Takács Kató Kata: csak akkor kérhetnek el személyes adatokat, ha annak meghatározott és legális célja van

Alig több mint egy hónap múlva, május 25-én életbe lép az EU általános adatvédelmi rendelete a GDPR (General Data Protection Regulation), amely kötelező minden olyan vállalkozás és intézmény számára, amely magánszemélyek beazonosítását lehetővé adatokat kezel papíron vagy online.

 

Tapasztalatok szerint sok cég és intézmény még nem dolgozta ki az adatkezelési, adatbiztonsági gyakorlatát, márpedig sürgősen foglalkozni kell ezzel, hiszen a Facebook adatkezelési visszaélései is ráirányították az emberek figyelmét a személyes adataik védelmére. Adatvédelmi jogsértés miatt az érintettek panaszt tehetnek, a büntetés az éves bevétel 4 százaléka vagy 20 millió euró, ebből a nagyobbik összeget rója ki az ellenőrző hatóság. Nem kell sokat ecsetelni, hogy egy ilyen büntetés csődbe vihet egy vállalatot. Magánszemélyek szemszögéből üdvözlendő a szigorítás, hiszen véget vethet például a kéretlen telefonos vagy e-mail-es marketingnek.

A Junior Business Club által szervezett Business Café nevű eseményen Takács Kató Kata, a Jogaink Egyesület alelnöke rámutatott, hogy a rendelet célja a személyes adatok védelme és azok szabad áramlásának korlátozása, amely Európa teljes területére, és az itt tevékenykedő vállalkozásokra nézve kötelező. Így olyan nagyokra is mint a Google, Facebook, Yahoo, Instagram, Pinterest, de a legkisebb cégeket is érinti, ha csak egy alkalmazottjuk, ügyfelük nevét vagy bármilyen adatát elkérik. Az adatvédelem hatáskörébe tartozik bármilyen adat, amelynek segítségével el lehet jutni egy személyhez, és adatvédelmi incidensnek számít, így büntethető ilyen személyi azonosító elemek kiszivárgása.

A Jogaink Egyesület alelnöke szerint adatkezelőnek minősül az, aki hozzáférhet bárki személyes adataihoz. Csak akkor kérhetnek el személyes adatokat, ha annak meghatározott és legális célja van, ilyen lehet például egy szerződés. Fontos az adattakarékosság elve, vagyis csak azokat az adatokat lehet elkérni, amikre feltétlenül szükség van. Takács Kató Kata példaként említette, hogy egy telefonszolgáltató a szerződéskötéshez el akarta kérni a születési dátumát is, amire semmi szükség nem lett volna. Másik példa a fölösleges adatgyűjtésre, amikor egy szállodában azt kérdezik, hogy mi a látogatás célja, amit nem kötelező megadni.

Takács Kató Kata szerint az a legfontosabb a vállalkozások szempontjából, hogy minden adatgyűjtés esetén az érintettől igényeljék az egyértelmű és bizonyítható beleegyezését az adatai feldolgozásához. Kötelező lesz ezeket az adatokat kitörölni, amikor az adott cél megvalósult, például ha valaki online rendel terméket, annak kézbesítését követően adatait törölni kell. Kivételt képeznek a könyvelésben szereplő adatok, amelyeket archiválni szükséges. A rendelet előírja, hogy az adatvédelmi szabályokat közérthetően, röviden kell megfogalmazni, és bizonyíthatóan el kell fogadtatni, valamint közölni kell azt is, hogy beleegyezését bármikor visszavonhatja.

Az adatkezelőknek tilos az érintettek beleegyezése nélkül továbbadni harmadik félnek például e-mail-címeket vagy telefonszámokat. Mindannyian tapasztalhatták, hogy olyan cégektől kapnak levelet, telefonhívást, SMS-t, amelyek szolgáltatásaira soha nem iratkoztak fel, de egy másik cég eladta az adatbázisát. Ez esetben kérhetjük minden adatunk törlését, amit bizonyítania is kell az érintett vállalatnak vagy intézménynek.

Jó tudni, hogy 250 alkalmazott alatt nem kell adatkezelési tisztviselőt alkalmazni, de ez nem mentesít a kötelezettségek teljesítése alól. A hátralévő egy hónapban célszerű feltérképezni, hogy a vállalkozás milyen adatokat tárol és dolgoz fel. Meg kell vizsgálni, hogy mi az adatkezelés célja és jogalapja. Be kell azonosítani, hogy hol és mennyi ideig tárolják az adatokat, például papíron, számítógépen, felhőben, és ki férhet hozzá ezekhez. Minden irodában kell lennie iratmegsemmisítő gépnek, mert személyes adatokat tartalmazó dokumentumok nem kerülhetnek szemetes kukába. Meg kell vizsgálni, hogy milyen hozzájárulások állnak rendelkezésre, hogy utólag igazolni tudják, hogy az adatok egy adott célra való feldolgozásához az illető hozzájárult.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Nőtt az átlagbér Júniusban 14,3 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában az egy évvel korábbinál – közölte kedden a román országos statisztikai intézet. A nettó átlagbér 2721 lej volt, az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal magasabb. A bruttó átlagbér 0,7 százalékkal, 4527 lejre nőtt az előző hónaphoz mérten. Az inflációval kiigazított reálbér értéke 8,4 […]

Pénzügyi oktatás kisdiákoknak

Pénzügyi alapismeretek oktatása tekintetében Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban, derült ki a Standard&Poor nemrég készült felméréséből. Ez szerint Románia lakosságának 78 százaléka pénzügyi analfabéta, alapvető ismereteik sincsenek arról, mit jelent a hitel, a kamat, az infláció vagy a jelzálog. A tanulmány rámutat, hogy sokan nem a szegénység, hanem a pénzügyi ismeretek hiánya miatt kerülnek kilátástalan anyagi helyzetbe.

A nagyfőnök mindent láthat!

Az alkalmazottak munkahelyi megfigyelésére biztosít jogi keretet egy a napokban életbe lépett törvény. A 2018/190-es számú törvény ugyanakkor pontosítja, hogy a vállalkozónak nyomós indokai kell legyenek az alkalmazottai megfigyelésére, és mielőtt beszereli a megfigyelő rendszert, arról egyeztetnie kell a szakszervezettel, vagy az alkalmazottak képviselőivel is.

Röviden

A külhoni családszer­vezeteket támogatják Hamarosan megtörténik a családbarát tevékenységet folytató külhoni magyar vállalkozások számára kiírt pályázatok eredményhirdetése, és az elnyert pénzforrások folyósítása, számolt be Potápi Árpád. A nemzetpolitikai államtitkár emlékeztetett, hogy a magyar kormány által meghirdetett külhoni családok éve program részeként tavasszal félmilliárd forint keretösszegű programot hirdettek, amelyből közel 200 külhoni magyar vállalkozást támogatnak. Hozzátette: […]

Jelzáloggal terhelnek

A nemrégiben megjelent 2007/230-as lakótársulási törvény módosítása nagyobb teret biztosít a lakótársulási elnökök vagy ügyvezetők számára, hogy behajtsák a tartozásokat. Kérvényezhetik a telekkönyvi hivatalnál, hogy terheljék jelzáloggal az adós ingatlanát, vagyis jegyezzék be a telekkönyvbe a három hónapnál régebbi közüzemi elmaradások értékét.

Felkészületlen intézmények

Hiába történtek meg az első lépések a székelyföldi önkormányzatok ügyintézésének digitalizálása irányába, ha ezek az informatikai fejlesztések központi szinten nincsenek összehangolva, és az állami intézmények nem fogadják el az elektronikusan kiállított bizonylatokat, állapította meg Antal Árpád.

Kishitűek az erdélyiek

Előnnyé is lehet váltani azt a sajnálatos helyzetet, hogy a magyarság szétdarabolt, több országban él, hiszen ezáltal Közép-Európában a magyar hálózat a legerősebb, állapította meg Kuti Géza magyarországi sorozatvállalkozó, akinek a régió minden országában van cége, és akit a Tusványoson szervezett startup vállalkozói workshopot követően kérdeztünk tapasztalatairól.

Szállodaipar felé nyitott a Bertis

A háromszéki turizmus legújabb gyöngyszemét, a helyi vállalkozói összefogás mintapéldáját adták át kedden Sepsiszentgyörgy előpataki határában. A Bertis cégcsoport legújabb beruházását, az egyhektáros területen fekvő Panoráma Boutique Hotelt és a térség legnagyobb rendezvénysátorát a tulajdonos Berszány Tibor ismertette.

Röviden

  Bemutatkoznak a fiatal tervezők   Versenyképességi előny az innováció révén címmel szervez gazdasági eseményt Sepsiszentgyörgyön a Transylvania Textile & Fashion Klaszter. Ma 15.30-tól a sepsiszentgyörgyi Orchidea Events rendezvényteremben többek között előadást tart Bagoly Miklós ASIMCOV-elnök, Gászpor Éva a Transylvania Textile & Fashion Klaszter elnöke, valamint Vajda Lajos, Romániai Klaszter Szövetség alelnöke. Bemutatkoznak a fiatal […]

Annyit fizetsz, amennyit eldobsz!

Merőben átalakíthatja a lakosság hulladékgazdálkodási szokásait és a hulladékkezelő rendszerek működését a kormány által a napokban elfogadott rendelet, amelynek célja, hogy alapos szelektív válogatásra bírja a háztartásokat, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő szemétmennyiség.

Tengerre mennének

A közszférában, főként a tanügyben kiosztott vakációs je­gyek felpörgették a belföldi turizmust, de gondot okoz, hogy mindenki a román tengerparton szeretné azokat értékesíteni, ahol már szinte lehetetlen szállást találni, mutatott rá László Endre.

Segítenek eligazodni

Rangos gazdasági és marketingszakemberek Tusványoson állítják pályára az erdélyi startupokat. Az egy hét múlva kezdődő Tusványosi Szabadegyetemen startup vállalkozói workshopot és találkozót szervez a The Connect East Incubator, partnerségben a sepsiszentgyörgyi Junior Busines Clubbal (JBC).

Kérdések a szubvencióról

Háromszéken sok vállalkozó érdeklődik már a havi 2250 lejes alkalmazási támogatás iránt, hiszen végre tényleges segítséget kapnak az államtól. A vállalkozó jelentős összeget kaphat, amiből fizetést tud biztosítani, de akár járulékos költségeit is fedezni tudja. A kezdeményezés felpörgetheti a munkaerőpiacot, mivel egyes társadalmi rétegeket aktivizálhat.

Röviden

Ünnepelnek a háromszéki könyvelők   Július 13-án, pénteken 15 órától a sepsiszentgyörgyi Kolcza vendéglőben tartják a Kovászna megyei könyvelők éves találkozóját. Benkő Pál ,a Hites Könyvelők és Könyvvizsgálók Szervezetének (CECCAR) Kovászna megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a romániai könyvelési szakma 97. évfordulóját ünneplik meg. Ez alkalommal bemutatják a Kovászna megyében tevékenykedő könyvelők toplistáját is. Az […]

Munkahelyteremtés a cél

A szociális segély odaítélésének szigorításával, illetve a munkaadók támogatásával próbálják bevonni a munkaerő piacra a sérülékeny társadalmi csoportokat. Két olyan intézkedést is hozott a kormány, amely nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyteremtést támogatja.