Takács Kató Kata: csak akkor kérhetnek el személyes adatokat, ha annak meghatározott és legális célja van

Alig több mint egy hónap múlva, május 25-én életbe lép az EU általános adatvédelmi rendelete a GDPR (General Data Protection Regulation), amely kötelező minden olyan vállalkozás és intézmény számára, amely magánszemélyek beazonosítását lehetővé adatokat kezel papíron vagy online.

 

Tapasztalatok szerint sok cég és intézmény még nem dolgozta ki az adatkezelési, adatbiztonsági gyakorlatát, márpedig sürgősen foglalkozni kell ezzel, hiszen a Facebook adatkezelési visszaélései is ráirányították az emberek figyelmét a személyes adataik védelmére. Adatvédelmi jogsértés miatt az érintettek panaszt tehetnek, a büntetés az éves bevétel 4 százaléka vagy 20 millió euró, ebből a nagyobbik összeget rója ki az ellenőrző hatóság. Nem kell sokat ecsetelni, hogy egy ilyen büntetés csődbe vihet egy vállalatot. Magánszemélyek szemszögéből üdvözlendő a szigorítás, hiszen véget vethet például a kéretlen telefonos vagy e-mail-es marketingnek.

A Junior Business Club által szervezett Business Café nevű eseményen Takács Kató Kata, a Jogaink Egyesület alelnöke rámutatott, hogy a rendelet célja a személyes adatok védelme és azok szabad áramlásának korlátozása, amely Európa teljes területére, és az itt tevékenykedő vállalkozásokra nézve kötelező. Így olyan nagyokra is mint a Google, Facebook, Yahoo, Instagram, Pinterest, de a legkisebb cégeket is érinti, ha csak egy alkalmazottjuk, ügyfelük nevét vagy bármilyen adatát elkérik. Az adatvédelem hatáskörébe tartozik bármilyen adat, amelynek segítségével el lehet jutni egy személyhez, és adatvédelmi incidensnek számít, így büntethető ilyen személyi azonosító elemek kiszivárgása.

A Jogaink Egyesület alelnöke szerint adatkezelőnek minősül az, aki hozzáférhet bárki személyes adataihoz. Csak akkor kérhetnek el személyes adatokat, ha annak meghatározott és legális célja van, ilyen lehet például egy szerződés. Fontos az adattakarékosság elve, vagyis csak azokat az adatokat lehet elkérni, amikre feltétlenül szükség van. Takács Kató Kata példaként említette, hogy egy telefonszolgáltató a szerződéskötéshez el akarta kérni a születési dátumát is, amire semmi szükség nem lett volna. Másik példa a fölösleges adatgyűjtésre, amikor egy szállodában azt kérdezik, hogy mi a látogatás célja, amit nem kötelező megadni.

Takács Kató Kata szerint az a legfontosabb a vállalkozások szempontjából, hogy minden adatgyűjtés esetén az érintettől igényeljék az egyértelmű és bizonyítható beleegyezését az adatai feldolgozásához. Kötelező lesz ezeket az adatokat kitörölni, amikor az adott cél megvalósult, például ha valaki online rendel terméket, annak kézbesítését követően adatait törölni kell. Kivételt képeznek a könyvelésben szereplő adatok, amelyeket archiválni szükséges. A rendelet előírja, hogy az adatvédelmi szabályokat közérthetően, röviden kell megfogalmazni, és bizonyíthatóan el kell fogadtatni, valamint közölni kell azt is, hogy beleegyezését bármikor visszavonhatja.

Az adatkezelőknek tilos az érintettek beleegyezése nélkül továbbadni harmadik félnek például e-mail-címeket vagy telefonszámokat. Mindannyian tapasztalhatták, hogy olyan cégektől kapnak levelet, telefonhívást, SMS-t, amelyek szolgáltatásaira soha nem iratkoztak fel, de egy másik cég eladta az adatbázisát. Ez esetben kérhetjük minden adatunk törlését, amit bizonyítania is kell az érintett vállalatnak vagy intézménynek.

Jó tudni, hogy 250 alkalmazott alatt nem kell adatkezelési tisztviselőt alkalmazni, de ez nem mentesít a kötelezettségek teljesítése alól. A hátralévő egy hónapban célszerű feltérképezni, hogy a vállalkozás milyen adatokat tárol és dolgoz fel. Meg kell vizsgálni, hogy mi az adatkezelés célja és jogalapja. Be kell azonosítani, hogy hol és mennyi ideig tárolják az adatokat, például papíron, számítógépen, felhőben, és ki férhet hozzá ezekhez. Minden irodában kell lennie iratmegsemmisítő gépnek, mert személyes adatokat tartalmazó dokumentumok nem kerülhetnek szemetes kukába. Meg kell vizsgálni, hogy milyen hozzájárulások állnak rendelkezésre, hogy utólag igazolni tudják, hogy az adatok egy adott célra való feldolgozásához az illető hozzájárult.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Aki lemarad, kimarad!

A háromszéki gazdasági életet is befolyásoló „drámai változásokra”, hívta fel a vállalkozók figyelmét Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a legeredményesebb vállalkozások gáláján.

Röviden

Digitális Székelyföld Ma (szerdán) startol Erdély legnagyobb digitális fóruma, ahol bemutatkozik a digitális világ és Székelyföld jövője – olvasható a szervezők közleményében. A több mint 60 hazai és külföldi előadó a legújabb fejlesztéseket, digitális változásokat és lehetőségeket ismerteti. A konferencián startol az RMDSZ TransylvaniaNOW című projektje is, amely Erdélyt egy más szemszögből világítja és mutatja […]

Nőnie kell a fizetéseknek!

Mihamarabb be szeretné népesíteni a szépmezői ipari parkot az önkormányzati tulajdonban lévő Sepsi Ipar Kft. új vezetője. Miklós Zoltán közgazdász novembertől veszi át a létesítmény vezetését, jelentették be a kereskedelmi kamara által szervezett, legeredményesebb háromszéki vállalkozások gáláján.

Röviden

Díjazzák a legeredményesebb vállalkozókat A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 11-én, csütörtökön 18 órától új helyszínen, a Sepsiszentgyörgy előpataki kijáratánál létesült Panorama Event Hall nevű rendezvénysátorban tartja a háromszéki toplistás cégek díjátadó gáláját. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken, 233-mal több, mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói […]

Székelyföldre is kiterjesztik

Hamarosan indul a magyar kormány által finanszírozott gazdaságélénkítő stratégia, a Székelyföld-program, jelentette be Kozma Mónika (képünkön). A finanszírozási program lebonyolításával megbízott Pro Economica Alapítvány ügyvezetője a sepsiszentgyörgyi közgazdász vándorgyűlésen rámutatott: négy fontos területet azonosítottak.

Más szabja meg a termény árát

Székelyföldön több pityókát termelünk, mint amennyit a lakosság el tud fogyasztani, de a gazdák szervezetlensége miatt nem tudunk megfelelően gazdálkodni a „székely valutával”. Potom áron adjuk el terményünket, ezért veszteségesen termelünk, állapították meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésének mezőgazdaság témájú szekcióülésén.

Röviden

A digitális világ újdonságai Erdély legnagyobb digitális fórumán több mint 60 hazai és külföldi előadó mutatja be a digitális világ újdonságait, a nagy ötleteket, amelyek a jövőt, a társadalmi és gazdasági fejlődést fogják alakítani Székelyföldön is. Az október 17–19. között Székelyudvarhelyen sorra kerülő 6. Digitális Székelyföld Konferencia előadásai nem csak IT-szakembereknek szólnak, érdekes programokkal várják […]

Kié lesz a 21. század?

Pénteken és szombaton, Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze a hazai magyar közgazdászok, hogy a vállalatok versenyképességéről, az üzleti környezet változásairól és a technológia fejlődésének követéséről tanácskozzanak.

Székelyek a „szakmák olimpiáján”

Székelyföldi diákok látogattak el Budapestre a „szakmák olimpiájára”, az Euroskills 2018 nevű rendezvényre, ahol 28 európai ország fiataljai mérték össze szakmai tudásukat, tájékoztatta lapunkat Kristó Kinga.

Új megnevezéseket kapnak az üzemanyagok

Október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma. Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik […]

Tiltakoznak a közúti szállítók

A szállításügyi minisztérium épülete előtt tiltakoznak szerdán és csütörtökön a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének tagjai, mivel a szaktárca a közúti szállítást szabályozó, 2011/27-es kormányrendelet módosítását tervezi. A 9 és 17 óra között tartandó tüntetésre hozzávetőlegesen 700 személyt várnak a szervezők, ugyanakkor a tervek szerint 500 autóbusz és kisbusz fog a szaktárca épülete előtt […]

Röviden

Januártól nő a minimálbér! Jövő év elejétől 150 lejjel nő a bruttó minimálbér, amely így eléri a 2050 lejt, jelentette be Lia Olguţa Vasilescu. A kormány tagjai már egyeztettek a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal, ez alapján emelik a minimálbért, amely az adó és a társadalombiztosítási hozzájárulásokat leszámítva kézbe 1247 lejt jelent. A munkaügyi tárca vezetője […]

Új jogok és kötelezettségek

A tömbházlakóknak és bérlőknek kedvező és kedvezőtlen szabályokat is bevezet a pénteken életbe lépő új törvény, amely a társasingatlanok igazgatását, a tulajdonosok és bérlők egyesületének alapítását, szervezését és működését is szabályozza. Új jogokat is kapnak, de új kötelezettségek is terhelik ezentúl a tömbházlakókat.

Vonzóbbak lettek a mikrók

A nemrégiben életbe lépett, adózásról és könyvelésről szóló 2018/163-as törvénymódosítás lényegesen rugalmasabbá tette a vállalkozók számára, hogy hozzáférjenek a cégük nyereségéből származó osztalékhoz, ugyanakkor a legkedvezőbb vállalkozási formává váltak a mikrovállalkozások. A jogszabály-módosítás ugyanis lehetővé teszi, hogy a cégek nyereségét negyedévenként ki lehessen fizetni osztalékként (dividend) a tulajdonosoknak vagy részvényeseknek.

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés Október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A kétnapos programsorozaton arra keresik a választ, hogy milyen eszközökkel, milyen kommunikációs stílust alkalmazva, milyen stratégiákkal érhetik el és tarthatják meg versenyképességüket […]