A legalacsonyabb ár elve miatt gyakran a munka minősége sem felelt meg

A közpénzek egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb felhasználását, a beruházások minőségének javulását eredményezheti a kormány által elfogadott közbeszerzési törvényt módosító határozat.

A közbeszerzésekre vonatkozó törvények ugyanis bürokratikusak, a szerződések tényleges megkötéséig túl sok idő telik el, ami miatt nehézkes és lassú az uniós pénzalapok lehívása. Bár az általunk megkérdezettek szerint az új jogszabály jobb, mint az eddigiek, ám nem tökéletes, viszont remények szerint lehetővé teszi, hogy a bürokrácia csökkentése révén felpörögjenek a lakosság által várt közberuházások. Egyik újdonsága, hogy a tervezési és kivitelezési szerződések odaítélésekor nem a legalacsonyabb ár elve érvényesül, az infrastrukturális munkálatok minőségének javulását eredményezheti. A rendelkezésre álló pénzösszeg gyorsabb felhasználását teszi lehetővé, hogy a megrendelő közintézményeknek, önkormányzatoknak joga van közvetlen módon beszerezni termékeket és szolgáltatásokat, ha a becsült érték áfa nélkül kevesebb, mint 135.060 lej. Közvetlen módon lehet munkálatokat rendelni, ha annak becsült értéke áfa nélkül kevesebb, mint 450.200 lej.

Arról is rendelkeznek, hogy a nagy értékű közbeszerzések esetében a kiértékelési szakaszok számát az eddigi tizenötről négyre csökkentették, illetve a szerződések menet közben módosíthatók vagy kibővíthetők anélkül, hogy újra kellene kezdeni a közbeszerzési eljárást. A közbeszerzést követően pedig csak az Állami Számvevőszék ellenőrzi az odaítélés módját. A kormány ugyanakkor gátat vetne annak a szokásnak, hogy a közbeszerzést elveszítő cégek pereskedéssel akadályozzák a munkálatok elkezdését. Mostantól egy cég akkor tud megfellebbezni egy odaítélési eljárást az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC) vagy bíróságon, ha előtte letétbe helyezte a szerződés becsült értékének 2%-ot kitevő kauciót, amely nem lehet több mint 880 ezer lej.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy az önkormányzatok évek óta szorgalmazzák a közbeszerzési törvény módosítását, hiszen az eddigi rossz törvény hátráltatta a közberuházásokat, nem lehetett tervezni a munkálatokat, mivel évekig elhúzódtak az eljárások és a legalacsonyabb ár elve miatt gyakran a munka minősége sem felelt meg. Gondot jelentett az is, hogy a közbeszerzést elveszítő cégek „sportot űztek” a fellebbezésből, ami miatt nem lehetett elkezdeni a munkálatokat. Az RMDSZ képviselőházi ipari bizottságának tagja, Bende Sándor előrelépésnek tartja, hogy szigorították és rövidítették a fellebbezési határidőket, hiszen gyakran előfordult, hogy az óvások miatt több év is eltelt a szerződéskötés és a munkálatok elkezdése között, habár megvolt rá a pénz. Bende szerint a módosított jogszabály előírja, hogy a 24 millió lejnél nagyobb beruházás esetén – amikor kötelező az EU-s szintű közbeszerzés, megtiltották, hogy a legkisebb ár legyen a döntő, ez alatt az érték alatt ezt a lehetőséget opcióként meghagyták, de lehetőség van minőségi követelményeket támasztani. Az RMDSZ-es politikus szerint ezzel a multikkal szemben hátrányos helyzetbe hozzák a helyi cégeket, hiszen ők azok, akik a 24 millió lejnél kisebb értékű munkálatokat végzik el.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Romániában nőtt leginkább az órabér Uniós szinten Romániában nőtt leginkább (12,7 százalékkal) az órabér az év első negyedében a tavalyi év hasonló időszakához képest, derült ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) napokban közzétett adataiból. Ezzel nálunk jegyezték a legnagyobb mértékű munkaerő-drágulást az EU-ban, ahol az év első három hónapjában átlag 2,7 százalékkal nőttek az órabérek, […]

Se állandó, se idényre

A háromszéki cégek részéről lenne igény idénymunkásra, de nincs jelentkező. Nyáron általában megnő a munkaerő iránti kereslet, például a vendéglátóiparban, az építkezésben, a mezőgazdaságban viszont nincs kit alkalmazni. A helyi vállalkozók helyzetét a potenciális alkalmazottakat csábító külföldi ajánlatok is nehezítik.

Óriási összeg gyűlt össze

Hét év alatt több mint egymillió lejt gyűjtött össze, és fordított vissza a helyi közösségbe a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a közösségi kártya használata által befolyó 5–10 banis hozzájárulásokból. Jelenleg közel 40 ezren használják vásárláskor az egyszázalékos árkedvezményt biztosító kártyát, a 9 helyi partner vállalkozás pedig minden vásárlás értékének egy százalékát átutalja az alapítvány számlájára, amely azt közösségi programokra fordítja, összegzett Bereczki Kinga.

Értékjegyet kaphatunk

A környezetvédelmi minisztérium a roncsautóprogram mintájára régi háztartási gépekre érvényes program indítását tervezi.

Toljuk meg!

A sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) egyesület augusztus 9–12. között az Ika vára szomszédságában, a csernátoni Malomkertben kilencedik alkalommal szervezi meg a Workshop nevű gazdasági műhelytábort, tájékoztatta lapunkat Karácsony Zsolt főszervező.

Röviden

Gazdasági jövőkép Kovászna megye gazdasági jövőképe 2020–2030 között címmel szerveznek konferenciát csütörtökön 11 órától Kovászna Megye Tanácsának nagytermében. A gazdasági konferencia a megyei önkormányzat StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának része, amely kezdő vállalkozókat támogat a Központi Régióban. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a megye fejlesztési stratégiájáról beszél, Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a háromszéki […]

Röviden

Rezsicsökkentés! Jövő évtől tíz százalékkal olcsóbb lehet a csatornahasználat ára, ha a szenátus után a képviselőház is megszavazza az RMDSZ rezsicsökkentésre vonatkozó törvénytervezetét. Cseke Attila, a szövetség szenátusi frakcióvezetője szerint módosító javaslatuk arra vonatkozik, hogy jövő év elejétől a jelenlegi 19 százalékról 9 százalékra csökkenjen a csatornadíj áfája. Emlékeztetett, az ivóvíz áfája közel két éve […]

Visszafizetett adó

A kereskedelmi és iparkamara a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megbízásából meghirdette az idei helyi vállalkozásokat támogató programját, amelyre azok a megyeszékhelyen bejegyzett kis- és középvállalkozások pályázhatnak, amelyek befizették egész éves ingatlanadójukat a városkasszába.

Ismét változtatnak!

Egy gazdasági törvénykönyvbe szeretné összevonni a kormány a jelenlegi szerteágazó gazdasági vonatkozású jogszabályokat. Az erről szóló memorandumot csütörtöki ülésén fogadja el a kabinet, jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Sokba kerülhet az uniós pénz

A következő költségvetési ciklusban a jelenleginél többe kerülhet a fejlesztésekre használható uniós pénz, nagyobb önrész kell hozzá, s csökkenhetnek a mezőgazdasági alapok. Ezzel ellentétben megkétszereződhet a fiatalok külföldi tapasztalatcseréjét elősegítő Erasmus-program költségvetése. Ugyanakkor jelentős pénzalapokat szánnak a katonai mobilitást elősegítő infrastruktúra fejlesztésre, amely jó lehetőség Románia számára, hogy megépítse az autópályáit, összegezte lapunk érdeklődésére Winkler Gyula.

Gyötrő szárazság

„Nem rózsás a háromszéki gazdák helyzete, hiszen a szárazság miatt nem jók a kilátásaik”, állapította meg Könczei Csaba.

Tovább nő a tűzifa ára

Ismét nőhet a tűzifa ára, hívja fel figyelmet közleményében a Romsilva. Az állami erdészet szerint az áremelkedés oka, hogy nagy a lakosság tűzifa-igénye, és ehhez képest kevés a kitermelt mennyiség.

Röviden

Drágulási verseny? Az EU országai között Romániában drágult leginkább a benzin – derül ki az uniós statisztikai hivatal jelentéséből. A januári 5,16 lejes szintről jelenleg 5,72 lejre emelkedett a benzin literenkénti átlagára. A drágulás üteme egyetlen uniós országban sem érte el a 10 százalékot, Romániában viszont 11,8 százalékot tett ki. Az olajipari vállalatok a kőolaj […]

Eperszedők leszünk itthon?

Aggasztóvá vált a külföldiek földvásárlása, ugyanis Románia tízmillió hektárnyi termőföldének egyharmada külföldiek, többnyire olasz, német és arab országokból származó felvásárlók tulajdonába került.

Röviden

Online beadható az adóbevallás! Már interneten is benyújtható az egységes adóbevallási nyilatkozat. Az adóhivatal (ANAF) honlapján lévő Spaţiul Privat Virtual menüpontnál, a Descărcare declaraţii-ra kattintva lehet letölteni azt az okos-nyomtatványt, amelyet kitöltve automatikusan kiszámolja a befizetendő adó összegét (ehhez néhány egyszerű lépéssel előtte regisztrálni kell! – szerk.). A pénzügyminisztérium minden adófizetőnek postán küld személyre szabott […]