A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Röviden

Gazdasági jövőkép

Kovászna megye gazdasági jövőképe 2020–2030 között címmel szerveznek konferenciát csütörtökön 11 órától Kovászna Megye Tanácsának nagytermében. A gazdasági konferencia a megyei önkormányzat StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának része, amely kezdő vállalkozókat támogat a Központi Régióban. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a megye fejlesztési stratégiájáról beszél, Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a háromszéki kis és középvállalkozók helyzetét ismerteti, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke a vidombáki nemzetközi reptér gazdasági hasznáról tart előadást. A második részben Rodica Lupu, a Loop Operations vezetője a StartUp Now! projektet ismerteti, amelynek keretében 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a kezdő vállalkozók.

 

Két Románia

A Világbank figyelmeztetése szerint „két Románia” létezik, és az EU országai közül Romániában él a legtöbb szegény ember. Donato De Rosa, a Világbank vezető közgazdásza szerint nagyok az életszínvonalbeli különbségek a dinamikus, városi környezetben, amely kellőképpen integrált az Európai Unióba, a másik oldalon viszont a vidék szegény és elszigetelődött, a falusi lakosság több mint egynegyede napi 5,5 dollárnál kevesebből él. „Ha egy szegény vidék szegény családjában születtél, véged van. Ha beruháznék Romániába, biztosan az oktatásba fektetnék” – mondta Tatiana Proskuryakova, Magyarország és Románia országmenedzsere, aki szerint sokkal többet kellene beruházni az oktatásba.

 

Ötéves csúcs

Romániában májusban 5,41 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta – közölte az Országos Statisztikai Intézet, amely szerint ez az érték ötéves csúcsot jelent. Szakértők szerint a fogyasztói árak növekedését elsősorban a nem élelmiszerek idézték elő, amelyek 7,75 százalékkal drágultak, az élelmiszerek 3,93 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások árai 2,72 százalékkal emelkedtek tavaly májushoz mérten. Mivel nagyon gyorsan nő az infláció a román jegybank az idén már háromszor emelte az alapkamatot, amely jelenleg 2,50 százalék. A központi bank elvárásai szerint az év második felében mérséklődik a fogyasztói árak emelkedése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.