A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Nem támogatás, hanem kölcsön!

Nem támogatás, hanem kölcsön! Gazdaság

Hamarosan az állam által garantált, kamatmentes kölcsönt kaphatnak azok a 16 és 55 év közötti személyek, akiknek ugyan nincs jövedelmük, de valamilyen engedélyezett oktatási rendszerben, vagy felnőttképzésben vesznek részt.

A Fektess a tanulásba! címmel a kormány által elfogadott 2018/50-es rendelet szerint a 16 és 26 év közötti diákok legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt kaphatnak. Ez összeg további 20 ezer lejjel egészíthető ki, ha a tanuló a kölcsön megtérítése alatt munkát vállal. A 26 és 55 év közötti állástalan személyek is jogosultak egy legtöbb 35 ezer lejes hitelre abban az esetben, ha tovább szeretnének tanulni, vagy képzéseken vesznek részt. Annak a kedvezményezettnek, akinek nincs jövedelme, kezesre lesz szüksége. Ugyanakkor a hitelt több részletben is le lehet hívni, amikor az érintett bemutatja a kiállított számlákat. A kölcsönkapott pénzt tíz év alatt kell visszafizetni a legtöbb ötéves türelmi időszakkal együtt. A kamatmentes hitelt az Első ház programhoz hasonlóan a kereskedelmi bankokon keresztül futtatja a kormány. Az állam 80 százalékos állami garanciát vállal, a maradék 20 százalék a bankok kockázata lesz.

A vonatkozó jogszabály leszögezi, hogy a „diákhitelt” tanulási-, művelődési- vagy sporttevékenységekhez kapcsolódó költségeikre, egészségügyi kiadásokra vagy lakásvásárlásra és felújításra, illetve házbérre és informatikai eszközökre lehet fordítani. A kormány idén 600 millió lejt szán az állami garanciára és 5 millió lejt a kamattámogatásra, így ebben az esztendőben már 25 ezren élhetnének a lehetőséggel. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy fontos megérteni, hogy ez nem egy támogatás, hiszen a pénzt vissza kell fizetni!

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.