Államilag támogatott elvándorlás?

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem tartja helyesnek az államilag támogatott elvándorlást, ezért az Eures munkaközvetítő ügynökség megszüntetését szorgalmazza. Édler András rámutatott, az egész országban munkaerőhiány van, amit a vállalkozások szintjén nem lehet megoldani, a kormánynak kellene különböző intézkedésekkel közbelépnie a gond rendezése érdekében, például támogathatná a stratégiailag fontos ágazatokban tevékenykedő cégek versenyképességének növelését. Az Országos Kereskedelmi Kamara keretében egy bizottság keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel megoldható a munkaerőhiány. Kormánytámogatással lehetne eljutni oda, hogy a vállalkozások versenyképes fizetéseket adjanak, hogy ne lehessen magasabb bérekkel külföldre csábítani a szakembereket. És miközben itthon egyre ijesztőbb méreteket ölt a munkaerőhiány, az Eures rendszeren keresztül külföldre toboroznak munkaerőt, ezért Édler véleménye szerint meg kellene szüntetni azt, hogy állami szinten segítik az embereket a külföldi munkavállalásban, ahelyett, hogy a béreket közelítenék a külföldiekéhez.

Nagy nap Sepsiszentgyörgyön

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hatodik alkalommal szervezi meg január 20-án a Nagy nap – esküvők és rendezvények kiállítását és vásárát a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Az esküvői kiállítás és vásár célja, hogy a termékeiket és szolgáltatásaikat bemutatókhoz minél több érdeklődő eljusson, a látogatók pedig minél nagyobb választékot találjanak a helyszínen. A kiállítók főképp az esküvőre készülődőknek ajánlják termékeiket, de az érdeklődők egyéb rendezvények (keresztelők, eljegyzések, születésnapok, állófogadások, üzleti események, bálok) kellékeit is megtalálják. Az eseményt kísérő programok: menyasszonyiruha-parádé, smink- és kontyfésülő verseny, zenei fellépések, táncbemutatók, melyek mind-mind színesebbé varázsolják a rendezvény színvonalát. A kiállítói helyek száma korlátozott, ezért a kereskedelmi kamara január 15-ig fogadja a kiállítók jelentkezését a 0755.085.842-es telefonszámon vagy a ccicov@ccicov.com e-mail-címen.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Nehéz idők jönnek? Miközben „szárnyal” Románia gazdasága, a lakosság egyre szegényebb, hívják fel a figyelmet az ellentmondásos helyzetre a gazdasági elemzők. A Chartered Financial Analyst Románia szervezet szerint az elkövetkező egy évben az euró elérheti a 4,73 lejt, miközben a jelenlegi 2%-ról 3%-ra emelkedik az irányadó bankközi kamatláb. Pénzpiaci elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy […]

Jövő hónaptól szigorítanak

Jövő hónaptól véget vetnek a gépjárművek átírási illetékeivel és adójával való cselezéseknek, de forgalmi engedély és rendszámtábla nélkül maradhatnak azok a sofőrök is, akik lejárt időszakos műszaki vizsgával (ITP) közlekednek, hívta fel a figyelmet Dávid Attila.

Üdvözlendő rendelet

Alig több mint egy hónap múlva, május 25-én életbe lép az EU általános adatvédelmi rendelete a GDPR (General Data Protection Regulation), amely kötelező minden olyan vállalkozás és intézmény számára, amely magánszemélyek beazonosítását lehetővé adatokat kezel papíron vagy online.

Röviden

Ingyen wifi Háromszéken Eddig több mint tízezer település – köztük 15 háromszéki – iratkozott fel a #WiFi4EU portálon arra a programra, amely részeként az Európai Unió ingyenes wifihálózatok létrehozását támogatja. A programra jelentkező városok és falvak 20 ezer euró értékű vásárlási jegyeket kaphatnak, amelyekből megvalósíthatják az ingyenesen használható wifihálózatokat. A települések vezetői egy erre a […]

Elkelne a béremelés

Bár tavaly dinamikusan növekedett a háromszékiek kézbe kapott átlagbére, így is 563 lejjel keresünk kevesebbet az országos nettónál, és 1279 lejjel kisebb az átlagfizetésünk, mint a bukarestieknek, derült ki az Országos Statisztikai Intézet adatainak összehasonlításából.

Jó példát mutatunk

Kapcsolatépítés és a sepsiszentgyörgyi jó példák megismerése céljából látogatott Háromszékre az Örményországi Mérnöki Kamara (EAA) küldöttsége, akik egy helyi klaszterhoz, a Transylvanian Mechanical Engineering Clusterhez fordultak hosszú távú partnerség érdekében. Céljuk, hogy a háromszéki klaszterek mintáját követve Örményországban is hasonlót hozzanak létre.

Lesz-e elég érdeklődő?

Nagy fába vágták fejszéjüket a vállalkozói szervezetek és önkormányzatok, amelyek nem kevesebbet vállaltak, minthogy több ezer állástalannak, szociálisan hátrányos helyzetben lévőnek és vállalkozni vágyónak fejlesztik vállalkozói készségeit, és a legjobb üzleti terveket 35-40 ezer eurónyi indulótőkével támogatják. A Központi Fejlesztési Régióban mintegy 50 szervezet használta ki az Európai Szociális Alap által támogatott Humán Erőforrás Operatív Program bőkezű ajánlatát, és pályáztak egyenként több millió lejre.

Röviden

Faültetés és bográcsgulyás „Ismerkedjünk, barátkozzunk nyakkendő nélkül!”, ezzel a felhívással fordult a háromszéki vállalkozókhoz a kereskedelmi és iparkamara, amely a Casarbor nevű partnercéggel közösen április 19-én, Sepsikőröspatakon szervez faültetést. Az akció után Diószegi Tibi csárdája kínálja a résztvevőknek a bográcsgulyást, de megkóstolhatják a Sanct Georgius pálinkát is. Az érdekeltek részvételi szándékukat a Kovászna Megyei Kereskedelmi […]

Próbáld ki a cégvezetést!

A Vállalkozó Iskola program keretében a háromszéki fiataloknak lehetőségük nyílik első kézből, tapasztalt vállalkozókról, intézményvezetőktől és szakemberektől megtanulni a vállalkozás alapjait, de arra is, hogy két hétig beüljenek egy cégvezető székébe, és mentoruk támogatásával irányítsanak egy vállalatot.

A hátránnyá vált versenyelőny

A fizetések alacsony szinten való tartása miatt kivándorolt a munkaerő az országból. „Mára tragikussá vált a helyzet, hiszen világszinten a háború által sújtott Szíria után Románia a második legnagyobb kibocsátó ország, eddig 3–3,5 millió romániai vándorolt külföldre”, mutatott rá Winkler Gyula.

Személyre szabottan

A digitális világ elterjedésével, és meg a magánszállítók térnyerésével szemben a Román Posta korábban alig volt képes lépést tartani, de a napokban újítással állt elő: ügyfeleinek lehetőséget teremt, hogy személyre szabott bélyegekkel adják fel küldeményeiket. A szolgáltatás neve MyMark, és az érdeklődők a posta-romana.ro honlap MyMark szekciójába tölthetnek fel fotókat, a címzettek adatait. Miután az […]

Eladta erdőit a Schweighofer

Az osztrák fafeldolgozónak, a Schweighofernek nem csak üzemei, hanem jelentős erdőtulajdonai is vannak Romániában. A több megyében található területektől a cég „stratégiai” okokból megválik, az új tulajdonos pedig egy svéd cég, a GreenGold Group lesz. A döntésről Cătălin Hosu szóvivő írásban értesítette szerkesztőségünket, felvezetőjében azt hangsúlyozva, hogy a cég továbbra is mindent megtesz a fenntartható […]

Gondok számbavétele Ozsdolán

Több mint 200 gazda és intézményvezető gyűlt össze Ozsdolán az idei, immáron hatodik gazdatalálkozón, amelynek résztvevőit a házigazda Brânduş-Dendyuk Szilveszter polgármester üdvözölte, majd a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes a gazdák közti összefogás szükségességét hangsúlyozta.

Röviden

Érvénybe lép a kilépési igazolás? A munkaadónak úgynevezett kilépési igazolást kell adnia minden alkalmazottnak, akinek lejár a munkaszerződése, ekként módosította a munkatörvénykönyvet a szenátus. A dokumentumot az egyéni munkaszerződés lejárta előtt legalább három nappal ki kell állítani, azt mindkét félnek alá kell írnia, és tartalmaznia kell a pénzügyi és vagyoni helyzetet, azaz egymással szembeni elszámolást. […]

Adófizetői roham várható

Előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy a kedvezményes helyi adó befizetési határidejének (március 31.) lejárta előtt felpörög az adófizetési kedv Sepsiszentgyörgyön, sokan a hónap végéig igyekeznek törleszteni egész évi ingatlan-, terület- és járműadójukat, hogy részesüljenek a 9,9 százalékos kedvezményben.