Takács Kató Kata: csak akkor kérhetnek el személyes adatokat, ha annak meghatározott és legális célja van

Alig több mint egy hónap múlva, május 25-én életbe lép az EU általános adatvédelmi rendelete a GDPR (General Data Protection Regulation), amely kötelező minden olyan vállalkozás és intézmény számára, amely magánszemélyek beazonosítását lehetővé adatokat kezel papíron vagy online.

 

Tapasztalatok szerint sok cég és intézmény még nem dolgozta ki az adatkezelési, adatbiztonsági gyakorlatát, márpedig sürgősen foglalkozni kell ezzel, hiszen a Facebook adatkezelési visszaélései is ráirányították az emberek figyelmét a személyes adataik védelmére. Adatvédelmi jogsértés miatt az érintettek panaszt tehetnek, a büntetés az éves bevétel 4 százaléka vagy 20 millió euró, ebből a nagyobbik összeget rója ki az ellenőrző hatóság. Nem kell sokat ecsetelni, hogy egy ilyen büntetés csődbe vihet egy vállalatot. Magánszemélyek szemszögéből üdvözlendő a szigorítás, hiszen véget vethet például a kéretlen telefonos vagy e-mail-es marketingnek.

A Junior Business Club által szervezett Business Café nevű eseményen Takács Kató Kata, a Jogaink Egyesület alelnöke rámutatott, hogy a rendelet célja a személyes adatok védelme és azok szabad áramlásának korlátozása, amely Európa teljes területére, és az itt tevékenykedő vállalkozásokra nézve kötelező. Így olyan nagyokra is mint a Google, Facebook, Yahoo, Instagram, Pinterest, de a legkisebb cégeket is érinti, ha csak egy alkalmazottjuk, ügyfelük nevét vagy bármilyen adatát elkérik. Az adatvédelem hatáskörébe tartozik bármilyen adat, amelynek segítségével el lehet jutni egy személyhez, és adatvédelmi incidensnek számít, így büntethető ilyen személyi azonosító elemek kiszivárgása.

A Jogaink Egyesület alelnöke szerint adatkezelőnek minősül az, aki hozzáférhet bárki személyes adataihoz. Csak akkor kérhetnek el személyes adatokat, ha annak meghatározott és legális célja van, ilyen lehet például egy szerződés. Fontos az adattakarékosság elve, vagyis csak azokat az adatokat lehet elkérni, amikre feltétlenül szükség van. Takács Kató Kata példaként említette, hogy egy telefonszolgáltató a szerződéskötéshez el akarta kérni a születési dátumát is, amire semmi szükség nem lett volna. Másik példa a fölösleges adatgyűjtésre, amikor egy szállodában azt kérdezik, hogy mi a látogatás célja, amit nem kötelező megadni.

Takács Kató Kata szerint az a legfontosabb a vállalkozások szempontjából, hogy minden adatgyűjtés esetén az érintettől igényeljék az egyértelmű és bizonyítható beleegyezését az adatai feldolgozásához. Kötelező lesz ezeket az adatokat kitörölni, amikor az adott cél megvalósult, például ha valaki online rendel terméket, annak kézbesítését követően adatait törölni kell. Kivételt képeznek a könyvelésben szereplő adatok, amelyeket archiválni szükséges. A rendelet előírja, hogy az adatvédelmi szabályokat közérthetően, röviden kell megfogalmazni, és bizonyíthatóan el kell fogadtatni, valamint közölni kell azt is, hogy beleegyezését bármikor visszavonhatja.

Az adatkezelőknek tilos az érintettek beleegyezése nélkül továbbadni harmadik félnek például e-mail-címeket vagy telefonszámokat. Mindannyian tapasztalhatták, hogy olyan cégektől kapnak levelet, telefonhívást, SMS-t, amelyek szolgáltatásaira soha nem iratkoztak fel, de egy másik cég eladta az adatbázisát. Ez esetben kérhetjük minden adatunk törlését, amit bizonyítania is kell az érintett vállalatnak vagy intézménynek.

Jó tudni, hogy 250 alkalmazott alatt nem kell adatkezelési tisztviselőt alkalmazni, de ez nem mentesít a kötelezettségek teljesítése alól. A hátralévő egy hónapban célszerű feltérképezni, hogy a vállalkozás milyen adatokat tárol és dolgoz fel. Meg kell vizsgálni, hogy mi az adatkezelés célja és jogalapja. Be kell azonosítani, hogy hol és mennyi ideig tárolják az adatokat, például papíron, számítógépen, felhőben, és ki férhet hozzá ezekhez. Minden irodában kell lennie iratmegsemmisítő gépnek, mert személyes adatokat tartalmazó dokumentumok nem kerülhetnek szemetes kukába. Meg kell vizsgálni, hogy milyen hozzájárulások állnak rendelkezésre, hogy utólag igazolni tudják, hogy az adatok egy adott célra való feldolgozásához az illető hozzájárult.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Online beadható az adóbevallás! Már interneten is benyújtható az egységes adóbevallási nyilatkozat. Az adóhivatal (ANAF) honlapján lévő Spaţiul Privat Virtual menüpontnál, a Descărcare declaraţii-ra kattintva lehet letölteni azt az okos-nyomtatványt, amelyet kitöltve automatikusan kiszámolja a befizetendő adó összegét (ehhez néhány egyszerű lépéssel előtte regisztrálni kell! – szerk.). A pénzügyminisztérium minden adófizetőnek postán küld személyre szabott […]

Nem működik a „csodafegyver”

Sem a vállalkozások, sem az adóhivatal nincsenek még felkészülve az online pénztárgépek használatára, és az ezzel járó óriási adatmennyiség kezelésére, ezért a pénzügyminisztérium negyedszerre is elhalasztaná az e-kasszák bevezetésének kötelezettségét.

Hogyan működik a magánnyugdíj?

A kormány ismét az alkalmazottak spórolt pénzéből pótolná a nyugdíjalap hiányát, azaz beszüntetné a magánnyugdíjalaphoz való hozzájárulásokat. Az erről szóló híresztelések időről-időre szárnyra kelnek, ezzel a kormány vélhetően a közvéleményt teszteli, hogy mekkora felháborodást keltene, ha valóban felszámolnák vagy felfüggesztenék a nyugdíjrendszer második pillérét – véli Bíró Albin.

Röviden

Nyerj vállalkozást! Még két hét áll a vállalkozni vágyó háromszékiek rendelkezésére, hogy regisztráljanak a Start-up Plus DEMOFIN, vagyis a Nyerj vállalkozást! elnevezésű programra. A finanszírozási program kiváló lehetőség arra, hogy az induló vállalkozás a kezdeti időszakban megfelelő szakmai és pénzügyi támogatásban részesüljön. Az ingyenes vállalkozói képzés a résztvevő lakóhelyéhez legközelebbi városban és időbeosztásának megfelelően, akár […]

Harc az adócsalás ellen

Harmadik halasztás után a közepes vállalkozásoknak júliusig, a kisvállalkozásoknak augusztusig van még idejük beszerezni az online pénztárgépeket, bár az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszere még nem áll készen a boltokból érkező adatok fogadására.

Kína az új „selyemúton” hódít

Egyre elérhetőbbé válik az óriási felvásárló erővel rendelkező kínai piac a hazai vállalkozók számára is, sőt az üzleti kapcsolat kialakításhoz ingyenes segítséget, anyagi támogatást is biztosítanak. Kína „világhódító” programja révén új „selyemút” létesül, több százmillió dollárt költenek világszerte olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek révén szárazföldi és tengeri útvonalakat épülnek ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, amely viszont a Kína felé irányuló áruszállítást is olcsóbbá teszi. Ez a kínai terv a romániai vállalkozások számára is jelentős lehetőséget kínál.

Röviden

Befutott vállalkozók mellett gyakorlatoznak Újabb fejezetébe lépett a háromszéki kereskedelmi kamara és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) által szervezett Vállalkozói Iskola. A kéthetes intenzív képzést befejező 5 fiatalból a két legeredményesebbet választották ki a program szervezői, akik két hétig befutott vállalkozók mellett tanulhatják a vállalatirányítást. Kelemen Szilárd, a HÁRIT elnöke szerint egy fiatal vállalkozót, Pál […]

Biomasszára biztatnak

A vidéki településeken a fahulladék felhasználása legyen államilag támogatott tevékenység, akárcsak a nyugat-európai országokban – ezért lobbizik a Green Energy Biomassza Klaszter a mezőgazdasági, környezetvédelmi és más minisztériumoknál, mondta el lapunknak Vajda Lajos. Esztelneken az önkormányzat és a Green Energy Egyesület a régi mezőgazdasági szövetkezet területén a napokban kijelölte azt a telephelyet, ahová a község lakói lerakhatják a fahulladékot, amelyet évente két alkalommal beőrölnek, és a faőrleményt, azaz a biomasszát a helyi közintézmények fűtéséhez használják.

Digitalizált mezőgazdaságot!

A mai székelyföldi valósághoz képest tudományos-fantasztikusnak tűnhet a mezőgazdasági folyamatok digitalizálása, de a technológia elérhető, mindössze a gazda zsebe szab határt a korszerűsítésnek. Aki nem tart a lépést a technológiával, lemarad! A gazdák érzik a technológiai kényszert, újítaniuk kell, mert ha nem teszik meg, a nagyvállalatok fel fogják vásárolni őket” – hívta fel a figyelmet Miklós Ervin, az IT Plus klaszter alelnöke a szépmezői ipari parkban tartott előadásában.

Röviden

Teltház a vendéglátóknál A szezonnyitó május eleji hosszú hétvégére már hónapokkal korábban lefoglalták a szálláshelyeket, mutatott rá Daragus Attila. Az ANTREC faluturisztikai szövetség Kovászna megyei elnöke ugyanakkor attól tart, hogy a fürdés betiltása a Szent Anna-tóban visszavetheti a forgalmat. A torjai polgármester emellett a Kézdivásárhely és Bálványos közötti út rossz állapota miatt is aggódik, hiszen […]

Kipróbálják a cégvezetést!

Tizenhárom fiatal iratkozott be, de csak öten fejezték be a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) és a Kovászna megyei kereskedelmi kamara által szervezett Vállalkozói Iskolát.

Várják a beindulását

Jó esély mutatkozik arra, hogy negyven év után egy újabb repülőteret helyezzenek fel az ország térképére, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi ipari parkban tartott előadásában Adrian Vestea.

Utolérhetjük a Nyugatot!

„Az elmúlt évtizedekben Sepsiszentgyörgy a kultúra és sport területén hatalommá vált Romániában, a következő időszak célkitűzése, hogy hatalommá váljon a gazdaság és az oktatás területén is”, vázolta fel a jövőképet a szépmezői ipari parkban szervezett nyílt nap alkalmával Antal Árpád.

Röviden

Gazdasági események a Szent György Napokon A sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház Inno Hub termében ma délután 5 órától Gazdaság okosan – Honnan szerezz pénzt az ötletedhez? címmel a Junior Business Club szervez előadássorozatot, amelynek keretében a kolozsvári Csata Tünde ismerteti a romániai finanszírozási programokat, a brassói Ionuț Tata mutatja be a kis- és középvállalkozásoknak szánt brüsszeli […]

Nő, vállalkozás, család, kontroll

Vállalkozás és család női szemmel címmel szervezett előadást a háromszéki Női Menedzserek Egyesülete, amely rendhagyó módon egy férfit, Szabó Jenő nemzetközi búvároktatót kérte fel, hogy beszéljen a minőségi családi és szakmai élet lehetőségeiről.