tett látogatása alkalmából. Az akkor elhangzottak pedig mára sajnos még időszerűbbé váltak.

Nyertes stratégiája volt

Az idei érettségin a megyében a magyar tagozatosok legjobbjának 9,65-ös átlaggal Sebestyén Krisztina, a Székely Mikó Kollégium Dálnokból ingázó diákja bizonyult. Amint elmondta, a maga 9,40 körüli év végi átlagával ő csak közepes tanulónak számított a matematika-informatika profilú osztályban, elsőségének híre tehát meglepő, hihetetlen és felfoghatatlan volt számára.

Tíz év – tíz kérdés

Június 20-án volt tíz éve annak, hogy Tamás Sándor a megyei önkormányzat elnökeként letette a hivatali esküt. A kerek évforduló apropóján a legutóbbi, Kézdiszentléleken tartott megyetanácsülés után kértük fel számadó interjúra. Nem csak arról beszélt, mire büszke és mit bánt meg, többek között az ideális politikus robotképét is megrajzolta számunkra.

A történelemből merítő regényíró

Voloncs Attila a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum végzős diákja. Mindössze 18 éves, de már elmondhatja magáról, hogy publikált szerző, hiszen nemrég jelent meg Virágok esztendeje című történelmi regénye, amelynek cselekménye az őszirózsás forradalom idején játszódik. A tehetséges fiatal szerzőt a kötet születésének körülményeiről, az irodalomhoz kötődő viszonyáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Interjú Adrian Ordeannal, a Compact B gitárosával

Az idei Szent György Napok egyik sztárfellépője a tavaly újraalakult Compact B volt. A koncert előtt Adrian Ordean gitáros-zeneszerző-producer-hangmérnökkel egyebek mellett a huszonkét évvel ezelőtti kilépésről, a Paul Csucsival zajló pereskedésről, a zenekar idei terveiről és szólóalbumáról is beszélgettünk.

Csuklógyakorlat ködben

Deák Magdolnát, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelv és irodalom, pedagógiai kommunikáció és módszertantanárát választották az Év tanárának szombaton, Budapesten, a Magyarság Házában tartott ünnepségen. A kilenc jelölt közül további két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus részesült a kozepsuli.hu oldal által alapított elismerésben. Deák Magdolna a kooperatív tanulási módszereket dráma- és élménypedagógiai módszerekkel ötvözi. Vallja, hogy minden negatív dolog pozitívvá alakítható. Vele készült interjúnk során egy türelmes, lelkes pedagógus nevelési elveibe, innovatív tanítási módszereibe nyerhettünk betekintést.