A legalacsonyabb ár elve miatt gyakran a munka minősége sem felelt meg

A közpénzek egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb felhasználását, a beruházások minőségének javulását eredményezheti a kormány által elfogadott közbeszerzési törvényt módosító határozat.

A közbeszerzésekre vonatkozó törvények ugyanis bürokratikusak, a szerződések tényleges megkötéséig túl sok idő telik el, ami miatt nehézkes és lassú az uniós pénzalapok lehívása. Bár az általunk megkérdezettek szerint az új jogszabály jobb, mint az eddigiek, ám nem tökéletes, viszont remények szerint lehetővé teszi, hogy a bürokrácia csökkentése révén felpörögjenek a lakosság által várt közberuházások. Egyik újdonsága, hogy a tervezési és kivitelezési szerződések odaítélésekor nem a legalacsonyabb ár elve érvényesül, az infrastrukturális munkálatok minőségének javulását eredményezheti. A rendelkezésre álló pénzösszeg gyorsabb felhasználását teszi lehetővé, hogy a megrendelő közintézményeknek, önkormányzatoknak joga van közvetlen módon beszerezni termékeket és szolgáltatásokat, ha a becsült érték áfa nélkül kevesebb, mint 135.060 lej. Közvetlen módon lehet munkálatokat rendelni, ha annak becsült értéke áfa nélkül kevesebb, mint 450.200 lej.

Arról is rendelkeznek, hogy a nagy értékű közbeszerzések esetében a kiértékelési szakaszok számát az eddigi tizenötről négyre csökkentették, illetve a szerződések menet közben módosíthatók vagy kibővíthetők anélkül, hogy újra kellene kezdeni a közbeszerzési eljárást. A közbeszerzést követően pedig csak az Állami Számvevőszék ellenőrzi az odaítélés módját. A kormány ugyanakkor gátat vetne annak a szokásnak, hogy a közbeszerzést elveszítő cégek pereskedéssel akadályozzák a munkálatok elkezdését. Mostantól egy cég akkor tud megfellebbezni egy odaítélési eljárást az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC) vagy bíróságon, ha előtte letétbe helyezte a szerződés becsült értékének 2%-ot kitevő kauciót, amely nem lehet több mint 880 ezer lej.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy az önkormányzatok évek óta szorgalmazzák a közbeszerzési törvény módosítását, hiszen az eddigi rossz törvény hátráltatta a közberuházásokat, nem lehetett tervezni a munkálatokat, mivel évekig elhúzódtak az eljárások és a legalacsonyabb ár elve miatt gyakran a munka minősége sem felelt meg. Gondot jelentett az is, hogy a közbeszerzést elveszítő cégek „sportot űztek” a fellebbezésből, ami miatt nem lehetett elkezdeni a munkálatokat. Az RMDSZ képviselőházi ipari bizottságának tagja, Bende Sándor előrelépésnek tartja, hogy szigorították és rövidítették a fellebbezési határidőket, hiszen gyakran előfordult, hogy az óvások miatt több év is eltelt a szerződéskötés és a munkálatok elkezdése között, habár megvolt rá a pénz. Bende szerint a módosított jogszabály előírja, hogy a 24 millió lejnél nagyobb beruházás esetén – amikor kötelező az EU-s szintű közbeszerzés, megtiltották, hogy a legkisebb ár legyen a döntő, ez alatt az érték alatt ezt a lehetőséget opcióként meghagyták, de lehetőség van minőségi követelményeket támasztani. Az RMDSZ-es politikus szerint ezzel a multikkal szemben hátrányos helyzetbe hozzák a helyi cégeket, hiszen ők azok, akik a 24 millió lejnél kisebb értékű munkálatokat végzik el.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés Október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A kétnapos programsorozaton arra keresik a választ, hogy milyen eszközökkel, milyen kommunikációs stílust alkalmazva, milyen stratégiákkal érhetik el és tarthatják meg versenyképességüket […]

Jól teljesítettek a cégek

Eredményesebbek lettek a háromszéki cégek, nőtt a vállalkozói kedv is, viszont súlyos a munkaerőhiány, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-re vonatkozó elemzéséből. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján tavaly 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal nőtt. A cégek nyeresége 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Nem támogatás, hanem kölcsön!

Hamarosan az állam által garantált, kamatmentes kölcsönt kaphatnak azok a 16 és 55 év közötti személyek, akiknek ugyan nincs jövedelmük, de valamilyen engedélyezett oktatási rendszerben, vagy felnőttképzésben vesznek részt.

Röviden

Kapcsolatépítés borkóstolóval A Junior Business Club (JBC) egyesület ismét megszervezi a már hagyománnyá vált Wine & Networking borkóstolót, a térség legnagyobb kapcsolatépítő eseményét. A rendezvény pénteken 18.30-kor kezdődik a Fidelitas Hotel Spa & Conference rendezvénytermében, tájékoztatott Karácsony Zsolt. A JBC elnöke elmondta, Héjja Huba Ferencz, a Kékfrankos Borház tulajdonosa beszél a borokról, és a kóstolások […]

Elkerülni a buktatókat

„Nincs tökéletes vállalkozás, ez az állapot csak rövid időre valósítható meg, mert a körülmények folyamatosan változnak, ehhez alkalmazkodni és tanulni kell”, hangzott el az Asimcov szövetség és az InnoHub közösségi tér Accelerator nevű vállalkozásfejlesztési programjának indítóján.

BioVill: értékes tüzelőanyag

Kovászna megye országos szinten élen jár az energetikailag önellátó mintatelepülések kialakítása tekintetében. Esztelneken és Gelencén az elmúlt években pékségek, fűrésztelepek, iskolák, polgármesteri hivatalok, panziók és magánházak is faőrleménnyel működő fűtésrendszereket építettek ki.

Gyere le egy sörre, a víz alá!

A háromszéki Dálnokon nyílt meg a világ első víz alatti sörözője, amely egyedi szórakozási lehetőségeket kínál nemcsak a búvártársadalomnak, hanem a merülni nem tudó, de különleges élményeket kereső társaságoknak is.

Röviden

Nyereséges a paradicsomtermesztés Télen, a háromszéki piacokon várhatóan gazdag lesz a kínálat a helyben termesztett paradicsomból. Sikeresnek bizonyult a Mezőgazdasági Minisztérium által tavaly indított, paradicsomtermesztést támogató program, amelynek keretében 3000 eurós támogatást kaphatnak azok a gazdák, akik fóliasátorban vagy üvegházban megtermelik, és az értékesítést a primőr kerti zöldségekből hiányt jelentő téli és kora tavaszi hónapokra […]

Fejlődő mezőgazdaságunk

Az idei szeszélyes időjárás – a tavaszi szárazság és a hosszas nyári esőzések – ellenére jónak ígérkeznek a termésátlagok, véli Könczei Csaba.

Minimálbér helyett minimum órabér

A Romániai Munkáltatók Szövetsége (UNPR) megreformálná a garantált bérminimum rendszerét. A hétvégi országos konferenciáján a hazai munkaadókat tömörítő szervezet több ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, amelyet bemutattak a jelen levő Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek és Dantes Bratunak, a Munkafelügyelőség országos vezetőjének.

Röviden

Növelte forgalmát a Nexxon és a Bertis Az elmúlt esztendőben növelni tudta forgalmát a kézdivásárhelyi gumiabroncs-forgalmazó cég, a Nexxon, írja a Ziarul Financiar. A gazdasági napilap a pénzügyminisztérium adataira hivatkozva közölte, hogy a háromszéki vállalkozás tavaly 153,8 millió lejes forgalmat bonyolított le, ez 18,5 százalékkal több, mint 2016-ban. Tavaly a Nexxon 5,2 millió nettó profitot […]

Terjed a sertéspestis

Büntetik a disznókat szabadon engedő állattartókat és esztenákat, megtizedelik a háromszéki vaddisznóállományt, és ritkítják a ragadozókat. A Kovászna megyei hatóságok állandó készültségben vannak, és fokozott ellenőrzésekkel próbálják megelőzni, hogy a térségben is felbukkanjon a sertéspestis-járvány, amely hatalmas gazdasági károkat okozott már több megyében is.

Ne legyen rémálom a nyaralás

Megtisztítja az utazási irodák piacát és nagyobb védelmet biztosít az ügyfeleknek az új jogszabály. Az utazási irodák működését szabályzó 2018/2-es kormányrendelet szeptember 2-án lép életbe, és a jelenleginél szigorúbb feltételekhez köti a turisztikai szolgáltatók működését annak érdekében, hogy csőd esetén megvédje ügyfeleiket. Ezzel az intézkedéssel szeretnék megerősíteni a hazai turisták bizalmát az utazási irodák iránt, hiszen nagyobb védelmet élveznek, mintha közvetítők kihagyásával, interneten foglalnának szállást maguknak.

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés Idén Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A huszonhetedik közgazdász vándorgyűlést október 5–7. között szervezik, tájékoztatott Bogdán Laura. Az RMKT Kovászna megyei szervezetének elnöke szerint az idei rendezvény fő témája az […]

A munkavállalást ösztönzik

A cégek akut munkaerőgondját rendezné és a fiatalok hazai boldogulását ösztönzi az augusztus 18-án életbe lépett gyakornoki (internship) törvény. A fiatalok számára előny, hogy még tanulmányi éveik alatt szakmai tapasztalatra és kapcsolati tőkére tehetnek szert, míg a munkaerőhiánnyal küzdő cégek és közintézmények saját képükre formálhatják a fiatal munkaerőt, ráakadhatnak olyan tehetségekre, akiket szívesen alkalmaznak és állami támogatásban is részesülhetnek.